Jump to content

Frans

Members
 • Posts

  2,313
 • Joined

 • Last visited

1 Follower

Personal Information

 • LOCATION
  Limburg Nl

Recent Profile Visitors

1,708 profile views
 1. Stikstof en fosfaten. Als er iets is waar brandnetels van houden dan is het dat wel. Ik zou het dus zeker niet op dat stukje niemandsland met brandnetels gooien.
 2. Vraagje. Het ras tuinbonen dat ik al jaren teel is Suprifin. Ik ben helemaal tevreden over Suprifin maar ik wil dit jaar ook eens een ander ras proberen. Daarom Oscar besteld, een tuindersselectie , leek me daarom wel interessant. Is Suprifin al een vrij kleine boon, deze Oscar blijkt wel écht kleinzadig te zijn. Hij is witkokend en ik vond op internet (te laat) dat witkokende rassen niet geschikt zouden zijn voor diepvries. Het velletje schijnt door invriezen namelijk taai te worden. Heeft iemand ervaring met dit ras en dan vooral op het gebied van bruikbaarheid na invriezen ?
 3. De composthoop afgegraven (dus morgen spierpijn ) en op hopen gestort.
 4. Mogen gerust op de composthoop Alice. Geen enkel probleem. Idem voor het loof voor het geval je zelf zoete aardappels teelt.
 5. Mooie planten Jorieke. De gezondheid spat er van af
 6. Hoe lang houdt een zoete aardappel het vol tot hij tot snot is gereduceerd of op een andere manier aan zijn einde komt ? Dat blijkt verbluffend lang te zijn. Deze twee overjarige jongens uit de oogst 2020 liet ik al eens in augustus zien met de volgende tekst: Ik heb de laatste 2 knollen niet meer gebruikt en bewust in de kelder laten liggen. Gewoon voor de fun om te zien wat er gebeurt als je ze met rust laat. Er is maar een sprankje licht en dat is duidelijk aan stengel- en bladkleur te zien. De knollen zijn overigens nog keihard en wegen (nu nog) respectievelijk 596 en 890 gram. Na bijna vier en een halve maand heb ik ze weer eens uit de kelder gehaald en gewogen. Ook nu hebben ze gewicht ingeleverd. Momenteel wegen ze respectievelijk 483 en 737 gram. Keihard als beton zijn ze met gebarsten schil en waarschijnlijk niet meer te eten ook al zouden de scheuten in een vroeg stadium verwijderd zijn denk ik. Vanaf nu worden ze in een lichte en warmere omgeving bewaard. Dorre puntjes knip ik af en dan maar zien of er bladgroen terug komt. Voor een stekkenteelt is het nog veel te vroeg maar misschien zijn er over een paar maanden toch wat bruikbare stekken vanaf te halen. Niet zozeer omdat het nodig is ... het is vooral voor de fun. Tot zover deze weinig zinvolle bijdrage in de teelt van zoete aardappels.
 7. Klopt. Persoonlijk vind ik de teelt in kuipen ideaal. Eenmalig het juiste grondmengsel in de kuip en als je er dan ook nog voor zorgt dat de plant alleen maar zuiver regenwater krijgt, je de mulchlaag wat bijhoudt , jaarlijks een beetje bijmest (mest voor zuurminnende planten) dan blijft er alleen nog maar een snoeibeurt en het oogsten over. Ook de teelt van blauwe bessen hoeft niet moeilijk te zijn. P.S. De bladeren behoren overigens niet tot de normale mulchlaag maar zijn aangewaaid. Blijven tot het voorjaar liggen en worden dan verwijderd.
 8. Wat bruikbaarheid van raamopeners betreft ben ik het toch niet helemaal met je eens weknow. Er zijn prima instelbare raamopeners verkrijgbaar. Ik heb ze van ACD en ben er best tevreden over.
 9. Frans

  Komkommer 2021

  @Karietje Een alternatief is bijvoorbeeld een stuk betongaas. Is erg stevig en opbinden hoeft niet omdat de planten zich met hun ranken al groeiend zelf vast houden. In afwachting van (wedstrijd) komkommers 2022.
 10. @acpronk Ik heb kurkuma 's winters binnenshuis staan maar dan wel in een onverwarmde ruimte. Plant sterft in het najaar bovengronds af maar loopt in het voorjaar weer uit.
 11. Zijn de zaden wel genoeg afgerijpt ? Als je een doosje open maakt behoren de zaden zwart te zijn en voelbaar wat 'volume' te hebben (geen losse velletjes dus) anders heeft door gaan geen zin meer. Buiten drogen zal niet meer lukken vanwege de lage temperaturen en hoge luchtvochtigheid dus zul je binnen moeten gaan drogen. Een prima plaats daarvoor is boven een radiator omdat je daar van een warme en droge opstijgende lucht profiteert. Je zou bijv. de zaadbollen in een grote huishoudzeef kunnen leggen die je boven een radiator hangt/plaatst. Als het geheel kurkdroog is kun je de zaadbollen tussen je handpalmen fijn wrijven waardoor de zaden vrij komen. Om te schonen verwijder je eerst met de hand het grove vuil. Nu kun je door voorzichtig te blazen het lichte vuil verwijderen en blijven de zwaardere zaden over.
 12. Zeer simpel, snel en smaakvol receptje. Eenvoudiger kan bijna niet. Ontstaan toen ik eens snel iets warms op tafel wilde hebben en geen zin had om te koken. Gelijke hoeveelheden blokjes zoete aardappel en knolselderij mengen met een beetje olijfolie. Ongeveer 15 minuten in de airfryer garen bij 200°C. Tegelijkertijd een of 2 visjes (hier op het plaatje zijn dat lekkerbekjes captain Iglo) vanuit diepvries 20 minuten in de oven bakken bij 220°C. Vis en de gemengde blokjes zijn vrijwel gelijk klaar. Bij beiden past een knoflooksausje zodat je in principe geen extra kruiden meer hoeft toe te voegen. Wat er aan uitstraling mist wordt goedgemaakt door de smaak.
 13. Ik heb vandaag pas de witlofwortels geoogst dus het eerste maaltje witlof laat nog wel even op zich wachten. De kwaliteit van de pennen is in ieder geval goed.
 14. Vanmiddag de zoete aardappels geoogst. De opbrengst is dan wel kleiner dan vorige jaren maar gelukkig beter dan wat ik sinds eind augustus, na een paar minder belovende testoogsten, verwacht had. In ieder geval zijn het er genoeg om tot een heel eind in het komend jaar zoete aardappels van eigen bodem te kunnen gebruiken. Vannacht blijven de gerooide knollen in de kas liggen en zijn ze tegen de ergste kou afgedekt met noppenfolie en een dekzeil. Morgen worden ze gewassen, gedroogd en na sorteren in dozen in de kelder opgeslagen.
 15. Duidelijk de preimineervlieg. Zolang er nog maden zijn zullen die zich via de schacht naar beneden vreten om te gaan verpoppen. De schade aan de prei en daarmee de hoeveelheid afval zal daardoor helaas alleen maar groter worden.
×
×
 • Create New...