Exoten in de kas(deel 1)
Vanmiddag eens even de tijd genomen om een aantal exoten die in de kas staan te fotograferen. Maar beginnen met de kruiden.
Plant van God(ook wel Daun Dewa of Eeuwig Leven)
Een ..... plant die in onder meer in Thailand, de Filipijnen en Indonesië voorkomt. In Indonesië wordt de plant Daun Dewa genoemd, dat “Plant van God” betekent... dat belooft wat! De kruidachtige plant vormt dikke stengels met dikke, vochtrijke en knapperige bladeren. De smaak van het blad is fris en gaat richting boontjes. Ze worden zowel rauw als (kort) gekookt verwerkt.
Djeroek Poeroet(ook wel Wilde Limoen of Kaffir Lime)
Djoeroek Poeroet (Jeruk Purut) of Wilde Limoen is een kleine groenblijvende boom, inheems in Indonesië. De geurige, aromatische bladeren en de korst van de (bobbelige) vrucht worden gebruikt in de Aziatische keuken. Het blad is typerend in tweeën gedeeld en glanzend donkergroen. Ze zijn fris en fruitig van smaak en worden meestal meegekookt, soms ook gefruit. Heerlijk voor soepen, sauzen in kip- en vleesgerechten. Het jonge blad is het lekkerst.
Kerriebladboom
In Zuid-Indië is dit de meest populaire boom om in de Madras kerrie als smaakmaker te dienen. Veel Indiërs hebben standaard deze boom in de tuin! Samen met koriander geeft het kerrieblad aan menig gerecht een Indisch karakter. Vers of gedroogd te gebruiken.
Mukuna Wenna
Deze niet-winterharde, maar wel meerjarige bladplant is niet alleen fraai door de dieprode kleur van het smalle blad, maar smaakt ook fris en siert dus de salade! De rode kleurstof wordt veroorzaakt door Anthocyaan: heel gezond!
Betel
Een heerlijke bladpeper: vooral vleesgerechten, maar ook nootjes, citroen, garnalen etc. worden ingerold. Een populaire snack in Azië!
Kardemom
Kardemom wordt wel “De Koningin der Specerijen” genoemd en is al meer dan 3000 jaar in gebruik. In India groeit de gemberachtige (op riet lijkende) plant in de natuur, maar wordt in de gehele tropen (op 750-1500 m hoogte) gecultiveerd.
12 reacties
Aanbevolen reacties