Jump to content

Patrijs

Members
 • Posts

  4,365
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Patrijs

 1. Ik ga met @fre3ke mee, ik heb dezelfde ervaring op zandgrond. Zelfs in het hier aangeplante bos in de duinen zie je na ruim honderd jaar een dunne laag organisch materiaal bovenop, en die is maar een paar cm. Eronder zit nog steeds zand. Ook op mijn tuin zie ik dat ook als ik materiaal bovenop aanbreng. Ik moet het zelf inwerken want wormen e.d. in zandgrond zijn een zeldzaamheid. De gemeente brengt hier bij nieuwe aanplant gewoon een flinke laag teeltaarde aan en zet daar de aanplant in. En dan maar water geven!
 2. Mooi rustig nazomerweer is het hier. Met veel zon en amper regen. Het blijft dus mooi weer om op te ruimen. Dat gaat maar langzaam bij mij maar wel gestaag. Ik heb de greppels schoon voor de herfstschouw en de buien die nog gaan komen. Ook de vele oude aardbeiplanten zijn gerooid. Ik ben een compostvak aan het vullen met verdroogde planten afgewisseld met verse weidemest van de nieuwe paarden die naast de tuin zijn komen wonen. Op het oude aardbeienbed staat kool en ik zet er denk ik ook de knofloken straks op. Rechts liggen nog wat planten te verdrogen maar die liggen inmiddels ook weer op gaasrekken zodat het drogen sneller en beter gaat. Af en toe moet daar ook geschoffeld worden tegen het oprukkende heermoes. Ook veel groenten kunnen nu opgeruimd. Ik oogst nog wat kleine broccoli van de mislukte/ verzopen planten en voer ze af. Ook wordt er veel geroerbakt. Zoals hier ui, knoflook gele courgette, tomaat, venkel en tijm van de tuin. Ik had veel kleine aardappeltjes, door de aardappelziekte en overstroming, maar die zijn nu op. De grotere aardappels houden zich beter en daar gaan we nu mee verder. Ook de kleine uitjes zijn op gegaan en ik neem nu de grotere mee die op de tuin gedroogd zijn. Soms kom ik alleen maar aan oogsten toe, zoals deze bak N-Z spinazie die blaadje voor blaadje geplukt wordt. Het levert wel weer een flinke quiche op. Hier met rijstsalade met rucola. De sloten in de polder worden ook bijgewerkt, en als je er langs loopt springen der heel veel kikkers van de kanten. Niet allemaal, want deze vier bleven zitten. Het is een kwestie van tijd voordat hier de eerste ooievaars weer gaan nestelen. Ook kwam er een kater uit de polder met als prooi een jonge haas in zijn bek, het hazenjong was al wat groter en het was een raar gezicht. Ik heb dit ook nog nooit eerder gezien. De kater schoot weg voordat ik een foto kon maken. De gekleurde snijbiet geeft veel kleur aan het eten. Het eerste maaltje tomaten is geoogst, maar sommige soorten hebben zelfs nu nog niets gegeven. De kleine soort Kaapse bes geeft nu ook de eerste rijpe bessen, net als de frambozen. Veel onkruid is nu weg of ligt te drogen, ik kan weer even rustiger aan doen.
 3. Gisteren alleen geoogst, vooral een tas vol N-Z spinazie nam veel tijd. Vandaag twee kruiwagens mest gereden, de laatste oude aardbeienplanten gerooid, de nieuwe water gegeven want de gespitte grond wordt al weer droog. Veel blad bij de tomaten verwijderd en afgevoerd. Het laatste stukje prei schoon gekregen. Een stukje sloot uitgeharkt en schone stukken tuin maar weer geschoffeld. Twee zakken potgrond naar huis gefietst voor de planten die daar verpot en naar binnen moeten de komende weken. En een bos bloemen gescoord.
 4. Patrijs

  Nazomer?

  Dit jaar was toch een goed maisjaar, mooi die bloemen. Schiet me nu te binnen dat ik vergeten ben om ze ook mee te nemen.
 5. Tussen de preiplanten schoongemaakt. Een deel had ik al eens gedaan, een deel moest nog de eerste keer, het onkruid stond er al aardig te zaden. Wel zijn die planten die tussen het hoge onkruid staan niet aangetast door de prei mot. Gelijk een maaltje groen tussen het onkruid gevonden. Spontane postelein, rucola raapsteeltjes en wat snijbiet.
 6. Het aardbeienbed met de hand schoongemaakt. Geschoffeld, een kruiwagen verse paardenmest op de composthoop gevorkt en tomaten en courgettes geoogst.
 7. Stukje greppel uitgeharkt, de helft van de resterende aardbeiplanten uitgedaan, geschoffeld, snijbiet, warmoes, courgette en venkel geoogst voor het eten en een zak verdroogd en erg vol met zaad zittend onkruid afgevoerd en ook nog wat courgettes uitgedeeld.
 8. De netten van de bessenstruiken gehaald, boontjes, tomaten en broccoli geoogst, geschoffeld en een stukje greppel uitgeharkt.
 9. Erg weinig tijd heb ik aan de moestuin besteed. Gelukkig kon dat ook, het was mooi droog en zonnig weer. Ik had al het een en ander opgeruimd dus er was ruimte om de tuin de tuin te laten. Toch ga ik voor vertrek altijd even langs voor wat proviand voor onderweg. Geen zorgen, ik heb ze niet allemaal opgegeten. Ik had twee van deze emmers mee en de meeste courgettes uitgedeeld. Al is het ook wel makkelijk en snel vakantie voer voor onder de camperluifel. Het leuke van weggaan als je een moestuin hebt is dat je gelijk weer met je hobby kan beginnen als je weer terug komt. Eerst maar begonnen met het strimmen van de greppels om de tuin. Over een maandje is er weer schouw en moet alles strak zijn. Ook zijn er weer aardbeiplanten verdroogd door het mooie weer en die kunnen op de composthoop. Een deel leefde nog en die heb ik omgedraaid op gaasrekken gelegd om verder te drogen. Op de laag verdroogde aardbeien ligt al weer een laag verse paardenmest. Nog een buitje er bij en het restaurant is weer open voor de mestwormen. De laatste planten moeten er nog uit, een klusje voor komende week. De op de plek van de aardbeien gezette koolplantjes zijn aangeslagen en moeten weer geschoffeld worden. Net als de nieuwe aardbeiplanten, voor vertrek nog schoongemaakt maar het onkruid groeit ook goed met zomers weer. Eindelijk zijn er tomaten rood, nog nooit had ik ze zo laat in het seizoen. Er zitten ook wat aangetaste bij, maar toch ben ik blij met de kleine oogst. Het weer gaat omslaan, dus de vraag is of er nog meer gaat afrijpen. De eerste pompoenen rijpen nu wel af, en de planten groeien alle kanten op. Ik haal wat blad weg om de vruchten meer herfstzon te geven. Bij de courgettes ben ik nog niet geweest, maar ook daar zit nu nog flink de groei in. De laatste uiten zijn goed droog. Ik schoon ze op en neem de kleintjes mee naar de keuken. Er is nu nog genoeg te doen, bijvoorbeeld het verdroogde onkruid opruimen. Er staat ook nog flink wat vuil, zoals hier in de platte bak. Eens kijken of ik die nog ga vullen voor de nateelt. De prei groeit langzaam, op zandgrond is het ook zo weer te droog. Al gaat de snijbiet die er bij staat wel (te) hard, sommigen gaan al schieten. En ik heb ook het een en ander verwaarloosd, zoals deze witlof die al lang gedund had moeten worden. Eens kijken of ik er nog aan toe kom, het wordt weer buiig weer en de dagen worden ook al weer flink korter. De herfst is hier vandaag begonnen denk ik. Tijd om het knoflookveldje voor te bereiden, dus ik hoef me voorlopig niet te vervelen.
 10. Ik ga rustig door met opruimen van de tuin. De laatste Texla aardappels worden gerooid, maar er is meer onkruid dan aardappels. Ik moet ook doorwerken want de pompoenen groeien nu hard. Zeker decimeters per dag. Met de vruchten gaat het wat langzamer al begint er nu wel iets te komen. Ook gebruik ik de lege stukken om telkens wat oude aardbeien te verdrogen. Op de plek van die aardbeien heb ik flink gemest en geplant. De mest is nog wat ruw maar al prima voor de boerenkool en palmkool plantjes die hier nu komen. De aardbeiplanten van vorig jaar zijn schoongemaakt en de uitlopers zijn geplant of opgeruimd. Ik moet hier nog wel veel schoffelen en de nieuwe uitlopers afsnijden. De nieuwe stekken zijn verplant en slaan goed aan met dit wisselvallige weer. Het ziet er weer hoopvol uit. De eerste tomaten beginnen eindelijk te kleuren, maar het zit ze niet mee. Ik wacht al lang tot de wind niet meer uit het Noorden komt, zodat ik de Noordelijke greppel kan maaien met de bosmaaier en het zaad niet op mijn tuin waait. Maar tevergeefs, er blijft maar kou, wind en regen uit de Noord- en Waddenzee komen. De tomaten zijn nog nooit zo langzaam gegaan en dat samen met de fytoftora doet ze geen goed. Onder het open glas gaat het ook langzaam. De eerste muismeloentjes worden nu gevormd. Aan de plant ligt et niet, die groeit wel langzaam door. Geoogst wordt er ook natuurlijk maar met minder mensen heb je ook een stuk minder nodig. Dat geeft mij weer rust en de tijd om andere dingen te doen. Ik heb al flink wat schoon, er komt steeds meer ruimte. Het onkruid laat ik eerst slinken voor ik het opruim. En veel wat ik laat staan zoals de venkel op de foto, gaat schieten en kan dan ook opgeruimd. Kroten met haring en aardappeltjes van de tuin.
 11. Weer een kruiwagen mest/compost gestort. Geoogst, een kooltje, courgettes, boontjes en postelein. Een rij aardbeien opgeruimd en geschoffeld.
 12. Ja. (Maar als uit courgettezaad een komkommer ontspruit ben je getuige van een wonder.😇)
 13. Veel geschoffeld en op de plek van de oude aardbeiplanten gemest en boerenkool gezet.
 14. Half /half, dat spreidt de oogst, al vind ik de Korona's het lekkerste. Hier ook weer een rij aardbeien opgeruimd en alles doorgeschoven. Een laag op de compost, een laag op gaas en een laag op de grond. Een rijtje Texla gerooid, er zat maar 5L aardappels onder. Wat onkruid dat ging zaden weggetrokken en wat stukken schoongemaakt net voordat er een flinke bui losbrak. We zitten nu precies in het oog van de depressie.
 15. Patrijs

  19-8-2021

  Dat is wel voor iedereen weer anders. Jij zal op grond zitten met veel veen, dan heb je alleen het probleem van inklinken. Hier puur zand, dus elke organische toevoeging is welkom. Om de grond te verrijken en om het vocht een beetje vast te houden. En met een beetje moestuin blijf je bij het afval afvoeren anders ook slepen met groen.
 16. Patrijs

  19-8-2021

  Ik droog ze omdat ik ze composteer. Het zijn taaie rakkers en er blijft lang leven in het rizoom aanwezig. Ze gaan dus droog de composthoop op. Ook hoop ik eventuele schimmels e.d. die aanwezig kunnen zijn zo te doden, maar dat kan een idee-fixe zijn. Ook is het vers een flinke berg, ik verwijder nu ruim 80 volwassen planten plus de stekken die er al aan zitten. Gedroogd is die berg flink geslonken.
 17. Ze staan ongeveer 40x40 , iets ruimer want het groeit nog aardig dicht als ze groter worden en dan kan je er niet meer tussendoor bij het plukken.
 18. Hier vandaag ook zo'n bak boontjes geplukt. Niet zo mooi, sommigen al wat te veel gevuld maar ze smaakten evengoed prima en waren niet draderig of vliezig. Een rij oude aardbeiplanten uitgespit, de nieuwe staan er nu allemaal in, gemest en al. Een deel van de eenjarige planten schoongemaakt en een deel onkruid verwijderd.
 19. De laatste aardbeistekken een plaatsje gegeven. Er staan nu 20 nieuwe Korona stekken en 24 Daroyal. In totaal met de oude planten 84 stuks.
 20. Patrijs

  19-8-2021

  Die heb ik jaren terug eens bij de LIDL gekocht, sindsdien hou ik er wat achter als zaad, ik had ook flink wat in de bio-doos gestopt.
 21. Weinig tijd heb ik aan de tuin besteed, en met dit weer groeit alles vrolijk door, ook het onkruid. Maar de groenten groeien ook goed, de andijvie die de vorige update nog klein was is flink gegroeid: Ik heb er weer wat nieuwe kleine plantjes naast gezet. Een deel van de aardbeienplanten is opgeruimd en al deels verdroogd. Ik heb daar gelijk goed geschoffeld en er staan alweer de eerste slaplantjes voor de nateelt. Alle palen van de peulachtige zijn opgeruimd, de verdroogde peultjes geplukt en het onkruid is aangepakt. Alleen de zonnebloem staat er nog voor de puttertjes die alweer gearriveerd zijn. De grond hou ik daar nu kaal zodat ik daar makkelijk kan schoffelen. Er zijn nog steeds veel boontjes, eigenlijk te veel want aan de pronkbonen kom ik amper toe. Ik heb die laatste in twee etappes gelegd, de tweede lichting aan de voorste stokken gaat nu ook flink geven. Er is dit jaar weer een zeer bescheiden abrikozen oogst. Het is met dit vochtige weer een prima moment om de aardbeienstekken te verplanten. Ik doe elke dag een stukje. Eerst goed bemesten met oude mest. Het is het laatste beetje uit een compost vak, rechts zie je nog de oude aardbeiplanten. Ik zoek de mooiste stekken uit en zet die op de vers bemeste en gespitte grond. Links de stekken die ik afgelopen maart gezet heb. De volgende dag weer een rijtje. Ik zet 20 nieuwe Korona planten, de rest van de stekken ruim ik op of deel ik uit. De Daroyal stekken moeten nog, maar de mest ligt al klaar om ingespit te worden. Het lege compostvak komt mooi uit, want de compost moet weer omgezet worden en alles zat vol. Veel doorgeschoten en overbodige groenten en veel onkruid. Een deel van de prei heb ik laten gaan, ik heb dan minder last van preimot en een flinke "bijvangst" Veel onkruid, maar ook sla, andijvie en snijbiet plantjes. Een deel had ik nog helemaal niet opgeschoond: Daar staan veel zomerpostelein verstekelingen. Die zijn nu panklaar: Na de oogst zien de preitjes het licht weer: De buitentomaten gaan bijzonder traag: Ook moet ik regelmatig controleren na buien of er geen nieuw blad aangetast is. Dat wordt gelijk afgevoerd als ik naar huis ga om weer wat groente op te eten.
 22. Patrijs

  gele courgette

  Ze zijn dan niet helemaal raszuiver. Er zit ergens een groene courgette in de voorouders. Kijk ook even hier: Die gele van de foto uit dat topic zijn niet bevrucht en sterven nu af, vandaar dat die kleintjes geel worden.
×
×
 • Create New...