Ga naar inhoud

Flup's Blog

  • updates
    41
  • reacties
    146
  • bezoekers
    13242

2021, het begin!


Flup

1313 weergaven

De titel klopt niet helemaal, eigenlijk heb ik al behoorlijk wat in de moestuin gedaan. Maar dat was niet bij zulk fijn weer als vandaag. Zodra de zon even schijnt en de wind weg is, is het heerlijk genieten in de tuin. Dan kan ik wel uren op de tuinbank zitten en rondkijken. Al zat dat er vandaag niet in, er is genoeg te doen. Mijn biologische tuinklok tikt en vond het vandaag de hoogste tijd om de capucijners en tuinbonen (aparte soort) voor te zaaien en de peulen te laten voorweken. Die worden dan morgen voorgezaaid.

 

1_capucijners.thumb.jpg.472e88c60f62f011992972c83c4dab30.jpg

 

Kortom, het tuinmeubilair even misbruikt om de capucijners voor te zaaien en een aantal vijgen even buiten te zetten. Dit is selchts een deel van de capucijners die ik heb voorgezaaid. Is ietwat veel en ik moet morgen nog veeeeeeeeeeel meer peulen voorzaaien. Dat wordt even improviseren, waar ik de peulen allemaal kwijt kan, maar dat komt wel goed. Uiteindelijk komen de peulen en capucijners hier, rechts in beeld, te staan:

 

5_overzicht.thumb.jpg.e84511a571419330cbc69bd2f3c941a0.jpg

 

Zoals je ziet, staan de stokken hartstikke scheef. Dat doe ik expres, het lukt namelijk nooit om ze netjes rechtop te laten staan. Dan maar scheef. Zoals ik al hierboven schreef, had ik al het een en ander in de tuin gedaan. De tuinbonen zitten al in de grond (achter de kas en tussen de kas en de scheven stokken in). Die zijn nog niet boven de grond gegroeid, maar dat komt vanzelf wel. De olifantenknoflook wel al, al ziet die er na de vorstperiode niet zo mooi uit. Maar dat trekt ook weer bij.

 

6_ok.thumb.jpg.bce7ef7a66f41304bef751cb5f233bfc.jpg

 

Het is slecht te zien, maar tussen het onkruid zie je wat knoflooksprieten. Niet veel, ik heb mijn risico gespreid en een deel van de olifantenknoflook heb ik in bakken gezaaid.

Ook zie je hierboven een stengel (ongeveer linksonder). Dat is een pawpaw. Hoop dat die de vorstperiode heeft overleefd, de knoppen zijn namelijk donkerbruin geworden. Een van mijn vijgen heeft het ook heel moeilijk gehad deze winter. 

 

11_vijg_schimmel.thumb.jpg.16710ec521134c284f9f7a5dae6a7ede.jpg

 

Deze tak zal ik begin mei wegsnijden en dan hoop ik dat de vijg het redt. Al ben ik bang van niet, deze kogelzwam groeit op dood hout, dus er is een kans dat de rest van de vijg ook het loodje heeft gelegd. Afwachten! Verder is voor mij de lente al begonnen, heb de eerste koolvlinders al gezien (normaal zie ik die pas in maart voor het eerst) en de eerste krokussen bloeien nu ook. Kortom, een mooi begin voor het (moes)tuinseizoen 2021!

 

3_krokus.thumb.jpg.023d0d6bcc69d0073e556ef0acfd96c3.jpg

  • Like 1

5 reacties


Aanbevolen reacties

rorror

Geplaatst:

In eerste instantie zag ik niks raars met die tak van de vijg. Maar moest even googlen wat je bedoelde met kogelzwam. Ah die bruine bolletjes.

Kan je dan beter niet eerder die tak er af doen, zodat het niet langzaam verder verspreid.

 

Hier ook genoten van het zonnetje, niet al te veel gedaan. Alleen de tuinset schoongemaakt om te kunnen genieten.

Voor de rest ook een aantal planten naar buiten gedaan voor het zonnetje. Sommige mogen vanaf nu buiten blijven(zolang er geen nacht vorst is), andere neem ik voor de avond weer naar binnen.

 

Wij hebben hier in de buurt een grasveld vol narcissen en een grasveld vol paarse crocussen in bloei staan. Erg mooi gezicht. Maar wat snel is dat gegaan... Het is pas 6dagen sinds het niet meer vriest.

redzebra

Geplaatst: (aangepast)

Niet wachten tot mei, gewoon direct wegsnijden, anders geef je kans dat infectie verder gaat.  Ik heb langs mijn terras al 20 jaar een vijg staan en die is al 2 maal volledig ingevroren, en heeft ook last gehad van die kogelzwam (sinds 4 jaar zie ik ook aantasting van vijgenskeleteermot, maar dat zijn zijn altijd maar paar blaadjes en heeft de plant eigenlijk geen last van). Ik wil maar zeggen, een vijg is ongelooflijk sterk gewoon insnoeien .

 

Edit : en ruim insnoeien, ik zou hem onder de tweede gezonde zijtak zetten.

aangepast door redzebra
Flup

Geplaatst:

Dank voor de tips, morgen gaat de schaar erin! Vijgen zijn inderdaad heel sterk. Heb hier ook een Brown Turkeyvijg die al een paar keer tot de bodem is afgevroren en gelukkig wel weer steeds opkomt.

 

De vijgenskeleteermot zou ik wel binnen de perken proberen te houden. Als die zich eenmaal goed uitbreidt, krijgt zelfs de sterkste vijg het lastig. Dan zie ik liever de vijgenluis (nou ja, ook liever niet), die is veel minder schadelijk voor de vijgen. 

 

 

redzebra

Geplaatst:

daar kan je helaas niet voor kiezen  :)

rorror

Geplaatst:

Heb je trouwens wel eens de vijg gestekt door wortel stekken?

Als je een wortel hebt van een paar mm dik, met wat haarwortels eraan, kan deze direct weer uitlopen als je hem oppot. Werkt niet met alle planten maar blijkbaar bij de vijg wel.

Gast
Voeg een reactie toe

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...