Ga naar inhoud

G. Gerardsen

Members
  • Aantal items

    25
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door G. Gerardsen

  1. Er zat een vrije lange tijd tussen het ruiken van de brandlucht (22.30 uur) en het constateren van de brand (1.30 uur). Ik betwijfel of dat beeld past bij brandstichting. Lijkt meer bij een stommiteit te passen.
  2. Die mensen in de flat zijn geen gemakkelijke mensen, helaas. Er wordt wel meer van de flat gegooid: etensresten en verpakkingsmaterialen zie ik ook regelmatig in de tuin liggen.
  3. Aan de voorkant van de flat waar ik op de begane grond woon, had ik tot vandaag een vierkantemeter-moestuinbak staan. Vannacht stond deze in de brand. In de avond had ik al een brandlucht geroken en toen het raam gesloten, daarbij niet realiserend dat de lucht van vlakbij het raam kwam. Gelukkig is het gelukt om de brand te blussen. Aan de voorkant heb ik het zuiden met een tegelterras waar het overdag flink heet kan worden. Ik heb twee hypotheses. De ene is dat er een brandende sigarettenpeuk op de houten moestuinbak is terechtgekomen. Ik vind in de achtertuin ook vaak sigarettenpeuken die mensen uit gemakzucht naar beneden gooien. De andere hypothese is dat er sprake was van broei. Ik had van de zestien vakken van de moestuinbak de achterste vier beplant en aan de voorkant drie. De twee middelste rijen had ik niet beplant en die bewaterde ik ook niet. Ik kan me voorstellen dat die grond dan overdag warm kan worden. Op internet heb ik verschillende berichten over brand bij potgrondbedrijven gelezen: https://www.rijnmond.nl/nieuws/153128/Brand-bij-potgrondbedrijf-in-Zwijndrecht https://www.omroepwest.nl/nieuws/2805349/Broei-oorzaak-van-brand-bij-potgrondbedrijf-in-Den-Hoorn http://www.omroepbrabant.nl/?news/2717191063/Grote+brand+bij+potgrondfabrikant+in+Helmond+binnen+uur+geblust.aspx Bij dit soort bedrijven gaat het natuurlijk om veel grotere hoeveelheden potgrond dan wat in een vierkantemeterbak past. Het gaat om deze moestuinbak: https://www.hornbach.nl/shop/OUTDOOR-LIFE-Vierkante-meter-tuin-120-x-120-x-20-cm/8766180/artikel.html Heeft iemand een idee wat er aan de hand kan zijn geweest?
  4. Ik zie deze namen ('Twotimer' en 'Little Red Princess') niet staan op http://www.fruitbomen.net/framboos/. Zelf zou ik frambozenplanten niet bestellen bij Lubera, maar de geijkte rassen als Fallgold, Aroma Queen, Himbo Top, Heritage, Autumn Bliss en Polka in Nederland bij leveranciers kopen.
  5. Bedankt voor de reactie!
  6. Goeden dag, afgelopen week hebben we de schuur opgeruimd en kwamen we deze zak met lichtblauwe korrels tegen. Heeft iemand een idee wat dit zou kunnen zijn? Kunstmestkorrels misschien?
  7. Lulo is een nachtschade en daarmee familie van aardappel, tomaat en tamarillo. Het is een kruidachtige plant. Er zijn varianten met en zonder stekels. Ik heb de variant zonder stekels.
  8. Ik heb vorig jaar tamarillo opgekweekt uit zaad. Deze groeit in het tweede jaar wel hard. Daarnaast heb ik dit jaar voor het eerst lulo staan.
  9. Ja, ik heb ze een tijd geleden als kleine plant gekocht. Ik hoop dat ze nog harder gaan groeien. De zomer is natuurlijk wel kort in Nederland.
  10. Ik heb zelf de Surinaamse kers en de natalpruim voor een raam in het zuiden staan. Ze groeien nog niet echt hard.
  11. Dat zijn de pseudorupsen van de bessenbladwesp, een bekend plaaginsect van kruisbessen en aalbessen.
  12. Ik vermoed dat het slakkenvraat is. Juist onder vochtige omstandigheden komen naaktslakken en segrijnslakken te voorschijn. Dat gat met zwarte randen op de tweede foto is waarschijnlijker bij slakkenvraat dan bij schimmels. Ik had zelf de vitikiwi, de kokuwa en de Dr. Szymanowksi buiten staan. De laatste ontwikkelde maar geen blad, totdat ik zag dat bij regen slakken rond de planten rondhingen. Bij de anderen was er ook vraat met zwarte vlekken. De Dr. Szymanowksi heb ik nu binnen gehaald totdat hij meer blad heeft ontwikkeld en robuuster is geworden.
  13. Vandaag heb ik bij de Intratuin een patioboom, de zoete kers Prunus avium 'Lapins', uit het schap gepakt. Er zaten al jonge (nog groene) kersen aan. Ik heb begrepen dat deze kers enig zelfbestuivend vermogen heeft. Omdat er ook andere kersenrassen om heen stonden, kan ik mij voorstellen dat dit wel voordeliger is in verband met betere productie door kruisbestuiving. Omdat ik ook begrepen heb dat de kersen barstgevoelig zijn voor regen en hij beschermd moet worden tegen vogels, heb ik besloten om het boompje op een raam voor het zuiden neer te zetten totdat de kersen geconsumeerd kunnen worden. Ik heb op internet gelezen over een kersenkwekerij die kersen kweekt in een kas: De Lieshof, http://www.lieshof.nl/ Zijn hier nog mensen met ervaringen met dit kersenras?
  14. Als dit oude zaden zijn, kun je ontkieming vergeten. Passiebloemen zijn doorgaans tropische planten waarvan de zaden geen kiemrust kennen. De grootste kans op succes heb je met zaden die je uit verse vruchten haalt. Ik verwacht dat de kans op ontkieming van zaden die jaren op de plank hebben gelegen nul zal zijn.
  15. Dank voor je reactie. Ik ben wel een vogelliefhebber, maar de kersen houd ik liever voor mezelf. Dan lijkt de onderstam Gisela5 me inderdaad beter.
  16. Ik zou graag willen weten of hier mensen zijn met ervaring met het kersenras Sweetheart? Geeft deze als zelfstandige kers voldoende vruchten of is een ander kersenras aan te bevelen als kruisbestuiver? Welke onderstam is aan te bevelen? Colt of Giselsa5? Alvast bedankt voor eventuele input.
  17. Weet iemand een adres waar ik van een zoete kers de s-allelen of het ras kan laten bepalen middels DNA-onderzoek? Bestaan er laboratoria die dit aanbieden?
  18. Je kunt ook gedemineraliseerd of gedestilleerd water kopen bij de supermarkt of het tuincentrum.
  19. Ik zou graag willen weten of er hier mensen zijn met ervaringen met het kweken van de grote bosaardbei (Fragaria moschata). Ik heb dit jaar wel bloemen gekregen, maar geen vruchten. Ik vermoed dat dit komt omdat kruisbestuiving noodzakelijk is en er twee klonen nodig zijn om tot vruchtvorming te komen. Heeft iemand hier misschien wat over te melden?
  20. G. Gerardsen

    Molsla

    Het lijkt mij leuk om molsla te kweken. Ik wil de planten gaan zaaien en ze op een gegeven moment gaan uitbleken door er een omgekeerde terracotta pot boven te zetten. Misschien zijn er ook wel andere manieren. Graag zou ik ervaringen van anderen vernemen met betrekking tot deze plant.
  21. Ik heb de zaden bij de Hornbach in Alblasserdam zien liggen. Als je een Hornbach in de buurt hebt zitten, zou je daar heen kunnen gaan.
  22. Goeden dag, Ik heb een blauwe bosbes (Vaccinium myrtillus) gekocht. Deze planten staan erom bekend dat ze zich moeilijk laten verpotten, veel moeilijker dan Vaccinium corymbosum en Vaccinium angustifolium. Wat ik begrepen heb, is het verstandig om de plant geleidelijk op te schalen naar grotere potten. Ik zou ook graag willen weten welke aarde hier het beste voor gebruikt kan worden, bijvoorbeeld tuinturf of rododendron/hortensiagrond. Zijn er mensen die ervaring hebben met de inheemse blauwe bosbes?
  23. Dank voor jullie reacties. Ik ga er gewoon maar mee beginnen door de zaden in bakjes met aarde in de koelkast te plaatsen. Als dit resultaten oplevert, zal ik het laten weten.
  24. Goeden dag, Ik zou graag willen weten of er hier mensen zijn met ervaringen met betrekking tot het zaaien van Vaccinium-soorten (bosbessen). Ik heb vandaag de zaden van vier Amerikaanse soorten vanuit Schotland binnengekregen. Het gaat om de volgende vier soorten: Vaccinium angustifolium, Vaccinium ovalifolium, Vaccinium ovatum, Vaccinium parvifolium. Bij de teelbeschrijving staat dat er koude stratificatie nodig is. Volgens de beschrijving is er bij drie soorten een koude periode van 90 dagen van 3 °C nodig. Alleen Vaccinium angustifolium heeft aan een koudeperiode van 60 dagen genoeg. Ik vrees dat deze koudeperiodes nu in Nederland niet meer haalbaar zijn aangezien we al in de tweede helft van februari zitten. Daarom ben ik van plan om hier de koelkast voor te gebruiken. Heeft iemand hier ervaring mee? Daarnaast heb ik op het internet gelezen over ericoïde mycorrhiza die nodig zouden zijn om planten uit de heifamilie succesvol te kunnen kweken. Heeft iemand hier ervaring mee? Ik neem aan dat deze mycorrhiza al toegevoegd zijn aan potplanten als rode bosbes of blauwe bes die je bij de kweker koopt.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...