Ga naar inhoud

Charel

Members
  • Aantal items

    8
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Persoonlijke informatie

  • Woonplaats / Regio
    Zeeland

Recente bezoekers van dit profiel

De recente bezoekers block is uitgeschakeld en zal niet meer getoond worden aan gebruikers.

  1. Ik heb er twee van 30 jaar oud tegen een gevel van bijna 6 m. Is eigenlijk al te veel. Ik zou gaan voor één. Tenzij je zwak groeiende rassen kunt vinden. Via internet is dat tegenwoordig gemakkelijker dan vroeger. Succes!
  2. Voor alle duidelijkheid, mbt tot mijn laatste reactie: ik heb dus nog nooit een goji bes kunnen oogsten.
  3. Die van mij is ruim anderhalve meter hoog en zeker ook zo breed. Allemaal zeer lange en dunne takken. Bloeit sporadisch in het najaar. Nu voor het vijfde jaar. Snoei niet al te veel om de groei niet te stimuleren. Zit ook in de zomer zwaar onder de meeldauw. Krijg toch geen kunstmest, wel veel organisch materiaal. Ik ga het nog een jaartje aanzien. Volgens mij zijn de meeste handleidingen overgeschreven, je hebt er niks aan. Tot heden mijn grootste miskoop ever.
  4. Ik heb een echte kaki (lijkt op Sharonfruit) en die sinds dit jaar vrucht draagt. Sinds dit jaar een tweede aangeplant (Tipo). De planten kunnen inderdaad wintervorst af van min 15 graden (niet te zwaar bemesten) en groeien in de zomer probleemloos, ook in droge periodes. Schitterend blad en spectaculaire vruchten. Ik heb wel een jaar of 5 geleden serieuze schade gehad door nachtvorst aan de jonge scheuten. Die verdagen echt niks geen vorst. Had nogal wat rotte vruchten dit jaar, via de steel. En ze moeten precies rijp zijn. Als ze nog hard zijn dan zijn ze ongelooflijk wrang. (adstringent) Die Tipo zou wel eetbaar zijn vanaf de boom. Heb ook een D. virginiana (persimon) die kleine bruinachtige vruchten draagt, lijken op een mispel. Ook qua kleur. Die kun je wel eten van af de boom. Ook die is winterhard. Succes er mee!
  5. Ik had eerst drie bomen, er is er idd eentje dood gegaan na een strenge winter. Het verbaast mij ook dat ze er nog staan, want heb al drie keer een eucalyptus geprobeerd, ook een speciale afkomstig van een hoge berg, maar die overleefden ook de laatste strenge winter niet met min 16 graden. Heb ook een mimosa opgekweekt uit zaad van 5 m hoog, die het ook niet uithield. De bomen staan in de luwte, maakt veel uit, want de wind speelt een grote rol bij uitdroging als het vriest. Ik woon in Hulst, tegen de Belgische grens, dus weinig invloed van de zee. Het vriest bij ons in de winter net zo hard als elders. Mijn bomen worden niet bemest en groeien traag. Dus goed afgerijpt hout, kan beter tegen de vorst. Aan vorstbescherming doe ik niet. Ik heb wel af en toe eens een paar takjes die ingedroogd zijn. Die knip ik dan maar af. Verder snoei ik matig, alleen voor de vorm. Het zijn echt mandarijnenzaailingen, gekregen (10 cm hoog) van een oom die zeker nog nooit van Poincirus had gehoord. De bomen verliezen al hun blad in de winter. Wel mooie herfstkleuren, en enorme doorns van 4 cm lang! De boom op de achtergrond is een Albizia Julibressins. Is mediterraan (goed gezien! )maar wel goed winterhard. Of de mandarijnen eetbaar zijn? Niet echt, wel voor marmelade, zonder het wit van de schil, en de likeur is ook veelbelovend. Bij mij mogen de boompjes (nu bijna 3 m hoog) zeker blijven staan. Verschil tussen de ene en de andere boom is trouwens opvallend gering (voor een zaailing). Ze groeien, bloeien, en dragen vrucht op dezelfde wijze. Veel vruchten hebben een uitstulping die doet denken aan een navelappelsien. Toch zijn het mandarijnvormige vruchten en ook de geur doet er sterk aan denken. Bij rijpheid worden ze geel-oranje, overrijp zijn ze oranje. Ze rijpen al in september. De bloemen die in het voorjaar komen, net voor het blad, zijn vrij klein.
  6. Dit jaar van een mandarijnenboom uit pit ongeveer 70 mandarijnen geoogst. Boom ongeveer 15 jaar oud. Bloeit al een jaar of 5, vorig jaar eerste vrucht. Bittere marmelade van gemaakt, resultaat bevredigend tot goed. Hangt er van af of je er van houdt, van bitter. Is zeker zo goed als gekochte Engelse marmelade. Nu staat de schil (zeste, zonder het wit) te trekken op alcohol. Wordt een likeur, ruikt heel apart, lijkt op Campari, ook de smaak. Bomen staan al een jaar of 10 in de volle grond, enigszins beschut. Eerst drie bomen, nu nog twee over. Vruchten uit de hand niet echt eetbaar, bitter en droog.
  7. Recente foto van mandarijnen aan bomen uit pit.
  8. Heb twee mandarijnen uit pit. Na ruim 10 jaar eerste bloei en dit jaar volop vruchten. (Ongeveer 70 stuks. Staan beschut in de volle grond. Zijn na 15 jaar bijna 3 m hoog.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...