Jump to content

Patrijs

Members
 • Content Count

  3,721
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Patrijs

 1. Deze week weer lekker verder gerommeld. Na de Anais heb ik ook de Triplo pootaardappels grotendeels gepoot. Ik heb er nog wat over om samen met de Texla te poten als er weer ruimte is. Er staat op dat veldje nog oude snijbiet die nog een keertje kan leveren. En het is nog vroeg, het seizoen is hier nog steeds niet begonnen. dat geeft mij tijd om nog te snoeien, de meerjarige kruiden bijvoorbeeld. Hier een grote salieplant die aan de beurt is. Ook zijn er kruiden klaar, de selderij levert nog een laatste keer voor het gaat bloeien en dus opgeruimd wordt. Van onder glas komt de eerste lading raapsteeltjes. Ze gaan in de risotto. Ook mag ik van de buren een lading doorgeschoten boerenkool oogsten. Lekker om wat te hebben want het weer is met de Pasen bar en boos. Een heuse paasstorm met sneeuw en hagel jaagt me van de tuin en naar het strand. Daar staat het water na twee dagen storm uit het noorden extreem hoog. Gelukkig is hier het strand opgehoogd en verbreed, maar er verdwijnt weer een hoop zand naar zee. Ik maak een rondje langs een paar strandslagen. Er is niemand maar zodra het kan komen de eerste jutters met hun 4x4 na de vloed. Het blijft koud maar de wind neemt langzaam af. Ik kan weer oogsten van onder glas. Onder glas gaat het hard op zonnige dagen. Ik zet de ramen deels open en met het rustige weer van de afgelopen dagen kan ik daar ook weer een keer met de hand schoonmaken. Daarna geef ik water, want de bak is erg droog. Koolplantjes en sla: Sla in potjes, prei en winterpostelein. De wat grotere prei : Bij deze twee soorten sla moet nog schoongemaakt worden: Kleine prei, Welsh onion die al grotendeels geoogst is en radijs die nu ook goed is: De tuinkers links is ook goed , de worteltjes rechts komen net boven en moeten nog gedund: Links wat jonge broccoli en rechts spinazie: Vanaf links, raapsteeltjes, knoflook om straks vers te oogsten, prei die al aardig aan de groei is, en Groninger snijmoes. Er tussen staat winterpostelein, dat vooral onder glas groeit als onkruid. De oogst van vandaag , een kropje Little Gem sla, sterrenkers, veldsla, radijs, winterpostelein en Welsh onion. Het is nu wachten op warmer weer, veel staat hier al in de startblokken zoals de Aquadulce tuinbonen waar de bloemen klaar staan. Of misschien ben ik wel gewoon te vroeg, de Hollandse tuinboontjes op de voorgrond staan nog maar net boven.....
 2. Ben dan wel benieuwd welke soort dat is. 😲
 3. Wat een vulgair gedoe zeg. Heb je die al eerder (met succes) gekweekt? On topic: Een rijtje sla e.d. - verstekelingen uit de platte bak.
 4. Oe, Jij durft! Nu al je tomaten buiten smijten. Bij mij gaan ze op zijn vroegst half mei, en soms pas in juni buiten. De eerste zaailingen zullen snel boven komen, broccoli is een snelle kiemer, wortel is een trage, die zal er achteraan komen.
 5. Patrijs

  Dag allen!

  Welkom, en ik denk dat ik me maar moet laten verbazen.πŸ˜‰
 6. Patat en een kroket uit de snackbar aangevuld met Gemengde sla uit de tuin: rode sla, veldsla, radijs, sterrenkers en Welsh onion.
 7. Een mooie productie. Vandaag twee ramen van de platte bak schoongemaakt, tenminste daaronder alle onkruidjes met de hand uitgetrokken. Ook veel eetbare spontane plantjes laten staan o.a. NZ spinazie, sla en korianderzaailingen. Daarna flink water gegeven. Ook nog het vol gepote stuk van mijn aardappelveldje geschoffeld. De rest van de middag verkletst, een nieuwe tuinder kwam om aardbeistekken en die bleek hetzelfde werk gedaan te hebben en uit een tuindersfamilie te komen. Dan gaat de tijd snel.
 8. Lange wachtlijsten voor volkstuinen in coronatijd: "Het is de ideale plek" - NH Nieuws
 9. Ik koop de peulen bij Garantzaden of gebruik zelf gewonnen zaaigoed. Peulen voordelig online kopen bij Garantzaden.nl De toppen/ scheuten heb ik nu twee jaar gegeten. Vorig jaar vroeg binnen gelegd, de scheuten geoogst, in de bak gezet en in maart buiten geplant. Dat ging goed. 23-2-2020 - De moestuin van Patrijs - Moestuin Forum Dit jaar later een paar bakken gelegd en al snel buiten gezet. Helaas worden de scheuten buiten veel harder en groeien ze langzamer, was geen succes. 28-3-2021 - De moestuin van Patrijs - Moestuin Forum Van buiten heb ik vorig jaar ook getopt en geoogst, als de planten een cm of 15 zijn. Kleine topjes en of het tot meer oogst heeft geleid weet ik niet, ik heb te veel staan om het allemaal bij te houden. Zo te zien op de foto kan je misschien nog wel wat bijleggen. Ik leg iedere paar cm een erwtje en dat aan weerszijde van het gaas.
 10. Mooi, Hier ook lichte schade, een weggewaaide cloche die ik niet meer kon vinden en een cloche geplet. Vanmorgen zitten solderen voor mijn installatie op de tuin, een verlengsnoer op 12 V gemaakt, een omvormer voor 230V en een USB poort verbouwd zodat die ook makkelijk met een stekker op de accu kan. Helaas kwam ik er bij het testen zonder zekering achter dat de streepjes------ op de stroomdraad niet de min maar juist de plus aangaven. Chinees Action ding. De usb poort rookte even en ik kan weer opnieuw beginnen. Lastig als je niet naar de winkel wil. En dubbel stom want dit is me al eens overkomen. Onder glas water gegeven want de water opvangbakken zaten weer vol. Fijn weer een beetje regen/ hagel/ sneeuw.
 11. Veel te lange doperwten aan het gaas gezet in de poolwind.πŸ’ͺ
 12. Lekker die mercimek corbasi, wie is er niet groot mee geworden. Hier vanavond boerenkool van de buurtuin, het is er ook wel weer voor... Nieuwe berichten binnen een kort tijdsbestek zijn gelimiteerd. Wacht 5135 seconden alvorens je een nieuw bericht plaatst.
 13. Ik denk dat je de betere zaaiplaten bij een gespecialiseerde winkel moet kopen, of online bestellen. Het is dan wel lastig de juiste te kiezen. Willekeurig voorbeeld: Zaaitray – Kweekplaat 40 vaks – Kweekplaten.nl Voor een winkel in Limburg kan ik je niet verder helpen.
 14. Welkom, Wat al helpt is regelmatig omzetten, houtvezels laten ook weinig zuurstof toe. Omzetten voorkomt dat, het liefst van boven naar beneden en van buiten naar binnen. Gras zou ik in kleine laagjes toevoegen, anders gaat het snel rotten door te weinig zuurstof. (anaerobe vertering) Het teveel aan houtachtig materiaal zou je ook op een wacht hoop kunnen gooien waar het apart vast (voor) verteerd. Ook zou je de knagers af en toe op stro kunnen zetten, dit hadden wij en het was een aanwinst voor de composthoop.
 15. Ja hoor, die kunnen wel tegen een voorjaarsbuitje. Zelf zet ik de rekken een flinke tijd voor het planten, dan lopen de plantjes ook minder risico als ik ze zet en gaan ze ook vaster staan hier op de losse zandgrond. Ik zet hier wel bescherming maar dat is meer tegen de wind voor de planten die nog niet vast staan en om ze met beschutting wat op te jagen. Ik doe dat alleen bij de eerste lichting, straks zaai ik ter plaatse en zoeken ze het maar uit.
 16. Ik heb precies die die jij wil hebben, maar heb die ooit gekregen. Ik neem aan dat je in NL woont, daar zijn alle winkels open, bezoek op afspraak al lukt het in mijn dorp ook om terplekke een afspraak te maken.🀫 De Welkoop is wel gewoon open hoorde ik. Maar ik weet weer niet of die de gevraagde zaaitrays hebben.
 17. Patrijs

  Asperges

  Ik pas bij de asperges de drie x s methode toe. Hier drie rijen volwassen planten: En hier een stukje van de aanplant van vorig jaar: Foto's uit mijn Blog van 23-3-2020. O ja die drie x s staat voor: Schoffelen, schoffelen en nogmaals schoffelen.
 18. Patrijs

  Moestuin sven

  Welkom Svenn, Kijk ook even op de rest van het forum, dan zie je genoeg voorbeelden van hoe je kan zaaien. zoekfunctie🀫 Er zijn er hier veel met bakken en potten. Veel kan je nu al zaaien en planten, bijv. de sla en spinazie (veel zaaien!) wortel, erwten en aardbei. tomaat zaai je nu binnen. Let op dat alles goed zon krijgt en dat je de juiste hoeveelheid zaait. (af en toe een beetje sla, veel spinazie en erwten want die geven maar weinig oogst) Succes.
 19. Welkom, een mooie kas!😍
 20. Patrijs

  Hallowkes!

  Welkom. Jullie kunnen wel een fietsbezorgdienst voor groentjes beginnen.πŸ˜‚
 21. Regeren is vooruit zien. πŸ˜‰ Hier gisteren alles al vastgelegd, maar er komen nu flinke windstoten uit het noorden. Vandaag nog in de luwte takken klein zitten knippen in het zonnetje, en de rest van de kruiden gesnoeid. Aan het eind van de middag even terug, stormachtige wind en sneeuwjachten, afgewisseld met rustige perioden met zon. Ook in de kas niet lekker meer, te meer daar de deur van binnenuit niet op slot kan en dan af en toe openwaait. Buiten 2 graden, gevoelstemperatuur -3 graden. hardste windvlaag 70km/uur.
 22. En alles al ver in bloei, hier net bij de appel gekeken maar die houdt nog wijselijk zijn bloemen verborgen.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...