Jump to content

Frans

Members
 • Content Count

  2,104
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Limburg Nl

Recent Profile Visitors

399 profile views
 1. Frans

  Knolselderij telen

  Het grote verschil met vorige jaren is dat mijn knollen zelfs op het hoogtepunt van de hittegolf geen moment droog hebben gestaan. Dankzij een in juni geslagen grondwaterput kon ik de grond in mijn tuin moeiteloos diep genoeg nat houden. Dit laat maar weer eens zien hoe belangrijk dat is voor knolselderij die perioden met droogte , ook al zijn ze kortdurend, maar moeilijk te boven komt. Verder is geen noemenswaardig verschil in opkweek met vorige jaren. Een humusrijke grond , 2 keer in het seizoen een handje patentkali , maar deze keer dus wel voortdurend vochtige grond.
 2. Ik verwacht dit jaar meer dan genoeg zoete aardappels en daarom ben ik vandaag al begonnen met het naar behoefte rooien van knollen. De eerste plant die vandaag uit de grond gehaald werd was als stek afkomstig van een portugese zoete aardappel waarvan ik de moederplant de winter doorgeholpen heb. Noodgedwongen moesten er al vroeg (29 januari) stekken van genomen worden. Dat dat te vroeg is blijkt nu wel als je ziet op welke rare manier de knollen zich ontwikkeld hebben. Waarschijnlijk is de eerste aanzet van de knollen al aanwezig geweest toen de plant vanuit pot in de grond werd gezet. Dat zou in ieder geval dat rare kluwen in elkaar gegroeide knollen kunnen verklaren. Maar goed dat de dunschiller uitgevonden is . 😉 (Dubbele foto. Ik krijg hem niet verwijderd)
 3. Frans

  Knolselderij telen

  Hoe gaat het met de diverse knolselderijteelten dit jaar ? Bij mij zit er zo te zien de beste oogst sinds jaren aan te komen. Het ras is nog steeds Monarch en de zaden zijn afkomstig uit hetzelfde zakje dat vorig jaar werd gebruikt.
 4. Een beetje eigenwijs ben ik wel dus volgend jaar een nieuwe poging maar dan in een mooie grote pot i.p.v. een bak. De bedoeling is daar de plant voor te gebruiken die er nu het best uitziet.
 5. Ik heb de eetbare variant RobO. Knolletjes afkomstig uit de supermarkt. De kwaliteit van de bladeren is overigens vanaf het begin al slecht geweest.
 6. De planten kun je het best met rust laten. Verwijder bladeren en stelen pas als ze vrijwel afgestorven zijn. Tot dan spelen bladeren nog steeds een rol in de ontwikkeling van de plant. Vooral bij een jonge plant is zoiets extra belangrijk wil je volgend jaar mooie stelen kunnen oogsten. De stelen zullen overigens momenteel nog wel eetbaar zijn maar lekker is anders. Vanaf ongeveer eind juni gaat smaak en kwaliteit van rabarber hard achteruit.
 7. Dit jaar heb ik voor het eerst een paar kurkuma knolletjes gepoot en het ging mij vooral om het bovengrondse deel van de plant. Ik had ze graag in bloei gezien met frisse bladeren. Wie heeft ze wél al eens in bloei gekregen ? Wat deed ik verkeerd wat betreft het niet in bloei kunnen krijgen als ook het voorkomen van die lelijke bladeren ?
 8. Vandaag de rijpe paprika's van de planten gehaald. De vruchten waren op hun hoogtepunt en moesten geoogst worden. Langer laten hangen zou ten koste gaan van de kwaliteit. Niet meer geremd door de aanwezigheid van rijpe paprika's zullen de planten vanaf nu de rest van de vruchten sneller laten groeien. De geoogste paprika's zijn in blokjes in de diepvries beland en zullen uiteindelijk vooral in macaroni- en nasigerechten verwerkt worden.
 9. @acpronk Er stonden 3 planten in de 20 liter bak. Wat het uiteindelijke gewicht had kunnen worden is niet te zeggen maar door de kleine inhoud van zo'n bak loop je natuurlijk snel tegen grenzen aan. Komende jaren ga ik in ieder geval zulke bakken niet meer gebruiken omdat ze teveel aandacht vragen. Je moet er bij wijze van spreken met een gieter naast blijven staan. In de kas valt water geven nog wel mee. Eén keer per dag een flinke hoeveelheid in de kuipen gieten voldoet. De planten groeien eigenlijk te gek in het loof , het pad moet al voor de tweede keer vrij gemaakt worden, maar de ervaring heeft geleerd dat zo'n grote groei van het loof niet ten koste hoeft te gaan van de opbrengst. De planten in de vollegrond groeien explosief en gaan ongeremd door de mazen van het net heen. Hier is water geven geen probleem meer sinds ik afgelopen juni t.b.v. de tuin een waterput heb laten slaan. M.b.v. de pomp en een paar sector sproeiers is er onbeperkt water voor ze beschikbaar. Ik verwacht een hoge opbrengst maar de kwaliteit van de knollen zou best eens tegen kunnen vallen. Er waren namelijk nog nooit zoveel engerlingen in mijn tuin als dit jaar.
 10. Eens gekeken hoe het met de ontwikkeling van de knollen staat. Voor dat doel de kleinste bak, hij stond buiten de kas en was bedoeld als experimentje om te zien of er met een relatief kleine 20 liter bak nog een leuk rendement te halen valt, leeg gemaakt. Zoals te verwachten was zijn de knollen nog te klein maar wel bruikbaar. Het geheel valt me niet tegen als je beseft dat het te vroeg is om nu al zoete aardappels te oogsten.
 11. @Saalk86 Helaas niet bekend. De eerste planten kreeg ik ooit van een professionele duitse vollegrondteler waarmee ik tijdens een vakantie een praatje maakte. Jammer genoeg heb ik er toen niet aan gedacht te vragen welk ras het is. Het is in ieder geval geen hybride want de eigenschappen van de huidige paprika's zijn nog steeds gelijk aan de paprika's van de oorspronkelijke planten.
 12. Iedere dag meer kleur tussen de bladeren. Eigenlijk zonde om te oogsten. Ik kijk er liever naar.😉
 13. 'tussendoortje' Nog zeker 2 maanden te gaan. Benieuwd of ze het onder de grond net zo goed doen als erboven.
 14. Toch wel 🙂 https://permacultuur.nu/images/pdfs/compost_vlaco-detaillijst.pdf

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...