Jump to content

Frans

Members
 • Content Count

  2,215
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Limburg Nl

Recent Profile Visitors

966 profile views
 1. Klopt. Ik ben dol op tuinbonen al zijn het er dit jaar wel wat veel geworden. Een groot deel gaat na doppen en blancheren de diepvries in. Verder blijven er een aantal planten staan om na afrijpen het zaadgoed voor volgend te gaan leveren. Wat over is gaat naar vrienden en bekenden.
 2. Ik heb de volledige zonsverduistering van 11 augustus 1999 meegemaakt in het zuiden van de belgische Ardennen. Was een zeer indrukwekkende ervaring !
 3. De eerste blauwe bessen. 😊
 4. @rorror Eerst nog de buurman ingeschakeld maar zelfs met 2mk (menskrachten) was de plant er niet uit te krijgen zonder hem teveel te beschadigen. De restanten van de pot worden overigens netjes gerecycled. Ze gaan mee met het pmd afval dat tweewekelijks wordt opgehaald. @redzebra Ik heb inderdaad begin vorig jaar nog druppelslangen gebruikt bij de teelt van zoete aardappels in de vollegrond. Een uitstekend systeem om zo effectief mogelijk met kostbaar leidingwater om te gaan maar sinds ik onbeperkt grondwater ter beschikking heb ben ik helemaal overgestapt op sectorsproeiers.
 5. Beregeningssysteem aangesloten en getest. Laat nu die zinderende zomer maar komen. 🙂
 6. Dat slopen valt wel mee Huub. Ik begin al wat ouder te worden maar nog niet seniel.
 7. En nu nog een paar weken geduld voor een hopelijk overvloedige oogst. 🙂
 8. Naar mijn mening zonde om dan al te toppen. Met alle respect voor Diana maar ze hoeft het niet altijd bij het rechte eind te hebben. Mijn ervaring is dat de plant uiteindelijk zelf bepaalt wanneer het genoeg is. Je zult zien dat ondanks genoeg bloei en de ruime aanwezigheid van hommels en bijen op een gegeven moment de aanzet van nieuwe boontjes stopt. Dan pas top ik mijn planten tenzij er een te hoge concentratie van de zwarte bonenluis is die zich op biologische wijze (wegwrijven of bespuiten met een water/zeep/spiritus oplossing) niet onder controle laat houden. Dit jaar was er tot voor kort dankzij de koele en natte meimaand, en daar houdt wel de tuinboon van maar niet de luis, nog geen aanleiding om te toppen. Nu de luizen de laatste dagen duidelijk aanwezig zijn ga ik de planten morgen toppen. Maar ook zonder de aanwezigheid van luis zouden mijn planten momenteel ver genoeg ontwikkeld zijn om getopt te kunnen worden. Toppen doe ik m.b.v. een electrische (accu)heggenschaar. Op die manier een karweitje van niks. En je houdt er een keurig strak tuinbonenhegje aan over. 🙂
 9. @Teunboon Niet alle zoete aardappels uit de winkel blijken geschikt te zijn om er stekmateriaal van te kweken. De kans dat die van jou alsnog zullen uitlopen is nu wel erg klein geworden. Ik heb nog 7 mooie planten over. Ik weet niet waar je woont maar als dat niet te ver van mij vandaan is (midden Limburg) kun je die bij me ophalen. Gratis uiteraard. @Saalk86 Het maakt weer eens duidelijk dat ons wisselvallig klimaat minder geschikt is voor de teelt van zoete aardappels. Voor een goed resultaat ben je bijna gedwongen een kas te gebruiken. In de kas wordt het zelfs zonder zon en bij koel weer overdag warm genoeg om ze zonder groeistilstand te laten groeien en door de korter wordende nachten koelt het er ook 's nachts niet teveel af. In 18 dagen tijd van dit ... ... naar dat. Een van de kuipen die die het eerst werden beplant. Explosieve groei van jong gezond loof.
 10. Trappelend van ongeduld om kampioen te kunnen worden. De ene kampioen, de ander reserve kampioen.
 11. Die van mij zien er nu zo uit. Mooi op tijd om begin volgende week de vollegrond in te kunnen.
 12. Bij mij klaarde het tegen de avond op en brak zelfs de zon nog door. Voorbode van het mooie weer dat er eindelijk zit aan te komen? Een goede gelegenheid om nog even de knolselderij uit te planten.
 13. Vandaag mijn buitentomaten en die van de buurman bij hem in de vollegrond gezet. Nog nooit gebeurde zoiets zo laat in mei als dit jaar. Dat mijn planten bij hem staan heeft alles te maken met de manier van water geven in mijn tuin. Sinds vorig jaar gebeurt dat via een grondwaterpomp en sectorsproeiers waardoor bladeren van tomatenplanten te vaak onnodig nat worden met als gevolg een extra risico op het vervroegd ontstaan van phytophthora. Bij de buurman kan indien nodig water aan de voet gegeven worden m.b.v. een gieter.
 14. Zie ik daar cocosvezel in het potje zitten ? Indien ja dan is dat voor een pompoen een wat minder gelukkige keuze en verklaart het ook de nu trage groei. Er is overigens niks mis met het plantje, ziet er prima uit. Nog een tip voor als je hem straks graag in een bepaalde richting wil laten groeien. Wacht met uitplanten tot het eerste echte blad duidelijk aanwezig is (tegen die tijd is hij ook beter geworteld). De hoofdrank van een pompoen groeit in 9 van de 10 gevallen in de richting tegenovergesteld aan het eerste echte blad.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...