Jump to content

redzebra

Members
 • Content Count

  236
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Belgisch Limburg

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Idem, 2 jaar geleden alle buxus vervangen door Japanse hulst, de schade door de buxusmot was niet meer bij te houden.
 2. Komt goed zo , hier en daar zal misschien nog een doorkomen maar zoals je zegt is een beetje opvolgen.
 3. Lady christl, heel vroeg, gelig heel smaakvol, maar ja smaken verschillen
 4. @Teunboon, het gaat best wel meevallen nu je eenmaal de grond hebt losgemaakt. De achtergebleven wortels gaan weliswaar terug opnieuw doorgroeien maar zijn relatief gemakkelijk te verwijderen, het is nog even een jaartje doorzetten maar het zwaarste is achter de rug. De witte wortels in de eerste foto zijn de boosdoeners, elk stukje kan opnieuw uitgroeien het is juist kwestie van opvolgen. Daarom wordt vaak aangeraden om eerst aardappels te telen, je bewerkt dan meerdere malen de grond. Die wortels gaan ook door alles door je moet maar even voelen aan de top, maar als je bakken of veel compost gebruikt gaan ze aan de oppervlakte groeien en heb je ze erzo uit.
 5. Gezaaid 2 weken geleden eerste paprika's en een paar pepers, rest op foto zijn vijgen stekken en chinese knoflook. Voor tomaten is het eigenlijk nog wat vroeg, maar ik kan niet wachten en morgen gaan de eerste zaden erin mmm daar ga ik weer, moest in Wat heb je vandaag gezaaid of geplant? 2021 - Huiskamer - Moestuin Forum natuurlijk
 6. Ja die meerlagen folies gaan best wel lang mee, de eerste maal vervangen hier na tien jaar (de tweede ligt er nu 7 jaar op ). De lichtdoorlaatbaarheid vermindert toch wel met de jaren en de anti condens werking is echt maar effectief de eerste 2/3 jaar. Mooi gemaakt die kas, hoeveel tomaten je erin zet hangt er een beetje vanaf hoe je ze wil telen, bij stevige bladsnoei kan je ze dichter opeen zetten, zorg er alleen voor dat ze elkaar niet raken en vooral ook de folie niet, een plastiek serre heeft altijd een hogere luchtvochtigheid. Struiktomaten zou ik niet aanraden in een plastiek serre, deze zijn vanwege de gedrongen groei iets vatbaarder voor schimmels, niets weerhoud je om stamtomaten aan de rand iets sneller te toppen. In pot zetten is nog niet nodig, kurkwortel/ bodemmoeheid komt pas na een aantal jaar teelt op dezelfde plaats (kan ook vermeden worden door elk jaar veel compost toe te voegen). Om je een idee te geven, ik heb een folietunnel 4x5m en zet daar 20 stammen tomaten in (vorig jaar 15 planten, 5 met 2 stammen, 10 enkele stam ) + nog 2 komkommer planten en dit is vrij ruim met weinig bladsnoei, met meer bladsnoei zoals bv Diana kan je een pak meer zetten.
 7. De zaadjes zijn hier ook mooi verpakt aangekomen.
 8. Dit jaar heb ik ook redelijk wat kuub champost gemengd met compost aangekocht, eigen compost is beter natuurlijk maar daar had ik niet voldoende van. De vervoerskosten zijn vaak hoger als de compost zelf, dus let daar op als je zelf niet voor transport kunt zorgen. Met champost moet je opletten in de kas vanwege het hoge gehalte aan zouten, dus daar wordt aangeraden om de kas na toediening te doorspoelen. Hou er ook rekening mee dat er veel kalk aan toegevoegd is en dus zeer basisch ph tot 8. Ik denk dat @Veldjesgraaf doelt op gewone tuinaarde zonder enige verrijking van compost en nadien deze zelf toevoegen. Maar uiteindelijk zijn alle drie de opties goed voor jou. (gezeefde : geen grote stenen of andere resten)
 9. Ah sorry had de datum niet gezien 2011 :). Klopt @annaelizabeth maar daarom zei ik ook voornamelijk, degradatie in de grond gaat een heel pak langzamer. bv HDPE folie als wortelwering, daar geeft men een garantie van 100 jaar. Zelfs pvc vijverfolie (standaard 10-15 jaar levensduur) maar als er geen uv straling aan kan, een veelvoud van die tijd. Het grootste probleem bij goedkope plastiekproducten is juist te weinig of geen uv stabilisatie.
 10. Tegels hebben naden tussen elkaar, wortels wrikken die zo open, het vertraagt het alleen wat. Ofwel betonnen strook ofwel rhizomenfolie of iets dergelijks zoals @sugar zegt. En @Jorieke123 plastiek gaat niet kapot in de grond, plastiek degradeert voornamelijk onder invloed van de zon (uv straling) en dit in de mate van het al dan niet toegebrachte additieven. Wat wel is, een folie is geen beveiliging voor een leiding (water, elektriciteit), daarvoor wil je een mechanische beveiliging. Bij elektriciteit is dit een metalen wantel rondom de leiding, bij water iets waar je niet kan doorspitten.
 11. Welkom !, mooie tuin. Nee fre3ke, groene selder voor in de soep, bleekselder noemen wij witte in België, die groene selder is hier ook met variërend succes, voornamelijk de recente hete en droge zomers doen er geen goed aan.
 12. daarom staat dit ook daar, verantwoordelijkheid is bij de klant.- Uiteindelijk is dit wel grappig, iedereen wil een ecologische moestuin en liefst rare variëteiten, maar staan er niet bij stil dat ze de regels niet volgen die de professionelen wel doen, en misschien ongewild iets teweeg brengen compleet tegengesteld waarom je eraan begonnen bent.
 13. ze zeggen het trouwens rare seeds "However, we are not a Certified Organic seed packing operation" "If your country's customs require a phytosanitary certificate, we are not able to provide it" Wat betekend, we mogen eigenlijk niet exporteren naar de EU.
 14. als rare seeds gecertificeerd is, is er geen probleem. Dan volgen ze de regels voor export naar de EU.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...