Ga naar inhoud

Bert14

Members
  • Aantal items

    43
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

1 Volger

Persoonlijke informatie

  • Woonplaats / Regio
    Steenwijk

Recente bezoekers van dit profiel

De recente bezoekers block is uitgeschakeld en zal niet meer getoond worden aan gebruikers.

  1. Lavameel strooien helpt tegen heermoes. Het zorgt ervoor dat juist die voedingsstoffen worden toegevoegd waardoor Heermoes veel voorkomt.
  2. Ik heb een hakselaar die daar geschikt voor is . Hij werkt net zo als een mestverspreider, alleen wel op krachtstroom.
  3. Dat zijn inderdaad groenten die al redelijk bestand zijn tegen lichte vorst, maar dat zijn ook degene die je al vroeg in het jaar zaait/plant wanneer er nog kan is op nachtvorst. Het volgend jaar zal ik eens gaan experimenteren met andere gewassen. Tegen slakken maak ik gebruik van nematoden en wat ook erg scheelt is om slakkeneitjes te gaan zoeken op verborgen plekken. Je vind ze in hele kluiten bij elkaar.
  4. Beste Willy, wie ben ik dat ik kan zeggen dat iemand iets verkeerd doet. Ik heb alleen gevraagd waarom je het zo deed. Een paar takken erover en de zaak blijft wel liggen en met de dauw 's nachts is het karton doorweekt en blijft wel liggen.
  5. Je zou de mest nu op de tuin kunnen brengen en afdekken met een dikke laag oud hooi. Dit is iemand die het ook zo doet: http://woelmuizenier.blogspot.de/
  6. Misschien is dit een idee? http://wroeten.nl/moestuin/ontginnen-zonder-spitten
  7. Bert14

    Stekken

    Mochten er , ondanks de vorst, nog onrijpe tomaten aan de struiken zitten, dan kun je ze ook donker wegleggen dan worden ze vanzelf rood.
  8. Deze site kwam ik nog tegen. http://wroeten.nl/moestuin/ontginnen-zonder-spitten/
  9. Bert14

    Diverse updates

    Je uitleg was duidelijk, al is er voor dat probleem ook een kant en klaar koppelstuk te koop, wat de bladeren niet door de andere leiding afvoert, maar naar buiten de leiding, zodat je geen verstoppingen krijgt. maar zelf maken en uitvinden blijft natuurlijk leuker. (pas op, ik ben heel erg eigenwijs. ) Wanneer je dat van jezelf vind, siert zelfkennis de mens Wanneer een ander dat van je vindt dan zegt dat vaak meer over die ander dan over jezelf.
  10. Op de volkshogeschool Overcinge in Havelte heb ik eens een moestuin cursus gevolgd en daar deden ze ook alles met stro. Daar lieten ze dat ook het hele jaar door op de tuin liggen. Over het opwarmen van de grond in het voorjaar heb ik wel vaker wat gelezen dat dat problemen zou kunnen geven, maar persoonlijk heb ik dat nooit als een probleem ervaren. Wel maak ik eerst een breed spoor in het stro en laat dat even een tijdje liggen voordat ik er in zaai. Slakken kunnen wel een probleem worden, daarvoor zet ik nematoden in, werkt erg goed. Bij slakken is het wel van belang dat je ze in de omgeving van de moestuin geen schuilplaats geeft waar ze overdag kunnen schuilen. Ook daar moet je dan nematoden inzetten.
  11. Ik zie net dat je in Frankrijk woont dus die nachtvorst zal wel niet zo'n vaart lopen. Ook een liefhebber van Cajun muziek, maar nu gaan we wel erg off topic.
  12. Hier het off topic antwoord. Het is Groenlof (ook wel suikerbrood genoemd). Het is ook nog behoorlijk winterhard.
  13. In principe is er bij mij geen zwarte grond zichtbaar in de moestuin. Uitzonderingen daar gelaten, want wanneer je breedwerpig spinazie zaait dan kan dat niet in een mulch laag. Verder ligt er altijd een laag stro op de tuin, waarbij de laag in de winter dikker is dan in de zomer, want ook in de winter verdwijnt er altijd wel een gedeelte van de laag. De laag kan niet te dik zijn zoveel verdwijnt er wel in de winter. Ook het uitplanten van bv kool, plantuitjes, ed gaat in een laag stro. Verder zaai ik heel veel voor in potjes vooral omdat ik dat binnen wat eerder kan dan buiten of omdat het plantbed nog niet vrij is. Ander groenten zoals worteltjes kun je niet voorzaaien in potjes, dan maak ik eenvoudig een geultje in het stro en zaai daarin. Zijn de planten groot genoeg dan druk het stro tegen de planten aan en is de grond weer bedekt. Vaak wordt gewaarschuwd voor extra nachtvorstschade bij het mulchen. Dit voorjaar heb dat uit geprobeerd met peultjes, doperwten en tuinbonen, die ik allemaal binnen had voorgezaaid. Nadat ik ze in een dikke laag stro had uitgeplant in de tuin, kwam er een paar nachtvorsten over heen, echte zonder schade voor de planten. In verschillende topics heb wat foto's geplaatst waarin te zien is hoe mulchen met stro eruit ziet.
  14. Wat ook belangrijk is voor het wel of niet krijgen van rupsen is het gebruik van kunstmest of b.v. bloedmeel. Dit zijn meststoffen waar veel stikstof in zit gemakkelijk opneembaar voor de planten, die daar door snel groeien en lange smakelijke cellen voor de rupsen maken. Zit ook in bemeste tuingrond.
  15. Ik heb dit topic en de andere die ik over dit onderwerp kon vinden eens door gelezen en kom veel verschillende reacties tegen. Mulchen is iets wat ik al zo'n 15 jaar jaar met veel plezier doe. Ik heb er in dit forum ook al verschillende keren iets over gepost met wisselende of geen reacties. Zijn er meer die het net zo doen en bestaat er belangstelling om er over door te discussiƫren?
×
×
  • Nieuwe aanmaken...