Jump to content

mastert

Members
 • Posts

  345
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  rotterdam

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Kijk even op de site van Wind in de wilgen. Dat is echt een specialist, op het gebied van perzikken. En op zijn site staan ook veel tips , wat betreft oogsttijd, smakelijkheid en ziektegevoeligheid..
 2. Mijn broers Boskoop Glorie, oogsten we al 10 dagen. Staat de hele dag in de zon, als er zon is tenminste. Mijn Boskoop Glorie is nog niet helemaal rijp, staat ook minder in de zon. Mijn Blue Muscat en Witte Muskaat daar snoepen we ook alleen nog maar van. Veel fruit is dit jaar bij mij minder ver. Verleden jaar was bij mij althans, een beter fruitjaar.
 3. Misschien nog even kijken voor inspiratie, bij de lijstjes van Fruitbomen.net. Staan nog flink wat rassen, van allerlei vruchtboompjes. Al hoef je de planten daar niet perse te kopen. Sowieso moeilijk aangezien er bijna geen voorraad is. Maar zelf denk ik bijvoorbeeld aan de "Aprimira", of de pluot "Dapple Dandy", alhoewel die wel een bestuiver nodig heeft. Zelf wil ik nog een Russische Kaki, of uit eigen ervaring , aan te raden Kornoelje Kers, erbij hebben. Het krentenboompje bij mij, is trouwens een fantastische bijenplant. Zelf ook zeer tevreden over de "Kioto"abrikoos, en de "Revita"perzik, waar ik geen problemen mee heb. Bij mij word trouwens al het fruit, door de vogels opgegeten.Soms zelfs ondanks bescherming van netten, en plasitc zakjes.. Hazelnoten zijn te snoeien, dus dat is zeker ook een idee.
 4. Bij ons, vlakbij Rotterdam, zijn er nu ook nog vluchten Halsband Parkieten bijgekomen. Mooi om te zien, maar net, als de andere gevleugelde rovers, in staat om hele struiken in no-time leeg te plukken. Kersen, honingbessen, noem maar op. Als je niet net, hou je weinig over voor eigen gebruik.
 5. Ik heb best wel wat rassen zwarte bes/Ribes Nigrum staan. Een van deze planten heeft nu al flink wat rijpe bessen, bijna gelijk aan de JvTets, een vroege rode aalbes. En veel verder, dan mijn andere struiken. Ik weet zeker, dat het niet mijn Ojeblanc, Noirama, Silvergieters, Little Black Sugar of Rosenthal is. Daar heb ik de kaartjes nog van. Ter referentie, andere cultivars, die ik heb zijn Ben Hope, Ben Tirran, en Ojebin. En ook nog wat onbenoemde struikjes. De struik is vrij recht op, met middelgrote bessen, in niet echt grote clusters. De smaak is prima, echt cassis, niet echt zoet. Heeft iemand enig idee, welke cultivar dit is? Of kan dit gewoon een toevalstreffer zijn?
 6. Zelf even gekeken op PFAF, en waarschijnlijk wordt het moeilijk, want zo te zien kan hij niet zo veel warmte verdragen. Maar suggesties blijven welkom
 7. Een moestuin kennis van mij, wil in Kaap Verdie, graag kiwibessen planten. Is dat mogelijk in een tropisch land? Hij beweert, dat hij planten mee mag nemen, als hij ze bij Intratuin koopt, en de bon laat zien. Als dat mogelijk is, dacht ikzelf aan een"Issai". Bij mij leveren die, in ieder geval wat bessen. Alhoewel ook niet ieder jaar. Ik hoop dit jaar wel op flink wat bessen. Alle advies, en suggesties zijn welkom.
 8. Ja ,permanatuurtuin. Dat zou zeker kunnen. In de reacties op zijn filmpjes wordt hij vaak bekritiseerd, omdat hij wel een verkoop praatje houdt, maar eigenlijk geen antwoord geeft op vragen. Dat, terwijl hij wel vraagt, om interactie. Dat we niet het perfecte klimaat hebben voor Honingbessen, lijkt me wel duidelijk. En als het dit jaar weer niets wordt, kan het aan het tekort aan kou, dus ook niet, liggen. Dan moeten de weersomstandigheden, zoals de timing van de kou, wel heel goed passen. De laatste maand hier, nog nauwelijks zon gehad. Zoals mijn vader, die uit Oost-Brabant kwam, altijd zei:het is altijd wat, helaas zelden wat goeds. We gaan het zien. Er komen bessen dit jaar, de honongbes struikjes gaan in ieder geval iets doen. En anders worden het weer aalbessen. Ook lekker!
 9. Mijn ervaringen tot nu toe, zijn ook nog niet overweldigend. Maar, zoals ik al schreef, heeft Sjef van Dongen, redelijke oogsten in het oosten van Noord-Brabant. Op you tube staat hij met wat filmpjes, en een vergelijking van de bessen van verschillende rassen . Tot aan de nieuwste rassen toe, die Eetbaar Goed ook verkoopt. Zijn planten zijn dan ook behoorlijk aan de maat, tot meer dan een meter hoog. Veel meer bloesem lijkt me, dus ook weer meer de moeite waard voor de bijtjes, denk ik. En eerlijk is eerlijk. Planten van een meter hoog heb ik nog niet,maar sommigen struiken beginnen inderdaad na een jaar of drie/vier wat volume te tonen. Gisteren toevallig met iemand gesproken in Zuidland, Zuid-Holland, die gaat proberen om Honingbessen voor biologische winkels, te kweken. Natuurlijk wel een relatief duur niche product, maar ook interessant om te zien. Misschien komen ooit, die warmte-tolererende rassen uit de V.S. hier naar toe. De ontwikkelingen blijven gaan, natuurlijk.
 10. Zelf heb ik een Rote Weinpirsich met behoorlijk veel last. Net als verleden jaar, ondanks dat het cultivar met goede resistentie zou moeten zijn. Ik heb er nog geen vrucht aangehad, daarvoor is het boompje nog te jong. Het staat nu twee jaar. Later in het seizoen groeide het boompje mooi onaangetast verder, en was er niets meer van te zien. Wederom, ik ben geen moderator, maar ik dacht dat het item van Wind in de Wilgen, over hetzelfde onderwerp ging?
 11. Zeker een mooie struik Rorror, en dat in een pot. zo ziet mijn 4 jaar oude struik, in de volle grond eruit. MIJN 3 jarig struikje is nog een maatje kleiner, maar wel beide vol mey bloesem. Ik heb echt goede hoop op aalbessen dit jaar.
 12. Hier nu in Rhoon/Rotterdam, ook volop hommels etc actief., dus ik heb goede hoop voor mijn appels, kersen en peren. Maak me wel zorgen door de strenge vorst, wat betreft de bestuiving van de abrikozen, en perziken. De meeste bloesem is kapot gevroren. Sommige struikjes van de aalbessen: rode (JvT), zwarte , witte (witte Parel en Zitavia) en honingbessen zitten al vol met besjes.
 13. In deze koude periode in ieder geval, goede bestuiving van mijn JvT. Zit nu al vol met besjes. Verleden jaar al veel rijp in begin juni, zou dit jaar zo maar weer het geval kunnen zijn. Honingbijen zie ik nog niet echt, maar wel wat hommels. Ik ben blij, want ik vind hem best lekker. En dit jaar voor het eerst ook genoeg bessen in mijn Rolan, om goed te kunnen oordelen.
 14. Ik ben geen moderator,maar deze post lijkt me volledig te passen bij het onderwerp "Ziziphus Jujuba". Er zijn er hier wel meer met deze plant. Goldfish: dank je wel Mastert, als ik op de goede knoppen gedrukt heb zijn de beide topics nu samengevoegd.
 15. Van alle bessenplanten, vind ik de kruisbessen, toch wel de makkelijkste. Een groot voordeel, vind ik ook, dat de Kruisbes, het ook in behoorlijk wat schaduw, nog steeds erg goed doet. En zelfs op plekjes, onder grotere struiken, waar er flink wat onkruid groeit, kan je in de schaduw, nog steeds flink wat smakelijke bessen verkrijgen. Verder zijn de struikjes erg makkelijk te vermeerderen. Ze zijn makkelijk af te leggen, en als ze je een beetje diep in de grond zet, makkelijk te delen. Zelf heb ik nu de drie gangbare Hinonmakki's rood, geel en groen. Daarbij in een uitverkoop een Hinonmanen? rood, die dus verkeerd genaamd is ,want hij had een paar groene besjes. Hinnon schijnt "van de berg " te betekenen, in het Fins. Andere cultivars die ik heb, zijn de Remarka, Invicta, Mucurines, Tatjana en de Captivator. Daarbij twee soorten van Lubera aangeschaft. De "Lady Late", nog niet productief. En de "Lady Sun", de laatste groeit mooi, met lange zwiepende takjes, en de bessen smaken prima. Ook heb ik verleden jaar de "Whitesmith", en de "Whinham industry" geplaatst, maar daar heb ik nog niet van mogen proeven. Een echte favoriet heb ik nog niet. Maar natuurlijk wel altijd op zoek, naar zo vroeg mogelijk, zo laat mogelijk, zo ziektevrij mogelijk, en natuurlijk zo lekker mogelijk. Bij Fruitbomen.net hebben ze nog de "Pax", de "Rosko", en de "Achiles" te koop. Heeft iemand ervaring met deze variaties? Of andere aanraders?
×
×
 • Create New...