Ikkes Posted July 7, 2015 Share Posted July 7, 2015 Ik ben geen regelmatige schrijver/bezoeker hier, maar toch maar weer eens een vraag.Onze 2 varkens gaan over 14 dagen geslacht worden, dus wordt het hoogste tijd om over opvolging na te denken. Nu komt dan pas de vraag.Is er hier iemand die ervaring heeft met het houden van runderen voor vlees doeleinden, gezien de toch beperkte wei zou ik zeggen 2 stuks eentje alleen lijkt me een slecht plan. -Is dit uberhaupt te doen als particulier, regelgeving/mest/kennis en kunde-Minimaal ruimte qua wei, we hebben zo'n 7500m2-Schuilstal of "echte" stal-bijvoeren in de winter of als het gras simpelweg te weinig is , aanvoer kuilvoer/mais ed.. Wellicht is het ook gewoon een heel slecht plan, dat is dan ook een antwoord.Aangezien de 2 paarden die in de wei stonden er niet meer zijn en ik er toch wat mee moet kwam dat bij me op.Schapen of wat meer varkens kan natuurlijk ook altijd nog. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted July 16, 2015 Share Posted July 16, 2015 Misschien dat je in het Engels wat antwoorden kan vinden op je vragen. Ik kan je ook niet helpen, wij houden het voorlopig bij varkens.Houd ons vooral op de hoogte, als je meer info tegenkomt of het plan daadwerkelijk uit gaat voeren Quote Giga-gaas.nl Link to comment Share on other sites More sharing options...
T0M Posted September 16, 2015 Share Posted September 16, 2015 Hoe het zit met wetgeving, kan ik je niet helpen. Naar voer en voorziening toe. Veel hangt af van wat je wil. Net zoals bij varkens en schapen heeft ieder rund zo zijn behoeftes en kenmerken. Een Jersey koetje (wat in sé een melkkoe is) eet maar de helft van een flinke Limousin. Kijk, als je een goed rijk grasland hebt, met een mooie variatie aan kruiden (voor de mineralen en spoorelementen) tussen je gras, dan kom je al een heel eind, maar 7500 m² voor twee runderen is te weinig. Je moet toch rekening houden met minstens 1 hectare voor twee beesten (graas- en maailand). Koop je echt jonge dieren aan en ga je ze na bijvoorbeeld één jaar slachten, dan moet het wel kunnen. Eén rund houden is sowieso een slecht idee (kuddedieren). Daarnaast moet je in de winter, wanneer ze op stal staan (tenzij je voor bijvoorbeeld galloway's kiest, want die kunnen jaarrond buiten blijven) naast het hooi, voorzien in extra voer. Hooi is een beetje gelijk een boterham voor ons, dat is ook het lekkerste met wat beleg erop hé. Je moet je hooi aanvullen met wat gerst-erwten, gras-klaver en ook wat granen. Voederbieten en mais kunnen natuurlijk ook, en als je wat resten uit de moestuin hebt, lusten ze dat ook wel hoor. Hooi zorgt voor de vezels, de rest is voor de voorziening van eiwitten, die noodzakelijk zijn voor het aanmaken van vlees. Het beste kan je jonge stiertjes aankopen. In de eerste twee levensjaren van een rund wordt het meeste vlees aangemaakt en de aankoopprijs valt dan nog mee. Een stiertje van een jaar levert toch al snel 300 à 400 kg vlees op. Hou je de beesten langer dan kunnen ze aangroeien tot stieren van 1.5 tot zelfs 2 ton, maar ja, wat moet je met een ton aan vlees hé. Quote http://www.miemuis.be Voor vrolijke, handgemaakte kinderkledij uit biologische stofjes. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.