Jump to content

Flup

Members
 • Posts

  2,717
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Duitsland

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Zelf, maar dat is gevoelsmatig, zou ik het er nu bovenop laten liggen. De bodem is in winterrust, dus nu spitten schiet dan denk ik ook niet veel op. Tenzij de boden zo hard is, dan kun je het er wel 1 spade diep doorheen spitten. Maar daarmee verstoor je ook weer bodemleven en de grond klinkt toch weer dicht in de komende maanden. Maar het beste kun je het ook aan je moestuinburen vragen. Die tuinieren al een eeuwigheid op deze grond. Het is in ieder geval een goede tip geweest van de moestuinbuurman, compost kun je nooit genoeg hebben.
 2. @Krikke83 Dank voor de tip, daar ga ik eens naar kijken.
 3. @mdubbelm dat is een goed idee. Zelf was ik weer van plan om aan het einde van de rit weer een overzicht te maken, maar tussendoor kan ook geen kwaad. Voor de mensen die dat willen dan. @appelvrouw Ik heb hier nog yakon en aardpeer (verschillende soorten), meer niet. Kan ik met de doos meenemen, mocht je die nog nodig hebben. Knollen in de doos doen, durf ik zelf niet. Die gaan over langere tijd vaak schimmelen. Crosne heb ik ooit gehad, maar nooit geplant. Lees dat het flink kan woekeren (aardpeer ook, maar dat is makkelijk onder controle te houden) en weet niet hoe dat onder controle te houden is.
 4. Flup

  Tips & Tricks

  Je hebt ook witte markeerstiften die goed afwasbaar zijn, die zijn nog makkelijker voor op de potjes. Maar met melk plakken werkt ook goed, is een goede tip in iederg geval. Ik zit op Facebook op in een weckgroep, daar komen ook regelmatig handige tips voorbij. Helaas vergeet ik de meeste, dus kan nu niks handigs bedenken.
 5. @simonvb Dat de paden smal zijn, geloof ik direct. 20 cm is voor mij ook te smal, dat wordt bij mij toch 40/45 cm straks. Kost wel ruimte in de kas, maar ik kan dan overal goed bij. En ik zet toch niet meerdere tomaten voor elkaar, wat dat betreft ben ik niet echt efficient met de ruimte, maar dat hoeft ook niet. Ik ga er houten bedden inzetten, van bankiraihout. Kost wat, maar gaat heel lang mee. Dit soort bedden worden het: Deze bakken zijn 180 x 80cm. Iets minder breed kan wel en dan wordt het bed in het midden gewoon nog wat smaller. Maar dat maakt niet uit, zolang ik maar normaal kan lopen in de kas. Als ondergrond op de paden in de kas komen houtsnippers. Daar hebben we elk jaar genoeg van. Heb nog wel een vraag over woelmuizen. Op de plek waar de kas komt, zitten veel woelmuizen. Eigenlijk in de hele tuin hebben die hun gangenstelsel. Hebben jullie die ook en hoe hebben jullie daar met het leggen van de fundering rekening mee gehouden?
 6. Greenspan vind ik persoonlijk niet zo top. Het is goed dat materiaal gerycecled wordt, daar ben ik altijd een voorstander van, maar ik wil echt iets zonder plastic wat een eeuwigheid meegaat. De bedoeling is dat mijn tuin uiteindelijk helemaal plasticvrij wordt, als is dat lastig en misschien ook wel onmogelijk. Houten bedden in de kas is eigenlijk wel een goed idee! Ik maak zelf houten bedden en zoiets kan ik ook prima voor de kas maken. Als tussenvorm voor stenen muren. Top en bedankt voor de tip ook! Bedden ingraven heb ik ook wel aan gedacht, maar dat is misschien iets voor een 2e kas. Vind dat ook heel mooi en de kas hoeft dan ook niet zo hoog te zijn, maar je hebt dan ook minder lichtinval in de kas. Dus dat is nog iets om later uit te denken.
 7. Hebben die ook soortnamen, die paarse en gele peulen? Dan kan ik daar op googelen, want dit klinkt wel als iets wat ik in de tuin wil in de toekomst. Voorlopig ben ik nog wel verslaafd aan het pultsje op reis. Die soort is echt superlekker! En een goede opbrengst ook. Heb er nu te weinig van, anders had ik die ook in de biozadendoos gedaan.
 8. Een bestaand model kas op een muur zetten wil ik wel, maar dan wordt het geheel te hoog (en teveel m3 volgens wat wettelijk zonder vergunning mag). Een model kas op muur kopen wil ik ook heel graag, maar dat is gewoon echt te duur. Ik wil geen 10.000 Euro of meer (want vanaf die prijzen begint het inclusief metselwerk / funderingen enz.) uitgeven aan een kas. Dat vind ik wat teveel van het goede. En zelf een fundering aanleggen en metselen, kan ik niet. Zal nog wel wat rond vragen of er in mijn kennissenkring mensen zijn die dat kunnen en willen doen. Het pad kan op zijn smalst 45 cm breed zijn, anders wordt het te krap. Met de kruiwagen erin kunnen rijden, hoeft niet. De zakken potgrond til ik er zelf wel in en jaarlijks mest ik wel wat bij, daar heb ik dan geen kruiwagen voor nodig. Zelf vind ik een bed in het midden mooier en ook wat knusser (ja, ik weet, ik redeneer niet altijd logisch), maar of bedden van 60/70cm niet te smal zijn, geen idee. Er zullen vooral tomaten en paprika's in worden geteeld en dan hoef je ook geen hele brede bedden te hebben. En in het midden zie ik wat kleiner spul, zoals sla bijvoorbeeld, of basiliscum. Net wat uitkomt eigenlijk. De kassen met rechte wand zijn allemaal zo'n 3 meter breed. Met schuine wand zie ik ze wel breder (3,80 meter). Dan zijn de bedden wel breder, maar heb je verloren ruimte ook, omdat je geen schuine muur kunt metselen. Kan wel, maar zin heeft dat niet echt, denk ik. @Jane Doe Mijn plastic tunnelkas is er een van een bouwmarkt. Moet om het jaar nieuw plastic kopen en echt stevig is het ook niet. Afgelopen maand is het ding met een storm definitief kapotgewaard, inclusief het metalen buizenframe. Ik vind dat milieuverspilling, om het jaar nieuw plastic kopen en wil liever wat duurzamers.
 9. Gele en paarse peulen? Doperwten of bonen? Of zijn de paarse peulen capucijners? Hoe smaken die gele peulen / doperwten ten opzichte van de "normale" groene doperwten? Ben niet op zoek, maar dit klinkt wel als iets wat ik in de toekomst in de tuin wil hebben, als ze tenminste goed smaken.
 10. In huize flup is het ook wat ongeorganiseerd. Heb ook op verschillende plekken nog zaadgoed liggen, al is het meeste opgeruimd en al geordend klaargezet voor het komende seizoen. Maar ander tuinklusmateriaal ligt er nog genoeg. Zoals het hoort, al zeg ik het zelf. 🙂
 11. Deze kerst komt het er eindelijk van, ik ga een kas kopen. Een echte van glas in plaats van de plastic tunnelkas die ik nu heb. En die snel kapot gaat ook. Het wordt een rechte kas met verhoogde, gemetselde bedden IN de kas. De kas op een muur laten zetten, zoals ik oorspronkelijk wilde, is wat te duur (10.000 Euro en meer vind ik wat teveel van het goede), vandaar dat ik de muren IN de kas ga metselen. De kas wordt minstens 3 meter breed en krijgt een U-vormig verhoogd bed aan de buitenrand en in het midden nog een langwerpig verhoogd bed. De verhoogde bedden worden 50cm hoog. Eigenlijk zoiets zoals ik in een kastopic op dit forum heb gezien van AshaiRey. Een pad van 50cm maakt dat de bedden vrij smal zijn, of valt dat mee? De vragen die ik verder heb zijn: Hoe breed zijn jullie paden in de kas? Ik wil een nieuwe kas van glas die minstens 3 meter breed is en max 7 meter lang. De inhoud mag bouwvergunningsvrij max 50m3 zijn, daar moet ik mij aan houden. Het merk moet goed zijn. Zelf neig ik naar de ACD R309H Prestige, maar er zijn ook andere merken. Is het merk Batist goed? En Janssens? De kas koop ik online in NL, dat scheelt heel veel geld met als ik het in Duitsland koop. De webwinkel tuinkassensite.nl ziet er goed uit, maar over de betrouwbaarheid lees ik weinig. Heeft iemand ervaring met deze winkel? Of kan iemand een andere, betrouwbare webwinkel aanraden? Zijn er verder nog dingen waar ik op moet letten? Alvast bedankt voor de antwoorden.
 12. Flup

  Achtertuintje

  Zulke koolplanten heb ik ook! Ik heb palmkool gezaaid, maar tussen de palmkool zijn ook dit soort kolen uitgegroeid. Lijkt wat op mislukte spruitkool, maar het is het niet. Geen idee wat het wel is, daar was ik ook al nieuwsgierig naar.
 13. Flup

  Dak van de kassen

  Die kleine kassen zijn inderdaad mooi gemaakt, maar het lijkt mij onpraktisch werken. Onkruid wieden in de kas of zaaien is iets lastiger, omdat je over de kasrand naar beneden heen moet buigen. Of zie ik dat verkeerd? Ben benieuwd hoe ze jou bevallen,
 14. Hoeveel vierkante kilometer is je tuin groot? Wat een planten, daar zit veel moois tussen je aankopen!
 15. @RoosDeTuinier is het pakket al aangekomen bij je? Mellie wacht met smart! 😜
×
×
 • Create New...