Ga naar inhoud

Een nieuw jaar, nieuwe ronde, nieuwe kansen Mijn derde seizoen komt eraan!

 

Vorig jaar was een goed jaar. Beter dan verwacht op sommige punten. Maar sommige planten bleven wat achter bij de verwachting. Zo leer ik ieder jaar weer bij, probeer ik nieuwe planten en groenten en hoop ik met de kennis van eerdere seizoenen minder foutjes te maken. Zoveel nieuwe leuke groenten in de planning, groenten die ik nog niet eerder had, nieuwe rassen tomaten, pompoenen, pepers...ik ga vast plek te kort komen dit jaar. Om die reden heb ik me ook aangemeld voor een stukje grond in de buurt, helaas is er wel een aardige wachtlijst, dus ik zal het voorlopig moeten doen met wat ik heb

 

 

Nieuwe groenten 2018

 

- Erwten - Stamdoperwten "Karina"

- Tuinbonen "Aguadulce"

- Spruiten "Evesham Special"

- Rode Kool "Roodkop 2"

- Witte Kool "Roem van Enkhuizen" (kleine witte kool)

- Augurken "Hokus" (volgens de verpakking ideaal voor buitenteelt)

- Pompoen "Honeynut" (zoete mini 1-persoons butternut)

- Meloen "Piel de Sapo"

 

Knoflook

 

Mijn 2018 seizoen begon eigenlijk al in 2017, met het zaaien van de knoflook "Cledor". Ze gingen op 28 oktober in de grond.

 

Ik had afgelopen seizoen aardig wat knoflook, een bolletje of 30. Het was een positief resultaat aangezien ik erg laat pas gezaaid had, begin december 2016. De bollen waren wat aan de kleine kant, maar ik geniet er nog steeds van. In principe heb ik dus aan 30 bollen genoeg voor een heel jaar. Maar toch heb ik dit jaar ervoor gekozen om meer knoflook te planten. Ik wil m’n risico wat spreiden, want precies zoveel zaaien als je nodig hebt, is niet altijd de slimste weg. Als de oogst deels mislukt, heb ik te weinig. Plus ik wil ook wat weg kunnen geven, dat is voor mij ook een deel van het plezier van zelf kweken; anderen laten proeven wat er uit mijn tuin komt. Dus dacht ik…in plaats van 3 bollen in 2017, ga ik in 2018 10 bollen zaaien. Nu koos ik voor een ander ras, namelijk "Cledor" en die bollen hebben wat meer tenen dan mijn "Thermidrome" van 2017…plus ik dacht dat ik 10 bollen bestelde…maar ik had een zak van 15 bollen besteld…

 

Na het pellen had ik een kleine 160 grote knoflooktenen…en 60 kleine…

 

Ai

 

Ik ben de tuin in gegaan om te kijken of dat uberhaupt wel zou passen…heb uiteindelijk een stuk geschikte grond kunnen aanwijzen waar ik 150 tenen kwijt zou kunnen. Dus als alles goed gaat, ga ik dit jaar van 30 naar 150 bollen knoflook

 

De knoflook kwam voor het eerst rond de kerst boven de grond, ik heb ze extra diep gezaaid omdat de zandgrond waar het in staat in de zomer een vrij losse bovenlaag krijgt. Om ze dan toch stevig te laten staan, plant ik ze wat dieper dan normaal. Ze zijn zo goed als allemaal bovengekomen, sommige zijn al 7 cm hoog

 

IMG317596901515848075.jpg

 

 

Tuinbonen

 

Een nieuwe groente voor mij. Heb ze vroeger bergen gegeten (hmm zo lekker met spekjes), maar tot nu toe nog niet eerder geprobeerd in de moestuin. Ik heb gekozen voor de "Aguadulce a tres logue coss"...oftewel gewoon de aguadulce . Deze zouden geschikt zijn voor overwintering en kunnen dan ook al in het najaar gezaaid worden. Ik heb ze begin november voorgezaaid in de kas en op 15 november kwamen ze boven. Ik heb ze niet meteen bij de eerste mogelijkheid in de volle grond gezet. Ik wilde ze eerst even stevig laten worden in de kas en eventuele vraat door vogels tegengaan. Uiteindelijk kreeg ik wel last van vraat in de kas…namelijk door 2 mini slakjes die zich verstopten onder de bakjes van de tuinbonen. Ze hebben gelukkig niet alles kaalgevreten. Het gespuis heeft de kerst niet gehaald...

 

Op 28 december heb ik ze in de grond gezet en ze staan er nu aardig bij. Ze hadden even last van de stevige wind van de laatste weken, maar met snel handelen had ik vlug wat palletplanken omgetoverd tot windbrekers (ik heb helaas geen mooie cloches om m’n plantjes te beschermen). Misschien eens kijken of ik wat kan knutselen dit jaar.

 

IMG317286481515848600.jpg

 

 

Pepers

 

Ik ben dit jaar wat vroeger met het zaaien van m’n pepers. 5 januari heb ik de eerste gezaaid. Vorig jaar begon ik pas eind februari als ik me goed herinner, maar ik merkte net als het jaar ervoor dat een hoop van de peperplanten nog druk waren met groeien in de heetste periode van het jaar en eigenlijk te laat vrucht gingen dragen. Als de planten dit jaar mooi van formaat zijn, gaan ze gewoon op tijd naar de kas en neem ik maatregelen als er vorst voorspeld wordt. Vorig seizoen had ik nog geen kas om ze al vroeg naar buiten te doen, die was pas veel later klaar, dus dat voordeel heb ik dit jaar wel.

 

Ik heb dit jaar meer rassen dan vorig jaar, 13 in totaal (en wie weet komt er nog wat bij hihi). De rassen voor dit jaar:

 

- Cayenne Gold

- Pequin from Ischia (kleine hete voor hotsauce)

- Yellow Pointy

- Numex Pinata (Jalapeno)

- Satan's Kiss (ronde om te vullen)

- Joe's Round (ronde om te vullen/inmaken) om te vergelijken met de Satan's Kiss

- Aji Pineapple

- Turuncu Spiral (oranje Turkse peper, produceert al 2 seizoenen de meeste pepers. Dit is het laatste zaad wat er van heb).

- Picante a Mazzetti (kleine hete voor hotsauce)

- Aci Sivri Biber (Turks souvenir van m'n vriendin) de bekende lange groene Turkse peper die veel ingemaakt wordt.

- Aci Sus Biber Tursuluk (Turks souvenir van m'n vriendin) gele puntige korte pepers die omhoog groeien.

 

- Mini Yellow Bell (mini paprika, om te snacken of te vullen)

- Mini Red Bell (mini paprika, om te snacken of te vullen)

 

Ik heb van alles 6 zaadjes gezaaid. Ik heb in principe maar de helft nodig, van iedere soort 3, aangezien ik pepers met 3 plantjes bij elkaar zet in een grote emmer. De andere 3 zijn reserve voor het geval er zaad niet kiemt of om de sterkste planten te selecteren. En de mooiste plantjes die over zijn, kunnen weer mee naar de volgende forumdag

 

Ik ga overigens sowieso van een paar rassen veel extra zaaien…m’n vriendin heeft namelijk afgelopen jaar uit Turkije een aantal zakjes chilizaad meegenomen en waar we hier een zakje kopen met 10, 15, 25 zaadjes of 2 gram, zit er daar in een zakje makkelijk 1000 zaadjes. Dan kan ik net zo goed wat extra zaaien voor andere mensen

 

Op 5 januari in de grond...en de eerste kiemde precies 7 dagen later op 12 januari, de "Aji Pineapple" een peper die naar ananas smaakt, als je dat proeft door de hitte heen . De verwarmingsmat heeft goed geholpen denk ik. Nu maar hopen dat de rest ook snel opkomt

 

IMG319461391515849072.jpg

 

De andere die gekiemd zijn (Picante a Mazzetti en Numex Pinata):

 

IMG319531351515849114.jpgIMG319663501515849116.jpg

 

 

Zachte winter

 

De eerste vroege tulpen komen al boven...hier klopt iets niet

 

IMG319835961515848679.jpg

0 reacties

Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe