Jump to content

nick

Members
 • Posts

  11
 • Joined

 • Last visited

1 Follower

Personal Information

 • LOCATION
  apeldoorn
 1. ik heb thuis een stuk grond wat ik pas 2 jaar gebruik. het was vrij dode grond wat ik aardig op heb kunnen waarderen met koemest kalk en compost. nu wil ik nog 1 jaar de grond mengen met compost en verse kippenmest maar het probleem is dat de ene tuin vol staat met allerlei soorten aardbeienplanten. de kwestie waar ik mee zit is kan ik die aardbeienplanten eruithalen, de grond nog een keer behandelen en daarna de planten weer terugplanten? kan ik mooi meteen onkruidvrij maken en de jonge stekken scheiden van de moederplanten en selecteren. de planten hebben dan weer een betere grond maar gaat dat dan ten koste van de opbrengst? dit doe ik pas in de lente voor alle duidelijkheid omdat dit mij niet verstandig lijkt in de winter ivm wortelaanmaak, of kan het ook in de winter?
 2. goedemorgen allen. ik heb van het najaar verschillende soorten framboossoorten geplant. zomer- en herfstsoorten maar ook kruisingen. dit allemaal zijn stekken van vorige lente. allemaal 1 of 2 takken dus nog geen volle plant. alleen de fallgold (gele herfstframboos) heeft vruchten gedragen. mijn vraag is moet ik deze nu allemaal afsnoeien of moet ik ze laten staan.
 3. wie o wie kan me helpen aan een plant of stek van de prachtframboos. ook wel salmonberry genoemd, latijnse naam rubus spectabilis. ik heb zelf stekken te ruil : gele herfstframboos fallgold, japanse wijnbes, dauwbraam en 4 soorten framboos. alvast bedankt.
 4. kent iemand de volgende vrucht? zit aan een struik die veel lijkt op een framboos maar ook wel wat weg heeft van een braam qua groei ( laag bij de grond kruipend. ) de vruchten hebben een vorm van een framboos , zeg maar van die balletjes. maar .... de kleur is precies de kleur van rijpe bosbessen , dus blauwpaars met zo'n rare waas erover. de smaak is friszuur. ben benieuwd. hij is eetbaar , heb er een paar gehad en leef nog steeds hahaha.
 5. ik ga eerst maar eens proberen na dit seizoen goed wat compost aan te brengen. kijken hoe dit uitpakt. het probleem is dat bv de andijvie en sla niet groot wordt. blijft klein of sterft af. ook de bonensoorten blijven heel laag en klein. de tomaat doet t goed veel vrucht en goede groei. de paprika is ook goed en prei lijkt ook goed te doen. aardappels moet ik nog afwachten wat de opbrengst is. we gaan experimenteren met compost dat kost de kop niet. misschien wat gedroogde koemest en stikstof verhogen.
 6. het is inderdaad de fallgold. dus de takken die vrucht hebben gedragen tot de grond wegsnoeien in januari? ik heb nu 3 stengels vol in nieuwe vruchtjes zitten. er zijn nog 3 stengels ( noem ik t maar ) die nog niets laten zien maar die zullen eerdaags ook wel komen. dat wordt smullen. iemand tips wat er van te maken? taart lijkt mij ook wel een keer leuk , is dat te doen? maaruh ver van de moederplant staan wat nieuwe uitlopers , kun je deze uitsteken als ze wat groter zijn en dan elders aanplanten?
 7. hier ook volop bramen hoor maar wel per plaats verschillend. gisteren een kilo geplukt. samen met rode bessen , aarbeien en japanse wijnbes een heerlijke jam gemaakt. mijn zoontje had vanmorgen de snoet al weer rood van de jam.
 8. ik heb een hele mooi geele framboos staan. vorig jaar als plantje gekocht van 30 cm hoog. nu heb ik denk ik wel 7-10 uitlopers van 1,5 + m lang. nu heb ik einde lente wat framboosjes gehad maar niet veel ofzo. gisteren zag ik dat er aan de langste scheuten nieuwe frambozen gevormd hebben , veeeel. wel vanaf de top tot aan de 10de vertakking van boven bij elke vertakking van blad. geweldig dus. maar welke snoei ik nou weg in de herfst? er zitten al weer hele kleine uitlopers onderaan de plant , een 30cm van de moederplant af.
 9. ik heb ook een jap wijnbes. ik begon vorig jaar met 2 uitlopers. die zijn deze lente uitgegroeid naar 2 lange stengels. maar het is nu een wirwar van grote stengels maar met bar weinig vruchten. 2 trosjes om precies te zijn. mijn kennis heeft een klein stekje staan van een halve meter hoog met wel 10 trosjes. wat doe ik verkeerd en wat moet ik zometeen nou precies wegsnoeien????
 10. oke jorieke dat is een bruikbare tip. heb al gekeken en inderdaad daar kan ik wat mee. maar kan iemand mij vertellen hoeveel ik moet gebruiken. ik heb in eerste instantie een stuk van 6x4 te bewerken. ik kan daar zakken van 40 liter kopen. aan hoeveel zakken moet ik denken. bedankt allen voor de reacties.
 11. vanwege mijn probleem heb ik me hier aangemeld. ik heb een stuk weiland omgespit en moestuin van proberen te maken. flink wat gedroogde koemestkorrel er in gespit. maar nu doet bijna niks het echt goed op deze grond. ik heb er andijvie , sla , doperwten , aardappels , aardbeien , paprika en tomaat op staan. alleen de aardappels doen t aardig. maar nu wil ik half augustus mijn jonge aardbeienplanten uit mijn eigen tuin in die tuin overplaatsen. maar in zo'n dode tuin vind ik t zonde om al nieuw spul te zetten. wat is nu ideaal? kippenmest doorheen spitten in augustus en wat koemestkorrel in de lente? of flink wat compost erdoorheen spitten nu en in de lente? en voldoet de compost van de tuincentra dan? andere tips altijd welkom.
×
×
 • Create New...