Ga naar inhoud

Witlof doorgeschoten, toch eetbaar?


Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Ik heb van de winter een deel van de witlof in de moestuin laten staan en een ander deel in een grote bak in de schuur.

 

De witlof in de tuin is echt flink doorgeschoten en ik begreep dat dit dan min of meer andijvie is/wordt. Ik vraag me af of de bladeren zoals deze er nu bijstaan lekker eetbaar zijn? Of kan ik beter wachten tot een volledige andijvie? (Foto 1)

 

Verder is het in mijn schuurtje te licht/warm geweest en zijn de witlof bladen vooral lang geworden maar absoluut geen krop. Kan ik deze ook nog gewoon eten? Of hierbij nog wachten? (Foto 2).

 

Heb nog nooit eerder witlof proberen te kweken dus vandaar de vragen. Denk ook niet dat ik het nog doe, want heb niet echt ergens een plek die donker en koud genoeg is hiervoor

20200420_140846.jpg

20200420_161634.jpg

Geplaatst: (aangepast)

Niets is zo persoonlijk als smaak.

Als jij het lekker vindt kan jij het eten.

 

Witlof is een van de groentes die bijna altijd lukken.

Lukt het niet dan ligt dat meestal niet aan het lof maar aan de teler.

 

Waarom neem je geen oudere soort die met dekgrond getrokken wordt?

Die kuil je aan het eind van de herfst in op je tuin en oogst je afhankelijk van de temperatuur in maart of april.

 

Zelf wil ik geen witlof binnen maar pas al jaren deze eenvoudige teelt toe.

 

Het lukt jou vast mijn moestuinforum record te breken met jouw mooie grond,

En dat record is niet wat in het lijstje staat, er staat nog een groter tussen. 😉

Hier staat hoe ik dat doe:

 

 

aangepast door Patrijs
Geplaatst:

Die in de bak staan kunnen nu niet meer wachten tot einde jaar lijkt me ;-)

 

En die al in de moestuin staan en nu groen zijn moeten plaatsmaken omdat ik de ruimte in de kleine moestuin nodig heb. Die ik de moestuin zijn echt enorm groen en vandaar ook de vraag of ik die als andijvie kan eten? Of echt niet meer doen?

 

De witlof in de bak lijkt nog meer op witlof maar dan héél dun. 

Geplaatst:

Die uit de bak kan je gewoon eten.

Die van de vollegrond zullen niet zo lekker zijn, maar in deze tijden......

Je kan er ook een paar laten bloeien voor het winnen van eigen zaad als het geen F1 hybride soort is

 

Het wordt zo langzaam aan tijd om de nieuwe oogst witloof te zaaien.

 

Geplaatst:

Het is in ieder geval dus allemaal eetbaar, dat is fijn om te horen. Ben ook niet zo van het weggooien :-)

 

in Italië hadden we rode/roze witlof maar die was veel groter dan de normale witlof en veel lekkerder (bitterder) ook. De Hollandse witlof is tegenwoordig echt zoet ipv bitter jammer genoeg

Geplaatst: (aangepast)

Radicchio of roodlof misschien?

 

Als je kiest voor een oudere soort witlof heeft die vaak meer bitter in de smaak.

De nieuwe soorten zijn minder bitter en worden opgetrokken zonder dekgrond, zoals jij hebt gedaan.

Zelf zaai ik altijd oude soorten omdat ik ook meer van bitter hou.

 

Radicchio zaai ik ook altijd, vorig jaar te laat gezaaid maar die is nu oogstbaar en lekker voor een bittertje in de salade,

 

Bestand:Radicchio (5680915288).jpg - Wikipedia

aangepast door Patrijs
Geplaatst:

Radicchio en witlof bestel ik bij garant, omdat ik daar meer bestel.

 

De hele oude rassen schijnen verloren te zijn gegaan, maar eigen kweek van traditionele rassen vind ik een goed alternatief.

Neem iig geen hybride soort.

Wordt de witlof wat groen, bijv. als je  laatoogst dan wordt het ook bitterder.

 

Proef zelf even bij je eigen planten.

 

Roodlof geteeld als witlof bijvoorbeeld hier:https://www.jansenzaden.nl/shop/product/roodlof-rossa-di-treviso-10279-2098  

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...