Jump to content

ouwe plant

Members
 • Posts

  15
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by ouwe plant

 1. Veel advies in de vorige opmerkingen. Vind wel dat er (te) veel over nog meer kalk, nog meer mest en meer water wordt gesproken. Over het algemeen groeien tomaten het beste in een kas, in de volle grond maar kunnen het ook prima doen in potten (mooie foto's) en zakken. Tomaten houden wel van mest en water, maar niet TE veel van dit alles. Van veel mest groeien ze wel maar krijgen heel laat bloem en vrucht. Het gaat in de bladeren zitten. Van veel water groeien ze ook maar kunnen stam-rot en ziektes optreden. Tomaten houden inderdaad van een balans. Ze kunnen best tegen rauwe mest, zelfs van gezonde planten van vorig jaar en kunnen ongeveer 5 jaar op dezelfde plek. Zon hebben ze nodig (en natuurlijk weer niet te felle zon, die verwen-planten). Veel bladeren kunnen er af als de volle top maar in de zon staat. Ze kunnen ook niet tegen handen die gerookt hebben. Daar krijgen die gevoelige planten weer een ziekte van. Ze krijgen veel en prachtige bladeren maar die kunnen er veelal af. Uitkleden die plant. In z'n nakie (zie de grote telers in hun kassen). En als ze van alles wat te veel kregen en nog geen bloemen, dan moeten ze lijden: geef ze een tijdje niets, zelfs geen water, tot de bladeren beginnen te hangen. Uit overleving gaat de plant snel bloemen aanmaken en dan kan ie weer verwend worden. Al met al een prachtige plant met heerlijke vruchten maar o zo'n madonna.
 2. sla en andijvieplantjes kunnen altijd. En natuurlijk wat kruiden.
 3. Leuke berichten over deze manier van aardappelen telen. Aangezien ik vroeger een werkende volkstuiner was (en iets te weinig tijd), heb ik de methode "onder plastic" toegepast. Ook op een nieuw stuk vol onkruid en gras. Eerst grond zoveel mogelijk los gemaakt (en natuurlijk gewoon bemesten met koe korrels en compost. Geen kalk. Kunnen ze niet goed tegen) Lap zwart plastic strak neergelegd (randen met spa in de grond vast gestoken), kruisen van 10x10 er in gesneden, met einde van oude spa-stok gat van 15cm gestoken, piepertje er in, beetje dicht maken en gewoon laten groeien. De aardappel zoekt vanzelf het licht, grond warmt snel op onder het zwarte plastic (daar houden aardappelen van), beschermt tegen plotse vorst, houdt de grond wat vochtig (zelfs bij droogte), houdt het onkruid weg (alleen wegtrekken als de aardappelplant nog heel jong is), komen padden onder die dol zijn op ongedierte en vooral: als de aardappelen goed zijn om te oogsten til ik het plastic op, kan de aardappelen bijna gewoon oprapen en ze zijn niet groen. Oké, toen ik het 25 jaar geleden deed kreeg ik enorm commentaar van de andere tuinders, maar het werkte erg goed.
 4. Dag Jens, wellicht een verlaat antwoord maar sinds korte tijd staat en een uitgebreide verhandeling over perzik en abrikoos in de kas onder de kop TEELTVERSLAGEN. hopelijk heb je er nog wat aan. Groeten.
 5. Dag Eelzuhtjuh, wellicht een verlaat antwoord maar sinds korte tijd staat en een uitgebreide verhandeling over perzik en abrikoos in de kas onder de kop TEELTVERSLAGEN. hopelijk heb je er nog wat aan. Groeten.
 6. Dag Sterrenmeisje, wellicht een verlaat antwoord maar sinds korte tijd staat en een uitgebreide verhandeling over perzik en abrikoos in de kas onder de kop TEELTVERSLAGEN. hopelijk heb je er nog wat aan. Groeten.
 7. ze hebben allen gelijk en zo heb ik het ook gedaan, maar n keer in de winter laten zitten, beetje strenge vorst en alle twee kapot. best duur.
 8. beste Patrick, duidelijk is dat oplossen van korrels niet goed gaat. Als je niet aan brandnetels, heermoes/paardenstaart (op droge grond) en smeerwortel (langs sloten en vaarten) - (verhouding: 1-2-3) kunt komen dan is DCM vloeibaar (NPK 5-6-7, 800ml, € 6,95) prima voor tomaten, komkommers, paprika, pepers, aardbeien en potplanten met veel bloemen. Intratuin heeft vloeibare terrasplantenvoeding, eigen merk, NPK 2,5-1-4,5, 1L, € 6,49. voldoet ook prima. en: tomaten zijn dol op compost van (gezonde) tomaten! Ze kunnen 5 jaar op dezelfde plek staan. daarna grond 30cm diep vernieuwen. Water geven: direct bij stam geeft snel rot. Ik heb stukken plastic regenpijp, 70/80cm, onderkant aan een kant gaatjes geboord, oppervlak 10 x 10 cm. Vervolgens in de grond gegraven vlak bij plantgat. Water geven gaat prima, sijpelt langzaam in de grond en voorkomt rot en onkruidgroei. Probleemoplossing scheurende grond: meng ruim rivierzand en compost door de toplaag en doe dat paar jaar achtereen. Denk er aan: het meeste geleverde zand is "strandzand" en dat is te zout en laat zich heel slecht, blijvend, door de grond mengen (komt boven drijven). Cementfabrieken hebben veel rivierzand.
 9. wat ik er van weet is dat je een vijg moet beperken in de wortelgroei (in ruime bak in de grond of beperken met ruim rondom in de grond gegraven grote tegels. dan geeft ie meer en grotere vruchten. tegen een zuidmuur staat ie het beste maar zoals anderen schreven: als tie maar zon krijgt.
 10. gebruik zelf op terras of breder pad, azijn en/of zout. helpt best lang en lijkt vriendelijk.
 11. wilt u de lijst ontvangen en hoe stuur ik u die toe?
 12. wilt u de lijst ontvangen en hoe stuur ik u die toe?
 13. wilt u de lijst ontvangen en hoe stuur ik u die toe?
 14. als iemand interesse heeft in die plantlijst, hoe stuur ik die dan aan iemand toe?
 15. Heb in de loop van vele jaren volkstuinen een aantal lijsten gemaakt: poten zaaien en oogsten per maand van de meest gebruikelijke groenten. Ook een lijst van snoeien van fruit- en notenbomen. Ook veel andere info te verkrijgen. Intresse?
×
×
 • Create New...