Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Rund


Ikkes

Aanbevolen berichten

Ik ben geen regelmatige schrijver/bezoeker hier, maar toch maar weer eens een vraag.

Onze 2 varkens gaan over 14 dagen geslacht worden, dus wordt het hoogste tijd om over opvolging na te denken.

 

Nu komt dan pas de vraag.

Is er hier iemand die ervaring heeft met het houden van runderen voor vlees doeleinden, gezien de toch beperkte wei zou ik zeggen 2 stuks eentje alleen lijkt me een slecht plan.

 

-Is dit uberhaupt te doen als particulier, regelgeving/mest/kennis en kunde

-Minimaal ruimte qua wei, we hebben zo'n 7500m2

-Schuilstal of "echte" stal

-bijvoeren in de winter of als het gras simpelweg te weinig is , aanvoer kuilvoer/mais ed..

 

Wellicht is het ook gewoon een heel slecht plan, dat is dan ook een antwoord.

Aangezien de 2 paarden die in de wei stonden er niet meer zijn en ik er toch wat mee moet kwam dat bij me op.

Schapen of wat meer varkens kan natuurlijk ook altijd nog.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...
  • 1 maand later ...

Hoe het zit met wetgeving, kan ik je niet helpen. Naar voer en voorziening toe.

 

Veel hangt af van wat je wil. Net zoals bij varkens en schapen heeft ieder rund zo zijn behoeftes en kenmerken. Een Jersey koetje (wat in sé een melkkoe is) eet maar de helft van een flinke Limousin.

 

Kijk, als je een goed rijk grasland hebt, met een mooie variatie aan kruiden (voor de mineralen en spoorelementen) tussen je gras, dan kom je al een heel eind, maar 7500 m² voor twee runderen is te weinig. Je moet toch rekening houden met minstens 1 hectare voor twee beesten (graas- en maailand). Koop je echt jonge dieren aan en ga je ze na bijvoorbeeld één jaar slachten, dan moet het wel kunnen. Eén rund houden is sowieso een slecht idee (kuddedieren). Daarnaast moet je in de winter, wanneer ze op stal staan (tenzij je voor bijvoorbeeld galloway's kiest, want die kunnen jaarrond buiten blijven) naast het hooi, voorzien in extra voer. Hooi is een beetje gelijk een boterham voor ons, dat is ook het lekkerste met wat beleg erop hé. Je moet je hooi aanvullen met wat gerst-erwten, gras-klaver en ook wat granen. Voederbieten en mais kunnen natuurlijk ook, en als je wat resten uit de moestuin hebt, lusten ze dat ook wel hoor. Hooi zorgt voor de vezels, de rest is voor de voorziening van eiwitten, die noodzakelijk zijn voor het aanmaken van vlees.

 

Het beste kan je jonge stiertjes aankopen. In de eerste twee levensjaren van een rund wordt het meeste vlees aangemaakt en de aankoopprijs valt dan nog mee. Een stiertje van een jaar levert toch al snel 300 à 400 kg vlees op. Hou je de beesten langer dan kunnen ze aangroeien tot stieren van 1.5 tot zelfs 2 ton, maar ja, wat moet je met een ton aan vlees hé.

http://www.miemuis.be Voor vrolijke, handgemaakte kinderkledij uit biologische stofjes.
Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...