Jump to content

Flup's Blog

 • entries
  34
 • comments
  106
 • views
  658

Maart

Sign in to follow this  
Flup

289 views

De ergste vorst is nu wel uit de lucht (vind ik) en dan zie je pas goed wat er nog allemaal gedaan moet worden. En dat is veel!

Het lasagnabed moet weer even wat opgefrist worden, de rand moet hoger, het onkruid eruit en een laag aarde / snoeiafval er weer overheen. 

 

15_lasagnabed.thumb.jpg.246c23bf41a77ee7ecf6a4ef3fe4dc66.jpg

 

Achter het lasagnabed, tegen het hek, groeit veel onkruid, maar dat hebben de honden vakkundig uitgegraven op zoek naar muizen. De kuilen voor het lasagnabed zijn om dezelfde reden gegraven. moet ook nog even opgevuld worden. Heb in het slagveld wel wat goudsbloem gezaaid, dat vrolijkt de boel op en trekt veel bijen aan. Als het in bloei staat, nu nog niet natuurlijk.

Ohja, de tomatenplant op de voorgrond moet ook weg.

 

Verder nog flink wat peulen voorzaaien, want de vorst heeft de, te vroeg geplantte, peulen niet veel goeds gedaan. Leermoment dat ik een volgende keer de strenge vorst toch echt moet afwachten!

 

4_peul_vorstschade.thumb.jpg.f8cda4fa3b870e8642daa7353371c8be.jpg

 

Bij de capucijners heb ik wel meer geduld gehad, die staan er wel goed bij gelukkig.

 

10_capucijners.thumb.jpg.db2fcdca132f56695dc02624356dc0a4.jpg

 

Verder moet er nog een flink stuk gras weg, daar komen bessenstruiken of druivenstruiken, dat weet ik nu nog niet. Of misschien toch nog 2 kiwibessen. Gelukkig kan ik er nog even over nadenken, dat scheelt.

 

Ook in de moestuin moet nog veel onkruid worden verwijderd. Heb dat dit jaar niet voor de winter gedaan en heb wel gemerkt dat er dan veel meer bodemleven in de bodem zit (wurmen). Dat is wel mooi, want die heb ik niet zoveel. Wel veel woelmuizen en mollen, maar dat is anders.

 

De knoflook doet het ook goed. Behalve nog een deel van de olifantenknoflook in de cementbakken. Die komen maar niet op, terwijl ik die vorig jaar al had gepoot.

 

14_knoflook.thumb.jpg.93abc0aad1f3416b0148e35a03292c31.jpg

 

Dit is een mix van Therador en knoflook van vorig jaar. De olifantenknoflook die in de volle grond staat, doet het gelukkig wel goed.

 

Heb vorig jaar van een tamme kastanje in de potgrond gepot. Deze tamme kastanje komt van een boom in de buurt die altijd hele grote tamme kastanjes geeft. De kastanje is uitgekomen en groeit goed. Moet alweer een nieuwe pot. Of gewoon een vaste plek in de grond, maar daarvoor heb ik helemaal geen plaats in mijn tuin. Die wordt dus ergens in de buurt wild uitgeplant, weet alleen nog niet helemaal waar.

 

159941114_17_tammekastanje.thumb.jpg.e06264ce44a8e22da7b4d983a413fd3c.jpg

 

Dit weekend ga ik weer veel voorzaaien. Diverse koolsoorten, bloemen, peterselie, andijvie, wortels en artisjok. Heerlijk!

 

 

 • Like 3
 • Thanks 1
Sign in to follow this  


8 Comments


Recommended Comments

Ah leuk! Heb je de tamme kastanje binnen opgekweekt? 

Heb ze zelf eind vorig jaar ook geplant in pot buiten, deze zijn alleen nog niet opgekomen.

CIMG1720.JPG

Hoe groot wil je hem uiteindelijk hebben? Ik zo'n 80cm hoog.

 

Enige jammere van kastanje bomen vind ik dat het blad er altijd al zo vroeg in het seizoen er uit gaat zien.

 

Misschien zijn deze niet helemaal moestuin gerelateerd... maar toch even showen.

Dit is van de gewone witte pastanje van één groei jaar.

CIMG1694.JPG

 

Hier al bedraad om wat intressante vormen te krijgen :)

Mogen ze daar nog één jaartje in groeien voordat ze allemaal een aparte pot krijgen. (Uiteindelijk één overhouden, gaan er heus wel een paar dood de komende jaren)

DSC_0012.JPG

Share this comment


Link to comment

Ik dacht dat tamme kastanjes altijd flinke bomen werden? De boom waarvan ik deze kastanje heb gekweekt is zo'n 7 meter hoog, maar ik ken veel hogere. De kastanje heb ik binnen opgekweekt. Wel veel buiten gezet bij zonnig en vorstvrij weer en nu staat die helemaal buiten. Tenzij het weer flink gaat vriezen, in potten zijn planten toch veel kwetsbaarder.

 

De kastanje wordt hoogstwaarschijnlijk in de buurt uitgeplant en dan maakt het niet uit hoe die groeit. Zit nog wel te twijfelen of ik niet een van de twee takken wegsnoei, want een boom groeit stabieler uit met 1 grote hoofdstam. Maar dat is voor later zorg, eerst moet die maar meer groeien.

Share this comment


Link to comment

De boom kan je elk jaar terugsnoeien naar vorm, ik blijf hem dus ook klein houden. Wel weer een 20jaren plan 😄


Dit is wel een leuke aflevering, om wat voorbeelden en inspiratie te krijgen.

 

 • Thanks 1

Share this comment


Link to comment

Die film ga ik straks eens op mijn gemak kijken. 

Krijg je ook vruchten aan een tamme kastanje als je die zo klein houdt?

 

Heb daarvoor namelijk juist van deze boom een tamme kastanje gezaaid. Ook nog in het wild op andere plekken, maar of die opkomen is nog even afwachten.

Share this comment


Link to comment

Hij legt in de video uit dat als je bloemen wilt hebben, dat de knoppen daarvan altijd aan het uiteinde van de tak zitten. Dus moet je ze af en toe terug korten. Maar je kan op die manier b.v. In de grond zetten, en hem op 2meter kort houden, zeg een soort van geknot en dan elke 2jaar terug snoeien. Heb je om het jaar bloemen/vruchten. 

Share this comment


Link to comment
Op 12-3-2021 om 16:29, rorror zei:

Hij legt in de video uit

Gewéldig!! Prachtig filmpje Rorror, dank je wel! (Al moet je ervan houden 😉).
Die man  is al minstens 70 jaar oud! Wat een passie en wat een verzameling heeft hij daar! (En wat een mooi overhemd ook!).

"you must think we're crazy" 🤣

 

"So easy to produce as bonsai". Ja, maar dan moet je wel tijd van leven hebben! Ik heb eeuwig spijt dat ik dit niet eerder ontdekt heb.
Nou ja, dat komt dan wel weer in een volgend leven.

 

(Sorry Flup, helemaal off topic).

Share this comment


Link to comment

@speets Hij is eigenaar van de grootste bonsai winkel van de UK. Ook vanwege zijn leeftijd wil hij die video's maken om zijn kennis over te geven. Hij wil geen reclame inkomsten van youtube. Meerdere malen heeft hij mensen afgewezen die veel geld boden om trainingsvideo's voor hun te maken. Als corona voorbij is kan je ook workshops/training etc bij hem krijgen. Voor mensen uit het buitenland verhuurt hij een huisje op zijn terein zodat je er kan overnachten.

Als je op zijn youtube kanaal kijkt, heeft hij een paar honderd video's staan. Zijn website: https://www.herons.co.uk/  . Als je de begin pagina naar beneden scrolled, kan je een virtuele 360graden wandeling maken.

 

Ik ben nu zelf 37, als ik een aantal bomen laat opgroeien de komende 20 a 30 jaar. Heb ik wel wat leuks staan als ik 67 ben.
Geen idee hoe oud je bent, maar als je rond mijn leeftijd bent, kan je er nog wel mee beginnen. En anders al bomen kopen welke al deels ontwikkeld zijn, zodat je niet 10jaar hoeft te wachten voordat deze een redelijke mooie stam heeft gekregen.

 

(Sorry Flup, offtopic, maar wel vol passie geschreven.)

 

 

 • Like 2

Share this comment


Link to comment

Kastanjes staan er zo bij nu. 

DSC_0260.JPG

 

Rechts is een donkerder blad, er is wat raars mee aand de hand. Was direct al zichtbaar tijdens knoppen opengaan. 

In eerste instantie dacht ik aan een soort van haren. Bij beter kijken lijkt het oranje. Is het een schimmel? Ook bij de steel van de blaadjes zit onder. Het plakt niet, voelt wel harig aan. Alle knoppen die opengaan, vertonen direct dit bleeld.

DSC_0261.JPG

Iemand een idee wat het is en of het schadelijk/besmettelijk is? 

 

Edited by rorror

Share this comment


Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...