Jump to content

redzebra

Members
 • Content Count

  560
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Belgisch Limburg

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Nu bij een geënte wordt de top wel al eens uitgedund en de gekruiste takken, de lange loten niet, daar komt vrucht aan. Hoe hoog de mijne is weet ik niet, het is een niet geënte zoete kers, met een drievoudig uitschuifbare ladder geraak ik iets boven halfweg, dus schat toch + 10m, deze zouden blijkbaar tot 15m kunnen gaan, van top uitdunnen is dus geen sprake meer 😀 . Edit: - er bestaan zowel niet als wel zelf bestuivende rassen, als er vroeger een andere in de buurt stond of bv een sierkers en nu niet meer kan dit er ook voor zorgen dat je nu weinig vruchten hebt. - ik was nu zelf even curieus hoe hoog die bomen eigenlijk kunnen worden, in Belgie Kortenberg was er bv in 2014 1 gemeten met een hoogte van 31m en een stamomtrek van 3.08 m.
 2. Dat is een beetje hoe je het interpreteert, bij een geënte wordt naar de hoogte van de entplaats gekeken. Op 2m is hoogstam, op 1.20 een halfstam. Als je puur naar de boom kijkt, dan is een halfstam 4 tot 5m , hoogstam 7 tot 8m. De boom bij mij is ook door de vorige eigenaars gezet en was al vrij groot en ik woon hier +/- 25 jaar, dus ik schat hem + 40 jaar, zoals gezegd niks snoei, juist wat onderhoud bij gebroken/ dode takken of zo. Als hij veel dichter staat is hij juist wel gezond, ongezond is als bv in de lente/zomer takken afsterven (bladeren en vruchten verwelken dan plaatselijk. Mos op zich is geen aanduiding of een boom ziek is, dat komt voor op alle.
 3. Grote? Dat is een hoogstam ?, Zo heb ik er een staan, daar moet je eigenlijk vrij weinig aan doen, buiten wat dood hout weghalen en ik kan er toch niet meer aan bovenaan . De jaren zijn wel wisselend qua vruchten, vorig jaar was de boom 1 kers, dit jaar is hij beginnen bloeien vlak voor de koudere periode en is een deel bevroren en bovendien waren er ook bijna geen bevruchters (bijtjes, hommels enz) , dus hier ook maar een enkele kers, dat gebeurt. Als je al rigoureus wil snoeien, absoluut niet in de winter. Kers is een steenvrucht, die bomen snoei je in een warme droge periode. meestal wordt aangeraden na de pluk, maar kan ook vroeger.
 4. Ja dat is echt jammer, het plukken van die tomaten met neusrot wordt wel niet aangeraden. Als ik er heb, laat ik ze meestal hangen tot het weer wat minder extreem wordt. Als je ze wegneemt heb je meer kans dat de volgende tomaten aangetast worden, de aangetaste zorgen nog een beetje als een waterreservoirtje.
 5. Zondag nog niks, juist foto doorgekregen eerste is er en bericht 2 de nu ook 😀, 2 uit 4 zaden, rest komt misschien nog, dit weekend ga ik nog een deel zaaien. Maar ben al tevreden, ik heb al plantjes.
 6. @Tobias, hoeveel je dieft is wat je verkiest en hoeveel ruimte de plant heeft. Probeer hem luchtig te houden en dieven die naar binnen groeien bv. wegnemen. Zeker wat ondersteunen, je wilt ervoor zorgen dat bladerende grond niet raken en afhankelijk welke soort je hebt kunnen de dieven ook afbreken onder het gewicht van de tomaten.
 7. Is waarschijnlijk zoals het artikel beschrijft, de moeilijkheid in het begin bij substraatteelt en zeker bij gevoeligere soorten, het wortelgestel is beperkt en voornamelijk alleen actief in het pad onder de druppelaar. Dit kan de verdamping niet bijhouden door de hoge temperaturen en de bladeren trekken water uit de vrucht wegens onderdruk. S'avonds het omgekeerde effect, geen verdamping en overdruk, door beide gaan de cellen kapot, dus zoals ze zeggen initieel toch proberen afschermen en proberen extremen te vermijden.
 8. Voornamelijk het aantal bladeren tot eerste tros wat af hangt van soort tot soort, nadien meestal om de drie bij niet gedetermineerd. Als de omstandigheden slecht worden, wil dat wel eens afwijken, zoals elke plant gaat die dan in voortplantingsmodus, bij te goede krijg je weer een sterke vegatieve groei en kunnen bloemtrossen heel klein zijn of totaal ontbreken en pas later komen. @Saalk86 binnenhuis geldt dat aantal ook, alleen vanwege het weinige licht staan die veel verder uiteen. edit: nog even opgezocht afhankelijk van de de soort 6 tot 12 bladeren tot eerste tros (dat is hetzelfde voor niet en gedetermineerde soorten nadien is het verschillend)
 9. Dat kan best zo zijn en ik ga me ook niet uitspreken over de zin of onzin van een trommel composter, maar er bestaan veel trommel composters, eco-cycle is niet de enige verdeler. Om dan hier om de paarmaand een account aan te maken om die te promoten ?
 10. @ecocyclerob en @Ecorob zijn jullie dezelfde ? Jullie promoten graag die Jora trommelcomposter 😁. Er bestaan nog andere merken. edit : @Eco-Cycle dat ben jij ook waarschijnlijk.
 11. @eduro had er begin Juli vorig jaar ook last van, maar had toen wat aangepast, ook was deze periode het weer iets gematigder, Misschien heb je hier iets aan, het is wel heel uitgebreid, maar er staat een mooie beschrijving in, in detail, hoe neusrot juist werkt en achteraan staan aanbevelingen in ter preventie van neusrot in substraat teelt. https://hbo-kennisbank.nl/details/aereshogeschool:oai:www.greeni.nl:VBS:2:141547?q=beheersing+van+neusrot+in+de+ongestookte&has-link=yes&c=0 edit: Voor de zekerheid deze zondag ook wat doeken in de serre opgehangen, temperaturen worden nog hoger deze week : 33 plus in de schaduw. Je hebt ook wat nadeel dat CDB zoals ook pruimtomaten een gevoelig ras is voor neusrot.
 12. Ik hoop dat deze persoon beschrijft wat jij voorhebt, dus hopelijk niet omwille van reststoffen van herbiciden zoals @Ellen1aangeeft, wat zeker zou kunnen en blijkbaar soms een probleem wordt hier in Europa in de compost. Deze geeft de plant vooral tijd en vloeibare mest om de plant erbovenop te helpen, andere laten soms een nieuwe dief uitgroeien. Maar hij geeft ook aan dat zeker herbiciden of virussen een oorzaak kunnen zijn : bv een mozaïek virus die dit beeld geeft. ] Ik zou het wel interessant vinden om jouw speurtocht op te volgen en hoe het vergaan is met de andere plantjes. Misschien ook de tip van klaver zaaien in het artikel wat Ellen1 meegaf om de grond te testen dan weet je het zeker na een paar weken.
 13. @marjoleinvdh de kop van die tomaten zien er terug goed uit, je kan eventueel een rondje laten doen aangezien het niet geënte planten zijn en je een hele lange blote stam hebt. laat de stam zakken en bind hem de volgende tweede of derde paal opnieuw op, de rest van de stam die tegen de grond ligt maakt opnieuw wortels aan en je hebt tegelijkertijd een pak reserve in de hoogte voor de nieuwe groei. Januari is echt vroeg om te zaaien en het was en raar voorjaar, maar ook als je planten al opgeschoten zijn kan je beter direct schuin of dieper ingraven. @Saalk86 kromme bladeren komt vaak van sterke groei alsook krulkop, door de nieuwe betere omstandigheden krijg je een sterke groei en aangezien er nog niet veel of groter vruchten zijn heb je teveel opstuw. Dat gaat vanzelf weg naarmate er meer vruchten aan komen. Maar zoals @marjoleinvdh zegt foto's zeggen meer als woorden.
 14. Het zwaartepunt blijft toch nog vrij hoog liggen dan, kan je die poten niet verankeren ? De kracht van de wind zit op het oppervlakte van de tafel. Verzwaren helpt zolang je onder het zwaartepunt zit, erboven helpt de wind als hij over het kantelpunt geraakt . Keilbout in grond of terras dan heb je ineens het volume van de ondergrond die de wind tegenhoud.
 15. 😁, dan heb je cherry's voor een hele straat, je merkt het wel wat een tros/plant aankan.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...