Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Ik wil in een 100x40 bak een kruidentuintje maken. Gewoon voor de leuk, zoveel kruiden gebruiken we nu ook weer niet. 
 

Maar nu google ik me suf maar wat is de leukste (en beste) verdeling qua kruiden? Hogere wat achteraan? Welke naast elkaar, welke niet?

 

Ik had ook al gelezen om de eenjarige en vaste planten gescheiden te houden?

 

de munt komt wel bij de bak in, maar in een aparte pot. 
 

De volgende kruiden willen we er graag in:

 

basilicum (geen must, staat ook al tussen de tomaten in de kas)

tijm

rozemarijn

munt

gekrulde peterselie

oregano

dille

 

evt citroenmelisse en salie.

 

Ik heb van allemaal zaad. Hoeveel zaadjes neem ik per soort?

Geplaatst:

Heb je een plantenbak met bodem of een verhoogd bed met toegang tot de volle grond?

Het probleem is dat foto's van kruidentuintjes op social media/Pinterest meestal niet erg realistisch zijn. Salie groeit uit tot een houtige struik, rozemarijn ook, tijm tot een houtige ministruikje, laurier wordt een boom. basilicum is erg temperatuurgevoelig (geen kou, geen wind/tocht), verhout ook snel in de buitenlucht, dille maakt een penwortel en is beter af in de volle grond, citroenmelisse is een enorme uitdijer/woekeraar, oregano/marjolein ook.

Ik zou als ik jou was een combinatie maken van kruiden met dezelfde verzorgingsbehoefte. Rozemarijn, tijm, oregano en salie hebben niet veel aandacht nodig (in de buitenlucht). Maar als je een plantenbak in de volle grond hebt, dan gaan ze wel settlen en groot worden. Rozemarijn en salie zijn echte struiken bij mij in de tuin. 

Het is dat je zelf al zegt dat je de kruidenbak voor de leuk wilt hebben, anders zou ik het je nog afraden ook. Het voordeel van kruiden in de tuin is dat je ze actief kunt combineren met de andere gewassen. Dille met tuinbonen, basilicum in de schaduw van tomatenplanten of druivelaar, tijm staat bij mij oa bij de tomaten, salie en kool is handige combi, peterselie is handig als strookje te zaaien naast andere groentes etc etc. Met wat puzzelen kan je kruiden perfect als combinatieteelt gebruiken. Sommige kruiden doen het beter in de schaduw (als je jong, groen blad wilt oogsten) en schieten snel in volle zon (dat betekent hoge, houtige plant, weinig blad, bloemen.

O ja, de hoeveelheid kruiden ter grootte van een supermarkt plantenpotje is gewoon te weinig. Je ziet het wel op foto's in kruidenbakken op Pinterest en Facebook, maar 1 keer koken en je moet weer drie weken wachten of hergroei. Als je toch een tuin hebt, moet je stroken zaaien van bv peterselie, basilicum etc. Meerdere stroken op verschillende plekken zelfs, opeenvolgend gezaaid. Dan kan je continu oogsten. Kruiden verdienen echt ruimte en aandacht, maar alles hangt af van je behoefte eraan. 

 

Hoeveelheid zaaien: echt moeilijk te adviseren. Voor een beperkte bak misschien beter eerst voorzaaien in kleine plantenpotjes, zodat je kunt ervaren hoe snel of hoe langzaam ze groeien en dan kan je ze daarna gericht in je plantenbak overplanten. Salie zaaien gaat moeizaam en langzaam (bij mij dan) en rozemarijn zaaien heb ik zelfs nooit gedaan, zelfs stekken gaat niet lekker bij mij. Voor een leuke gevulde bak zou ik eerder adviseren om op de markt kruiden als rozemarijn en salie te kopen in pot. Tijm zaaien gaat vlotter, maar daar heb je het eerste jaar nog niet veel aan (wil je ze niet dood oogsten), maar een jaar later heb je er veel plezier van. De gezaaide polletjes bieslook van vorig jaar gaan dit jaar ook plezier geven vermoed ik, maar vorig jaar heb ik ze ook alleen maar laten groeien en niets geoogst. Peterselie gaat ook langzaam bij zaaien, vroeg beginnen of lange adem hebben. Koriander gaat snel, maar de planten verhouten gauw in de buitenlucht, dus als je het voor het blad doet: steeds weer opnieuw blijven doorzaaien door het jaar heen. 

 

5 uren geleden, IJsselmeer zei:

de munt komt wel bij de bak in, maar in een aparte pot.

Als je pot drainage gaten heeft, dan zullen die wortels van de munt hierdoor ontsnappen en zich alsnog voortbewegen door je kruidenbak heen.

  • Like 1
Geplaatst:
6 uren geleden, jasmin zei:

Als je pot drainage gaten heeft, dan zullen die wortels van de munt hierdoor ontsnappen en zich alsnog voortbewegen door je kruidenbak heen.

 

De wortels wel, maar hier komen geen stengels aan, het blijven alleen wortels. Dat scheelt weer watergeven, want munt staat graag vochtig.

Ik heb de munt in emmers met gaten onderin staan en die woekeren niet. Wel gaan er wortels uit de emmers de grond in opzoek naar eten en water.

Wel moet je opletten voor bovengrondse stengels die wel kunnen wortelen.

  • Like 2

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...