Ga naar inhoud

Maarten's Blog

  • updates
    15
  • reacties
    57
  • bezoekers
    885

Exoten in de kas(deel 2)


Maarten

8718 weergaven

Na een(veel te) lange tijd dan toch het 2de en laatste deel van de exoten in de kas. In deze update het exotische fruit. Deze plantjes hebben nog wel een lange weg te gaan voor ze vrucht gaan dragen.

 

Natalpruim

De plant groeit van oorsprong in Zuid-Afrika, zoals de naam al verraadt. Een prachtig struikje, dat bij ons niet geheel winterhard is, maar heel goed in een pot gedijt en een lichte vorst wel verdraagt. De glanzende, kleine blaadjes maken de plant populair bij bonsailiefhebbers! De helderwitte, slanke, jasmijnachtige bloemetjes tellen 5 bloemblaadjes en geuren ‘s nachts heerlijk. Na de bloei (die overigens lang doorgaat) ontstaan de kleine, rozerode vruchtjes met dieprood en sappig vruchtvlees en een heerlijke, aardbeiachtige smaak. Bij oudere planten ontstaan flinke dorens, waardoor de plant in subtropische gebieden heel populair is als beschermende haag.

img2012101315051534831350134846.jpg

 

Yuzu

Deze Japanse citrusvrucht heeft een milde citroensmaak met duidelijke kenmerken van grapefruit en mandarijn. Het gebruik is als smaakmaker in sauzen, azijn, thee (samen met honing), likeur, bier en wijn. De schil wordt in marmelades en cake verwerkt. De vruchten zijn onregelmatig rond van vorm en 5-8 cm in doorsnee, uitschieters van 10 cm komen voor. Deze citrus kan wel een koudje hebben, maar bescherming tegen vorst overdag is wel aan te bevelen. De plant kent een gezonde groei met langwerpige doorns.

img2012101315055016561350134962.jpg

 

Surinaamse kers

De Surinaamse kers of Pitanga is een tropische plant, die zich dus bij ons prima thuis voelt in huis en ‘s zomers buiten. De witte bloemetjes zijn al een sieraad en worden na bestuiving beloond met sierlijke vruchtjes. De vitamine C-rijke vruchten zijn rijp circa 2×3 cm groot en hebben zeven tot tien dikke ribben. De vruchten rijpen via groen, geel en oranje naar rood en donkerpaars. Het rode, zachte vruchtvlees is zuur of zoetzuur, aromatisch van smaak met een licht harsige, iets bittere nasmaak. De vruchten bevatten één tot drie zaden. Ze kunnen als handfruit dienen of worden verwerkt tot jam en gelei. Pitjes kunnen beter worden verwijderd. Vruchtzetting vindt na enkele jaren plaats. De planten worden ook vaak voor de sier aangeplant en zijn heel goed geschikt voor het vormen van een bonsai. De Surinaamse kers komt van oorsprong uit Zuid-Amerika, van het noorden in Guyana, Suriname en Frans-Guyana tot in het zuiden in Brazilië en Uruguay. De soort wordt wereldwijd in de (sub)tropen gekweekt. Andere soorten uit hetzelfde geslacht met eetbare vruchten zijn de Pitomba (Eugenia luschnathiana) en de Arazá (Erugania stipitata).

img2012101315062581311350135075.jpgimg2012101315065115511350135098.jpg

4 reacties


Aanbevolen reacties

Poe je moet echt gedreven zijn om zoveel tijd en aandacht te besteden aan zulke tropische struiken/jes..ik kan dat niet opbrengen, ik vind het wel superleuk dat je het doet. Ik ben erg benieuwd naar een foto van de natalpruim.

Link naar reactie
Poe je moet echt gedreven zijn om zoveel tijd en aandacht te besteden aan zulke tropische struiken/jes..ik kan dat niet opbrengen, ik vind het wel superleuk dat je het doet. Ik ben erg benieuwd naar een foto van de natalpruim.

 

Zoveel werk is het niet. Ze staan gewoon naast de peper- en paprikaplanten en verbruiken nog niet de helft aan water. Binnenkort worden het "gewoon" mijn kamerplanten. De ruimte op de vensterbank is al vrijgemaakt. Dit is wel het lastigste gedeelte: het overleven van de winter. Hopelijk kan ik jullie volgend jaar foto's laten zien met de eerste vruchtjes.

Link naar reactie

Wat leuk zeg. Die 'pruim' die wel wat vorst verdraagd lijkt mij wel wat. Nooit van gehoord, en ga ik uitzoeken.

 

thnx. ( en érg leuk als je ook van de winter een update zou willen plaatsen, hoe het er mee gaat )

Link naar reactie

Hoi Maarten,

 

Ik ben nieuwsgierig naar je Yuzuplant.

Een paar maanden geleden eentje bij vreeken gekocht.

Staat hij bij jouw gewoon in potgrond?

En hoe staat hij er nu bij jou bij, heeft hij al vruchten gegeven?

 

Groet,

 

Uppy.

Link naar reactie
Gast
Voeg een reactie toe

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...