Jump to content

Claudia69

Members
 • Posts

  1,723
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Claudia69

 1. Een aankomende catastrofe: een woelmuis heeft zich hardnekkig genesteld onder het bed waar mijn komkommers staan. Die hangen al half en half te zieltogen... maar ik blijf even hardnekkig de gangen dichtgooien in de hoop dat dat beest verkast. Of dat mijn katten hem of haar bij de lurven stekken...
 2. Ik heb - door de sluiting van de winkels - vooral zaden gebruikt die ik nog liggen had, waaronder een zakje butternuts die nog in orde waren tot 2021, maar waarvan geen enkel pitje op wou komen. Gelukkig hebben de andere zaden het wel gedaan.
 3. Mijn tuinbonen... Vorig jaar zaad gekweekt met een paar gekregen planten, dit jaar voor het eerst gezaaid om uit te planten. Maar hoewel ze in de aanbevolen periode werden gezaaid en geplant, was het volgens mij snel te droog en te warm voor ze. De zwarte luizen waren vroeg daardoor, en ik had ff onvoldoende tijd om dat op te volgen. Ik zal met andere woorden blij mogen zijn als ik volgend jaar weer voldoende zaaigoed heb. Dan nog maar eens proberen...
 4. ... heb ik ook een paprikat.
 5. Zag ik vorige week ook bloeien hier, in bospark Le Grand Noble.
 6. De afgelopen weken waren weken van afscheid nemen van mijn schoonvader en tijd nemen voor elkaar, wat anders was op afstand, maar toch zijn weg gevonden heeft. De tuin lag intussen een beetje stil. Vandaag hebben we dat draadje weer een beetje opgepikt. De tomaten staan in de grond, de bedden zijn geschoffeld. Het mengsel van oude potgrond (wegens gesloten winkels), tuingrond en compost dat ik in mijn zaaitrays deed, is geen goede zaak gebleken. De voorgezaaide bloemen doen het niet goed en moeten dringend uitgeplant. Ze zijn nog klein, maar vinden in volle grond hopelijk een tweede adem. De paprika's en aubergines doen het, bizar genoeg, wel goed in die grond. Die zijn de afgelopen weken flink gegroeid en staan er netjes bij.
 7. Andijvie en koolrabi uitgeplant. De koude bak komt nu vrij voor de pompoenen en zo. Naast de ananasker die vorige week werd omgepot.
 8. Temperaturen aan de grond kunnen wel 5°C kouder zijn dan de minimumtemperaturen die men opgeeft (die minima worden gemeten op 1 m boven een grasveld, onder thermometerhut). Op sommige plekken in mijn tuin, vriest het sneller aan de grond (lager gelegen, windluwe stukken hebben daar meer last van hier). De bodemkundige dienst voorspelt hier voor maandag en dinsdag minima boven de 8 °C (bovenaan tabel), met toch kans op vriestemperaturen aan de grond (onderaan tabel). Vooral open nachten kunnen gevaarlijk zijn op dat vlak.
 9. Claudia69

  Wortelcheck

  Even een wortelcheck gedaan bij de paprika's. De P9 potjes zijn mooi doorworteld. Morgen en overmorgen worden ze omgepot in 2 literpotten, en dan mogen ze in een tunnelkasje verder groeien tot half mei. Dat kasje houdt (uit ervaring - elk kasje is anders) wat lichte nachtvorst buiten. Mocht het nodig zijn, dan zet ik ze 's nachts nog even binnen.
 10. Niet echt. Ik zaai als daar tijd voor is en let daarbij vooral op de weerberichten voor de komende dagen.
 11. Claudia69

  Warboel

  Dat staat er allemaali fris en gezond bij!
 12. Claudia69

  Sla uitgezet

  De zaadjes die ik nog liggen had waren vrij oud en kwamen amper op. Gelukkig gaan de tuincentra nu weer wat open. Kan ik de voorraad weer wat aanvullen...
 13. De zaaitrays werden via Moestuinweetjes gekocht, en ja, de kasjes zijn gerecupereerde zwembadjes. Doen het al jaren prima als koude bak en kasje voor de paprika's. De dubbele opstaande wand beschermt de plantjes die erin staan vrij goed tegen nachtvorst.
 14. Pompoenen, courgettes en komkommers. Liggen tussen vochtig keukenpapier tot ik een wortelpuntje zie komen. Zo komen ze vlotter op na het planten. Ik verwacht dat ze ten laatste woensdag effectief in hun potjes gaan.
 15. Tussen de deugddoende buien door het kasje voor de paprika's aan het optrekken. De voorgezaaide bloemen komen op, de andijvie kan bijna uitgeplant, de koolrabi trekt bij (was om de een of andere reden niet zo goed gestart) en de pompoenen en komkommers liggen te schieten.
 16. Claudia69

  Groeiweer

  Neen, ik meng een blok kokosturf (aangemaakt met 12 liter water) met een emmer compost, een emmer (zanderige) tuingrond en een halve zak potgrond met een (heel klein) greepje organische mest en een snuif lavameel. Dat geeft een basis die goed vocht vasthoudt en niet rap dichtslaat. Ik heb mijn tuin vorig jaar wat laten gaan, er zit dus best veel onkruidzaad in die grond, maar dat schoffelen we straks wel weg.
 17. Claudia69

  Zalig zonnen

  Ja, die vindt overal geschikte mandjes. Dit is een stuk van haar buitenmeubilair
 18. Die weersvoorspelling komt van de Bodemkundige Dienst (België) en geldt voor het centrum van het land (regio Brussel). Naar mijn ervaring ook vrij accuraat voor regio Gent. Mogelijk aan de kust iets zachter van temperaturen en in de kempen / Ardennen iets kouder dus. https://www.bdb.be/Productendiensten/Weerbericht/Onlineweerbericht/tabid/157/language/nl-BE/Default.aspx
 19. Er komt zelfs nog wat nachtvorst aan deze week:
 20. Gras gemaaid, compostbak gekeerd, wat gezaaid (zonnebloemen, Nieuw-Zeelandse spinazie, cosmos en nog wat bloemen). De grond ligt hier al vrij droog, dus ook wat snijbiet voorgezaaid in trays. Hopelijk schiet die dan niet zo snel door als vorig jaar.
 21. Ik heb me dit jaar beperkt tot 4 soorten: - Noir de crimée van Aveve, - Corazon hybride F1 van Vilmorin, - Tigrella bicolore van De Bolster en - Andine cornue van Vlaams Zaadhuis. Andine cornue heeft een vrij fijn, gekruld blad wat je wel vaker ziet bij tomaten van het roma-type.
 22. Ik heb vorige week een tweede lading gezaaid voor de voorziening waar ik werk. Die staan nu boven. Beetje dicht gezaaid, maar 'k had wat veel erwten laten weken. Ze moeten ze maar wat verder uit elkaar planten dan.
 23. Claudia69

  Klaar!

  Dallen zijn betontegels waarmee bv. voetpaden worden aangelegd (doorgaans 30 x 30 cm en 3 cm dik?)
 24. Claudia69

  Zalig zonnen

  Vandaag nog even van het zonnetje genieten, de komende dagen weer mooi binnen. Ik wacht nog op een nieuwe folie voor het kasje waarin ik ze normaal verder opkweek tot half mei. Die is nog onderweg en wordt hopelijk volgende week geleverd. En verder is er eentje dik content dat de tuincentra nog steeds gesloten zijn. Het is weer eens wat anders dan een bak petunia's...
×
×
 • Create New...