Jump to content

Patrijs

Members
 • Content Count

  3,141
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Patrijs

 1. O, ik las dat het adres via Flup ging maar zal het even sturen.
 2. Dat gaat snel..... k ben nu nog weg ivm. corona dreiging thuis. Maar gelukkig was het loos alarm en kan ik zo weer retour. Ik hoop dat het even rustig blijft. Stuur die blijde doos maar door, ik ben benieuwd. Ik hoop dat ik hem ook weer snel door kan sturen naar @RoosDeTuinier.
 3. Patrijs

  Hallo

  Welkom. Met een tuintje blijf je leren......
 4. Kijk, dat kan nog met dat warme weer🙄. Vanmorgen ook nog bonen geoogst. Vandaag een campermaaltijd. Rijst en karbo's met ui, knoflook, pepers, tomaten, venkel en wat tijm mee gestoofd.
 5. Ondanks het sombere weer en de regen zijn er nog steeds tomaten. De buitentomaten zijn nu allemaal opgeruimd. Die tomaten rijpen binnen af maar veel kon nog alsnog weggooien omdat ze besmet waren. Uit het kasje komen nog wel goede tomaatjes. Lekker voor in de pizza, maar de rucola werd niet gebruikt. Die kreeg ik de volgende dag, er was pesto van gemaakt met walnoten er door. Ik had een lamsbout meegenomen van de Marokkaanse slager. Een flinke bout waar we drie dagen van gegeten hebben. Zo is het niet erg om twee keer hetzelfde te eten. Er waren ook weer flink wat boontjes. En ik kreeg een flinke bos gesnoeide citroen verbena. De eerste 100 knoflookteentjes zijn gepoot op het strookje dat ik een paar weken terug freesde. Het zijn teentjes van eigen kweek, drie soorten. De tenen van de grote bollen die ik vorig jaar kreeg zet ik allemaal weer terug als pootgoed. De soort is onbekend, maar er zitten 5 flinke tenen aan iedere grote bol. De tenen zijn zekerdrie keer zo groot als mijn andere pootgoed. Ik heb weer een compost vak leeg en een stuk gefreesd. Nu is er weer ruimte om de zonnebloemen op te ruimen, die zijn veelal leeggegeten door de puttertjes. 'S avonds aardappeltjes met tomaat en paddenstoelen uit de oven. Gisteren heb ik de andijvie gewassen, eerst op de tuin het zand er uit. En in de keuken nog een keer gewassen met zout water, er kwam toch nog flink wat uit. Wat slakjes en een flink aantal wormen die gevlucht waren voor de doorweekte grond. Voorlopig ga ik even niet naar de tuin maar een aantal dagen weg met de camper, de pandemie komt nu erg dichtbij en ik wil op zeker spelen.
 6. Als lunch pasta met rucolapesto met o.a. rucola en walnoten, sperzieboontjes en stukjes lamsbout afgemaakt met verse rucola
 7. Even wat plantjes verzetten in je kas misschien? Afgelopen flut winter voor het eerst plantjes overgehouden. Dan heb je volgend jaar een vliegende start....
 8. Even de firma bellen? Zoals ik al eerder schreef, ik heb goede resultaten bereikt met puur compost. Dat was ook nog een gratis, dus als je 3 kuub nodig hebt zoals jij scheelt dat al een hoop. Als ik 450 euro kwijt zou zijn aan drie kuub haak ik af... De bio kultura is volgens de verkopers op basis van compost aangevuld met mest. Misschien is dit voor sommige planten te veel? Maar zelf ken ik het niet. kanttekening bij de gratis gemeente compost is wel dat deze veel ander materiaal kan bevatten. De lading die ik kreeg voor de bak was mooi schoon, maar ik heb ook wel eens een lading op de tuin gegooid waar ik achteraf spijt van heb. Daar zat veel microplastic, glas en...? in. Je zou ook nog een lading schone grond kunnen gebruiken, dit wordt vaak gratis aangeboden op marktplaats. Wij hebben ook wel eens een lading teeltaarde gekregen via de gemeente, maar dit kan ook via een hoveniersbedrijf. Vaak zijn ze blij als ze van grond af moeten....
 9. Deze vraag is al een flink aantal keren voorbij gekomen. Er zijn dan ook veel antwoorden gegeven. Met de zoekfunctie kan je die vinden. Als voorbeeld:
 10. Klopt, vergeten er bij te zetten....😳 Maar antwoord op eerdere berichten die hoger op staan quote ik meestal. Ging over een plek waar veel walnotenbomen staan. Dat zet ik liever niet openbaar, ik heb al veel mooie plekken "kapot" zien gaan nadat ze gepubliceerd werden op het WWW. Komen er hele groepen tegen betaling aan een "groepsleider" zogenaamd wildplukken.
 11. Wageningen University & Research (WUR) roept de hulp in van het publiek om in kaart te brengen hoeveel schildwantsen er in Nederland zijn en waar ze zich bevinden. De wants, een schadelijk insect, komt oorspronkelijk uit Azië en kan grote schade aan fruitgewassen veroorzaken. De site van de universiteit werkt tijdelijk niet voor onderhoud, daarom even deze link: https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2020/10/20/onderzoek-met-hulp-van-publiek-naar-schadelijke-schildwants
 12. Bij die prijs is het de moeite waard om een paar dagen te gaan rapen. Voorheen reden we naar Frankrijk in de herfstvakantie. Daar staan veel volwassen bomen met goede noten. De Fransen oogsten vaak niet meer en wij kwamen terug met zakken vol noten. We zetten een lijntje op met de kinderen om ze te kraken en pellen, maar daar zullen ze nu niet meer in trappen... Nu heb ik een kist vol geraapt in Nl, ik heb er net wat gekraakt naar aanleiding van dit topic en ze zijn van prima kwaliteit.
 13. Na een week of drie vier op een droge plek moeten ze wel voldoende gedroogd zijn. En kan je ze lang bewaren. Let op voor schimmel, die is kankerverwekkend. Het drogen moet om het giftige blauwzuur wat in verse noten zit kwijt te raken. De olie blijft achter in de noot omdat deze niet verdampt. Ook verdwijnt het vocht wat nog in de noot zit. Wel kan die olie in de noot na een tijd oxideren en ranzig worden en is niet meer voor consumptie geschikt . Dit gebeurt bij gepelde noten eerder als bij gesloten noten.
 14. De eerste 100 knoflooktenen zitten er in. 77 kleine bollen en 33 groters. O, als ik het nareken zit ik op 110.... Een dozijn radicchio uitgeplant net als een dozijn vergeten boerenkoolplantjes. Misschien wordt het nog een maaltje aan het eind van de winter.
 15. Even de groeilamp er boven....😜 Ik ken de Charlotte niet maar bij een zeer mooie herfst kan je in oktober nog wat oogsten. Bij een koude en natte herfst zoals nu krijg je geen lekkere aardbeien meer van de vollegrond. Met al die wolken komt er geen zon en dus weinig smaak als ze al afrijpen.
 16. Ja, die foto's staan wel in mijn Blog denk ik daar komt deze foto ook uit. De kas is vorig jaar gebouwd en afgelopen winter aangepast met een nieuw dak. Alles gemaakt van restmateriaal. Gebruikt zijn o.a. een oude zelf getimmerde hoogslaper. Twee platen van een overkapping. Gebruikte palen en diverse hout. Gevonden douchedeuren en een plaat trespa. Een gekregen schuttingdeel. Gekregen afgekeurde hardhouten raamkozijnen via via van een kozijnenfabriek. Een rol polyester die ik nog had staan ooit gekocht bij de Hornbach. Gekocht een doos schroeven, hoekijzers en een accuboor. Gebruikt een zaag, grondboor, wat boortjes en een accuboor, een winkelhaak een waterpas en een rolmaat en wat fantasie. Heb weer wat doucheramen gekregen en als ik tijd heb bouw ik hem deze winter weer een paar M2 groter..... De hoge schutting er achter staat er ruim 1 meter achter. Ook heb ik aan het eind van de dag wat schaduw van de appelboom die je nog net ziet. Maar verder veel zon.
 17. Zo heb ik mijn kasje. De achterwand (op het noorden) staat niet tegen een schutting, maar is een schuttingdeel. Ik heb het deel wel grotendeels dicht gemaakt op de bovenkant na. I.c.m. de deur geeft dat een prima verluchtiging. Kweek er met succes tomaten in. Foto van de bouw:
 18. 28 stoeptegels (voor onder de IBC) en een grote bos verbena.
 19. Welkom, Lekker hoor, zo'n klimaat. Denk ook eens aan planten die beter geschikt zijn voor warmte en hier in NL niet zo bekend zijn. Bijvoorbeeld okra of waterspinazie. die laatste geeft daar vast een prima oogst.
 20. Langzaam aan is het droger geworden hier aan de kust. 140 mm is er gevallen in de eerste helft van deze maand. Ook stond er een koude Noorden wind, maar dat is te doen als je maar in beweging blijft. Schoffelen dus en opruimen van de tuin, iedere dag een klein stukje. De laatste zomer sperziebonen zijn geoogst. Die boontjes hebben het niet zo goed gedaan door de droogte. Ze gingen na de eerste buien weer bloeien en ik heb ze laten staan. Mooie boontjes kwamen er niet meer aan, wel kleine of dunne boontjes. Maar nu is alles geplukt en de planten liggen op de composthoop. Soms kom je dan iets raars tegen zoals deze Siamese boon. De later gelegde pronkbonen geven ook een laatste oogst. Genoeg voor een maaltje, samen met wat boterboontjes, De laatste lichting bonen is nu ook klaar en goed gelukt, de eerste oogst hiervan is binnen, maar er hangt nog genoeg. Samen met de binnen afrijpende buiten tomaten geven ze lekkere vegetarische stoofschotels. Eventueel aangevuld met een snee zuurdesembrood. Ik kwam bij het opruimen nog vergeten groenten tegen. Deze stekprei is ook stil blijven staan door de droogte. Eens kijken wat ik er mee ga doen. Voor vanavond heb ik N-Z spinazie en rucola, de jeugd wilde pizza maken, eens kijken of ze dit dan kwijt kunnen.
 21. Bij de kringloop een gloednieuwe römertopf in doos gevonden. Die heeft vast veertig jaar ergens op zolder gestaan. Er komen prima zuurdesem broden uit, dus hij is niet voor niets zo lang bewaard.
 22. Die staat hier nog op het land te groeien. Vandaag aan de sperziebonen, nog een maaltje of drie, vier hangt er nu.
 23. Bijna niets.... Eerst boontjes geplukt en wat slierten N-Z spinazie geoogst. Daarna kwam er bezoekers, lekker aan de munt thee gezeten en de laatste appeltjes uit de boom geplukt en opgegeten. Ik wilde nog wat doen maar weer bezoek van mede tuinders, dus nog meer thee gemaakt. Als laatste nog de boontjes afgehaald en zitten bellen in de laatste zonnestralen. De spinazie ligt er nog te wachten... Lekker zo'n zonnig klets dagje.
 24. Weer erg leuk om te zien. Niet helemaal mijn ding, maar ik vind het heel leuk om te volgen. Hier gaan de tomaten in de kas ook flink door, al heeft mijn kas meer verluchtingsgaten en zal de nachttemperatuur maar iets hoger zijn als de buitenlucht. Het afrijpen duurt nu wel langer en de smaak is ook wat minder. Toch leuk na de langzame start in die koude mei maand.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...