Jump to content

Flup

Members
 • Content Count

  1,760
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Duitsland

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Het heeft de afgelopen nacht ook weer gevroren (was niet voorspeld) en wel -5 graden. De peulen zien er goed uit en hebben dat gered, gelukkig!
 2. Als mulchmateriaal kan natuurlijk ook. Daar heb ik foto's van gezien. Ziet er, maar dat is een kwestie van smaak, minder mooi uit, maar als het werkt waarom niet? Ik kan alle wol krijgen van de buren. Jaarlijks worden de schapen geschoren. Het zijn er heel weinig, maar dat maakt niet uit, wol is wol en er komt best veel van een schaap af. Er zijn inderdaad al meerdere bedrijven die schapenwolmest leveren, zie ik ook. Ik ga het gewoon proberen.. Dank voor de reacties!
 3. Flup

  Prei

  De eerste zaai van januari (test) is pas halvergwege april gekiemd. De tweede zaailichting van april moet nog kiemen en de prei die ik gisteren gezaaid heb ook. Normaal gaat dat sneller, het kiemen, maar ja, het is niet anders nu.
 4. Peulen uitgeplant, bieten, prei, radijs en boerenkool gezaaid.
 5. Vandaag kreeg ik een mail van de zaadgoedvereniging waar ik lid van ben, dat zij ook schapenwol als mest aanbieden. Er zijn diverse leden die dat als mest gebruiken en er erg tevreden over zijn. Een tabel was ook toegevoegd met daarin de belangrijkste stoffen van bio schapenwolmestmix, maar dat is niet 100% schaapswol. Hebben jullie ervaring met schaapswol als mest? En zo ja, werkt dat goed? En hoe lang duurt het voordat de wol is verteerd? Zelf kan ik gratis schapenwol krijgen, wat anders weggegooid wordt. Dus als ik dat zo nuttig in de tuin kan gebruiken, dan graag.
 6. De peulen staan in de tuin. Heb de peulen wel extra beschermd door ze aan de kant waar de wind waait een kleine verhoging te knutselen. Ze staan verder aardig beschut, dus hopelijk lukt het zo. Nogmaals dank voor het meedenken. De eerste lichting peulen was hier voor de vogels. Die hebben mijn voorzaaisels en peulen opgevroten. Nu zijn ze groter en hopelijk een stuk minder aantrekkelijk voor de vogels. Heb verder ook andere groentes gezaaid in de tuin, van deze temperatuurspiek moet even geprofiteerd worden. Hopelijk kiemt het snel.
 7. Dank voor de antwoorden! De schrale wind is hier gelukkig minder aan het worden en ook de nachten worden iets minder koud. De voorspelling is voor de komende nacht iets boven de 0 graden, dus dan durf ik het wel aan. Daarna wordt het weer iets kouder. De voorspelde temperatuur voor mijn gehucht is altijd wat lager. Afgelopen nacht had men voor deze regio ongeveer -2 tot -4 voorspeld, maar op de termometer in onze tuin stond toch echt -8 (helaas). Ik ga ze planten en beschermen tegen wind. De bodem hou ik voor de zekerheid ook natter dan normaal, dan koelt het 's nachts minder af bij de peulen. Ze komen op een beschutte plek te staan, maar niet in de kas.
 8. Even een snelle vraag tussendoor, ik heb peulen voorgezaaid en die moeten hoogstnodig uitgeplant worden. Overdag is is het warm (ongeveer 15 graden), maar 's nachts vriest het nog best aardig. -8 graden is normaal. Kunnen peulen dit aan? Mijn peulen staan overdag buiten en zodra de temperatuur 's avonds gezakt is tot ongeveer het vriespunt, haal ik ze binnen. Heb het antwoord zo snel nergens kunnen vinden, vandaar de vraag. Alvast bedankt voor het antwoord!
 9. Flup

  De voorjaarsopfrisbeurt

  Dank je wel. Ik versleep vooral, de meeste zijn nog te jong om permanent in de tuin te planten. Vanaf half mei (IJsheiligen) worden er wel weer een paar in de tuin geplant, sommige zijn te groot om opnieuw te verpotten. Heb er vooral zoveel om te testen welke soorten het lekkerste zijn en het beste zijn voor dit wat koele dal. De rest van de vijgen geef ik weg als plant of neem er af en toe stekhout van. Dan heb ik ook weer plek voor nieuwe stekjes van nieuwe soorten om te proberen. Nu is het overigens helaas ook nog te koud om wat uit te planten. Het is ook zulk raar weer; overdag lekker zonnig en uit de wind zo'n 15 graden, 's nachts vriest het -8 en die schommelingen zijn ook voor vijgen niet zo ideaal. Heb dat wel getest, maar die vijgen zijn bovengrond in ieder geval compleet stukbevroren. Hopelijk leven die ondergronds nog wel, maar dat is afwachten.
 10. -8 was het afgelopen nacht. De kwetsbare planten pak ik in elke avond, dat helpt iets. Duurt nog 1 week en dan is het voorlopig voorbij, hoop ik.
 11. Probeer inderdaad de DENO-methode. Bespaart ruimte en je weet meteen wat kiemt en wat niet. En het is heel simpel ook nog! Nu moet ik ook bekennen dat dit jaar de tomaten ook minder vlot kiemen (heb wel andere soorten gezaaid) dan normaal. Komt omdat ik nu niet via de DENO-methode de zaden laat ontkiemen. Zo leer ik ook elk jaar weer bij, voortaan weer gewoon laten kiemen met behulp van de DENO-methode.
 12. Nou, ik vind het woekeren wel een probleem. Heb jaren geleden een muntplantje gekregen. Ondanks dat ik van de woekerende kwaliteiten afwist, heb ik de plant in de border geplant. Na een jaar nauwelijks groei, dacht ik dat het wel meeviel met de woekering. Vergissing! Heb een paar jaar geleden zo goed en zo kwaad als het ging de munt verwijderd, maar alle worteldelen verwijderen lukt niet zo makkelijk. Nu graaf ik zo goed en zo kwaad als het kan alle opkomende muntplantjes uit. Munt staat bij mij nu in een pot op het terras. Zevenblad is is inderdaad erger, maar ja, het liefst zie ik niks woekerends in mijn tuin.
 13. Je bent goed bezig zo, je tuin knapt lekker op. En voor de kinderen ook niks leuker dan zelf een moestuintje. Het is dat het vandaag te koud was en ik geen zin had, maar anders had ik ook getuinierd. Maar morgen weer een (koude) dag. Dan worden de watertonnen + potgrond bezorgd. Haal ik normaal liever zelf op, maar met de Coronacrisis neem ik liever wat minder besmettingsrisico. Heb er nu al zin in, want dan is weer een stukje tuin opgeknapt.
 14. Jij bent wel vroeg met de komkommers, pompoenen en courgettes! Die groeien behoorlijk hard en hebben al snel veel ruimte nodig. Zelf wacht ik daar (heb ruimtegebrek in huis en in de kas) nog een paar weken mee. Dan is ook de kans op nachtvorst een stuk kleiner. Ben zelf ook superongeduldig en heb ook heel vaak (en nog steeds) te vroeg gezaaid. Maar bij pompoenen, komkommers en courgettes heb ik mij dat toch afgeleerd. Die houden ook niet zo van verpotten, dus hoe sneller je die kan uitplanten op de definitieve plek, hoe beter.
 15. Geen probleem, komt allemaal goed. Mijn pompoenveld is ongeveer 5x5 meter en daar staan 4 planten op. Die mogen wel verder ranken, want aan de zijkanten is nog ruimte over. De pompoenen staan altijd op een bult oude schapenmest die ik van de buren krijg. De courgettes staan er niet ver vandaan. Gaat allemaal prima. Heb het afgelopen jaar eens anders gedaan en had maar 1 courgetteplant iets verder weg van de pompoenen staan. Dat is duidelijk te weinig, want de opbrengst was niet om over naar huis te schrijven. Kortom, dat doe ik niet nog een keer. Meerdere courgetteplanten en altijd meerdere pompoenplanten. Heb ook flink getest welke pompoenen lekker zijn en goed bewaren en voor mij zijn de duidelijke favorieten Musquee de Provence en de Butternut. Die vind ik beter dan bijvoorbeeld de Hokkaidopompoenen qua smaak en bewaarbaarheid. Dus die soorten zullen er blijven, met af en toe een andere pompoensoort als test ertussendoor. Komkommer zaai ik minder vaak (al staat dat voor dit jaar weer wel in de planning), meestal vind ik ze vrij bitter. Ik ben dus nog op zoek naar een niet zo bittere soort.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...