Ga naar inhoud

BartV

Members
  • Aantal items

    22
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

1 Volger

Persoonlijke informatie

  • Woonplaats / Regio
    Mechelen, België
  1. BartV

    De winter in...

    Overal rond mij lijkt het wel dat de natuur zich stilaan op de winter aan het voorbereiden is: de noten beginnen te vallen, vogels wisselen hun verenkleed, de eerste blaadjes vallen. Met de mooie avonden van de laatste week, de ideale moment om nog eens flink aan de slag te gaan en de eerste wintervoorbereidingen te doen in de tuin. Nu alle groenten geoogst zijn, ligt het groentenbed er maar kaal bij. We hebben niet echt plannen om wintergroenten te gaan planten, dus mag de grond rusten tot het volgende voorjaar. Ik heb de bovenste laag aarde van het kippenhok, rijk aan mest dus, afgegraven en door het groentenbed gewerkt. Daarna een flinke laag mulch erboven en zo kan alles z’n gang gaan tot het volgende voorjaar. Ook de kippen kregen een nieuwe onderlaag van haksel en schors, om slijkboelen te vermijden wanneer het weer gaat regenen. De volgende taak is nu stilaan het tuinhok beginnen opruimen, betere verlichting richting het kippenhok installeren nu de dagen weer korten en tenslotte alle tuingerei eens een flinke poets- en onderhoudsbeurt geven.
  2. BartV

    Stilaan de herfst in.

    En wat doe je dan met de bladeren die tijdens de zomer nog aangroeien? Laten staan?
  3. Ik heb me trouwens laten vertellen dat apothekers in Frankrijk in de opleiding getraind worden om eetbare soorten paddenstoelen te herkennen. Daar kan je dus altijd langs bij de apotheker met de vraag of je ze kan eten of niet.
  4. BartV

    Stilaan de herfst in.

    Ik had in augustus al rabarber geoogst, waardoor er een aantal dunnere stelen nog wat de kans kregen om wat zon op te doen. Met succes, want ze waren nog een stuk aangedikt.
  5. BartV

    Stilaan de herfst in.

    Na het groentebed eerder deze week, waren vandaag de aardbeien aan de beurt. De plantjes waren echt op en heb ze dan ook maar gelijk gewied. Van een kennis had ik immers twee bosbessen/blauwbessenstruikjes gekregen, die dringend de grond in moesten. De ideale vervanger voor de aardbeitjes dus. Wat schors errond en het oogt netjes! Het meest kleinfruit heb ik ook al wat bijgesnoeid, zodat de uitlopers niet onnodig veel energie vragen. De laatste rabarber is uit de grond en samen met de laatste aardbeitjes kon ie zo de pot in! Kunnen we nog even verder met rabarbercompote voor het appelseizoen goed en wel openbreekt en ik aan de appelmoes kan beginnen. De echte grote najaarswerken komen er stilaan aan!
  6. Ik vries gewoon de passata in...wat ik dan ook wil maken (spaghettisaus, soep, pizzabasis, ...), heb ik het maar te ontdooien en minimaal aan te passen.
  7. BartV

    Aan de slag!

    Eindelijk...na de zondvloed van de afgelopen weken, een rustpauze...met zowaar wat zon. Aangezien de schouder ook alweer een stuk beter aanvoelde, ben ik dan maar aan de slag gegaan: wieden, snoeien, harken. Het groentenperk is nu alweer leeg. Bij de volgende gelegenheid schoffel ik er de bovenste laag aarde en mest uit de kippenren door en gaat er een laag haksel over. Kan het rustig het najaar en de winter in. De kippen krijgen dan ook een nieuwe laag schors, om modder tegen te gaan. Ik was trouwens niet de enige die door het zonnetje naar buiten werd gelokt:
  8. Lekker stukje varkensvlees gehaald bij de slager, met gebakken aardappeltjes uit de eigen tuin en erwtjes die ik eerder al had geoogst en ingevroren.
  9. Ik las trouwens ergens dat de wortelvlieg niet boven een bepaalde hoogte uit kan. Dus als je je worteltjes hoog genoeg zaait, kan ze er niet bij.
  10. Ik droog meestal tijm, rozemarijn, oregano en laurier, gewoon binnen op een droge plek. Perfect voor een bouquet garni!
  11. Het is inderdaad een eindeloze strijd, elk jaar weer. Ik heb ook alle huis-, tuin- en keukenmethoden uitgeprobeerd, maar niets is sterk genoeg. Voorlopig hou ik het ook bij escarGo. Tot enkele weken terug leek het trouwens even dat we de strijd gewonnen hadden. Toen begon het vochtige weer en plots waren ze er weer. Beste manier lijkt me nog altijd de natuurlijke roofdieren voor de slakken naar je tuin te lokken (merels, lijsters, egels, ...). Wat bij ons helaas niet lukt, wegens teveel poezenbezoek uit de buurt.
  12. Wat doen jullie met de kippen tijdens de winter? Is een verwarmd hok noodzakelijk? Het is mijn eerste 'kippenwinter', dus ik hoor graag jullie ervaringen.
  13. Perenmoes kan ook eens een vervanger voor de klassieke appelmoes zijn. Of je mengt ze door elkaar: peer-appelmoes!
  14. Niet echt een filmpje of een tv-uitzending, maar BBC biedt de gratis wekelijkse podcast 'Gardener's Corner' aan.
  15. Ik had bintjes staan, ongeveer een kilo opbrengst per plant, met heel weinig rot of schade. Aardappelen zijn van een redelijk formaat en smaken zoals ik ze gewoon ben uit de supermarkt. Waren erg makkelijke planten, moet ik toegeven, amper werk aan gehad. Ze lijken erg goed te gaan in onze iets zwaardere grond. Volgend jaar ga ik misschien wel eens experimenteren met andere variëteiten.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...