Ga naar inhoud

Maarten's Blog

  • updates
    15
  • reacties
    57
  • bezoekers
    885

Exoten in de kas(deel 1)


Maarten

24494 weergaven

Vanmiddag eens even de tijd genomen om een aantal exoten die in de kas staan te fotograferen. Maar beginnen met de kruiden.

 

Plant van God(ook wel Daun Dewa of Eeuwig Leven)

Een ..... plant die in onder meer in Thailand, de Filipijnen en Indonesië voorkomt. In Indonesië wordt de plant Daun Dewa genoemd, dat “Plant van God” betekent... dat belooft wat! De kruidachtige plant vormt dikke stengels met dikke, vochtrijke en knapperige bladeren. De smaak van het blad is fris en gaat richting boontjes. Ze worden zowel rauw als (kort) gekookt verwerkt.

dsc0034130571346857286.JPG

 

Djeroek Poeroet(ook wel Wilde Limoen of Kaffir Lime)

Djoeroek Poeroet (Jeruk Purut) of Wilde Limoen is een kleine groenblijvende boom, inheems in Indonesië. De geurige, aromatische bladeren en de korst van de (bobbelige) vrucht worden gebruikt in de Aziatische keuken. Het blad is typerend in tweeën gedeeld en glanzend donkergroen. Ze zijn fris en fruitig van smaak en worden meestal meegekookt, soms ook gefruit. Heerlijk voor soepen, sauzen in kip- en vleesgerechten. Het jonge blad is het lekkerst.

dsc0034379531346857516.JPG

 

Kerriebladboom

In Zuid-Indië is dit de meest populaire boom om in de Madras kerrie als smaakmaker te dienen. Veel Indiërs hebben standaard deze boom in de tuin! Samen met koriander geeft het kerrieblad aan menig gerecht een Indisch karakter. Vers of gedroogd te gebruiken.

dsc0034592871346857684.JPG

 

Mukuna Wenna

Deze niet-winterharde, maar wel meerjarige bladplant is niet alleen fraai door de dieprode kleur van het smalle blad, maar smaakt ook fris en siert dus de salade! De rode kleurstof wordt veroorzaakt door Anthocyaan: heel gezond!

dsc0034839821346857832.JPG

 

Betel

Een heerlijke bladpeper: vooral vleesgerechten, maar ook nootjes, citroen, garnalen etc. worden ingerold. Een populaire snack in Azië!

dsc0034920281346857994.JPG

 

Kardemom

Kardemom wordt wel “De Koningin der Specerijen” genoemd en is al meer dan 3000 jaar in gebruik. In India groeit de gemberachtige (op riet lijkende) plant in de natuur, maar wordt in de gehele tropen (op 750-1500 m hoogte) gecultiveerd.

dsc0035236231346858161.JPG

12 reacties


Aanbevolen reacties

Leuk Maarten....al die exoten.

Djoeroek Poeroet ken ik....staat in gedroogde vorm tussen me kruiden in de kast.

Errug lekker in curries en stoofschotels

Link naar reactie

Aparte planten met aparte namen. Ze zeggen me allemaal weinig, die foto's. Maar wel een mooie aanvulling in de kas. Vooral als het niet overal te koop is.

Link naar reactie
Leuk Maarten....al die exoten.

Djoeroek Poeroet ken ik....staat in gedroogde vorm tussen me kruiden in de kast.

Errug lekker in curries en stoofschotels

 

Die blaadjes zijn inderdaad erg lekker in curries maar ook in de Laksa. Met de andere moet ik nog gaan experimenteren, wil ze eerst overwinteren in de Orangerie(lees bijkeuken )

Link naar reactie
Aparte planten met aparte namen. Ze zeggen me allemaal weinig, die foto's. Maar wel een mooie aanvulling in de kas. Vooral als het niet overal te koop is.

 

Ik hou wel van een beetje experimenteren met aparte soorten. Ik kook ook graag Aziatisch eten en dan is het mooi om sommige ingrediënten vers te hebben die hier gewoon niet te koop zijn. Of alleen gedroogd.

Link naar reactie
Leuk!

Die gardamon, hoe kom je aan zo'n plantje?

 

Sorry voor de late beantwoording maar ben even weggeweest. Het plantje heb ik gekocht bij Vreeken.

Link naar reactie

Maarten, hoewel dit bericht uit 2012 is, doen je exotische planten het wel goed zo te zien.

 

Heb je nog tips voor het groeien van de kerriebladboom? Die heb ik zelf namelijk. Zou hem graag opkweken naar een grotere plant.

Link naar reactie
Maarten, hoewel dit bericht uit 2012 is, doen je exotische planten het wel goed zo te zien.

 

Heb je nog tips voor het groeien van de kerriebladboom? Die heb ik zelf namelijk. Zou hem graag opkweken naar een grotere plant.

 

Ik moet bekennen dat die van mij de eerste winter binnen niet heeft overleeft. Vermoedelijk omdat die te nat stond. Er is een topic met een aantal tips:

 

kerriebladboom-t7929.html

Link naar reactie
Gast
Voeg een reactie toe

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...