Vandaag de eerste pluk, binnen een week na de dompeling, hier wat fotos voor en na 1ste pluk en de oogst: Heb dus niet alles geplukt, alleen die waarvan de hoed begon af te vlakken (dus juist voor sporen). Wil deze shiitake voortzetten en uitbreiden, dus nu de volgende mogelijke stappen: 1.sporenprint maken, daarna op agar laten kiemen, vraag: wat is het beste agar recept voor shiitake? 2.heb gezien dat er veel mycelium juist onder de oppervlakte van de stam zit, is dit te gebruiken om direct te klonen op beuken-duvels? mijn idee: duvels eerst steriliseren en daar na op een mooi plekje tegen/in de stam te bevestigen, iemend ooit zoiets geprobeerd? 3.voetjes van geplukte shiitakes splitten en aan het klonen krijgen door samengedrukt met gesteriliseerde duvels in een potje te doen? NB: mijnvoorkeur gaat uit naar duvels (ipv zaagsel), omdat deze langer te bewaren zijn denk ik. Heb nog geen extra stammen, nog een goed plekje voor een klein stammen/shiitake kwekerijtje. Verdere info voor het nuttigen van de shiitake: -steeltjes uit de hoedjes draaien (deze zijn zeer taai en veel moeilijker goed eetbaar te krijgen dan de hoedjes) -hoedjes te gebruiken in elk recept naar wens -losse steeltjes laten drogen, en daarna vermalen tot poeder, te gebruiken naar wens als smaakverserker in de keuken PS1: zag op de stam ook op enkele plekken zeer fijne geel/oranje "druppeltjes" op de stam (helaas niet goed op een foto te krijgen). Wat is dat precies en een goed of juist niet zo goed teken? PS2: sporenprint hoe/waar het beste te bewaren (b.v.koelkast of juist niet koel maar kamertemperatuur)? en hoelang houdbaar?