Jump to content

Flup

Members
 • Content Count

  2,501
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Duitsland

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. De temperatuur is weer ouderwets omhoog geschoten (30+, ook de rest van de week en de afgelopen week al), hopelijk schiet de knolvenkel niet te snel door.
 2. Zomerpostelein groeit ook prima op kleigrond. In mijn vorige tuin bleef dat opkomen, daar kwam ik niet vanaf. Nu heb ik alleen de wilde postelein (op zandgrond).
 3. Balen Bertus! Dat wordt rupsen vangen, dagelijks een paar controlerondes doen. Hopelijk heb je er niet al teveel last van.
 4. Aangezien de bonen beginnen te kiemen en ik de komende tijd heel weinig moestuintijd heb, heb ik die vandaag maar in de tuin gezet. Had 3 grote bakken voorgezaaid, maar meer dan de helft van de bonen is verdwenen. 's Nachts stonden de bakken binnen en overdag buiten, maar blijkbaar zijn overdag ook de vogels / muizen actief. Jammer! Gelukkig heb ik nog een zakje van die soort (Reade Krobbe), dus ik zaai nog wel wat ter plekke en hoop dat die wel beter opkomen. Hier laat ik elk jaar de stengelsla in de bloei voor de zadenwinning. En aangezien je nooit alle zaden kunt winnen, heb ik ook veel sla in de tuin. Wat Mellie al zegt, dat is altijd handig.
 5. Die beestjes heb ik ook in mijn tuin, kunnen geen kwaad, dacht ik zo.
 6. Ik mest 2x per jaar bij met koemestkorrels. Is goedkoper, werkt goed en is een natuurlijk product.
 7. Peulen geoogst en gegeten natuurlijk. Erg lekker! En met dit weer groeien ze heel goed, dus ik kan vandaag weer gaan oogsten. Natuurlijk groeit het onkruid ook meer dan goed, dus daar heb ik ook flink wat van uitgetrokken.
 8. Mocht het niet lukken om een groot perceel te verkrijgen, dan kun je in je huis ook nog verhoogde bakken maken. Heb zelf ook 2 verhoogde bakken op het terras gemaakt van 1,80 x 0,80 x 0,80 en ben er nu al meer dan tevreden over. Heb je in ieder geval wat extra moestuin aan huis. Elk beetje helpt!
 9. @Arja Wat Patrijs zegt. De bloemstengel eruit trekken en de rest van de plant laten staan. Nu groeit de bol en zonder bloeistengel, gaat de kracht van de plant helemaal naar de bol toe. Oogsten als de plant flink aan het verdorren is. Deze week de eerste bloemstengels uit de knoflook gehaald, de olifantenknoflook loopt wat dat betreft een paar dagen voor op de rest.
 10. @Jane Doe Teveel, maar eigenlijk kun je niet teveel zaadgoed hebben. Het is een verslaving, dat dan weer wel.
 11. De tweede lichting is veel beter gekiemd dan de eerste lichting. Alle zaden zijn daarvan gekiemd. Nu heb ik 13 kiemplantjes knolvenkel en 1 goed groeiende plant met knol. Kortom, veel ijzers in het vuur voor deze wedstrijd.
 12. Mijn systeem werkt wel, maar is wat onoverzichtelijk aan het worden. Ik had voor zaden die ik kocht 2 schatkisten. De kleine waar de zaden die ik dit jaar wil zaaien in zitten en de grote waar zaadgoed (per jaar geordend) voor de komende jaren in zit. Omdat ik zelf ook veel zaden oogst en ruil, heb ik ook een bak gekocht waar ik die in kan bewaren. Deze zaden zitten vaak in kleinere verpakkingen dan gekocht zaadgoed en dan bewaart dat makkelijker. Geldt natuurlijk niet voor bonen en andere dingen waar ik heel veel van oogst. Foto's: En dan een van de 2 zadenbakken. Die zitten inmiddels ook helemaal vol.
 13. Houtsnippers als mulch, houdt de bodem ook vochtiger. Die droogt minder snel uit. Dat klopt absoluut. En het remt de onkruidgroei en het ziet er ook verzorgd uit. Maar hout verteert en onttrekt veel stikstof uit de bodem en dat is voor groentenplanten minder geschikt. Als je de bodem vochtig wilt houden, kun je ook schapenwol overwegen. Dat gebruik ik als mulch voor mijn courgettes en pompoenen en ook de paprika's. Vorig jaar voor het eerst geprobeerd en het werkt heel goed! En het verteert ook niet zoals hout. Maar er zijn ook mensen die dat ook niet ideaal vinden. Zoveel moestuinders, zoveel meningen!
 14. Ik zou persoonlijk bij mijn groenten ook niet met hout mulchen. Heb dat vorig jaar wel deels gedaan, maar dat was niet echt een succes bij die groenten in de border (waaronder aubergine, komkommer). Bij de fruitstruiken zoals de aalbes was het weer wel prima, die kunnen dat prima hebben. Beginnersfouten maakt iedereen trouwens. Ik voel mij dan wel geen beginner meer, maar ook ik maak nog fouten. Zelfs dit jaar. En daar leer je van, dus dat is goed. En dan doe je het het volgende jaar ongetwijfeld beter.
 15. Dat is minder, zulke mensen kun je missen als kiespijn, maar die keus heb je niet altijd helaas. Hier zijn de mensen juist veel te laks eigenlijk. En relaxed ook. Maar dat is geluk hebben, denk ik. Ook als je in quarantaine bent, mag je in de tuin zitten. Je hoeft niet binnen te blijven. Sterker nog, in de buitenlucht is de kans dat je besmet wordt heel klein. En zeker als je nog afstand houdt ook met de buren. Hopelijk klaart de lucht snel op. Dat is voor die mensen wel zo fijn. Maar je weet wel direct wat je aan bepaalde mensen hebt. Die help je ook niet meer als zij eens hulp nodig hebben. Tenminste, zo zou ik denken.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...