Jump to content

Frans

Members
 • Posts

  2,559
 • Joined

 • Last visited

1 Follower

Personal Information

 • LOCATION
  Limburg Nl

Recent Profile Visitors

2,818 profile views
 1. Ik was van plan voor mezelf 2 stuks Bolzano en ook 2 stuks Lorenzo in de kas te gaan zetten. Ieder jaar kweek ik ook wat tomatenplanten voor familie en bekenden (3 personen in totaal) en het zou leuk zijn die komend jaar ieder ook een Bolzano en een Lorenzo te kunnen geven. Voor dat doel ga ik natuurlijk niet in één keer alle zaden 'opofferen' vandaar het plan om te gaan stekken. Blijken de tomaten de moeite waard te zijn en de zaden voldoende kiemkrachtig (dat valt bij een tomaat meestel wel mee) dan kan ik in ieder geval nog een paar jaar vooruit met de zaden die ik heb.
 2. Die ervaring heb ik ook. Zodra ze rijp zijn moeten ze van de plant gehaald worden. Nog even laten hangen kan niet want dat resulteert heel snel in tomaatjes die al aan de plant gaan barsten.
 3. En dit gaan waarschijnlijk de eerste worden van 2023 . Omdat de zaden zo moeilijk verkrijgbaar zijn (nog dank aan @Mai Pensato ) wil ik voor het geval het uitstekende tomaten blijken te zijn zuinig zijn met de zaden. Daarom wil ik al in januari van elk soort één zaadje gebruiken zodat ik vroege planten krijg om er stekken van te nemen.
 4. De allerlaatste tomaten 2022. De smaak is nog prima. Ras Sungold F1.
 5. Met het oogsten van de laatste 2 kuipen is, wat de zoete aardappels betreft, seizoen 2022 voorbij. Zoals dit jaar bij alle kuipen het geval was valt de hoeveelheid knollen per kuip wel mee maar zijn er teveel van die onhandige kleintjes. Ik heb er geen verklaring voor, juist omdat de zoete aardappels in de volle grond van hetzelfde ras waren en maar weinig kleintjes produceerden. Ik ben dik tevreden dit jaar maar dat komt dan hoofdzakelijk door het mooie resultaat in de vollegrond. Oogst zoete aardappel 2022 is met stip de beste sinds ik 5 jaar geleden begon met het telen van zoete aardappels. Nog een kleine aanvulling op mijn antwoord aan Jorieke over de waarschijnlijke oorzaak van het geen last hebben van engerlingen dit jaar: Behalve dat er al vroeg in het jaar bij de buren een grote besmettingsbron werd geruimd heeft ook de plek waar de planten stonden wel een rol gespeeld. Vorig jaar stonden er met gaas afgedekte sjalotten, prei en wortelen (tegen preimineer- en wortelvlieg). De plek was dus toen ook niet toegankelijk voor meikevers zodat er al in 2021 geen nieuwe besmetting kon plaats vinden.
 6. Frans

  Paprika in 2022

  Een goed ras is het halve werk. Blokpaprika's kunnen best veel vruchten per plant geven. Bovendien zijn blokpaprika's vergeleken met puntpaprika's over het algemeen dikwandiger zodat ze ook bij lagere aantallen in gewicht meer opbrengst kunnen geven dan puntpaprika's. Een bijdrage van mij in dit lopende topic 4 maanden geleden: https://www.moestuinforum.nl/topic/35685-paprika-in-2022/?do=findComment&comment=455668 En nog eentje uit het topic van 2020 : https://www.moestuinforum.nl/topic/24509-peper-en-paprika-topic-2020/?do=findComment&comment=407092
 7. Als het nog kan wil ik naast de al gevraagde 6 stuks Bolzano ook nog wel 4 zaden Lorenzo hebben.
 8. Ik ben ook wel geinteresseerd in die Bolzano F1. Als je bestelt hou ik me aanbevolen voor 6 zaden.
 9. Calla's uit de grond gehaald om het loof verder te laten afsterven, de knollen te drogen, en vorstvrij te overwinteren.
 10. Ik heb er wel een verklaring voor. Omdat er iets 'onderhoudsvriendelijkers' moest worden aangelegd is bij een van mijn buren begin dit jaar een vrij groot verwaarloosd gazon afgegraven dat al jaren vergeven was van de engerlingen. Met de afgegraven grond zijn dus ook de engerlingen afgevoerd en daarmee veel potentiele meikevers die in mijn tuin eitjes konden komen leggen. Ook in mijn eigen gazon zitten engerlingen maar dat worden er steeds minder sinds ik kauwtjes niet meer als de vernielers van gazon ben gaan zien maar als bondgenoten in de strijd tegen engerlingen. Joeg ik ze vroeger weg, nu staat ieder gat in mijn gazon weer voor een engerling die in de maag van een kauwtje is verdwenen. Het gazon repareer ik door de ontstane gaten op te vullen met potgrond waarin ik weer een stukje gazongras 'transplanteer'. Deze aanpak helpt want het aantal gaten dat de kauwtjes maken wordt duidelijk minder. Een ander soort vraat ellende in de moestuin kunnen woelmuizen zijn. Ik heb er al jaren geen last meer van en daar denk ik ook een verklaring voor te hebben. Het zou me niks verbazen dat dat door de steenmarters komt waarvan er hier nogal wat zitten. Zij voorkomen volgens mij het onstaan van nieuwe populaties woelmuizen door iedere woelmuis die ze tegen komen op te ruimen. Marters hebben weliswaar tot 2 keer toe een leiding van mijn camper doorgebeten maar nu ik de camper onbereikbaar voor ze heb gemaakt begin ik ook marters steeds meer te zien als bondgenoten .
 11. Een mooie dag vandaag en dus zeer geschikt om de zoete aardappels in de vollegrond te gaan oogsten. Het bladerdek suggereert veel meer planten dan dat er in werkelijkheid staan maar na de oogst van de bonen en de vroege aardappels die er naast stonden hadden de planten in korte tijd ook die plekken ingenomen. Drie rijen planten. Eerst maar eens het loof verwijderen. De door de tijdens de groei van de knollen naar boven gewerkte aarde gaf gelijk al een goed gevoel. Wat het te verwachten gewicht betreft dan. Het was ook nog afwachten of en hoeveel schade er aangericht zou zijn door engerlingen of ander ongedierte. Uiteindelijk als resultaat een oogst die zowel kwantitatief als kwalitatief hoger uit viel dan verwacht. Veel mooie knollen, weinig kleintjes. Alleen de paar oranje exemplaren die er stonden vielen tegen. Bovendien geen schade geconstateerd door vraat van welk ongedierte dan ook. Van een paar planten eerst een foto genomen voordat ik de knollen losmaakte. Dit om te laten zie hoe 'uitbundig' zoiets onder de grond kan groeien. De geoogste knollen kunnen vannacht op de tuin blijven liggen om te drogen. De temperatuur is er nog hoog genoeg voor. Morgen sorteren en opbergen.
 12. Gisteren een plastic mand en een kuip met zoete aardappels geoogst. Er zijn teveel kleine knollen dus echt tevreden ben ik niet. Binnenkort maar eens kijken of ze het in de vollegrond beter gedaan hebben.
 13. Ik ben 3 weken op vakantie geweest en als je dan terug komt zie je pas goed hoeveel er in zo'n relatief korte tijd aan je zoete aardappels verandert. De bladeren die bij vertrek nog grasgroen waren geven nu door hun slijtage aan dat de planten het langzamerhand voor gezien houden en oogstklaar zijn. Wat de lucht- en bodemtemperatuur betreft is er nog tijd genoeg om te oogsten. L1 , de lokale TV zender , geeft bijvoorbeeld voor de rest van de week hoge temperaturen aan met als toppers voor a.s. donderdag , vrijdag en zaterdag bijna onwaarschijnlijk hoge dagtemperaturen van 23°C tot 24°C (!) en nachttemperaturen van 11°C tot 16°C. Weeronline is wat minder enthousiast maar ook als die gelijk krijgt is er nog geen haast om te oogsten. Voorlopig laten staan dus. Morgen eerst maar eens 1 of 2 van de 4 nog niet geoogste kuipen omkiepen zodat ik weer grijpvoorraad heb. Ik ben benieuwd wat daarvan terecht gekomen is.
 14. @Joyce12 Mocht je voor golfplaat gaan dan zou ik in jouw geval kiezen voor bitumen golfplaat. Is robuuster en zwaarder dan polyester en pvc (en toch niet te zwaar) zodat hij meer windbestendig is. Bovendien 100% uv bestendig in tegenstelling tot kunststof platen die na verloop van tijd, ook als ze als uv bestendig worden aangeprezen, toch verweren. Bovendien zijn bitumen platen ook nog eens een stuk goedkoper. In diverse kleuren verkrijgbaar. Zoiets bijvoorbeeld: https://www.gamma.nl/assortiment/aquaplan-topline-bitumen-golfplaat-zwart-200x86-cm/p/B548870
 15. Grote jongen. Maar nu niet meer
×
×
 • Create New...