Ga naar inhoud

reepoot

Members
  • Aantal items

    7
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Persoonlijke informatie

  • Woonplaats / Regio
    brabant
  1. Hallo paddestoelengek, Heb wel eens iets gelezen over sporen spuit (champignon, oester), maar hoe gaat dat dan met shiitake? Wat moet er in het water? Is het mogelijk de graan-stap over te slaan, dus sporenspuit (na kiemen) direct op de beukenduvels? Inmiddels hele stam maar leeg geplukt, zelfs enkele kleine hoedjes begonnen al licht omhoog te krullen. Verder nog wel diverse pinnen, maar die lijken zich niet verder te ontwikkelen, nog iets aan te doen, of beste gewoon zo laten en wachten (ca.2.5 maand) tot de volgende dompeling?
  2. Vandaag de eerste pluk, binnen een week na de dompeling, hier wat fotos voor en na 1ste pluk en de oogst: Heb dus niet alles geplukt, alleen die waarvan de hoed begon af te vlakken (dus juist voor sporen). Wil deze shiitake voortzetten en uitbreiden, dus nu de volgende mogelijke stappen: 1.sporenprint maken, daarna op agar laten kiemen, vraag: wat is het beste agar recept voor shiitake? 2.heb gezien dat er veel mycelium juist onder de oppervlakte van de stam zit, is dit te gebruiken om direct te klonen op beuken-duvels? mijn idee: duvels eerst steriliseren en daar na op een mooi plekje tegen/in de stam te bevestigen, iemend ooit zoiets geprobeerd? 3.voetjes van geplukte shiitakes splitten en aan het klonen krijgen door samengedrukt met gesteriliseerde duvels in een potje te doen? NB: mijnvoorkeur gaat uit naar duvels (ipv zaagsel), omdat deze langer te bewaren zijn denk ik. Heb nog geen extra stammen, nog een goed plekje voor een klein stammen/shiitake kwekerijtje. Verdere info voor het nuttigen van de shiitake: -steeltjes uit de hoedjes draaien (deze zijn zeer taai en veel moeilijker goed eetbaar te krijgen dan de hoedjes) -hoedjes te gebruiken in elk recept naar wens -losse steeltjes laten drogen, en daarna vermalen tot poeder, te gebruiken naar wens als smaakverserker in de keuken PS1: zag op de stam ook op enkele plekken zeer fijne geel/oranje "druppeltjes" op de stam (helaas niet goed op een foto te krijgen). Wat is dat precies en een goed of juist niet zo goed teken? PS2: sporenprint hoe/waar het beste te bewaren (b.v.koelkast of juist niet koel maar kamertemperatuur)? en hoelang houdbaar?
  3. Vorig jaar een eikenstammetje ge-ent met shiitake-duvels. Afgelopen weekend eerste keer 24hr gedompeld (in bad met lekker koud kraanwater). En 5 daagjes later ziet het er fantastisch uit: Nu nog een even later doorgroeien en dan: Hmmm, dat wordt smullen. (en misschien op zoek naar een stukje privee bos, waar een kwekerijtje op gezet zou kunnen worden....) Nu woon ik in een (tamelijk droog) appartement, met uitzicht en balkon op zuid, dus heb dit stammetje gewoon binnen staan in een emmer en een tentje van plastic folie (om op vochtigheid te houded, ca.wekelijks wel een uurtje luchten), ingepakt ziet het er zo uit: Dus zelfs binnen met een stammetje is goed te doen!!
  4. Ca.jaar geleden, toen ik geinteresseerd raakte in paddenstoelen zelf kweken, en veel info heb gezocht op internet. Kwam ik gebruikte laboratorium HEPA-filters tegen op marktplaats (bij de Spullenboer uit Geldrop). Niets aangeschaft, wilde en probeer nog steeds alles zo "simple" mogelijk te doen. Helaas lijkt die Spullenboer verdwenen van marktplaats, maar "De Veilingloods" lijkt dezelfde te wezen (http://www.veilingloods.com/goederen.html), Ze veilen o.a. laboratorium uitrusting (incubators, flow-kasten, meetapparatuur), dus 2-de hands HEPA-filters zou je daar voor een schappelijke prijs kunnen verkrijgen. Wel een addertje onder het "mycelium", zijn die 2-hands filters nog goed genoeg en kunnen ze echt "cleanere" lucht produceren? Anyway, iemand die serieus HEPA-filters overweegd, je kunt altijd contact met die Veilingloods opnemen en navragen. Succes ermee!
  5. Regrow champignons? Vond dit op het web: 1.gebruik mengsel van compost en potgrond 2.plant de champignon-steel in de grond, met alleen de top zichtbaar 3.als de steel aanslaat, gaat de groei snel, oogst en herhaal procedure Is dit serious mogelijk? Of alleen toeval als er echt eentje uitkomt? Heeft iemand hier dit ooit geprobeerd? Wat betrefd mijn eigen anijschampignon probeerseltje, eerst alleen aardappel-agar gebruikt, groei mycelium leek stil gevallen, nu wat honing-gist-agar toegevoegd (na uiteraard koken, afkoeling en goed schudden), benieuwd wat er nu gaat gebeuren. Houd jullie op de hoogte. Iemand hier ervaring met kweken van anijschampignons? Qua (mijn) smaak is de anijs vele malen lekkerder dan de gewone!! Maar heb ergens gelezen dat groei zeer traag is.....
  6. aan JBT de anijschampignon staat gewoon in kast op kamertemperatuur, alleen de paarse schijnridder in de koelkast. Een eerdere poging met de paarse op kamertemperatuur mislukt en probeer nu voorbeeld op youtube ( ) te volgen.Als de paarse schijnridder (hopelijk) zover is om te verdelen laat ik het je wel weten. aan Stan OK, interessant dat hanekammen daar bij dennen groeien, enig idee of dat een verschil in smaak geeft? Ja, wel wat geduld nodig, het zal best wel enkele jaren kunnen duren voor het eerste gele rakkertje zijn kammetje zal laten zien. Recept tip: roerei met roergebakken hanekammen en prei met komijnzaad, heerlijk!!
  7. Ben nieuw hier en amateur wildplukker, maar heb me goed ingelezen. aan Stan: waarom cantharel op denneboom? mijn ervaring in het "wild" is dat ze vooral bij eikenbomen voorkomen. Verder is dit een eerste poging cantharel (en/of andere "mycorrhiza" soorten)? Ben zeer geintereseerd. Na zelf wat probeersels met oesterzwam (op stro / hout / koffie), ben begonnen met "lekkerdere" wild soorten, om ook buiten het seizoen verse zwammen te kunnen eten. Probreer nu sporen van anijschampignon op aardappel-agar (in een jampotje) en paarse schijnridder op karton (in een doosje in de koelkast). Bij beiden lijkt er wat te groeien, maar zeer traag. Zijn er hier mensen die ervaring met kweken van "wild" soorten willen delen? PS: vind sommige namen van "wild" soorten echt fantastisch: eekhoorntjesbrood, heksenboleet en "reepoot"zwam (vertaling van Hongaarse naam voor "onze" parasolzwam, vandaar mijn gebruikersnaam en avatar)
×
×
  • Nieuwe aanmaken...