Zo, het is weer een bewogen tijd geweest in mijn moestuin. Alles komt heerlijk op en begint een beetje vorm te krijgen, toch zit het niet altijd mee. De slakken hebben me tuin ook gevonden en op ons gedeelte van het moestuin complex is een muizen plaag. Niks is veilig dus. Echt heel vervelend, maar goed, ik laat het me maar niet al te veel frustreren, ik doe het tenslotte voor de lol.
Ik heb veel dingen (opnieuw) gezaaid. Tot nu toe heb ik gezaaid:
Rucola
Knoflook
Radijs
Dille
Tuinbonen
Gele en groene peulen
Doperwten
Capucijners
2 verschillende spinazie soorten
Winter peen
Verschillende uiensoorten (o.a lente ui, rode ui, appel/ui, voorjaarsui....)
Phacelias
Zomerwortelen
Verschillende bieten soorten
Kliswortel
Lupine
Aardappelen (o.a blue congo, blauwe aardappelen. Ik ben hier heel erg benieuwd naar!)
Rode en groene Tuinmelde
Thuis had ik ook eikenblad sla en vier seizoenen sla staan. Na 3 dagen in de tuin was het allemaal opgegeten, dus daar steek ik geen moeite meer in... Dan maar geen sla
Verders heb ik thuis pepers, courgette, mais en verschillende zonnenbloemen staan.
Ook hebben we 3 bakken met kruiden. Die hangen we aan de reling van het balkon, das makkelijker met koken.... Hierin zitten bonenkruid, rode/groene en kaneel basilicum, kervel, dille, koriander, peterselie, Chinese Bieslook, Barbara Kruid, Tijm en vast nog iets waar ik nu even niet op kan komen.
Ook wilde ik dit jaar een bijen strook maken in mijn tuin. Het ''bijenhotel'' hangt dr al (een boomstam met gaten erin geboort. Het schijnt dat bijen graag rusten in holletjes enzo) en ik heb vorige week allerlei dracht planten gezaaid zoals de korenbloem en het bosliefje, ook staan dr dalhias en phacelias. Nu hopen dat dat niet opgegeten word ook...
Hier zie je me lavas in volle glorie. Na 3 jaar oefenen heb ik eindelijk onder de knie hoe ik hier goede boullion van kan maken. Ik vond het altijd zo smakeloos, maar net als met zoveel is geduld een schone zaak. Ik snij wat takken af en kook deze max een uur in een pan met water. Daarna laat ik deze pan staan tot de volgende dag. Het enige wat ik doe is er wat kruidnagel bijdoen. Ik laat de boel dan lekker intrekken zo. De volgende dag haal ik de lavas en uit en de kruinagel en hoppa, je houd zo heerlijke boullion over. Je voegt er een snufje zout bij wanneer je het bij je soepgoedje gooit en klaar is kees. Op deze manier al uiensoep en linzensoep gemaakt.
Voor op de foto kan je me baby tuinbonen zien.
Ik had begin dit seizoen alle pastinaak, van vorig jaar, eruit gehaald wat ik niet meer ging eten en op de compost gemieterd. Blijkbaar ben ik dr een aantal vergeten. Aangezien ik van iedereen hoor dat ze zo mooi en groot bloeien mogen ze van mij blijven. Ik ben benieuwd!
De erwten en de spinazie. De Spinazie gaat dit weekend opgegeten worden! Kan niet wachten!
Aanbevolen reacties