Ga naar inhoud

Maarten V.

Members
  • Aantal items

    84
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Blog reacties die geplaatst zijn door Maarten V.

  1. 1 uur terug, Beukwood zei:


    Ik heb gelukkig mijn moestuin in Noordwijk (Zuid-Holland) 1 km van de kust af liggen met klassieke zandgrond en zelf rond mijn moestuin voor en achter een sloot. Die sloot ligt 60 cm dieper dan mijn maaiveld. Kleine kans (klop het nu af op onschilderd hout) dat mijn tuin zelf onder water komt te staan, maar de stortbui was wel echt een verrassing hier in deze regio. De foto met de verdronken auto is letterlijk 200 meter van het strand. Direct achter die auto zie een hotel. Daarachter ligt de boulevard en nog 50 meter verder het strand. 


    Ik wist niet dat er in Zuid-Holland ook gebieden onderwater stonden! Ik hoop dat je tuin nooit onderwater komt te staan. Maar ik heb geen garanties. Ik kan me nog goed herinneren hoe ik jaren geleden op een vakantie in Luxemburg een beekje zag stromen langs een autogarage. Het was een belachelijk gezicht, het beekje lag super diep, ik schat 1,5 tot 2 meter en het water dat er stroomde was maar zo’n 5 centimeter hoog. 
    Ik vroeg me af waarom ze dat beekje zo diep hadden gemaakt voor zo’n mini beetje water en moest er wel om lachen. 
    Een tijd later hoorde ik in het nieuws dat er in Luxemburg ernstige overstromingen waren geweest en zag een foto over precies dezelfde garage, maar dan met alle auto’s overhoop gegooid kapotgemaakt en flink onder de modder. 

    Allemaal door dat snert beekje. 
    Het lachen was me wel vergaan…
     

     

    • Like 1
  2. Op 21-5-2024 om 22:49, Beukwood zei:


    Haha, krijg ik ook zeker nachtmerries van zoveel slakken!! 
     

    Dit hier beneden was zondag om 16:00 een plaatselijk buitje die 1 km van mijn moestuin vandaan viel.
     

    Wonder boven wonder heeft mijn tuin als het goed is nergens last van… maar na de onweersbuien van vandaag denk ik dat mijn tuin wel voorlopig even voldoende water heeft gehad 😛 

     

    568ce745-abc6-4bad-8c3e-5432b607430d.thumb.jpeg.551255cbe2af307f082dd8ffb53754ce.jpeg


    Wauw! Het is een wonder dat je moestuin hieraan is ontsnapt!!

    1 km is nogal dichtbij…

     

    Ik had wel laatst in het nieuws gehoord dat er in het noorden plaatselijk zware regenval was geweest, maar had geen flauw idee dat jouw tuin zo dichtbij dat gebied was! Gelukkig is het goed gegaan 😄

    • Like 1
  3. Op 20-5-2024 om 06:39, Beukwood zei:

     

    Als je potten/kratten/zakken groot genoeg zijn begint het een beetje te fungeren als gewone grond, maar ikzelf ben altijd gerustgesteld als ze in de grond terechtkomen want dan "stopt" de verantwoordelijkheid voor mij en gaan de plantjes voor zichzelf zorgen. Wel goeie tactiek met koperfolie & kratten dichtdoen. Een ideetje om misschien wel een anti-insektenkooi te bouwen?

     

    Afgelopen nacht (van 21:30 - 00:50) was ik op mijn tuin toch nog 150 plantjes aan het uitplanten omdat de weersvoorspellingen zo goed waren voor vandaag (bewolkt & 18 graden). Tot mijn verbazing heb ik nog iets van 15 slakken uit de glazen bak met de bloemkolen en aardbeien kunnen halen. Daarnaast zaten er denk ik wel 15-20 slakken bovenop mijn sla en andijvie. Ik vond het een wonder dat ze nog relatief onaangevreten waren. Verder nog iets van 50 slakken uit mijn tuin kunnen gooien. Dat waren toch nog een hoop meer slakken dan ik verwacht had! 

     

    Nu als klap op de vuurpijl: Ik ben gisteren even rond mijn moestuin slakken gaan rapen in de tuin van de 2 buurmannen... Zonder grappen, ik weet zeker dat ik meer dan 500 slakken uit hun tuinen heb verwijderd!! Hopelijk kunnen we de vraat op die manier op mijn tuin ook een beetje voorkomen. 

     

     


    Een anti insectenkooi is inderdaad wel een goed idee! Vooral omdat het ook slakken kan tegenhouden!

    Over slakken gesproken, ik schrik van de hoeveelheid slakken die je uit je tuin en vooral uit de tuin van je buren hebt gehaald…

    Ongelooflijk! 😧 Ik zou er nachtmerries van krijgen. En ik dacht dat ik al veel slakken had… 

     

    Fijn ook dat je nu al 150 plantjes hebt kunnen uitplanten! Knap dat je het zo laat nog hebt volgehouden om dat allemaal te planten, doe ik je niet snel na!

     

    Ik ben nu trouwens uit het raam aan het kijken hoe een onweersbui ons huis nadert, schitterend gezicht! De tuin kan die regen ook wel gebruiken :) 

    • Like 1
  4. Op 18-5-2024 om 21:27, Beukwood zei:


    Dankjewel Maarten! 
     

    Haha, nee dit is een nieuw bloemkooltje van de batch van 4 die in oktober waren gezaaid! 😛 

     

    Mijn filosofie is altijd dat tuinieren in potjes heeeel ingewikkeld en uitdagend is en dat zodra planten in de grond terechtkomen ze in principe voor zichzelf kunnen zorgen.

     

    Als ik plantjes binnen opkweek dan geef ik ze elke 2 dagen water. Zodra ze afgehard zijn en naar de moestuin kunnen dan doe ik het eigenlijk altijd ‘s avonds dat ik ze in de volle

    grond zet. Die avond geef ik ze echt een smak water, daarna in principe nooit meer zodat ze zelf op zoek kunnen naar water met hun wortels en voor zichzelf gaan zorgen. (Grondwater zit hier op 1 meter diepte trouwens) 

     

    ik heb op dit moment nog ongeveer 200 plantjes in zaaitrays staan die naar buiten kunnen, maar dat gaat pas dinsdagavond gebeuren als er regen voorspeld is en geen dag volle zon! Als ik ze vanavond bijvoorbeeld in de volle grond zou zetten, dan zijn ze waarschijnlijk morgen dood omdat die dag te intensief voor ze gaat zijn met een volledige dag zonneschijn. 


    Met de broeikas en hydroponics kan het trouwens eigenlijk niet te warm zijn. Aangezien ze non-stop kunnen verdampen en direct weer water opnemen kunnen ze maximaal profiteren van een lekker warm dagje! 
     

    Hoop dat deze groeitips je ergens kunnen helpen je leven makkelijker te maken! 


    Hartstikke bedankt voor de tips! 
     

    Ik wist niet dat tuinieren in potjes moeilijker was dan in de grond! Ik doe zo goed als alles in zakken, potjes en kratten, dus dit is wel heftig nieuws voor mij. 
    Toch weet ik niet zeker of ik er wat aan durf te veranderen omdat ik vrees dat alle plantjes zullen worden opgegeten als ik ze in de grond zet. In zakken, potjes of kratten hebben ze meer bescherming, ik kan er koperfolie omheen doen tegen de slakken en kratten kan ik ‘s avonds gewoon dicht doen (totdat de planten te groot worden, maar dan is er ook minder gevaar voor ze dan als ze klein zijn). 

     

    Jij hebt zo’n grote moestuin dat slakken dat nooit allemaal opkrijgen, maar ik heb slechts een achtertuin waar ik maar tientallen in plaats van honderden moestuinplantjes in kan kweken. Na een paar nachten kunnen die zo verdwenen zijn. 
    Bovendien hebben we hier een arme zandgrond, dat wil ook zeggen dat het slecht water vasthoud. 
     

    Toch wil ik zeker proberen of ik volgend jaar wat meer zaadjes kan zaaien, zodat ik ze in de grond kan zetten in plaats van potjes!

    Ook zal ik ervoor zorgen dat ik ze op het juiste moment in de grond zet! :) 

     

    • Like 1
  5. Je tuin doet het echt geweldig Beukwood! Ongelofelijk hoe groot en snel die planten groeien. De mijne zijn nog maar enkele centimeters, de afgelopen dagen was het zo vreselijk warm hier, dat ze nauwelijks meer groeiden. Ook moest ik elke paar uur naar buiten om ze water te geven, als ik dat even vergat, kwamen meteen de consequenties… 1 erwt

    dood… Gelukkig is het weer nu een stuk beter en het heeft ook een hoop geregend. 

    Zie ik daar trouwens weer die ene bloemkool? 😂

     

    • Like 1
  6. 3 uren geleden, Patrijs zei:

    Hier heb  ik gezorgd dat ik niet te veel last heb van slakken, dus daar heb ik geen rekening mee gehouden.

    Zorg dan wel voor verluchting zodat het niet te heet wordt en een steen o.i.d. er op tegen wegwaaien


    Gelukkig! Helaas heb ik zelf al snel last van slakken omdat ik maar een kleine moestuin heb (ik kweek alles in mijn achtertuin). Dus kan ik niet veel moestuin plantjes zetten. En weinig plantjes kunnen binnen een mum van tijd worden opgegeten. 

    De bak luchten is inderdaad een goed idee, zou waarschijnlijk ook helpen tegen de algen. 

  7. 1 uur terug, Patrijs zei:

    Lekker bezig.

    Die bonen groeien zo hard, die mogen bij mij na het kiemen gelijk de grond in.

    Desnoods met de bak er omgekeerd bovenop.

    Het is warm genoeg nu.


    Bedankt! 
    De reden dat ik ze niet in de volle grond zet is vooral omdat ik bang ben dat ze meteen door grote genadeloze oranje naaktslakken worden opgegeten… 

    Maar de bak er omgekeerd bovenop zetten is inderdaad ook een goed idee!

  8. 2 uren geleden, Beukwood zei:

    Ziet er goed uit Maarten! 
     

    Weet jij toevallig hoelang dat duurt met de lente-uitjes een tweede leven geven? Anders ga ik dat misschien ook wel proberen! 
     

     


    Dankjewel Beukwood!

     

    Eigenlijk duurt het helemaal niet lang om lente-uitjes opnieuw te laten groeien, ik denk dat je binnen een maand al een behoorlijke plant zal hebben, mits je hem goed verzorgd, wat ik bij deze duidelijk niet heb gedaan: 


    068C89B3-F10A-4F89-B8F9-8562FC14F6B0.thumb.jpeg.91edc2fb35936c5df1c70a209c82e337.jpeg

     

    Wat ik hierbij fout heb gedaan is dat ik ze te lang in het water heb laten staan (zo’n 1 á 2 maanden) ook al hadden ze al een hele grote bos met wortels.. Ik had ze ongeveer een week geleden in de aarde gezet, maar je ziet dat ze al knoppen hebben gekregen en eigenlijk aan hun eind zijn. 
     

    De lente-uitjes die ik nu in water heb staan zal ik beter verzorgen. In minder dan drie dagen is deze al meer dan een centimeter gegroeid! 
     

    7EA43B7B-8497-446D-9507-52DBF3BF3D39.thumb.jpeg.3eeca658270fb68e0b0e365e9c515386.jpeg


     

    Vergeet trouwens niet de oude, dode wortels eerst af te schaven voordat je ze in water zet. 

    • Like 1
  9. Bedankt! Hopelijk heb ik morgen tijd om een nieuwe post te maken. 
     

    Leuk te horen dat jouw plantjes de winter wel goed hebben doorgebracht!
    Goed idee ook om komende winter plastic over je anti insectenkooien te doen! Je bedoelt waarschijnlijk wel doorzichtig plastic toch? Anders hebben ze weer te weinig licht. Je kunt er dan natuurlijk nog wel taugé in kweken ;) 

     

    • Like 1
  10. 8 minuten geleden, Beukwood zei:


    Ai betrapt! Herkende je hem nog van de Posts in oktober? 😛 hoe is het jou vergaan? 


    Nu je het zegt ja! 

    Ik wist wel dat het niet kon om om nu al bloemkool te hebben 😁

    Wat mijn herfst oogst betreft, ik heb eigenlijk alle kiemplantjes maar opgegeten want ze groeiden helaas niet meer. Ik was gewoon te laat met zaaien…

    Maar dit jaar heb ik al van alles in de grond gezet en er komt ook al een hoop op. Ik zal binnenkort wel een nieuwe post maken :) 

    • Like 1
  11.  

    19 uren geleden, Beukwood zei:


    Mijn kraamverzorgster had van een supermarktpaprika alle zaadjes in een bakje gedaan en ongeveer alles was opgekomen ;) het is dus nu de vraag of het een F1 ras was en welke kleur paprika. Zelf zou ik nooit uit mezelf een supermarktpaprika proberen op te kweken, maar met alle goede bedoelingen van de kraamverzorgster voel ik me gedwongen deze zaden tot een mooi eindresultaat te laten komen. Met een bonsai is het ook niet zo van belang dat het grote vruchten oplevert. 

     

    Oké, ik snap het. 
    Ik denk trouwens dat het zeker een F1 ras is, want de supermarkt verkoopt meestal alleen de grootste, mooiste rassen. Mijn aardappelen komen ook oorspronkelijk van de supermarkt maar ze zijn toch zeer productief. Dit jaar heb ik 2 keer van 1 aardappelplant kunnen oogsten. 

    Foto 2e oogst:

    75A86984-686B-46E3-86E6-E50736D79295.thumb.jpeg.f8a1f4c59efca327895fe7e0e718f828.jpeg
     

    De meest interessantste vormen :) 

    C7810F69-60F7-4D0A-9880-D3E3D2220DD8.thumb.jpeg.2c8cd3339b52fde8695d85e3adb5c062.jpeg

  12. Op 29-10-2023 om 10:42, Beukwood zei:


    Dankjewel, voor paprika’s kan de timing inderdaad niet slechter eigenlijk maar ik heb wat truukjes achter de hand ;) 

     

    dit was een weekje geleden na het eerste overpotten

     

    A97129D1-2F5A-44EF-B0AD-5B12616C285D.thumb.jpeg.fe4b49da268215cf1f0665fe705be73f.jpeg


    En gisteren heb ik de best uitziende zaailingen geselecteerd. Vanmiddag in het bos even op zoek naar een mooi stukje mos om de grond te gaan bedekken.

     

    4F1219C7-8D3D-4523-81FD-717C36CFAB28.thumb.jpeg.d44954110e275545670aee9a872a4305.jpeg


    Geweldig! Ik heb alle vertrouwen in je!

    Dat worden vast super productieve winter paprika’s

    ;)


    Jammer natuurlijk dat je zo’n 95% van de paprika’s hebt weggegooid, maar vooral verstandig. De overgebleven paprika’s krijgen nu tenminste een serieuze kans, er is toch geen plek voor 80 opgroeiende paprika’s… 

    Wie zaait er ook eigenlijk 80 paprika’s? Zeker het hele zakje in één keer uitgeschud

    :) 

     

    Hou me op de hoogte over de paprika’s. Lijkt me leuk te zien hoe ze opgroeien!

     

  13. 20 uren geleden, Patrijs zei:

    Achter een paard gaan staan, dan komt de mest vanzelf....😜

     

    Heb je de link hierboven gezien?  ⬆️ ( in het groen gedrukt)

     

    Daar vind je ook het volgende lijstje:

     

    Wat eten wormen wel

    Fruitafval

    Koffiedik / Theezakjes

    Aardappelschillen

    Groente

    Gekookt voedsel (beperkt)

    Onbedrukt karton

    mest van herbivoren (SIC)

     

    Wat eten wormen liever niet

    Niet te veel uien en citrusvruchten (of ander soortige licht acidic materialen)

    Niet te veel etensresten (bij voorkeur niet in vet gebakken)

    Geen vlees en vlees

    Geen gras

    Geen brood

    Geen olie

    Niet te veel: sla met dressing / soortgelijke

    Geen harde stukken groente zoals koolstronken / ananas

     

    Het zijn de opruimers in de natuur en komen op bladafval, mest, composthopen etc. af.


     

    Ja, dat is waar 😂

    Dan zal ik maar eens een paard gaan bezoeken…

     

    Ik heb de link gezien, ik was even vergeten dat wormen dat allemaal aten, nogmaals bedankt voor alle informatie!

     

     

    • Like 1
  14. 7 uren geleden, Patrijs zei:

    Een goede composthoop stinkt niet, en een wormentoren zeker niet.

    Het is dan zaak niet te veel tegelijk toe te voegen en regelmatig zuurstof toe te voegen.

    Dat kan door keren of roeren bij een kleine mesthoop of een  luchtkanaal van takken.

    Stinkt je hoop dan is er rotting bezig, en dat wil je niet.

    Mijn hoop ruik je alleen als ik flink wat verse mest heb toegevoegd zonder groen materiaal.

    Rijpe compost ruikt licht naar bosgrond.

     

    En mestpieren komen ook vanzelf als er contact met de grond is of als je er wat oudere mest op gooit.

    De mestwormen eten de mest en zetten die om in stoffen die nog kleinere organismen of planten direct kunnen opnemen.

    In een wormentoren (zie bovenstaande link) zetten ze  het keuken/tuinafval om in percolaat / wormenpies.

     

    Prima voor planten, je maakt een kringloopje in het klein.

     

     


    Oké, heel erg bedankt voor alle informatie! Eten mestwormen alleen de mest? In dat geval is het dus nodig om mest op de composthoop te leggen want anders doen de wormen er niets mee.  

    Ik zou trouwens niet weten hoe  ik aan verse mest kom…

  15. 15 uren geleden, Patrijs zei:

    Dank je,

    Misschien is een klein hoopje of een wormentoren wat voor jou?

    Dan kan je hier wel een emmertje mestpieren komen halen.


    Een wormentoren? Oké! Ik zal opzoeken hoe je dat moet maken.

    Bedankt voor het aanbod! Ik wist nog helemaal niet dat er mestpieren nodig waren bij een composthoop :) 

     

    Als ik tijd heb dan zal ik zeker kijken of ik een wormentoren kan maken. 
    Gaat zo’n composthoop trouwens stinken? In verband met buren…

×
×
  • Nieuwe aanmaken...