Jump to content

Flup

Members
 • Posts

  2,919
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Duitsland

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Mijn komkommers zien er niet veel beter uit. Ik heb geduld.
 2. Hier net zo. De planten (4 stuks) staan net een week buiten.
 3. Interessant, dank voor het delen. Nu heb ik vluchtig op de verkooppagina gekeken, maar heb wel een paar vragen. Er zit een pompje bij, dus er is electriciteit nodig. Kan dit ook met zonne-energie opgewekt worden? Dan pomt die 's nachts wel niet, maar overdag wel. En hoe zit het met voeding? En is het alleen voor sla, of kun je er ook andere groentes in telen? Want om ineens 40 kroppen sla elke paar weken? te hebben is ook wat teveel voor mij. En zijn die torens er ook in kleiner formaat of is dit een standaard bouwpakket dat je ook kleiner kunt bouwen?
 4. Ik zet peulen heel dicht op elkaar, eigenlijk zoals fre3ke het doet. Als de wortels bij het voorzaaien teveel doorelkaar gegroeid zijn, dan plant ik zo'n hele kluit bonen ook samen. Zonder de boel te ontwarren, want daardoor is de kans op beschadiging wel een stuk groter. In de grond hebben ze ruimte zat in ieder geval.
 5. Flup

  Bonen 2022

  Blauhilde is een lekkere en goeddragende boon. Zelf teel ik stokbonen met 6/7 bonen per stok en die staan dan zo'n 80cm (of minder, eerder 60cm) van elkaar af. De afstand tussen de stokken dan. Heb even een foto toegevoegd van vorig jaar van de pronkbonen. Daar zie je goed dat de afstand minder dan 80cm is. De opbrengst was ondanks de geringe afstand meer dan prima. Al denk ik niet dat ik pronkbonen nog eens ga telen. Maar goed, je weet natuurlijk nooit.
 6. Flup

  Bonen 2022

  @speets Ik teel maar 1 ras om kruisbestuiving tegen te gaan. De opbrengst is veel minder dan bij stokbonen (helaas). Qua bijgieten merk ik geen verschil tussen stok en stambonen. Sterker nog, ik vind de stokbonen eigenlijk behoorlijk goed presteren bij droogte (met bijgieten dat wel). Het is dus puur voor de zaadwinning en dan moet er voldoende ruimte tussen de soorten zitten. Misschien ga ik toch nog een bonensoort bijzetten. Stokbonen in de voortuin om kruisbestuiving zoveel mogelijk te voorkomen. Of andersom, stam in de voortuin (geen idee waar nog) en stok in de moestuin. Want ik wil ook zelf wel meer opbrengst sigenlijk en ik heb een leuke borlottistokboon die ik ook wil. Dilemma!
 7. Flup

  Bonen 2022

  Hou het dit jaar alleen bij struikbonen. Dit jaar teel ik de Friese Woudboon voor de zaadwinning. En natuurlijk om zo te eten. Vandaag heb ik die in een glas gedaan om ze voor te weken. Morgen zaai ik die voor.
 8. @woldistel Je ergernis snap ik helemaal. Ben jaren geleden eens op pad geweest met een gids van een natuurvereniging. Die organiseerde een paddenstoelenwandeling. Het doel was duidelijk om allle eetbare zaken te plukken. Daar was de gids heel duidelijk in. Zoiets staat mij ontzettend tegen en gelukkig was er ook nauwelijks wat eetbaars. Ja, wel veel reuzenzwammen, maar die zijn te onbekend blijkbaar, dus dat bleef staan. Door internet en de sociale media zie je ook dat de wildplukdrempel erg laag is. Men graast eerst alles leeg en post dan wat foto's met de vraag wat het is en of het eetbaar is. Vreselijk! Pluk er dan eerst een paar om ze in alle rust te identificeren en eventueel na te vragen. Daar leer je veel meer van, dan alles kaalplukken omdat er eventueel een eetbare paddenstoel tussen kan zitten. Op dit moment groeien er veel zwavelzwammen en die is vrij makkelijk herkenbaar. Dat merk je ook aan alle afgesneden zwamresten op de stronken. Nu klink ik zo wel jaloers, maar dat ben ik niet. Die zwam eet ik zelden, want ik hou meer van andere soorten.
 9. Kan van alles zijn, maar slakken zou ik niet uitsluiten. Zelfs vogels plukken sappige blaadjes als ze dorst hebben. Mocht dit een probleem in de moestuin zijn, dan kun je het beste veel voorkweken. Dus in bakken thuis of op het moestuincomplex die afgedekt zijn met doorzichtig folie, zodat het etend gespuis ze niet kan beschadigen. Zodra de plantjes dan groot en sterk genoeg zijn, kun je ze uitplanten.
 10. Paddenstoelen moet je ook met mate wildplukken, zo doe ik het ook. Ik laat het merendeel zelfs staan en geniet vooral van de paddenstoelen. Wat ik pluk is voor identificatie (al dan niet bij de paddenstoelenvereniging waar ik lid van ben) of om te eten natuurlijk. Ook russula's. Bodemsoort (zuur / basis) maakt veel uit voor welke paddenstoel waar groeit en ook de bomen die in de buurt staan. Maar russula's identificeren valt vaak vies tegen. Niet om te eten, dat is makkelijk, maar als je precies wilt weten welke russula het is. Dat is een uitdaging.
 11. Oh, die plant (wikke) heb ik ook. Groeit als onkruid en geeft mooie paarse bloemen. Nooit geweten hoe die plant heette, nu wel! Ik laat de planten altijd staan, groeit niet in de weg en verdringt andere planten ook niet. En het fleurt mijn tuin op.
 12. Ik verwijder de eerste vruchten eigenlijk nooit. Paprika's hebben al lang nodig om goed af te rijpen, vandaar dat ik ze liever zo snel mogelijk heb. Zeker ook omdat het tuinseizoen hier later begint en eerder stopt. Bij laat afrijpende soorten heb ik hier pech als ik de eerste vruchten verwijder. Heb nog nooit meegemaakt dat het wortelstelsel onvoldoende ontwikkeld is. Maar goed, dit zijn slechts mijn observaties, wetenschappelijke onderbouwing hiervoor heb ik niet. Bij mij heeft een van mijn paprikaplanten (Feher) ook al eerste vruchten. De planten staan nog wel binnen, zijn ook zo'n 40cm hoog en zien er goed uit.
 13. Hier vriest het nog licht 's nachts, dus alles staat (helaas) nog binnen. Hoewel vorig jaar niet zo'n geweldig tomatenjaar was, heb ik niks te klagen gehad. Hopelijk wordt het dit jaar beter.
 14. Klopt wat Patrijs en Mai Pensato zeggen. Doordragers maken veel minder vruchten aan, maar wel over een lange periode, terwijl junidragers meteen een hele berg vruchten aanmaakt en daarna niks meer. Ik verhuis mijn aardbeienveld elke 3 jaar. Dan neem ik de beste stekken en plant die op een andere plek. Vind het wel ontzettend lastig om gezonde planten en overgebleven stekken weg te gooien, maar wat moet, dat moet.
 15. Russula's zijn eigenlijk heel makkelijk in het onderscheid eetbaar - niet eetbaar. Alleen het benoemen van het soort is weer een stuk lastiger, dat gaat vaak alleen met behulp van de microscoop (sporen).
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.