Jump to content

redzebra

Members
 • Content Count

  161
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Belgisch Limburg

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. @Arja ik verwacht volgende week nog een bericht met de volgende allerlaatste . Komt nog een nazomertje.
 2. redzebra

  Tomaten Topic 2020

  zoals eerder gezegd, wat ze ook professioneel gebruiken. Constructie boven de tomaten, waar je een touw kan aanhangen, je hoeft nooit aan te binden (anders risico om de stam in te snoeren of beschadigingen te maken). In het voorjaar een losse lus (ruim nemen want de stam wordt dikker) aan de onderkant van de stam en de plant er rond draaien terwijl hij groeit, als je bovenaan wat touw overlaat kan je hem eventueel nog wat laten zakken indien dit nodig is op het einde van het seizoen. Kan gemakkelijk 50 kilo dragen indien dit ooit zou gebeuren :). edit: en het voordeel is, als je echt een paar zware trossen hebt die dreigen te knikken kan je nog altijd een touwtje bijhangen om die tros extra te ondersteunen.
 3. redzebra

  Tomaten Topic 2020

  dat werkt bij kerstomaten maar die gaan nooit het gewicht van andere aankunnen, die foto lijkt ook niet echt realistisch, de tomaten steunen nergens. Ik gebruik dat ook wel in pot hier bij kerstomaten omdat dat de stengels bijeenhoud, maar veel gewicht kan dat niet dragen. Je moet de stengel ondersteunen niet de omgeving.
 4. @weknowdat is een mooie uiteenzetting. 1. Kan ik weinig over zeggen, pas die site ontdekt. 2. Daar moet ik je tegenspreken, als insider heb je misschien die indruk, maar wat ik merk is dat de meeste wat tomaatjes zetten en het dan laten begaan (pytho daar hebben ze nog nooit over gehoord), de echte hobbykwekers die veel variaties zoeken zijn maar een paar procent en die die gaan meestal (hoop ik) ook geen gif spuiten. Het grotendeel koopt commerciele plantjes/zaden en dan is enige resistentie in een bepaalde vorm een surplus. En dus zal het merendeel het een een worst wezen of een plant zaadvast is. 3. zie 2 4. Industriƫle tomatenteelt gaat hier voorlopig geen interesse in hebben omdat het op dit moment ook geen probleem is, maar zoals alle virussen kan dit veranderen, een zaadvaste resistentie zie ik evenwel niet zitten omdat die weg te lang is en je steeds achterloopt op de feiten. 5. .. 6 alles evolueert. en ik voeg me toe om een aantal te proberen volgend jaar, ik kan dit initiatief alleen maar steunen
 5. redzebra

  Tomaten Topic 2020

  @Saalk86 probeer volgend jaar 1 geƫnte als vergelijkingsmateriaal tussen al je andere, als die het ontzettend beter doet heeft het gewoon met de wortels te maken. En misschien voor de steun, 2 stevige palen met een plank/balk erover en dan een touwtje wat je met een losse lus aan de basis van het jonge plantje bindt, de plant kan je tijdens het seizoen er gewoon ronddraaien.
 6. redzebra

  Tomaten Topic 2020

  @roeier, het verwonderd mij dat je nog altijd full open gaat in de redelijk harde omstandigheden bij jou. het barsten kan je verhelpen door bv een afhellende landbouwplastic op de grond of je kan ook een dakje leggen waardoor er minder water bij de tomaten geraakt, vooral in het najaar veroorzaakt dit de gekende cirkels rondom de kroon, een afdakje gaat ook eventueel een beetje helpen voor het narijpen, bovendien als je dan er een beetje goedkope rekfolie ronddraait heb je een semi kasje wat nog wat voor extra rijping zorgt.
 7. Sry @weknow dat was helemaal niet bedoeld als verwijt, ik verwachte gewoon een antwoord van jou op de vraag die Marcel 2x stelde, omdat je altijd zoals nu, alles heel goed onderbouwd naar voor brengt. Ik heb natuurlijk totaal geen weet van jullie onderlinge communicatie en vroegere samenwerking. Het onderwerp interesseert me, en zowel jij als Marcel geven me nieuwe inzichten. Ik heb wel dezelfde bedenkingen als jij en teel ook op dezelfde manier, maar dat neemt niet weg dat de pogingen van Marcel lovenswaardig zijn en vroeg ik me af of dat je ooit zaden met gecombineerde resistentie had geprobeerd. Zoals phytophthora evolueert zullen ook de rassen die Marcel aanbiedt hopenlijk evolueren (ik heb geen idee wat zijn aanbod 4/5 jaar geleden was), zowel naar smaak (wat ook vaak persoonlijk is) als resistentie. F1 Juliet lijkt me niet echt een goed voorbeeld en zou ook niet in het lijstje mogen staan, het tast een beetje de geloofwaardigheid aan. Verder denk ik wel dat vele rassen over phyto kunnen heen groeien, op voorwaarde dat de infectiedruk laag genoeg was en de infectie op tijd wordt ontdekt. Eenmaal zoals je zegt de combinatie luchtvochtigheid/temperatuur verandert stopt de verdere infectie en zie je deze later ook niet terugkeren als de besmette delen op tijd verwijderd waren (dit uit eigen ervaring). Edit: ik wil volgend jaar wel eens de mountain merit proberen in open lucht, een van mijn nabije buren laat altijd een deel van zijn aardappelen in de grond zitten en gebruikt dat als pootgoed voor het volgende jaar, dus een infectiebron in de buurt is gegarandeerd ( dat is ook de voornaamste reden waarom ik geen onbeschermde tomaten meer zet), als hij dat doorstaat geloof ik het wel.
 8. @FruitLent eerlijk gezegd, ik kende je site niet, maar wat ik lees op https://www.fruitlent.nl/popups/phytophthora_resistentie_tomaat.html is dat je heel correct informatie geeft. Ik ben absoluut voorstander om niet chemisch te werken, waarom doe je het anders voor ? En resistente rassen, enten kunnen daarbij helpen, maar het is geen wondermiddel en dat geef je ook aan. Je zegt dat een gecombineerde resistentie voorlopig goed werkt uit de ervaringen en reacties die je ontvangt dus het zou @weknowsieren om te vermelden welke hij gebruikt heeft. Dat geeft jou en ons input. Edit: Er wordt de naam "Julia" vermeld in de eerdere posts maar die vind ik niet terug in de jou aangeboden rassen, wel "Juliette" waarbij vermeld wordt dat de resistentie niet betrouwbaar is in Nederland. (toch een beetje verwarrend als je die bij resistente rassen zet)
 9. https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10887339/phytophthora-stammen-steeds-agressiever edit: Maar zoals @weknow zegt, het is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden en in kas als je een beetje oplet heb je er nauwelijks last van. Buiten gebruik ik zoals weknow overkappingen wat de infectiedruk sterk vermindert.
 10. Wat pompoenen komkommers, paprika's en tomaten om uit te delen, de tomaten dan
 11. tomaten gisteren , want er kwamen er vandaag weer een pak bij.
 12. @rorror maar dat is een gecontroleerde en verwarmde kas ? Hetzelfde met tomaten, gewoon touwtje aan bovenbouw vastmaken, in die serre gebruiken ze spoelen zodat ze de plant kunnen laten zakken maar dat is niks voor ons hobbykwekers.
 13. @FruitLent, ik denk dat het iets complexer ligt, er bestaan verschillende stammen van Phytophthora en het is bekend dat sommige resistentie hebben tegen een aantal van deze stammen maar ook dat de infectiedruk een rol speelt en dat die resistentie kan doorbroken worden bij te hoge druk en geen enkele heeft resistentie tegen alle varianten. Dus het helpt wel om voor resistente rassen te kiezen maar het geeft geen zekerheid, ervaringen zullen wisselen. Persoonlijk ben ik meer om de omstandigheden onder controle te houden anders ben je teveel afhankelijk van een aantal rassen en laten juist degene die ik het liefste heb ook gevoelig ervoor zijn. Om even als referentie te geven (wel uit de US) maar is hier gelijkaardig. https://eorganic.org/node/10822
 14. redzebra

  Tomaten Topic 2020

  Is aardappelziekte en zoals altijd gewoon jammer hoe snel die gaat. Zoals @onnajen @Gianni1234 zeggen, plant(en) rooien, de ziekte is al te ver. Groene tomaten met nog geen zichtbare verkleuringen of deukjes kan je binnen laten narijpen (banaan of een andere rijpe tomaat bijleggen), wel elke dag nakijken en eventuele tomaten die alsnog bruin worden of deukjes vertonen weggooien. Je andere planten ook zorgvuldig nakijken en slechte delen/bladeren verwijderen. @Scififreak idem, maar dan wel even kijken wat zo'n voeding aan stroom kan leveren en de meeste zijn ook niet bedoeld om buiten te gebruiken, dus extra opletten als je netstroom gebruikt.
 15. redzebra

  Tomaten Topic 2020

  https://www.alternate.be/html/search.html?query=fan&x=0&y=0 bv. of https://www.conrad.be/o/axiaalventilatoren-0205070?price_max=335&price_min=2.66 allebei betrouwbaar, maar er zijn natuurlijk nog andere. edit: bij conrad.nl of.be vind je ook grote en kleine zonnepanelen + controllers om eventueel een batterij te laden zodat je een stabiele spanning kan leveren.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...