Jump to content

paddestoelengek

Members
 • Posts

  1,311
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  gelderland

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. De stammen gaat niet lukken, maar wel uit de oogst van je stoeltjes. Het is niet super gemakkelijk maar uit de voet van je paddenstoel haal je een stukje waarmee je verder kan....(ik mis Stan op deze site, hij is de man op gebied van paddenstoelen en pepers!!)
 2. Niet binnen plaatsen! Paddenstoelen houden juist van heel veel vocht. Stammetjes gaan jaren mee, totdat het hout volledig verteerd is krijg je steeds weer in het najaar een nieuwe oogst. Als het zomers erg droog is kun je de stammetjes voor een dag in water laten drijven zodat er weer genoeg vocht in de stammetjes komt om het mycelium te laten groeien.
 3. Mycelium groeit amper of niet meer als je die hebt uitgestrooid over je volkstuin. Myceliumblokken bestaan uit mycelium en het verteerde substraat dat er voor gebruikt is, bij champignons voornamelijk paardenmest, bij oesterzwammen stro en bij shiitakes een mengsel van houtsnippers. De granen worden gebruikt om het mycelium te kweken om vervolgens te mengen op substraat en dit graan is zo goed als verteerd voordat het geënt wordt met het substraat. De myceliumblokken van oesterzwammen bevatten geen hout of zaagsel maar stro. Wil je een product hebben met veel mycelium dan is champignoncompost de beste oplossing, het is goedkoop en gemakkelijk te verkrijgen.
 4. Koopmans heeft zelfs een mix zonder gist en melkbestandsdelen. Ik heb de mix gebruikt aangezien er geen melkbestanddelen in zitten (wegens allergie kleindochter). Eerst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking gemaakt, 1 lading met de meegeleverde vruchtjes, 1 lading zonder. Niet laten rijzen maar 2 minuten laten rusten. Het beslag dook gelijk gelijk naar beneden in de frituurpan om vervolgens na ongeveer 1 minuut naar boven te komen. Verbazend genoeg werden de oliebollen erg mooi rond en zekers zeer luchtig, helaas liet te smaak te wensen over. De 2e lading heb ik gemaakt door het water te vervangen door bier, bakte net zo goed, en de smaak was verbeterd tot zeer redelijk! Grootste nadeel: de volgende dag zijn de overgebleven oliebollen alleen nog maar goed om aan de eendjes te voeren.
 5. De snelheid waarmee je het mycelium kan zien groeien is afhankelijk van de laag koffiedik die je aanbrengt en de temperatuur waarop je de kweekset hebt staan. Als je elke 3 dagen een laagje aanbrengt van ongeveer 3 cm en de set heb je in een omgeving van ongeveer 25 graden dan gaat het zeker snel!
 6. broed = mycelium of bedoel je complete kweek-pakketten, kant en klaar?
 7. De naam van die zakken is buis of kolomzakken. O.a. Homegreen.nl heeft ze in het assortiment. Met een beetje fantasie kan je ze zelf ook maken van een stevige vuilniszak en duck-tape. Succes met de kweek!
 8. op youtube is er genoeg over te vinden o.a. succes met de kweek!
 9. Ik kwam deze tegen (geen ervaring mee) Zeer betaalbaar!! https://www.etsy.com/nl/listing/920324595/verse-biologische-paddestoel-mycelium?ga_order=most_relevant&ga_search_type=all&ga_view_type=gallery&ga_search_query=mycelium&ref=sr_gallery-1-1&organic_search_click=1 en voor aankopen en info, https://www.homegreen.nl/
 10. Ik zie dit bericht nu pas het is niet te zien op de foto wat de vreemde groei is maar ik zou het er uit scheppen met een schone lepel (ruim er om heen) en het ontstane gat weer opvullen met schoon koffiedik. Mycelium van de oesterzwam herteld zich in het algemeen vrij snel als het gezond is. Ik neem aan dat je de tape gebruikt in het begin van de groei, Als je genoeg doorgroeit koffiedik hebt moet je dit verwijderen zodat er lucht bij kan komen om de groei van de paddenstoelen te laten plaatsvinden. succes
 11. Paddenstoelen bestaan voor 90% uit water. Dit water komt uit de voedingsbodem waarop ze groeien. Is er een tekoet aan vocht dan stopt de groei en zullen ze beginnen te verdrogen. De voedingsbodem dient dus altijd goed vochtig te zijn (niet kletsnat). Op het moment dat je een begin van de groei ziet dien je de vochtigheid regelmatig te controleren en eventueel water toe te voegen om tot een goede oogst te komen.
 12. Bij mij ook favoriet, maar afgelopen jaar geen enkele stek van gehad. Waar het aan ligt weet ik niet, het was wel opvallend!
 13. 1 liter goed doorgroeit broed (ongeacht waarop gekweekt) is genoeg voor 2,5 kg stro (droog gewogen). Je hoeft niets toe te voegen. Volg wel de aanwijzingen die van het linkje in mijn vorige mail. Als het de eerste keer is dat je gaat kweken kan het verstandig zijn om broed te kopen om zo een goede start te maken. Succes met de kweek.
×
×
 • Create New...