Jump to content

Flup

Members
 • Content Count

  2,229
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Duitsland

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Flup

  Pawpaw

  Ben benieuwd dan, ik heb 1 Peterson pawpaw. Mijn pawpaws zijn nog jong, voordat die vruchten krijgen, zijn we wel een aantal jaar verder.
 2. Goed dat je deze soort weg hebt gehaald, Lubera verkoopt bekende soorten meestal onder fantasienamen en die klagen ook mensen aan die hier stekjes van verkopen. Is die Nicky net zo een verkoper als Francesco Lorusso? Die heeft de meest fantastische soorten, maar je hebt geluk als je ook daadwerkelijk die soorten krijgt.
 3. Bij welke Duitse webwinkels heb je besteld? Zelf ben ik over Dreschflegel wel heel tevreden. Deaflora ook wel, alleen niet over hun planten.
 4. Wat is nicky? Is dat de herkomst van je vijg? Let wel op met hoe je je vijgensoortente koop aanbiedt. Ik zie in ieder geval al 1 soort die beschermd is en de eigenaar van die soort voert ook actief rechtzaken tegen aanbieders van stekken / planten van die soort. Iemand van het vijgenforum waar ik lid van ben heeft daar nu een lopende rechtszaak over. ook al heeft die persoon niks verkocht van die soort. Het aanbieden van stekken was al voldoende.
 5. Denk dat het wel kan, maar zou in het vervolg bij brandnetels toch ervoor kiezen om die met wortel en al uit te graven. Heb ik het verleden ook gif gespoten om de brandnetels weg te krijgen (hielp niet, kwam het volgende jaar weer gewoon op) en heb 7 jaar later op dat stuk moestuinplanten gezet (en de oogst gegeten). Ben geen fan van gif, maar ik wilde destijds een snelle oplossing. Nu zou ik daar zeker niet voor kiezen. Heel veel groente en fruit in de winkel is ook bespoten (of de grond waarop het groeit). Daar hoor je ook niemand over en de mensen die dat jarenlang eten, leven ook nog steeds. Ik denk dat het niet zo'n vaart zal lopen, tenzij je ergens pesticiden hebt gebruikt die destijds allang verboden waren.
 6. Flup

  Pawpaw

  Kent iemand deze webshop: https://www.pawpawschule.de/ Hier vind je veel informatie over soorten: https://www.pawpawschule.de/menü-deutsch/sorten-der-indianerbanane/ Zelf heb ik er 2 in de tuin staan, maar die zijn nog veel te klein om vruchten te geven.
 7. Ik leg de tuinbonen eind januari / begin februari in de volle grond. Hangt van het weer af, het moet niet vriezen en liefst een beetje zonnig zijn, want dat tuiniert aangenamer. Ik leg 3 bonen per gat. Zodra ze kiemen, zie ik gelijk of alles gekiemd is of niet. De plekken waar niks is opgekomen leg ik na met nieuwe tuinbonen (ook weer 3 per gat). Heb een paar jaar geleden ook eens tuinbonen eind oktober gelegd (om bonenluis voor te zijn), dit omdat ik dat had gelezen op de website mooiemoestuin. Is bij mij niet voor herhaling vatbaar. De bonen groeien niet eerder uit en zijn ook niet eerder oogstrijp bij mij. Bonenluis heb ik ALTIJD helaas, toppen doe ik niet. Vroeger spoot ik de luizen met een mix van water en afwasmiddel kapot, maar dat doe ik nu niet meer. Nu plet ik de luizen, al vind ik dat wel een goor werk. Spuiten met water/afwasmiddelmix is wel efficienter, dat hoef je 3x te doen en je bent er vanaf, bij het pletten moet je vaker aan de slag. Aquadulce had ik ook geprobeerd, want deze soort zou vorstharder zijn dan de andere tuinboonsoorten (ook gelezen op mooiemoestuin dacht ik). Die ervaring heb ik niet, dus nu heb ik gewoon weer lekkere soorten. Leidse hangers, al heb ik ook een paar andere soorten (Karmazyn bijvoorbeeld) om uit te proberen. Ik hou van grote bonen met een typische tuinbonensmaak en dat is bij Leidse hangers het geval. Eigenlijk wil ik nu wel tuinbonen gaan leggen, maar de grond is bevroren en dat blijft het nog wel even. Niet dat het haast heeft, maar het kriebelt alweer om in de tuin aan de slag te gaan.
 8. Flup

  Zwaaaaaai!

  Welkom. Ik zie een mooie vijgenboom en wat bessenstruiken in je tuin. Hopelijk heb je die behouden. Veel plezier met de moestuin, je tuinbonen kun je overigens al planten als die zijn gekiemd en ongeveer 5cm hoog zijn. Zelf kiem ik die nooit voor en plant ze direct in de grond, dat is makkelijker.
 9. Flup

  Prei 2021

  @rorror Heb voor dit jaar geen prei ingepland. Wel veel te veel andere groente, dus heb nu al een ernstig tekort aan moestuin. Heb al wat bedacht om meer moestuin in mijn tuin te krijgen, maar zelfs dan is er geen ruimte voor de prei. Komt wel weer.
 10. Ik laat de honden werken. Die graven alles om, om de woelmuizen te vangen. Dat is niet altijd even stuurbaar, er sneuvelen jaarlijks wel wat planten helaas. Maar de border achter het lasagnebed is nu wel aardig onkruidvrij. Het is nu net een loopgraaf, maar dat vul ik wel weer op. Ik zaai daar straks goudsbloem. Kan tegen een stootje (de honden) en bloeit lang en veel. Verder begin ik langzaam de moestuin leeg te halen. Onkruid weg en ook de laatste groenten opeten. Heb nu al ernstig ruimtegebrek, dus moet nog wel even bedenken waar ik dit jaar de peulen (daar wil ik veel meer van dan voorgaande jaren) en bonen ga zetten. Daar moet ik ruimte voor maken, ivm de vruchtwisseling op het land. Ook moet ik nog snoeiafval opruimen en wat planten uitgraven, zodat ik daar straks andere, nuttigere planten kan neerzetten. Heb nog niet veel zin in tuinieren, het weer is er niet echt naar.
 11. Ook permacultuur is veel onderhoud, vergis je daar niet in. Als je weinig onderhoud wilt, dan zou ik de verhoogde bakken gewoon eerst met karton en dan mest erop. En dat laten staan en daaroverheen voor het zaaien wat compost of potgrond. Niet doorelkaar spitten, daarmee verstoor je ook het bodemleven wat zich net heeft gevormd. Je zou ook kunnen denken aan een vulling zoals een lasagnebed. Eerst karton, dan wat hooi, dan houtsnippers en daarbovenop mest en dat herhalen en als laatste potgrond / compost eroverheen. Zo raak je ook makkelijk je tuinafval kwijt. Het nadeel is dat je met 100m2 nooit voldoende tuinafval hebt hiervoor. Heb je kweekgras in je tuin? Dan helpt spitten alleen niet, je zult dan elk worteldeeltje eruit moeten halen. Maar wat je ook doet, onkruid hou je altijd en dat zul je altijd moeten wegschoffelen als je tenminste een aardige oogst wilt hebben.
 12. Ik heb een paar jaar Aquadulce geteeld en vind het niet de lekkerste tuinbonensoort. Er wordt inderdaad gezegd dat die goed winterhard is en dat je die zelfs in oktober kunt zaaien. Dat heb ik ook gedaan, maar met vorst hebben de tuinbonenplantjes toch best wat schade opgelopen. Minder vorstgevoelig dan andere tuinbonensoorten geloof ik daarom niet. Bladluizen krijgen ze ook bij vroege zaai, daarom zaai ik ze nu weer standaard eind januari / begin februari. Geen Aquadulce meer, maar weer ouderwets Leidse Hangers. Veel lekkerder!
 13. Flup

  Prei 2021

  Dit jaar geen prei en uien, de preimineervlieg moet eerst weg (als dat ooit al gaat lukken). Zaaien onder vliesdoek is vorig jaar geen succes geworden, maar dat kwam meer ook de droogte. Jammer, misschien dat ik volgend jaar weer prei ga proberen.
 14. Hier is het koud, ik doe dus niks in de tuin. Tuinbonen zaai ik pas in februari, eerder zaaien maakt weinig uit is mijn ervaring. Bonenluis krijgen ze toch wel helaas. Deze maand zal ik paprika en peper gaan voorzaaien, maar nu nog niet.
 15. Zaden zijn goed aangekomen, bedankt!

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...