Jump to content

Jorieke123

Administrators
 • Posts

  24,249
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Jorieke123

 1. Lekker om elke dag nog wel wat aan groenvoer uit je tuin te kunnen halen!
 2. Ik heb er o.a. 1 (een blue cheese) gemaakt op 18-5 (2015) die ik op 10-7 aan heb gesneden en die was lekker! Maar had weinig blauw binnenin. Ook 1 gemaakt op 5-2 (2016) en die hebben we op 21 maart aangesneden. Ook lekker Op die 5 februari ook een Blauda gemaakt, en die op 27 februari al aangesneden. Op 22-3 (2016) 2 Blauda's, 1 daarvan aangesneden op de MTFD, op 16 april. De wat dikkere van de 2 wat dagen later, op de 22e. Op 18-1 (2017) een blauda gemaakt die we op 21-2 aan hebben gesneden. Op 24-10 (2017) een blue cheese gemaakt, maar ik heb niet genoteerd wanneer we die aan hebben gesneden. Wel dat ik hem op 27-11 in de koelkast heb gelegd. Als ik het zo uitreken dan haal ik dat niet, die 3 (tot 6, staat er zelfs) maanden laten liggen. Maar dat heb ik dus ook met de brie die ik sinds kort maak, daar staat in dat boek ook een lange rijptijd bij. En die kan ik dan WEL op de aangegeven temperaturen laten rijpen. 1,5 maand voor een Blue cheese? Om en nabij... En de blauda's zijn dan sneller nog. Het zal ook helemaal aan de temp. liggen. Mijn 1e blue cheese van 15 december voelt al flink zacht, maar heeft dan bijv. nog niet die wat rimpelige zijkanten enzo. Dat ietwat ingezakte.
 3. Volgens mijn boek heb je na een maand een laagje schimmel en roodbruine smeer die je er af schraapt. Dat doe je daarna nog een paar keer, elke 20 dagen. Dan verpak je hem in 'foil' en leg je hem in de koelkast. Echt wel koud, staat er, tussen de 1 en de 3,5 graden. Dat heb ik nooit gedaan, onze koelkast is niet zo koud. En dan met 3 maanden kan je hem eten. Maar goed, bij al die stappen gaan ze uit van een kaas van een kilo. Ik zal eens terugrekenen wanneer ik vorige kaasjes aan heb gesneden.
 4. We willen graag een soortement van afdak bouwen voor onze ossen. Waar ze kunnen schuilen, en het ding moet meteen een verbinding zijn tussen 2 velden zodat ze daar doorheen gelaten kunnen worden. Als ze naar een nieuw veld moeten. Maar het hout om dat afdak van te bouwen, ligt tussen een boel ander hout onder een tijdelijk afdak. Dat tijdelijke afdak staat er nu (denk ik) alweer een jaar of 3,5 tot 4. Ik kan zo snel even geen foto's vinden van dat we het hebben gebouwd Dat afdak moest er toen komen omdat een ander tijdelijk afdak weg moest en de nieuwe schuur nog even op zich liet wachten (maar wel op de plaats zou komen van dat andere tijdelijke afdak). Snapt u hem nog allemaal? In ieder geval: het idee was nu om dan meteen 'even' dat lelijke afdak af te breken en (een aantal van) de onderdelen om te zetten naar een mooier en steviger ossen-afdak-doorgang. Maar dan moest er ook wat andere meuk weg, wat we daar alweer onder hadden geschoven. En er ligt dus een boel timmerhout wat ooit nog eens van pas komt. Zodoende zorgde de Volgorde-Der-Dingen er voor dat we het 1 en ander op Marktplaats hebben gezet, wat zaken weg hebben gegooid, wat heel slecht hout hebben verbrand, een boel iets beter hout in mootjes hebben gehakt (gezaagd...) om de komende tijd in de kachel te stoken, EN als kers op de taart hebben we in de schuur een mooie opslag gemaakt voor het mooie timmerhout:
 5. Ik had mijn kazen ingesmeerd met kaascoating, want ik vind dat die wat grotere kaasjes wat klef blijven in die kaaswax. Maar onze kelder is niet vochtig genoeg, dus de kazen werden toch best wel erg stevig/hard. Ik heb ze nu alsnog een jasje van wax gegeven. Hopelijk zijn ze nu dan mooier rijp en stevig, en kunnen ze door de wax nog een tijd liggen om verder op smaak te komen. Voor de wax-sessie:
 6. De foto had scherper gekund, maar ik heb geen zin een nieuwe te maken Gerookt en wel: Ik heb ze wel eens donkerder gehad na het roken, ik weet zo even niet wat ik dit keer anders heb gedaan. Maar goed. Ze zullen vast goed smaken straks! Eerst maar eens in de wax dopen en een tijd laten rijpen nog. Hopla:
 7. Ik kon zo'n 5 porties (niet allemaal even grote porties.. maar daar pas ik de andere ingredi├źnten van het gerecht dan wel op aan) maken van die bult met ricotta
 8. Om meteen maar mopperend te beginnen: de (wilde...) konijnen slopen onze boompjes! Er waren van de herfst een boel boompjes die te dik werden voor zo'n plastic beschermer: (voorbeeld van zo'n beschermer, dit boompje is nog niet zo dik) En dus had ik ze er af gehaald. Maar nu hebben de konijnen in zeer korte tijd echt een boel stammen beschadigd. En soms echt erg: Ik ben dus overal (zeker bij de appelbomen waar ze extra gek op zijn) maar weer bescherming om gaan doen. Nu in de vorm van een stuk gaas. Die korfjes had ik juist weggehaald bij andere veel kleinere/dunnere boompjes, en zouden worden gebruikt voor de aanplant van nieuwe kleine boompjes. Die nieuwe boompjes moeten hier komen, de varkens hadden het al ontdaan van al het gras en onkruid en het 1e ploegwerk gedaan. Nu heeft Joep het nog wat losgetrokken En daarna glad gemaakt met de eg. We krijgen de laatste weken veeeel appels en pompoenen, dus de ossen en varkens eten er heel wat! De kippen kregen wat compost om door te zoeken:
 9. Mijn kameraardappels staan er mooi bij:
 10. Ik heb besteld: Annabelle, Desiree, en Alouette. Van die Annabelle ga ik al heel snel een stel poten in de kas, we hadden afgelopen jaar echt amper oogst dus ik moet aardappels kopen als we die willen eten
 11. Dit recept: https://www.smulweb.nl/recepten/1471719/Yacon-wokschotel Ik laat die spinazie weg, die heb ik nu niet, en gooi er een andere groente doorheen. Wat ik maar heb. Laatst wat wortel, maar ook bijv. taug├ę. De paprika had ik tot voor kort nog vers, maar nu gooi ik er ook wel diepvriespaprika in. Geroosterd (en dus zacht) of blokjes die ik rauw in had gevroren. Het wordt altijd wel lekker met de knapperige yakon en nootjes en kip en specerijen.
 12. Als wij in februari uitbroeden dan hebben we voor de winter de 1e eieren en dat loopt dan de hele winter aardig door. Maar goed, dit is meer een onderwerp voor hier:
 13. Wat zijn dat voor een vleeskippen dan, die zwarte? Nee, we hoeven de haan niet terug, tenzij onze haan niet goed blijkt te dekken natuurlijk Ik was gewoon even benieuwd of jij er nog mee bezig was.
 14. Ik ga het gewoon proberen Ik zet genoeg andere tomaten dus op zich is er weinig aan de hand als ze niet willen. Maar toch is het leuker als het wel gewoon lukt natuurlijk. Nou ja, voorlopig zaai ik nog geen enkele tomaat, al moet ik wel even opzoeken wanneer ik ook alweer altijd de Ida Gold zaai, die is lekker vroeg en daar zaai ik er dan een paar van. Maar de grote lading aan plantjes stel ik nog even uit hoor.
 15. Ik heb van de week San Marzano besteld, om in de kas te telen Nu ik het bericht van Saalk86 lees, ga ik me afvragen of ik ze wel moet zetten?
 16. Ik heb mijn laatste blue cheese helemaal rondom geprikt, en nu ligt ie met de 3 andere kaasjes in een bak die naar de koudere kelder gaat. Er komen al kleine pluisjes blauw op. Met de klok mee: oudste blauda en blue cheese van 15 december, blauda van 29 dec. en de nieuwste blue cheese. Die nu nog wit is En echt wel 'los' van structuur zeg maar. Ik was bang dat het problemen zou geven met prikken maar dat ging gewoon goed.
 17. Dat zou mooi zijn, een nieuwe haan voor de fok. Maar we houden sowieso ook weer een eigen haan aan, want er waren bij anderen nog wel wat problemen met lompe oversekste hanen die de hennen terroriseren. En daar hebben wij met onze dieren (nog) geen problemen mee gehad. Dus een nieuwe haan gaan we zeer goed in de gaten houden. En we gaan er niet mee fokken als het een idioot is
 18. Oh en deze staan daar tussen, op Marktplaats, zij leveren de kuikens ook aan huis. Wij hebben er wel eens een stel van die bruine legkippen gekocht en laten bezorgen. Ging top! https://ruiterdejong.nl/onze-kippen/
 19. Wie weet ben je een keer in de buurt Ha, ik acht de kans zeer klein dat ze aan particulieren leveren, laat staan in kleinere hoeveelheden Maar wie weet! Er staan nu trouwens ook wel wat vleeskuikens te koop op Marktplaats zie ik. Het zullen meestal van die witte kippen zijn/worden, maar best geschikt om eens te proberen of het wat voor je is. Zo zijn wij ook begonnen, met een stuk of 20. Die deden het boven verwachting goed buiten.
 20. Je kunt er van de lente zo wat komen halen hier. Je mag na onze laatste broedronde ook zo onze haan er bij hebben
 21. Ik ben weer gnocchi aan het maken van de ricotta die we laatst hebben gemaakt. @Anna3 ik zou je nog even laten weten hoe dan Ik maak ze volgens dit filmpje. In de tekst onder dat filmpje staat een link naar zijn site waar de recepten staan. Ik heb het filmpje alvast klaargezet bij waar hij het over de ricotta-variant gaat hebben: Ik heb er deze keer gerookte kaas doorheen gedaan, in plaats van Parmezaanse.
 22. We houden steeds een aantal mooie dikke gezonde hennen en een haan die niet de kleinste maar ook niet de grootste is. En dan bruinrode hennen en een wit-zwarte (met roodbruine vegen/vlekken) haan. Want ik heb het idee dat de (meeste?) haantjes daarna wit-zwart zijn en de hennetjes roodbruin. En dat je dan dus al heel snel kunt zien welk kuiken wat voor een geslacht heeft. Zonder daadwerkelijk aan de hand van hun gaatje te hoeven seksen We zouden eens een haan uit een andere lijn moeten nemen, maar zie daar maar eens aan te komen.
 23. @Nasuada heb jij er nog wat lopen? Gewoon benieuwd
 24. We hebben de haan opgehaald, en hij loopt nu sinds een paar dagen bij 6 hennen: Hij had nog wel even wat moeite met de loopplank om uit het hok te komen, maar vanmorgen ging dat al een stuk beter. Grappig om te zien hoe hij dan naar de voerbak loopt om daar de dames te roepen om te laten zien wat hij voor ze gevonden heeft En zij komen dan ook kijken en eten, waar ze hiervoor echt geen haan voor nodig hadden Ik wil begin februari al wat eieren in de broedmachine leggen zodat we komend najaar een aantal hennen hebben die dan al gaan leggen. De wat grotere lading eieren leg ik dan zo rond eind maart/begin april in.
×
×
 • Create New...