Ga naar inhoud

Merel

Members
  • Aantal items

    246
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door Merel

  1. @bonnie f Snap ik hoor. En er is nog zoveel anders leuks.
  2. @bonnie f Helemaal prima! Had ook al een berichtje van @appelvrouw. Je bent welkom. De Coevorden zoete hebben we niet staan, maar wel nog oa een zoete Pippin en een Cox d'orange pippin. Die zullen zoet zijn, maar in hoeverre ze op de Coevorden zoete lijken weet ik echt niet.
  3. @bonnie f Top. Komende dagen zijn we veel thuis. Dus laat maat weten wanneer je wilt komen. De ijzerappel hebben we natuurlijk, maar ook nog veel andere soorten. Kun je kiezen :-).
  4. Heb even gemeten. Van de grillige zijn de hoogste takken zo'n 1,70m en bij die andere boom komen ze boven de 2 meter uit.
  5. Haha, zo lukt het me nooit me los te maken van de bomen. Ik vind het al zo moeilijk om afscheid te nemen en straks wil ik de Lebel toch houden na deze lofzang ;-). Maar wel fijn om te weten. Dank.
  6. Hi @appelvrouw, ik heb gisteren nog foto's gemaakt. Maar het is moeilijk te zien zo zonder blad en met de rommelige achtergrond van de tuin.Ik kan straks nog even meten als je dat wil.
  7. @appelvrouw Ja, ophalen. We halen 'm er graag zelf uit. We hebben er 2 staan. Een grillige en eentje die naar mijn mening nog mooi op te kronen is. Maakt niet uit welke er weggaat.
  8. @bonnie f Ik heb even een rondje tuin gemaakt. Dit zijn de rassen: Roosappel Erbacher mostapfel Joseph Musch Bittenfelder Cox d’Orange pippin Wintergold permain IJzerappel Zoete pippin Biesterveld Jacob Lebel Court Pendu Rouge Witte wintercalville Golden Noble Van alle rassen heb ik 1 boom; van een paar 2
  9. Onze tuin barst uit zijn voegen en we verkopen een aantal van onze appelbomen. Zijn van biologische oorsprong, laagstam en staan inmiddels een kleine 5 jaar bij ons in de tuin. We hebben verschillende oude rassen staan die we hebben aangeschaft (bij een biologische fruitboomkweker) vanwege hun geschiktheid om als ciderappel te dienen (maar zijn afhankelijk van hun ras ook prima hand- of moesappels). Vorig jaar hebben we ze al rond gestoken zodat ze nu goed verplantbaar zijn. We verkopen ze voor 25 euro per stuk en drie voor 60 euro. Ze staan in Oosterwold, Almere
  10. Ik heb gekozen voor de aanpak van de liefdevolle verwaarlozing ;-). En volgens mij gaat het goed. De aangetaste plekken zijn niet groter geworden en de boom hangt weer vol met mirabelletjes. Ik ben er blij mee.
  11. Nou, 5 van de 7 boompjes doen het hartstikke goed. De twee die niet aan zijn geslagen, zagen er bij het ophalen ook al erg droog uit dus ik denk dat die te lang in de wind en de zon hebben gelegen voordat ze uitgedeeld werden. Ik ben er blij mee!
  12. Dank @Tani en @roeier voor jullie antwoorden. Het riet ligt nu te drogen. Ik moet toch nog 'schoonmaken' tussen de fruitstruiken. Als dat gedaan is, ga ik daar mulchen met goed gedroogd gehakseld riet.
  13. Merel

    Artisjokzaden oogsten

    Thanks! Haha, ik heb hetzelfde gedaan: ze bleven allemaal drijven. Ben ook maar een kiemtest aan het doen met een paar zaden. Nu ga ik ze 'beknijpen' :-). Dank je wel voor je hulp.
  14. Merel

    Artisjokzaden oogsten

    Begin dit jaar heb ik een zakje artisjokzaden gekocht. Allemaal gezaaid en ik had ruim 10 mooie plantjes. De muizen besloten ze op één na allemaal op te eten. Die ene artisjokplant deed het goed en bloeide fantastisch. Nu probeer ik zaden van die ene bloem te oogsten. Heb hem helemaal ontleed en dat leverde inderdaad zaden op. Een aantal mooie grote en nog veel meer kleintjes. Zijn die kleintjes goed genoeg om volgend jaar artisjokken van te kweken? Bij deze een foto van mijn zaden. Rechts de grote zaden. Links de kleine.
  15. Beste mensen, Wij hebben een slootkant met veel riet en een helofytenfilter met riet dat jaarlijks gesnoeid moet worden dus we hebben regelmatig een berg riet liggen. Heeft iemand enig idee of dit goed mulchmateriaal is? Daarnaast vraag ik me af of we het beter eerst door de hakselaar kunnen doen of dat we dat grote grove spul in zijn geheel tussen de planten (strook met jong bosplantsoen waar gras tussen groeit dat ik graag zou onderdrukken) kunnen leggen. Is er een kans dat het riet gaat wortelen en zich verspreidt door het als mulch te gebruiken? Want dat zou ik echt niet willen. Wie heeft raad?
  16. @Ruderalis, dank voor je antwoord. Dan krijgen ze een mooi plekje waar ze een potje mooi mogen liggen zijn. Dan gaan we volgend jaar voor de herkansing.
  17. Leuk om al die pompoenen te zien. Hier gaan ze heel moeizaam. We hebben een nieuwe tuin en het is eigenlijk nog keiharde klei; misschien dat het daaraan ligt. De enige soort die als een speer gaat is de Big Max (die staan in de paardenmest :-)). Ze zouden eetbaar, maar niet zo lekker zijn. Wat doen jullie? Ik vind het zo jammer dat we straks alleen sierpompoenen hebben en geen eetbare. Hoe vinden jullie de Big Max smaken?
  18. Ja, we gaan veel water geven! En die mulchlaag is een goed idee! We hebben nog grasmaaisel liggen en stro. Dus kleine moeite. Top. En dan maar hopen dat ze willen aanslaan. Zou leuk zijn.
  19. Thanks! Gisteravond de eerste boompjes geplant en vanavond nog een paar planten. Inderdaad fijn dat het de komende tijd gaat regenen en anders zorgen we er zelf voor dat ze genoeg water krijgen. En dan zien we het wel. Het was of ophalen en planten of de boompjes zouden vernietigd worden.
  20. Wij konden vandaag een paar gratis appel- en perenbomen ophalen. Ze komen volgens mij bij een kweker uit een koelcel vandaan. Ze hebben kale wortels en ik weet dat je die in de wintermaanden moet planten. Maar goed, het is het proberen waard. Na thuiskomst hebben we ze zo snel mogelijk in de schaduw in een grote teil met water gezet. Inmiddels hebben we ze ingekuild en maar weer in de schaduw gezet. We dachten om een wat minder warme dag af te wachten tot we ze gaan planten. Beter voor de bomen en beter voor ons Hebben jullie nog tips om de kans op succes zo groot mogelijk te maken? Is inkuilen goed of toch liever zo snel mogelijk op hun definitieve plek? En ik neem aan vaak water geven na het planten?
  21. Wij hebben de opties gecombineerd: de laag met gras weggestoken, daarop met houten planken een verhoogd bed gemaakt en dat gevuld met compost. Werkt goed. Ons probleem is dat we op keiharde klei zitten en dan is zo'n laag compost geen overbodige luxe. Gras is hier net onkruid. Het loeft overal op. De afscheiding tussen het gras en het moestuinbed voorkomt dat het gras het moestuinbed weer overneemt.
  22. @TomP Dank je wel! Ik lees dat de eerste keer behandelen in oktober/november is, dan heb ik nog even. Ik ga vooralsnog aankijken hoe het zich ontwikkelt.
  23. Wij hebben een kas van Dave Storm. Erg blij mee. Volgens mij prima prijs-kwaliteit verhouding. Alhoewel een kas via marktplaats natuurlijk altijd voordeliger is. Maar wat me vooral opvalt in je vraag, is het deel waarin je stelt dat je de kas in je voortuin wilt plaatsen. Ik weet niet hoe het bij jouw gemeente geregeld is, maar vaak mag je in de voortuin niets bouwen. Dus dat zou ik even navragen bij de gemeente.
  24. @irenevb en @roeier, dank weer voor de antwoorden! Leerzaam! Kennis over onze grond is me veel waard, want dan weet ik tenminste welke kant we op moeten. Hier staat de brandnetel ook voornamelijk aan de slootkant; aan de kant waar de boer nog boert. En het eerste jaar was ons hele landje één groot akkerdistelveld; dus dat klopt dus ook wel. Overbemesting dus. Terwijl je ook wel eens verhalen hoort over dat de grond in de Flevopolder al redelijk uitgeput is door de intensieve landbouw en dat er op delen ook al eens gebruik is gemaakt van 'diepploegen'. Maar of dat echt zo is, weet ik niet. Heermoes hebben we gelukkig niet, maar paardenbloemen wel. Heb ze niet genoemd omdat ik ze geen probleem vind. Maar verdichte kleigrond hebben we helaas wel. Zeker als het droog is geweest is de grond niet om door te komen. Ik heb niet veel kracht en moet bij elk plantje wat ik de grond in wil hebben, mijn man om hulp vragen. Heel irritant. Daarom hebben we ook voor die moestuinbakken gekozen. Lekker veel ruimte voor veel compost en dan kan ik zelf wat doen zonder hulp te hoeven vragen. Heel verhelderende informatie over de voeding in de grond en over de verdichting. mijn oorspronkelijke vraag begon met de constatering dat ik vond dat de tuinbonen maar traag groeien. En ik denk dat de verdichting niet erg meehelpt. Maakt niet uit; elk jaar zal het beter gaan. Ook wel leuk om op te bouwen en te leren. Wel jammer dat we geen spruiten hebben staan. Daar kan ik dan niets aan aflezen. En ik ben benieuwd naar de wortels; of die inderdaad tegen zullen vallen.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...