Jump to content

Frans

Members
 • Content Count

  2,138
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Limburg Nl

Recent Profile Visitors

619 profile views
 1. @Tuinmanaad Jouw bedoelingen zijn goed maar de boompjes geven duidelijk aan dat ze gedurende de winter verkeerd verzorgd worden. Ook olijvenboompjes hebben een winterrust nodig en die krijgen ze nu niet. Er zijn immers als ze in maart buiten gezet worden alweer lange nieuwe scheuten gegroeid. Dit duidt op een combinatie van een te donkere staanplaats en een te hoge omgevingstemperatuur terwijl een langdurig te natte grond de oorzaak kan zijn van het bladverlies. Zet de boompjes eens op een lichtere en koelere plaats en geef in de winterperiode pas water als de grond echt dreigt uit te drogen. Zolang ze klein zijn kunnen olijvenboompjes best vorstgevoelig zijn maar naarmate ze ouder/groter worden kunnen ze best wat vorst verdragen. Van belang is dan wel dat de kuipen (of grotere potten) rondom beschermd worden met wat vliesdoek of noppenfolie zodat de grond in de kuipen niet bevriest. Ik praat een beetje uit ervaring. Ongeveer 18 jaar geleden kocht ik 2 ongeveer 25 cm hoge olijvenboompjes in pot. De eerste jaren werden ze 's winters doorgehouden op een koude maar vorstvrije en lichte plaats. Later bleven ze ook 's winters tijdens lichte vorst in kuipen buiten staan en werden ze alleen tijdens matige vorst binnen gezet. Nu staan ze alweer een jaar of 4 in de vollegrond en zou ik ze niet eens meer binnen kunnen zetten. Vorstbescherming hebben ze zolang ze in de vollegrond staan nooit gehad maar het heeft de laatste jaren dan ook niet meer streng gevroren. Zou dat nog eens gebeuren dan pak ik ze natuurlijk wel in met vliesdoek of noppenfolie.
 2. Was dat vanwege tijdsgebrek of Is er een goede reden om tot januari te wachten ondanks een warme december ? Ik heb begin december al een behandeling uitgevoerd en eind december nog een keer. Ik wil nog één behandeling uitvoeren zodra de temperatuur weer boven de 10°C komt. Voldoet dat ? Verder lijkt het me dat de knoppen zich nu al beginnen te ontwikkelen .
 3. Frans

  Zaai sjalot

  Er is inderdaad zeer weinig kans dat je de pootuien en sjalotten die je dit jaar teveel hebt volgend jaar nog kunt gebruiken. Voor die tijd zullen ze onbruikbaar worden door uitdroging of door toch uit te gaan lopen ook al worden ze niet geplant. Met het over houden van plantmateriaal bedoelde ik de nieuwe uit een plantsjalot ontstane sjalotten. Sjalotten van je eigen nieuwe oogst dus waarvan je het volgende jaar een deel als plantmateriaal kunt gebruiken.
 4. En ik maar uitleggen dat een zoete aardappel geen echte boven- of onderkant heeft. 🙂 Vergelijk het een beetje met een gewone aardappel. Heeft ook geen boven- of onderkant en heeft de ogen verdeeld over zijn gehele oppervlak.
 5. @Roland Waarschijnlijk zaadvast maar helemaal zeker is dat niet. Ik heb het nooit getest door zelf zaden over te houden. Op mijn zakje zaden staat in ieder geval niet vermeld dat het een F1 is. Ook zoeken via google met alleen 'Sweet Aperitif' levert maar zelden de toevoeging F1 op. Zoek je echter gericht op 'Sweet Aperitif F1' of 'Sweet Aperitif open polinated' dan kom je beide in een enkel geval wél weer tegen. Blijft onduidelijk dus. Zaden zijn overigens bestelbaar bij o.a. Tabernal-zaden (heeft een zeer voordelig verzendtarief) https://www.tabernal-zaden.nl/tomaten-cherrytomaten-sweet-aperitif.html
 6. Frans

  Zaai sjalot

  Ik heb ze een aantal jaren geleden voor het eerst geteeld en afgelopen jaar ook weer eens een keer. Beide keren de Creation F1. Omdat ze rechtstreeks in de vollegrond gezaaid moeten worden (voorzaaien in een bakje en later uitplanten is sukkelwerk) is het geen gemakkelijke teelt. Het vraagt nogal wat aandacht v.w.b. grondvoorbereiding en het tijdens de kieming op de juiste wijze voldoende vochtig houden van de grond. Verder moet je in het begin , als de plantjes nog erg klein zijn, rekening houden met het nodige 'priegelwerk' bij het verwijderen van onkruid tussen de plantjes. Het is leuk om voor de afwisseling ook eens een keer zaaisjalotten te telen maar om meerdere redenen geef ik de voorkeur aan plantsjalotten. Vergeleken met zaaisjalotten is de teelt van plantsjalot vrijwel probleemloos en oogstzeker. Moet je van zaaisjalotten de opkomst maar afwachten, iedere plantsjalot staat er al vanaf het begin. Bovendien kun je van de plantsjalot zelf het pootgoed voor het volgende jaar over houden terwijl je van zaaisjalotten ieder jaar nieuw zaad moet bestellen. Een voordeel van de zaaisjalot is dan weliswaar zijn zeer goede bewaarbaarheid, maar er zijn klassieke plantsjalotten zoals bijvoorbeeld de golden gourmet die daar nauwelijks voor onder doen.
 7. Dunne of bolle kant: het maakt niet uit waarmee je ze in het water zet Nasuada. Een ongebruikte zoete aardappel kent nog geen bovenkant (voor het loof) of een onderkant (wortels). Over het hele oppervlak van de knol bevinden zich slapende ogen en uit ieder oog kan in principe een gelijkwaardige scheut met bijbehorende wortels ontstaan. Ik raad je aan ook eens de methode met half in vochtige potgrond gelegde knollen te proberen. Ik heb het telen van stekken op water één keer gedaan in het jaar dat ik met de teelt van zoete aardappels begon. Daarna nooit meer omdat de opbrengst aan stekken van een knol die ik half in potgrond had gelegd een stuk hoger bleek te zijn. Bovendien ontstaan ze op die manier ook nog eens sneller en groeien ze beter.
 8. Hier ook vandaag ontvangen. Netjes verpakt Huub !
 9. Ik heb 3 jaar geleden eens knolvenkel geteeld. Was niet bepaald mijn smaak en dus niet voor herhaling vatbaar. Behalve voor een wedstrijd natuurlijk. Ik doe mee.
 10. Volgens mij toch een pruimenboom. Als ik de bladeren op de foto van RoosDeTuinier vergelijk met de bladeren die nog aan mijn pruimenboompje hangen dan komen ze toch aardig overeen vind ik. Het ras is Opal.
 11. Tip. Wrijf eens een knop stuk tussen je vingers en ruik er aan. Is het een zwartebessenstruik dan zul je een duidelijke zwartebessenlucht ruiken. Knoppen van rode en witte bessen hebben geen specifieke geur.
 12. Sorry harms1 maar ik ben het niet met je eens. Een druif die vorig jaar als stek in pot is gezet , daarin is geworteld en gegroeid , onlangs vanuit pot in de grond is gezet, heeft er met zijn onbeschadigd wortelgestel geen moeite mee in het voorjaar netjes verder groeien. Momenteel heeft water geven geen zin. Alleen strenge vorst zou hem in dit jonge stadium kunnen schaden en daartegen kun je hem beschermen door een extra laag compost/bladeren rondom zijn stammetje aan te brengen.
 13. Inderdaad een forse knol Vinky maar bij dit soort foto's , waarbij het display leesbaar in beeld moet komen, ontkom je er niet aan ietwat van bovenaf te fotograferen. Het effect is dan dat het te fotograferen object er wat 'robuuster' uit kan komen te zien. Maar ook recht van voren bekeken is het nog steeds een aardige knol. Misschien een idee om bij topics waarbij het gewicht een rol speelt in het vervolg 2 foto's te laten zien ? Eén met leesbaar display en een tweede vanuit de meest realistische hoek.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...