Jump to content

Flup

Members
 • Content Count

  2,349
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Duitsland

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Vak B is heel mooi voor een vijg, maar wel te klein. Je zou het met langzaam groeiende vijgen kunnen proberen, maar dat maakt uiteindelijk niets uit. Langzaam groeiende vijgensoorten zijn onder andere de vijgen uit bv Afghanistan (vb Afghanistanica), Longue d'Aout, Goutte d'Or, Pastilliere, Rouge de Bordeaux, Madeleine des 2 Saisons, Dalmatie en Negronne. Een vijg groeit het liefst als een grote struik en houdt van een niet te zwaar bemeste bodem. Vijgen hebben verschillende soorten blad, van heel groot, tot heel fijn. En niet alleen de bladeren zijn heel verschillend, ook de vruchten zelf. In smaak, 1 of 2-maal dragend, kleur en grootte. Heel mooi blad heeft bijvoorbeeld de Ice Crystal. Wordt veel verkocht, maar de vruchten rijpen veel te laat af, dus een vijgenoogst is zeldzaam. Ook is deze soort erg gevoelig voor vorst. En zo zijn er nog wel wat soorten (vooral uit de bergregio's van bv Afghanistan) die ook soortgelijke bladeren hebben. Druif is altijd goed, net zoals kiwibes. Die heb ik nog niet lang genoeg in mijn tuin om er echt wat van te kunnen zeggen. Akebia kan ook nog, maar daar moet je van houden.
 2. Een tuin heeft onderhoud nodig, anders groeit er weinig. Je grootvader had een mooie tuin achtergelaten, maar ook een gazon en fruitbomen hebben onderhoud nodig. De juiste mest, je gazon verticuteren in het voorjaar en bekalken. Ook je fruitbomen hebben ruimte nodig om te groeien, zeker jonge bomen moeten niet in het gras staan. Die hebben een grasvrije plek van zeker 1m2 nodig. Daarnaast kan het ook zijn dat je woelmuizen hebt die je boomwortels aantasten. Kortom, ik mis het onderhoudsdeel, wat doe je allemaal om je tuin gezond te houden? Met foto's is het makkelijker oordelen wat er beter kan. Zelf heb ik ook een gazon euuh mos/onkruidvlakte in de voortuin. En die staat pal in de zon. Ik doe er niks aan, dat gazon gaat toch weg over een paar jaar. Ik heb liever een mooie bloementuin waar de bijen en vogels ook wat aan hebben. En het is nog eens veel vrolijker en onderhoudsvriendelijker dan een gazon.
 3. Flup

  Tomaten Topic 2021

  Zonnenbrand, is niet erg. P9 tot en met half mei houden, zou ik niet doen. Ik zou ze nog een keer ompotten naar wat groters. Dan kunnen de wortels zich ook beter ontwikkelen.
 4. Je kan ook via de DENO-methode zaaien. Je vouwt dan een koffiefilter of keukenpapier een aantal keren dubbel en maakt dat goed nat met warm water. Dan doe je er een paar zaden in en doe je het papier in een plastic zip lock zakje (niet helemaal dichtmaken). Dit zet je in een bak op de verwarming. Tomatenzaden kiemen rond de 20 graden, vandaar op de verwarming. De hoeveelheid licht maakt niet uit, dat is pas van belang als de zaden zijn gekiemd en de eerste kiemblaadjes hebben. Dan (of iets eerder) kun je ze in potgrond ietsje koeler op een lichte plek in huis zetten. Of, wat ook kan. Je hebt van die kleine kweekbakjes met een doorzichtige deksel erop. Daar doe je potgrond in en maakt het aardig nat en zaai daar 5 zaden in. Deksel erop en op de verwarming zetten. Licht hoeft nu nog niet. Doordat het deksel erop blijft, droogt de grond niet uit en hoef je ook niet meer bij te gieten. Afhankelijk van de kwaliteit van de zaden, kiemen de zaden dan binnen 1 tot 2 weken. Bij mij wil het dit jaar ook niet zo met de tomaten. Ik heb al meerdere keren gezaaid (gewoon en via de DENO methode), het is ook nog niet te laat om nu nog te zaaien. Succes!
 5. van der wal zaden (als je niet in het buitenland woont) Maar peulen en boterbonen zet je wel op verschillende tijden. De peulen zitten al in de grond en de boterbonen zaai ik eind mei pas.
 6. Oh wat leuk, zelf bijen houden. Ik wil hier ook wel een bijenkas in de tuin, maar heb geen idee over hoe en wat. Moet mij eens goed inlezen in ieder geval.
 7. https://www.pilzzuchtshop.eu/ Hier kun je van alles kopen, ook je pruikzwam om te kweken. Wel in het Duits, Nederlandse paddenstoelenwinkels ken ik niet.
 8. @rorror Wespen zie ik hier ook al een kleine week in de tuin. Ben er niet zo blij mee, maar goed, het is niet anders. Ook veel hommels en bijen, maar die zie ik dan weer wel graag. Vorig jaar hebben wij nog een megawespennest weg moeten laten halen. Die zat te gevaarlijk voor ons en de honden. We hebben elk jaar wel wespennesten, maar zolang die niet op een voor ons gevaarlijke plek zitten, mogen die blijven zitten.
 9. Ik kan wel wat opsturen. Zijn wel F1 zaden. Die koop ik alleen van komkommers, omdat ik de gewone, mij bekende, soorten allemaal vrij bitter vind. Als je geen bezwaar hebt tegen F1 zaden (soort moet ik even opzoeken, weet ik niet uit mijn hoofd), dan stuur ik met alle liefde komkommerzaden op.
 10. Heb peterselie en radijs buiten gezaaid. En nog wat palmkool en andijvie voorgezaaid. Kan niet wachten totdat het warmer is en ik de hele tuin vol kan zaaien en planten.
 11. Wat is het verschil tussen een lockmachine en een naaimachine? Het is in een goed merk, dat ken ik wel, maar daar houdt mijn kennis dan ook op. Ik heb veel rabarberwortelklompen en prei gekregen. De buren verkleinen hun moestuin ivm vergevorderde leeftijd en veel rabarber moest weg. Aangezien rabarber hier erg geliefd is, heb ik de rabarberklompen gekregen. Zijn zeker 5 planten als ze allemaal goed aanslaan.
 12. Flup

  Tomaten Topic 2021

  Die vliegjes komen uit het potgrond. Kun je voorkomen door de potgrond voor gebruik in de magnetron of oven flink te verwarmen. Hier kiemen de tomaten slecht! Heb zeker 60 zaden via DENO gezaaid, maar er is maar een klein deel van gekiemd. Dus voor de zekerheid heb ik maar een paar extra soorten gewoon in potgrond gezaaid. Hopelijk doen die het wel beter.
 13. Nee, niet gezien. Bij de aankoop van producten probeer ik er wel op te letten. Zo koop ik bijvoorbeeld weer geen krentenbollen die per stuk zijn voorverpakt in een verpakking van 8 stuks, maar een zak waar ze los in zitten. En dat terwijl die minder lekker zijn. Maar ook bij zaadgoed zie je heel vaak dat de zaadjes 2x verpakt zijn. En vaak is de 2e verpakking van plastic. We kopen ook liever grootverpakkingen in plaats van kleine verpakkingen, zoals bijvoorbeeld yoghurt. Die kun je, net zoals in Frankrijk, vooral in kleine plastic bekertjes kopen, maar ook in emmers van 1 liter. Dus wij kopen de emmers. En de emmers worden daarna niet weggegooid, maar opnieuw gebruikt als voorzaaibakje en de deksels als plantmarkering of gewoon om groente uit de tuin in de diepvries te bewaren. Ik weet niet hoe het in Nederland is, maar plastic tasjes zijn hier niet meer te krijgen gelukkig.
 14. In vergelijking met de afgelopen 2 jaar loopt de natuur ook iets achter (of juist niet, als je het met de jaren daarvoor vergelijkt). komt natuurlijk ook doordat het langer echt koud is geweest. Ook nu vriest het hier nog 's nachts. Alles loopt achter. Mijn tuinbonen zijn nog niet boven de grond (de afgelopen paar jaar waren die begin maart resp. half maart boven de grond) en ook de peulen groeien nauwelijks nog. Mijn appelbomen en kersenboom zijn nog in rust.
 15. Wat zoek je zelf voor zaden? Is ook wel handig om te vermelden.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...