Jump to content

redzebra

Members
 • Posts

  1,380
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Belgisch Limburg

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Even toch nalezen, als je tagetes wil gebruiken, 1. welke tagetes 2. op welke grond (bij een zware grond is er weinig nut) https://www.lelieteelt.eu/files/TEELTHANDLEIDING_Tagetes.pdf
 2. @rorrorVoorkomen is inderdaad beter als genezen, in principe is zaaigrond ook steriel (die heb ik ook nog verhit vroeger, maar zou in principe niet moeten), pas bij het verplanten in potgrond begint het. Ik gebruik ook van die gele plakplaten, dat werkt wel goed om wat in te tomen (wordt soms ook gebruikt zoals je zegt @fre3ke als verklikker bij bepaalde belagers), maar vorig jaar had ik zo'n een invasie bij het gebruik van een bepaalde bio potgrond speciaal voor opkweek moestuinplanten, tja dan heb je even een probleem. Op zich niet zo erg voor het plantgoed, die gaan toch naar buiten en dan is het no time gedaan, maar mijn vrouw is ook liefhebber van een heel pak kamerplanten. Toen stenema aaltjes gebruikt om het in te dijken.
 3. redzebra

  Pepers 2023

  Ik ben nog niet zeker of ik op MTFD kan komen, maar hou een plantje lemon drop voor jou gereserveerd voor het geval.
 4. Maar @Frans het kan ook een businessmodel zijn, ze worden verkocht aan 9 euro met wat groene tomaatjes aan en zijn redelijk eenvoudig te kweken. Wie wil er niet in het voorjaar bijna rijpe tomaten. In deze gaat het niet over het gewicht van de vruchten maar de waarde van de plant. De grap is, voor hetzelfde geld heb je een paar kilo kerstomaten in de winkel. Maar iedereen wil een plant kopen met een paar bijna rijpe tomaten op, de moestuin in huis. Dus verkoop je plant ipv je tomaten.
 5. redzebra

  Pepers 2023

  @acpronk dat zal wel wezen, ik teel die pepers op de manier wat ik o.a. hier op het moestuinforum heb gelezen vooral ook van @rorror en nu @Ruderalis of @Mai Pensato (deze zijn de recente maar er zit veel informatie verborgen in de oudere topics), en "dutch pepper lovers" bv waarbij hij duidelijk aangeeft dat dit maar 1 manier is en verschillende wegen leiden naar Rome, alleszins dit is niet mijn weg benieuwd hoe @Mai Pensato en @Ruderalis voor deze peper gaan, ik hoop op een goede beschrijving. en ook volg ik @donaldk en bv deze geeft een inzicht in scoville en welke andere parameters belangrijk zijn om een peper in een bepaald land te waarderen. Ik ben een beginner en heb veel te leren van jullie, maar bij zaaien kan ook veel misgaan onafhankelijk of dit nu een peper is of niet. Dat die lemon drop bij jullie niet direct kiemt , daar zou ik ook niet te snel conclusies aan geven. en los van dit, wat mijn punt bevestigt in de bijdrages en ervaringen van dit forum, jouw ervaringen @acpronk bv met knoflook omdat je je teelt hier goed weergeeft stuurt mij bij.
 6. de lol, en je hebt wat tomaatjes vroeger of als je geen tuin hebt is dit ook een optie, ze geven bijzonder veel voor het volume wat je maar nodig hebt. Nu er is wel wat een snellere evolutie de laatste jaren, wie weet waar ons dat brengt bij die micro's, ook naar smaak dan. Ze dragen ook niet eenmaal zoals veelal wordt gezegd, maar in periodes. Als je bekijkt wat ze met dwergtomaten gedaan hebben, cfr Graig Lehoullier , zie ik wel wat mogenlijkheden.
 7. redzebra

  Pepers 2023

  @Lia56 / @woldistel moeilijk te zeggen voor mij omdat het de eerste maal is dat ik die lemon drop (zaad Mellie) probeer, is het 2de plantje van rechts vooraan. Kiemtemperatuur was 25 graden en ik dacht ongeveer +/- 12 dagen tot de eerste verscheen, 3 gekiemd van 4 zaden.
 8. redzebra

  Pepers 2023

  @Mellie de meeste van jou zijn hier allen opgekomen en vorige week verspeend, heel leuk om nu wat verschillende te telen buiten de paar ik altijd zette , juist ring of fire en Turkse biber niet, maar ik denk dat die zaden al wat ouder waren of ik doe iets verkeerd, ik probeer nu bij die ook de deno methode. Het grappige is, ik heb nu nog wat zaad van andere bijbesteld, je hebt me waarschijnlijk weer een nieuwe hobby bezorgd 😁.
 9. Hier inderdaad zoals altijd ook ongeduldig, maar ik zal toch wachten tot begin maart 😄, het is gewoon niet te doen anders. Wel al begonnen met de microtomaatjes die blijven behapbaar. De eerste vorige week gezaaid, een aantal andere volgen volgende week.
 10. De term wisselteelt : 6 jaar , is hier ook wel grappig, er zijn 2 redenen waarom je dat zou willen doen. enerzijds voor uitputting van bepaalde voedingsstoffen (dat was in de oudheid zo, maar is nu niet meer het geval als je bv. voldoende compost toevoegt), anderzijds voor gewasziektes die achterblijven in de bodem (maar de meeste tuintjes zijn niet zo groot en die ziektes blijven niet op een bedje lokaal trappelen). Bij knolvoet moet je dus langer als 20 jaar wachten, geen 6 jaar ( 6 jaar doet hier niks er zake, ofwel heb je het ofwel niet, daar gaat je wisselteelt niks aan verhelpen) en tegelijk zorgen dat er bv geen herderstasjes groeien op je voorgaand bed, of je hebt nog meer als 20 jaar aan je broek, mmm, dat kan niemand . Dan ben je beter af met een tussenoplossing zoals je zegt @Patrijs
 11. inderdaad ze blijven aanwezig , het is maar een nevenoplossing en die ph waarde is ook niet goed voor tal van andere groenten.
 12. In het tomaten topic ging ik tegen zomaar kalk strooien, maar dit is een geval apart. Hier wil je lokaal je ph heel hoog krijgen, 7 jaar wisselteelt is niet voldoende voor knolvoet als die aanwezig is bv Velt maakt gewag van 20 jaar, daarom zie je ook dat een aantal hier op het forum alleen hun eigen plantjes zaaien om het zeker niet in hun tuin te krijgen. Wat @Patrijs aanhaalt : plantjes in schone grond opkweken en een kuil waarbij je zorgt dat de ph hoog is door middel van kalk: bij een hoge ph (+7.2)kunnen er geen zoosporen gevormd worden.
 13. Tja dat is wel een gokje waard 😄
 14. Niet alleen dat @Waaslander, in het overgrote deel van de gevallen is er gewoon voldoende calcium aanwezig en opneembaar, maar ligt het aan de plant (probleem met wortels) of weersomstandigheden (stress) of zelfs te hevige bemesting, ... Als de plant om 1 of andere reden een probleem met waterhuishouding heeft geraakt er ook niet genoeg calcium in de cellen van de vrucht en is de vrucht gevoeliger voor neusrot. Je kan er ook voor kiezen om niet gevoelige rassen te telen, maar in de andere gevallen is stress vermijden (bv uitdroging, te hoge temperaturen enz) voldoende. Zomaar kalk toedienen zonder je bodem te kennen kan het soms erger maken. Teveel calcium zorgt er bv voor dat magnesium niet wordt opgenomen en dan vergeelt je tomaat. https://www.bdb.be/files/vul201310.pdf
 15. hoe was je oogst met die methode in 2022 @Roland, vruchten per plant ?
×
×
 • Create New...