Jump to content

Frans

Members
 • Posts

  2,456
 • Joined

 • Last visited

1 Follower

Personal Information

 • LOCATION
  Limburg Nl

Recent Profile Visitors

2,280 profile views
 1. Vandaag de sjalotten geoogst. Voor een goede houdbaarheid moeten ze nu nog een aantal dagen op een luchtige plaats nadrogen.
 2. Hoe belangrijk is het om mannelijke bloemen te verwijderen zodat er geen bevruchting en dus zaadvorming kan optreden ? Na de nodige (bevruchte) sonja's geconsumeerd te hebben kan ik daar nu wel wat over zeggen. Bij komkommers tot ongeveer 25 cm zijn de zaadbeginsels nog zo klein en zacht dat je die niet eens proeft of waarneemt in je mond. Bij die lengte heeft de komkommer een mooi en bruikbaar gewicht tussen de 300 en 340 gram. Laat je ze langer hangen dan neemt hun omvang en ook de zaadvorming snel toe. Dan niet lekker meer dus. Doorgesneden komkommer van plaatje #2 Naast een volgroeide komkommer . Bevruchte komkommers zijn dus prima te consumeren (zijn zeg maar lekker ) tot ongeveer 25 cm lengte en niemand houd je tegen om ze nog eerder te oogsten. Voordeel van jong oogsten is ook nog eens dat de plant wordt aangezet tot productie van meer komkommers. Kleine kanttekening. De gegeven lengtes gelden natuurlijk voor komkommers die onder zo optimaal mogelijke omstandigheden kunnen groeien. Voor een komkommer die het door wat voor oorzaak dan ook wat moeilijker heeft gaan die cijfers uiteraard niet op. Een plant in een te kleine pot bijvoorbeeld zal zijn komkommers eerder laten stoppen met groeien en ze al bij een geringe lengte tot zaadvorming over laten gaan.
 3. Afgerijpte tuinbonen geoogst en geschoond. Ik liet ze hangen om als zaadgoed te dienen voor de komende 2 jaar. Opbrengst 1100 gram. Misschien teveel voor twee jaar maar ze blijven ook nog wel bruikbaar tot in 2025 want tuinbonen blijven lang kiemkrachtig. 1 1
 4. Ik had me voorgenomen vandaag alle grote jongens van de planten te halen maar, eigenlijk tegen beter weten in, heb ik er toch nog 2 laten hangen die niet alleen vrij lang maar ook nog helemaal groen zijn. Gegroeid dankzij eigen compost (plus een mix van korrels gedroogde koeien- en kippenmest) en nu bestemd om er weer compost van te maken. Meer kun je er niet mee doen want voor consumptie zijn ze niet meer geschikt. Maar eerst nog even het grootste exemplaar meten. Te weinig om @Mai Pensato te kloppen maar dat had ik al verwacht. Met 34.7 cm toch tevreden over het resultaat.
 5. Er staan 3 planten van het ras Oranje Ananas in mijn kas die min of meer door elkaar groeien. De eerste meloentjes zijn duidelijk aanwezig.
 6. Ik ben een paar dagen van huis geweest en heb de kas aan de zorgen van een buurvrouw over gelaten. Als je je tuin een paar dagen niet gezien hebt zie je pas goed hoe snel alles deze tijd van het jaar groeit. Vooral in de kas. Er waren weer enkele oversized komkommers bij gekomen. Morgen haal ik al die dikke dingen van de planten af en dan is het einde poging kampioen binnenteelt te worden. De 'grote jongens' remmen duidelijk de aanwas van consumptiekomkommers en @Mai Pensato valt toch niet te kloppen (mooi resultaat die laatste van je hoor!) Dit zal waarschijnlijk de langste zijn. Aan de plant is hij moeilijk te meten maar ik verwacht een lengte ergens tussen de 33 en 34 cm.
 7. Woekerplantjes . De ruime hoeveelheid in het voorjaar ingegraven eigen compost wordt duidelijk gewaardeerd. Behalve zorgen dat ze genoeg water krijgen zodat de grond vochtig blijft (belangrijk !) hoeft er niks meer aan gedaan te worden want onkruid komt er niet meer door heen. Binnenkort worden de laatste vroege aardappels links (ras Annabelle) gerooid en ontstaat ook daar weer ruimte om verder te groeien. Helemaal rechts staan sperciebonen. Hun blad lijkt op het eerste gezicht wat op zoete aardappel.
 8. Frans

  Pompoen 2022

  Ik heb 2 stuks Uchiki Kuri staan die na de vele regenval van de afgelopen dagen als idioten zijn gaan groeien. De zonnebloemen op de voorgrond zullen zich moeten gaan haasten willen ze niet overgroeid raken door de pompoenen.
 9. @Roland Ik heb er maar eentje staan dus onderling valt er niets te vergelijken. Met de F1 vergeleken lijkt het er wel op dat deze behoorlijk wat eigenschappen heeft meegekregen maar om goed te beoordelen zal er toch eerst een tomaatje helemaal afgerijpt moeten zijn.
 10. Ik zet sonja#5 in om de aanval te openen op de 23.9 cm lange buitenkomkommer van @Lia56 Sonja#5 staat op hetzelfde plekje waar zijn voorganger door stengelrot verloren ging. De aarde waarin hij staat is voor de zekerheid vervangen door aarde elders uit de tuin. De Sonja links die zijn stengelproblemen maar nauwelijks overleefde begint zich duidelijk te herkrijgen ook al gaat dat nog langzaam. Momenteel succesvol bezig met de opbouw van een nieuw gezond wortelgestel denk ik en daarna zul je zien dat hij als een speer verder gaat.
 11. De volgende komkommers worden iedere keer een cm langer Lia. Nog zo'n 10 komkommers te gaan dus voor je die van Mai Pensato verslaat
 12. @woldistel Een hoge stam (soort boomvorm dus) is leuk maar niet eens echt nodig. Ook met een wat lagere stam bereik je dat je een struik krijgt die makkelijk toegankelijk is. Een slordige groeier blijft het sowieso, dat is Josta eigen, zodat door snoei aan het eind van het seizoen weer een hoop te corrigeren valt. Rare uitlopers die binnen in de struik ontstaan snoei ik eerder weg. Dat is voor de plant geen enkel probleem.
 13. Met 3.2 kilo de eerste fatsoenlijke partij blauwe bessen van dit jaar geoogst om te verwerken tot jam. Ik gebruik daar een geleersuiker voor die geschikt is voor een verhouding van 3 delen fruit op 1 deel suiker.
 14. Ik wil de Kordia en de Sunburst niet meer hoger laten worden. De Stella is een ander verhaal omdat die door het ontbreken van een harttak eigenlijk een 'mislukte' boom is en min of meer een struikvorm heeft. Door de grote groeikracht heb ik overigens al een keer vanonder de klamboe wat moeten snoeien. Scheuten die door de klamboe werden gedwongen terug de boom in te groeien moesten ingekort worden. Het netjes snoeien gebeurt wel weer ergens in september als de boompjes een paar maanden zonder klamboe hebben gestaan. Een snoeibeurtje waar dus niet op gerekend was. Waar ik ook geen rekening mee gehouden had was bladluis. Op een gegeven moment bleek er nogal wat bladluis in de boompjes te zitten. Dat trok wel veel lieveheersbeestjes aan maar die werden tegen gehouden door het gaas. Door met een potje van beneden naar boven langs de klamboe te schrapen waren ze makkelijk te vangen. Aan de andere kant van de klamboe werden ze weer losgelaten. Het opruimen van de luizen ging daarna aanmerkelijk snel. Er waren na een week ook al veel larven van lieveheersbeestjes te zien en dat zijn pas de echte killers. Vrouwelijke lieveheersbeestje kunnen per dag wel 20 tot 50 eitjes af zetten. Afhankelijk van de temperatuur komen de larven al na 4 tot 10 dagen uit hun ei.Dat tikt dus lekker door. Ook hier heb ik weer van geleerd. Volgend jaar plaats ik al in een vroeg stadium lieveheersbeestjes onder de klamboes.
 15. @fre3ke Valt wel mee hoor. Kwestie van slim inkopen . Ik heb er enkele uit de sale van de Lidl gekocht voor 7.99 euro/stuk en enkele uit de dump van het Kruidvat voor 4.99 euro/stuk dacht ik. Bovendien gaan ze als je een beetje voorzichtig bent enkele jaren mee. De Action had ze vorig jaar ook voor iets van 3.99 euro/stuk maar die zijn een stuk kleiner.
×
×
 • Create New...