Jump to content

Flup

Members
 • Posts

  3,117
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Duitsland

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Ik zaai ze half maart voor. Eerder niet, dan worden ze te groot en moet ik te vaak de planten van pot wisselen. Eerder heb ik ook gedaan, maar dat doe ik niet meer.
 2. Niet alle schimmel is slecht. En schimmel zorgt ook voor afbraak van de mest, zodat de voedingsstoffen door de planten beter kunnen worden opgenomen. Zelf gebruik ik wel vaker beschimmelde mest en heb daar nooit een slechtere groei of oogst mee gehad. De beestjes op je foto kunnen engerlingen zijn. Die wil je liever niet in je tuin hebben. Maar dat weet ik niet zeker. Andere mensen op dit forum kunnen je ongetwijfeld een beter antwoord geven op de foto's van de beestjes. Veel tuinplezier nog! Wat ga je allemaal kweken in de tuin?
 3. Die link had ik al gezien, maar toch bedankt. Ik zal toch eens naar Friesland moeten rijden, denk ik zo. Normaal gesproken kweek ik altijd van eigen zaden door, maar ik kan mijn peultjes op reis niet meer vinden. Ook niet in de diepvries, al is dat wel een goede tip! En dat terwijl ik nog genoeg voor het komende jaar had. Vandaar, dat ik op zoek ben. Maar online zijn ze niet te verkrijgen, ook niet in die zadenwinkels die in de link verder doorgelinkt staan. Al ga ik er wel eentje benaderen, want het is echt een super lekkere peul.
 4. De bovengenoemde soorten vind ik niks. Peultje op Reis is wat mij betreft de beste soort. Zoet, makkelijk te telen, geen draad ook niet als de peulen wat dikker zijn en lekker smakelijk.
 5. Hallo allen, Wie weet waar ik online zaden van Peultje op reis (Pultsje op Reis) kan kopen? Of heeft ze zelf en wil die tegen een kleine vergoeding afstaan voor mij? Deze doperwt doet het prima op de zadgrond hier, heeft nauwelijks draad en smaakt superlekker. De zaden die ik had, kan ik niet meer vinden in mijn zadenkisten, dus ik wil nieuwe zaden, zodat ik deze soort zelf kan gaan vermeerderen. Alvast bedankt!
 6. Ik zie dat Jorieke al een topic heeft gelinkt, maar wat extra toelichten na een paar jaar kan geen kwaad. Houtsnippers gebruik ik overigens ook als mulch, bij mijn bessenstruiken. Die houden daar wel van. Ook ons gemaaide gras gaat in de borders. Helpt goed tegen uitdroging, maar het worden grote, dikke plakken waar niks doorheen groeit. Dat is bij bladafval dan weer beter. Maar bladafval waait sneller weg en slakken verbergen zich ook graag onder bladafval. Slakken houden duidelijk minder van schapenwol gelukkig. Ik maak in de schapenwol wel plantgaten, anders groeien de planten er niet of heel slecht doorheen, maar verder heb ik er weinig omkijken naar. Ik gebruik het vooral bij de pompoenen / courgettes en in de verhoogde bakken. Daar moet ik in de zomer veel meer gieten, omdat pompoenen veel water vragen en verhoogde moestuinbakken sneller uitdrogen. En dat is met schapenwol nu veel minder snel het geval. Het gebruik van schapenwol als mulch heb ik voor het eerst gezien bij de zaadgoedvereniging waar ik lid van ben. Ik vind het er niet zo mooi uitzien, maar het helpt wel. En in de hele droge zomers is elk beetje water wat niet verdampt door de zon winst voor de tuin.
 7. Mulchen is geen wondermiddel, maar het maakt een heel groot verschil tussen niet mulchen. Ik zit hier op zandgrond en in de zomer kunnen de temperaturen oplopen tot 40 graden (helaas). Dus wordt er gemulched. Op de moestuinbedden het liefst met schapenwol, in de andere borders met blad. De watertonnen heb ik ook niet leeg laten lopen, net zoals de voorgaande jaren. En ik wil er nog een paar bijkopen ook. Verder laat ook ik het onkruid staan nu. Slaat water op en het zorgt voor meer bodemleven dan een kale bodem. Mijn moestuin ziet er nu dus vreselijk uit, maar dat is dan pech. Verder wil ik, als ik eens tijd heb, wat terrasbakken in gaan zaaien met sla, spinazie en andere groentes die tegen de kou kunnen. Glas erover en je hebt een minikas. Zo kan ik ook bij milde winters groente uit de tuin halen en staan de bakken niet te verpieteren. En voor de droge periodes zoek ik ook meer groente- en fruitsoorten die daar ook goed tegen kunnen. Helaas hebben we in het voorjaar altijd nog wel flinke koudeperiodes (een week -10 graden is geen uitzondering) en daar kunnen veel planten slecht tegen.
 8. Goed initiatief! Helaas heb ik 0 plaats, aangezien ik al oude tomatenrassen kweek voor de verspreiding en het behoud van die rassen. Naast mijn eigen tomatenrassen. Maar ben wel benieuwd naar de smaak van dje Galahadtomaten. Sappig? Zoet? Harde schil?
 9. Het pakket is aangekomen, nu moet ik nog naar Nederland om het op te halen. Ben supernieuwsgierig, maar moet nog even geduld hebben. Iedereen bedankt voor de deelname. Ik zal de naamloze en oude (2018 en ouder) zaden eruithalen en dan weer een overzicht maken van wat er in de doos zit.
 10. Flup

  Shiitake

  Ik denk dat het vergeefse moeite is en je de stammen beter weg kunt gooien. Maar je weet nooit. Wel jammer, maar soms mislukt het ook weleens.
 11. Geen idee. Het zijn tomatenzaden in ieder geval. Maar welk soort? De zakjes heb ik ook, maar ik doe er altijd een papiertje in met de soortnaam. Misschien dat die eruit is gevallen?
 12. Ik weet niet eens of ik er bonen bij heb gedaan. Zo wel, Mechelse Tros in ieder geval niet, ik zaai alleen onbekendere soorten. En ik doe de bonen altijd een paar dagen in de vriezer om juist dit te voorkomen. Goed dat je dat zakje eruit hebt gehaald @MSDG, het is zonde als de rest ook zo wordt aangetast.
 13. Gewoon blijven testen, smaak is persoonlijk! Voor bonen heb ik maar 1 tip, een bonensoort zonder draad. Dat vind ik zelf echt helemaal niks. En ja, ik kweek wel soorten met draad, maar dat zijn oude soorten voor zaadgoedvermeerdering en verspreiding, verder niks.
 14. Smaakvoller is echt persoonlijk. Zelf vind ik bijvoorbeeld Michurinska -10 erg lekker (en ook robuust!), maar die is totaal niet te vergelijken met bijvoorbeeld een Ronde de Bordeaux (ook lekker, maar compleet anders). Verkopers is ook altijd een risico, zelfs veel tuinzaken verkopen niet het soort wat op het etiket staat. Zelf koop ik meestal stekken via betrouwbare privepersonen. Er is een Duitstalige feigengroep op Facebook, waar een aantal goede en betrouwbare verkopers in zitten. Waar je ook echt krijgt wat je besteld, want dat is bij de meeste tuinzaken niet het geval. Ook ik heb zo een aantal soorten gekocht. Die heb ik allemaal weggegeven. Goede en betrouwbare adressen van werkelijk verslaafde vijgenverkopers zijn bijvoorbeeld: https://tobis-feigen.de/ https://www.instagram.com/krupps_feigengarten_/?hl=de (hij verkoopt ook goede stekken en soms ook planten) Goedkoop en ook betrouwbaar is bijvoorbeeld Palmi.bg (website is ook in het Duits). Vijgen kunnen best wat hebben, maar wat vaak funest is voor een vijg, is late strenge vorst. Dus een fikse vorstperiode in maart / april. Helaas is dat hier bij mij eigenlijk altijd het geval, vandaar dat ik ook robuuste soorten zoek, maar wel smaakvolle soorten.
 15. Little Miss Figgy wordt wel wat groter dan 90 cm. Zelf zou ik kiezen voor smakelijkere soorten. Browt Turkey en RdB zijn wel heel robuust, maar qua smaak zijn er betere soorten die ook behoorlijk robuust zijn. Hou je meer van zoet of van vruchtsmaak?
×
×
 • Create New...