Jump to content

mastert

Members
 • Content Count

  321
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  rotterdam

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Weet iemand welke rassen dit zijn? Bij mij zijn alle bessen allang gerijpt, en geplukt Ik zoek nog wat goede, late rassen. Rode aalbes heb ik Roodneus, die zou laat zijn, maar bij mij, twee jaar na planten, nog niet productief.
 2. Even gekeken, en dat zou wel eens kunnen kloppen. Ik heb de tipo van Goldfish, uit Gouda. Sowieso goedkoop, en naarmate het seizoen vordert, nog goedkoper. Bv, bijna alle bessenstruiken in maart voor 6 of 5 euro, en dan in september, of oktober nog maar 3. Zelfs kleinere, maar wel levens vatbare plantjes, voor 1 euro. Een meter hoge appelboompjes voor 5 euro. Meestal Hoogeveen/Lubera planten. Zeker de moeite waard om eens te gaan voor meerdere planten.
 3. Ik heb twee JvT staan. Nog niet zulke grote struikjes van een jaar of vier. Ongeveer twee en halve meter van elkaar, onder dezelfde omstandigheden. Een had een redelijke oogst, de andere een zeer tegenvallende. Een vreemde gedachte misschien, maar de struik met weinig oogst, staat helemaal verstopt in een Artemisia arbotanum, oftewel een citroenkruid. Zou het mogelijk zijn, dat door de geur van de citroenkruid, de bestuivers de JvT niet konden vinden? Ik ga ze sowieso dit jaar uit elkaar halen. Mijn Red Lake, heeft het veel beter gedaan. Die struik is ongeveer drie jaar oud. De bessen waren smakelijk, en groter. Staat wel in een andere tuin. Mijn Rovada en Roodneus, van twee jaar oud, hebben nog niets gedaan. Een Witte Parel had een zeer goede oogst, maar ik weet niet, of dat vergelijkbaar is.
 4. Ik heb verschillende zwarte bessen planten staan. En vind het sowieso wel een makkelijke plant. zelf ben ik ook zeer tevreden, zeker wat betreft smaak, over de nieuwe Lubera-variant Noiroma. Echt een lekkere zoet smakende bes, die prima groeit. Ze zijn niet allemaal tegelijk rijp, wat ik juist prettig vind. Heerlijk om ze te mengen met andere bessen. Ze zijn te koop bij de Intra-tuin, die vragen zo'n 13 euro in het seizoen.. Ik heb ze gekocht bij Spek Tuincentrum, voor minder dan de helft.
 5. Haha, wat je zeg, jeuk aan je ballen,is voor je bessen niet zo erg. Maar de combinaties, en zelfs meerdere varianten van een soort fruit, op een wortelgestel, blijven toch moeilijk. Ik heb zelf een "familie " kerselaar gekocht. Een van de cultivars, en ik had het blinde beginners geluk,dat die het meest noordelijk staat, groeit als een waanzinnige. Zelfs na bruut snoeien, veel sneller, dan de andere 4 varianten kers op deze "slimmigheid". En als ik het label lees van de Honingbes, is het een Kamschatka, de kans dat je daar sowieso vruchten van krijg, is al vrij gering. Kijk hier op het forum maar. En Eetbaar Goed.nl is idd, de plek voor het beste advies, voor wat betreft de Honingbes. Ik heb zelf in min beginners enthousiasme, een vermogen uitgegeven, aan allerlei exotische struiken. de meeste zijn dood, of produceren niet, of zijn alleen geschikt als alternatieve lijfstraf. Persoonlijk, en ik doe het nu ook pas, een jaar of vier, denk ik, dat je er goed aan zou doen, om het fruitforum eens flink door te lezen. Zelf heb ik altijd veel hulp gekregen. En door schade en schande.leer je snel. Ik woon vlak bij Rotterdam, op zware kleigrond. Ook belangrijk. Bij mij, doen de aardbeien, en wilde bosaardbeien het erg goed. De "gewone" bessen, zoals kruisbes, aalbes, frambozen, bramen, en niet te vergeten, de kruisingen daarvan zijn zeer productief, taybes, boysonbes, enz. Maar ook de blauwe bes, olijfwilg. En als je ook ruimte heb voor bomen, zijn er peer,appel, pruim kers. Te veel om op te noemen. In ieder geval welkom, en een leerzame tijd toegewenst.
 6. Dank je roeier, voor je laatste bericht. Dat wist ik niet. Arjan heeft me weleens verteld , dat het een goed idee is, om af en toe flink in het centrum te snoeien. Maar dat het zulke positieve resultaten op zou kunnen leveren, is een aangename verrassing. Nu kom je sowieso ook al nauwelijks bij de bessen, mochten die er al zijn. Wat zou de beste tijd zijn om dat te doen? Voorlopig blijft het droog. Misschien nu?
 7. @roeier, hoewel we al 10-tallen jaren horen dat melk-producten slecht voor je zijn, en fruit en noten veel gezonder, kan ik je vertellen, dat die waarheid zeker niet opgaat voor iedereen. Migraine-lijders, zoals ik, kunnen met onze genen, zeer goed met melk omgaan, maar totaal weer niet met zoet fruit, en andere suikers, zoals granen. Ook als volwassenen.Daarom blij, dat er in Nederland veel bessen kunnen groeien, die veel minder suikers bevatten, dan veel "verbeterde" fruitsoorten. Het blijft jammer, dat de Honingbes zo weinig productief is. De smaak is prima. En ik heb al eens eerder gelezen, dat er enorme verschillen zijn, in groeiwijze, en smaak tussen de cultivars onderling. Bij mij zijn bij sommige struikjes de (weinige besjes) al allemaal rijp. Werkelijk veel vroeger, dan andere bessen. De JvTets is bij mij meestal lekker in begin juni.. en we hebben ook een witte moerbei, meestal een weekje later, half juni.En bij anderen nog helemaal groen. Een zeer positief gegeven, voor wat mij betreft. Sommige struikjes zijn extreem warrig, die ga ik denk ik, maar eens gruwelijk snoeien. En andere struiken zien er weer keurig uit, net zo mooi.als jouw onbekende exemplaar. En echt snel groeien ze niet, maar ach, wat geeft dat. Ik zie nu na een paar jaar toch wel wat volume, in sommige struikjes. Maar zo dapper aks Groothof zou ik niet zijn.
 8. Laat ik positief beginnen. Een paar dagen geleden, al de eerste, goed smakende rijpe besjes gegeten. Dat is inderdaad een flinke verlenging, van het zelf pluk fruitseizoen. Ze zijn zo'n 2 a 3 weken vroeger bij mij, dan de Jonkheer van Tets, en de vroege aardbeien. Alleen de wilde bosaardbeitjes, zijn even vroeg. Mijn zoontje is gek op de aardbeitjes. Ik ook, maar vind de Honingbessen, eigenlijk nog lekkerder. Zelf vind ik ze veel lekkerder, dan blauwe bessen. Net zo lekker, als de inheemse wilde bosbes. Een ander positief gegeven, is dat de struikjes behoorlijk sterk zijn. Verschillende malen verhuisd. Ze hebben het allemaal overleefd, en sommigen beginnen zo ongemerkt, redelijke struikjes te worden. Een inderdaad, na een jaar of drie, worden het flinke struikjes. Maar dan, naar de minder positieve kanten. Het is inderdaad opvallend, hoe de groeiwijze, en groeisnelheid van de verschillende cultivars verschillen. Vooral de nieuwere Canadese rassen, zoals de Beast, Beauty, Blizzard, Honeybee, Strawberry Sensantion, en de Giant Heart groeien redelijk snel en nerjes, inderdaad vergelijkbaar met vele Blauwe Bessen cultivars. Maar bij mij blijven de Russen, zoals Gordost, Vostorg, Dosz Velizkan, Jugana, en Sibiraczka, daar bij achter. Warrig, en nog nauwelijks groei, in de hoogte.De nog oudere struiken, die ik heb Wojtek, Kamschatka, Wolonebski en Sinoglaska zijn een behoorlijk formaat, maar alleen de laatst genoemde heeft een redelijke productie. Die andere ga ik denk ik maar ruimen. En dat is denk ik toch een probleem. Ik kan me moeilijk voorstellen, dat de Honingbes, ooit een "gewone" in de winkel te kopen vrucht wordt. Misschien, voor een kleine, exclusieve markt, en dan nog, denk ik dat de nieuwe rassen het wel veel beter moeten gaan doen. Als ik nu, opnieuw zou moeten beginnen, zou ik me toch vooral richten, op de nieuwere cultivars.
 9. Als sierstruik,en als trouvaille zeer zeker een aanwinst. Maar als eetbare struik, totaal nutteloos. Ik heb er een nu drie jaar staan, en daar zie ik nog geen bloemetje aan. Verleden jaar, uit gehaaste nieuwsgierigheid, een met vruchten gekocht bij "Eetbaar Goed" . Zelfs goed afgerijpt, vond ik de smaak niets bijzonders. En van enige kwantiteit is al helemaal geen sprake. Gelukkig mocht ik de plant ruilen, bij mijn volgende aankoopronde. Als het exemplaar in mijn voortuin vruchten gaat opleveren, laat ik hem als sierplant wel staan, denk ik. Het is wel een bijzonder gezicht, de plant maakt zijn Engelse bijnaam, "deadmans fingers" inderdaad wel waar.
 10. Nog even bij mijn honingbessen gekeken. Een erg verschillend beeld, wat betreft uitlopen van de struikjes. De "Honeybee", en de oudere struikjes Kamschatka, en Wojtek lopen al een beetje uit, en hebben boven in de takjes al wat groen. De jongere, en vooral de Russen, zoals bv. de Vostorg, is nog volledig in winter rust.
 11. Ja, dat is zeker waar. Ze zijn niet allemaal, maar wel de meeste van de struikjes, 2 x verhuisd. Ik heb wel goed water gegeven, en gemulcht. Zoals jullie hadden aangeraden. Niet alle moestuinburen hebben dat gedaan. En ik heb nog eens goed gekeken, hoewel de Aalbessen gemiddeld, meer groeien, en zeker meer opbrengst geven, heb ik ook daar achterblijvers. Maar ook daar zijn sommige struikjes verhuisd. Dus,dat kan er zeker mee te maken hebben. Zelf vermoed ik, dat er een groot verschil bestaat, tussen individuele struikjes, zelfs van dezelfde cultivars. Redelijke oogsten zijn dus duidelijk mogelijk. Als ik hier lees van anderen, en zie op Youtube. Verder, zo ver zuidelijk, zal het weer ook meer invloed hebben. Maar ja, is dat niet zo, met alle gewassen?! Hoe vaak lezen we niet`het was een goed appeljaar, het is een slecht aardappeljaar, enz, enz.`
 12. Weknow, ik kijk er naar uit! Vandaag nog eens even, mijn honingbes struikjes gecontroleerd. Waren toch wel goed in winter rust, ondanks het zachte weer. Ze blijven echter warrig, en klein. In tegenstelling tot wat zwarte bessen, die geven bijna licht met die schuivende knoppen. En een Lubera Little Black Prince, die heeft twee , zich bijna openende bloemetjes.
 13. Dank Groothof voor je reactie. Interessant om te lezen hoe een professioneel het ervaart. Voor mij is het puur hobby met ongeveer 14/15 rassen. Alleen de Sinoglaska gaf een leuke hoeveelheid, maar zeker nog geen kilo. De bessen op Strawberry Sensation waren veel groter, en pas het eerste jaar in de grond. Dus dat zou ook weer wat kunnen schelen in positieve zin. Dat laat dat filmpje van Sjef van Dongen zo duidelijk zien. De bessen naast elkaar, de nieuwere rassen zijn zeker twee keer zo groot. Ik heb al een Kamchatka, bij de moestuin, in de groenrand gezet. Ik blijf er op vertrouwen, dat er betere rassen beschikbaar komen. Als er lang genoeg nieuwe informatie blijft komen, wordt het steeds duidelijker, welke omstandigheden en rassen, hier in NL het beste presteren. Mocht ik op mijn ongeveer 17 struikjes ooit gemiddeld 2 kilo krijgen, ben ik zeer tevreden. De smaak, en de vroegte blijven voor een moestuinder toch ook belangrijk.
 14. @Roeier, en @Weknow, je leest wel vaker, dat er grote variatie bestaat, in zowel smaak, groeiwijze, als productiviteit, van de verschillende honingbes struikjes. @Roeier, jouw struikje is zo netjes, mijn oudere struikjes lijken wat betreft groeiwijze, veel meer op een verwilderde Jostabes. Is dat verschil er,vooral tussen de verschillende cultivars, of is dat er zelfs per struikje van een cultivar onderling? Het weer lijkt in ieder geval een enorme invloed te hebben. Esther van Eetbaargoed, schreef me, dat in hun ervaring, soms de productiviteit van de Ribes soorten wordt benaderd. Bij mij is dat zeker nog niet het geval. Als ik zie hoeveel meer productie, de verschillende Ribes soorten geven. Dat is echt opmerkelijk meer. En natuurlijk de groeisnelheid, ook daarin laten de Ribessen, bij mij althans, de Honingbes ver achter zich. En niet alleen bij mij. Ik heb voor verschillende moestuinburen struikjes mee besteld, en ook bij hun, gaat het zoooo traag. Aan de andere kant, op Youtube staat een filmpje van Sjef van Dongen over de Honingbes. Daar in vergelijkt hij verschillende cultivars, met elkaar. Hij laat bijvoorbeeld, het verschil zien in grootte van de bessen onderling. Op dat filmpje lijkt het er toch op, dat er in principe, hier in Nederland, een redelijke productie mogelijk moet zijn. En hij zit behoorlijk zuidelijk, in het dorp Zeeland, in de provincie Brabant. Dus misschien is het in de provincie Zeeland ook wel mogelijk, afhankelijk van het juiste weer, en de juiste cultivars. Dan maar hopen, dat het geen puur geluk is, welk struikje het lot je toebedeeld heeft. En tenslotte, misschien gaan professionele kwekers, er hier in Nederland, wel mee aan de slag. Dan moet er toch nog wel meer mogelijk zijn.
 15. Goh Roeier, ik moet zeggen, dat zo'n gesnoeid struikje, er best wel netjes uitziet. Bij mij zijn de oudere rassen (Kamschatka, Wojtek, Wolozebnika, en Sinoglaska) een rommeltje. Ik ben er nog niet aan toe, wat betreft tijd, en expertise, om ze zo mooi vorm te snoeien. Maar daar ga ik zeker eens over nadenken. Ben benieuwd of dat ook een positieve invloed heeft op de productiviteit. Van de nieuwe nova scotia rassen heb ik de Giant Heart en de Strawberry Sensation, deze lijken me van nature al iets gedisciplineerder. Ze zijn natuurlijk nog erg jong. Mijn Boreal serie planten, zoals de Beast, Beauty en Blizzard, zitten net als de nieuwere Russische rassen er een beetje tussen. Iets minder rommelig, maar niet zo mooi, als het struikje van jou, op de foto. Hoe oud is het struikje op de foto? Want bij mij, zijn ze na twee jaar nog niet zo groot. Maar ja, wel al een keer verhuisd. ?

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...