Jump to content

Jorieke123

Moderators
 • Content Count

  22,952
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Jorieke123

 1. Nou hij lijkt niet meer echt geïnteresseerd in de krieltjes, nu ze veel schuilplekken hebben? We zagen hem tot 2x toe op ons achterste stuk, daar zitten vast ook veel lekkere snacks. Waar wij ook heel wat van kunnen missen
 2. @appelvrouw Joep zag hem net weer, en denkt bijna zeker te zijn dat het een havik is. Maar dan een jongere of een vrouw, want hij is niet echt heel grijs. Los daarvan heb ik volgens mij ook een rode wouw gezien. Al een paar keer, maar 1 keer ver weg en 1 keer dichterbij maar toen heb ik blijkbaar helemaal niet naar zijn staart gekeken. Het viel me wel erg op dat de vleugels zo slank en 'geknikt' waren. Ik probeer steeds mijn camera mee te nemen als ik naar achteren loop, maar dat blijkt lastig 2 'nieuwe' roofvogels dus voor hier. En de slechtvalk hadden we er ook al bij sinds een tijdje.
 3. Ik ben nu een grotere portie aan het maken. Want ik heb wat van die paprika door dikke yoghurt gedaan, en er nog niet eens dille doorheen omdat ik dat niet heb liggen, en dat is al errug lekker. Sowieso rook de inhoud van de pot al supergoed. Dus nu meer! Ik vind het nog steeds wel wat lastig om de potten te vullen zonder te smeren/druppen met olie enz. De schroefpotten zaten nog steeds goed dicht hoor, dus dat heeft niet uitgemaakt blijkbaar. Nu in weckpotten gedaan, omdat ik geen fijne jampotten meer had. Meteen een maatje groter ook, maar nog steeds een kunst om zo'n glibberige puntpaprika door het gat te krijgen Ik heb de potten voor de zekerheid nog even in de pan met heet water staan waar ik ze in 1e instantie in uit heb gekookt. In de oven durf ik niet zo, die was ook nog erg heet van het roosteren. Is het gelukt met die champignons? Ik heb wat van het inmaakvocht in een fles gedaan omdat er teveel van was. Eens zien wat ik daar nog mee doe... ik heb een rode kool die ik fijn kan schaven en dan even in dat vocht in de oven en dan in een pot?
 4. Inderdaad knoflook, die kan je ook bij tuincentra of de Welkoop kopen bijv. Mocht het overal uitverkocht zijn online (al lijkt mij dat sterk?) Verder vaste planten en struiken zoals rabarber en bessen en aardbeien. Daar is het zelfs nog wat vroeg voor, voor knoflook ook trouwens. Ik zou zeker ergens winterpostelein zaaien, en ook wat snelgroeiend spul zoals tuinkers en rucola enzo.
 5. Wij hebben aardig wat wortels uit de grond getrokken daarnet. Ik liet ze vorig jaar gewoon in de grond zitten de hele winter, en trok er dan wat uit als ik ze nodig had. Maar nu trof ik al af en toe een wortel aan met vraat en dus hebben we ze allemaal geoogst en kuil ik ze morgen in. Dat is toch veiliger. Maar goed, een mooie oogst, en dus wil ik wel van jullie horen wat jullie maken met veel worteltjes. Hutspot natuurlijk, en ik heb ook een goeie worteltjestaart die ik al meerdere keren heb gemaakt: https://uitpaulineskeuken.nl/2013/06/repost-carrot-cake.html (ik maak hem zonder de rozijnen, en zonder de frosting, en ik bak iets minder heet, 160 graden)
 6. 'Gewoon' een basisrecept nemen voor cake, of cake-mix pakken natuurlijk. En dan snijd ik dunne plakjes van mijn kweeperen (die eigenlijk kweeappels zijn), met schil en al. En die druk ik met de schil omhoog vlak naast elkaar allemaal in het beslag. Mijn kweeappels zijn vrij snel gaar, dus dat gaat goed in cake. Het kan zijn dat stevige/hardere peren even voorgebakken moeten worden?
 7. Andijviestamp met spekjes. Die dag daarvoor broodjes eiersalade met sla. Morgen... weet ik nog niet. Ik denk patat, met Franse mayo
 8. Zo zeg, dat zie je niet vaak! Ik zou geen maden aan de kippen geven als je bang bent dat hij is vergiftigd. Dat lijkt me dan in de maden te zitten ook? Maar dat is maar een gevoel...
 9. We hebben er vanmorgen 2 geslacht, maar echt zwaar waren ze niet. De oudste 4 zijn zo'n 3,5 maand oud en onze vorige Pekingeenden waren dan al flink aan de maat. Nou zijn dit mengelmoesjes, geen eenden die ook wel in stallen worden gehouden zoals die we toen hadden. De zwaarste was 2,5 kilo, zonder kop maar incl. vacht en ingewanden enz. De lichtste was 2 kilo. En de filets mogen echt nog een heel stuk dikker/zwaarder van mij. De vorige keer wogen die 250 gram en nu maar 150.
 10. Heerlijk! Was dat nou die wat zwaardere hen? Of hadden we die vacuüm verpakt voor de vriezer? Ik weet het niet meer We hebben dus afgelopen donderdag wat kippen geslacht hier. Met/voor Appelvrouw en haar man. Dus 6 stuks (3 voor ons en 3 voor appelvrouw). Het waren vooral hanen, dus er is nu ook wel wat rust terug in de groep. Omdat we in het begin 3 groepjes kuikens van steeds 2 of 3 weken leeftijdsverschil samen hebben gevoegd, zaten we met een clubje wat al echt wel hanig werd. Die zijn van begin mei. Het gemiddelde gewicht van de dode kip, zonder kop, was 2,5 kilo. Maar er zat ook een flinke hen bij, van 3,1 kilo. En een kleinere haan van 2. De filets van de hanen waren licht, 135 gram per stuk. En de poten 275 gram per stuk. De 2 hennen (die zware, maar ook een lichtere) hebben we heel gelaten, dus daar hebben we geen filets en poten van gewogen. De hen die met veren en ingewanden en poten 3,1 kg woog die was bloot en leeg (ai, dat klinkt lullig...) 2 kilo. Op zich tevreden hoor. De poten willen we eigenlijk niet ouder/steviger hebben, maar de filets mogen dikker/zwaarder. Nou waren die van de hennen al een heel stuk mooier. Aan/in die zwaardere hen zat echt een boel vet, en haar lever was ook groot en gelig. De hanen en lichtere hen hadden niets teveel aan vet.
 11. Na wat schudden kwam de enige vrucht uit de boom vallen van de week. Maar echt goed rijp was hij nog niet. Helaas wel wat aangevreten bij het steeltje, en dus begon hij al wat te rotten. Ik heb hem dus open gesneden voor een foto, en er daarna met een beetje suiker een prakje van gekookt voor in de yoghurt de volgende dag.
 12. Je telefoon heeft 'spruitplanten' aangepast naar 'sportmomenten'. Zou je dat even willen verbeteren?
 13. @Charly heb jij nog foto's van hoe je planten er bij staan? Ben wel benieuwd!
 14. Mooie oogst! Ben wel blij om jouw versie van een speciekuip te zien, die is dan toch wel wat kleiner dan onze speciekuipen. Je schreef er al eens eerder over, en dan zag ik dus zo'n enorm ding voor me Maar goed, dit is nog steeds en flinke hoeveelheid hoor!
 15. De pallets zitten met ijzerdraad aan elkaar vast. Ik ga de link eens bekijken.
 16. Late reactie, sorry Ik heb daar verder geen problemen mee, hij is wel wat steviger maar als hij in de kas staat is het ook al zo anders dan buiten in de tuin. Tenminste, dat merk ik nu. De planten in mijn kas sloegen niet aan en dus heb ik die bossige planten in de moestuin waar we van eten. En dan zijn de blaadjes wel wat stevig ja. Maar ik gooi ze nog steeds over en door gerechten en eet het ook rauw dus, door sla of bij tomaat. Heb er nog geen pesto van gemaakt dit jaar.
 17. Het is hier al tijden rustig op gebied van roofdieren bij ons kleinvee. Eerder viel er zo ergens in februari nog wel eens een slachtoffer, als het koud en nat was en er geen andere prooien te vinden waren? Dat is al jaren niet meer gebeurt. Door warmere winters en ook door de droogte hebben we veel muizen en konijnen en weet-ik-wat nog meer. Daar kwam gisteren verandering in.... (onheilspellend he? ) We zaten met Appelvrouw en Lie hier in de tuin te bbq-en. Vrij op tijd, een uur of 5? Toen we onze krielkipjes ineens wel heel apart hoorden kakelen. Ze maken wel herrie als ze een ei hebben gelegd, maar dit was echt anders. Joep is er heen gerend (dik 100 meter, door bosjes en een hek) en wij zagen en hoorden al meerdere kraaien. Die zijn altijd in de buurt en jagen geregeld een roofvogel weg (om dan zelf de gedode prooi te pakken uiteraard...). Joep trof in de ren van de krielkippen een grote roofvogel aan! Vlak voor hun nachthokje zat hij/zij op de grond en moest zich snel herstellen om er vandoor te gaan. Er lagen wat plukjes veren en de kippen waren goed geschrokken en weggedoken. Een aantal zaten verstopt in dat hokje, een paar onder een struik, enz. De rover had dus gelukkig niets kunnen pakken. We weten niet wat voor een roofvogel het was, Joep kan geen kenmerken opnoemen van de vogel want het ging allemaal erg snel en hij was vooral bezig met speuren naar eventuele slachtoffers. Ik heb al wel af en toe een grotere roofvogel zien vliegen bij onze buren. Echt wel groter dan de gemiddelde buizerd waarvan er hier soms meerdere rondhangen. Maar hij was dan steeds aardig ver weg en ik kon geen kleuren zien of een duidelijke vorm van een staart o.i.d. We zijn daarna weer verder gaan eten en toen klonk/leek het even nog een keer of er wat aan de hand was. Joep en Lie zijn er weer heen gesneld maar zagen verder niets. Een uurtje later hebben we Appelvrouw en Lie uitgezwaaid omdat ze nog een heeeel eind moeten rijden naar huis En we hebben meteen wat materiaal verzameld om de kippen extra schuilplekken te geven. Pallets, een stuk betongaas, en takken. Hun ren is te groot om er helemaal wat overheen te hangen, ook groeien er al grotere hazelaars binnen hun hekken. Waardoor je dus weer openingen in zo'n net zou moeten hebben. Nu hopen dat het hem te lastig is gemaakt, of dat hij sowieso geen interesse meer heeft. En anders moeten ze dichter bij huis komen te lopen in een kleinere ren. Dat zou jammer zijn, maar wel een stuk veiliger...
 18. Ha, jullie zijn weer lekker thuis! Wij kregen 2 potten jam, zaden voor onze varkensvelden, gedroogd bonenkruid, tomatenzaden, pompoenzaden, een table acer pompoen, boodschappen uit Frankrijk, flessen eau de vie (als betaling voor varkensvlees) en aalbessen op eau de vie. En natuurlijk veel gezelligheid, een paar heerlijke vakantiedagen Mijn kleren ruiken goed naar bbq en kampvuur
 19. @Nasuada hoe gaat het nu? Loopt de fokclub nog bij jou?
 20. Ontspannen? Welkom!
 21. Naast onze moestuin wonen egels

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...