Jump to content
  • entries
    37
  • comments
    78
  • views
    730

Entries in this blog

Eten van stam

Nadat ik afgelopen Maart enige stammen beuk, wilg en populier geënt heb met Enokitake en Shiitake pluggen wacht ik met smart op de eerste paddenstoelen uit eigen tuin. Ik heb langs aan de pergola de stammen als 'wandje' opgehangen met draad, en dan met de voetjes lekker nat in de grond en dit geeft een ontzettend leuke natuurlijke afscheiding tussen mijn kliko bakken en het zitgedeelte. Van de week stapte ik de tuin in en tot mijn verbazing beginnen de eerste Enoki's al te groeien! De stammen zi

Sovreze

Sovreze

Kruidentijd

Vandaag heb ik aan mijn kruidentuintje gewerkt. Een aantal kruiden die nog op de moestuin stonden, waarvan sommigen niet winterhard zijn, heb ik thuis in potten gezet. Er stonden er al wat in pot (stevia, wollige munt, jonge rozemarijn) en nu zijn daar de citroenverbena, dragon, wijnruit en nog een stevia bij gekomen.     Sommigen zien er wat zielig uit, die heb ik wat rigoreus geknipt... Geen zorgen, die komen binnen wel weer bij.   In de voortuin waar de rest van mijn kruiden staan heb ik n

Sovreze

Sovreze

Stekken

Vandaag even op de tuin geweest om te controleren of na alle regenval mijn plantjes niet onderwater zouden staan. Alles oké... helaas is de pluksla in de kas nog niet ontkiemt waar hij dat wel al had moeten doen. Even afwachten, anders nogmaals proberen... eigen zaad, kan zijn dat het helemaal niet komt. Dat zou jammer zijn.   Bij aankomst was de vriendelijke buurman zijn ontzettend lekkere maar onbekende druif aan het snoeien. Mooi, want ik mocht wat verhoutte takken meenemen met mooie knoppen

Sovreze

Sovreze

Tijd om op te ruimen

Er staan nog maar een aantal gewassen voor komende weken en begin winter, alle vrijgekomen stukken heb ik de afgelopen dagen omgestoken. De composthoop is uitgebreid, gezien we veel te weinig ruimte hebben met één pallet opstelling.... verbazend genoeg staan er nog steeds tomatenplanten vol met vruchten - maar ik gok dat deze niet meer zullen rijpen, zeker niet gezien het weer vanaf aanstaande vrijdag definitief onder de 15 graden duikt.   De afrikaantjes staan er vrolijk bij, de goudsbloemen z

Sovreze

Sovreze

Voorbereiden op het laatste seizoen

Inmiddels is augustus alweer bijna voorbij en zijn de groote slagen oogst alweer geweest. Inmiddels zijn er kiloos bonen en courgette's, wortelen en tomaten uit de tuin gekomen. Natuurlijk komen de kolen, de andijvie, de groenlof en de pompoenen nog. Nog even wachten en dan kunnen we van de immense hoeveelheid bramen jam gaan maken en zoals mogelijk bij iedereen wel is... de frambozen en kruisbessen hebben de thuisbasis nooit gezien, die gaan op de tuin direct in het mondje.     De pompoen,

Sovreze

Sovreze

Alweer veel eruit, nieuw erin

Zoals de titel al zegt hebben we de laatste weken veel geoogst. Een viertal spitskolen, kilo's erwten en tuinbonen (inmiddels ingemaakt), tientallen courgette's en handjes bieslook. Zo nu en dan wat blaadjes van de knolselderij, een 7 kilo aardappelen (Gloria), een klein bergje sjalotten en een wintervoorraad grote uien.   Daardoor is er plek vrijgekomen voor boerenkool en koolrabi's (rood), nieuwe peterselie, een laatste leg kidneybonen en nieuwe zaai rode bieten.   De pompoenen, courgette's,

Sovreze

Sovreze

Doorgeschoten

Nu even wat anders: Mijn achtertuin, een 'cottage garden' wens, dus alles door elkaar en vooral voor de bloemen van de gewassen. Oogsten doe ik hier zelden, behalve wat er echt af moet om mooi te blijven voor de bloei. Ik ga hier einde van het seizoen allemaal zaad uit winnen en ga dan kijken hoe goed dat te zaaien is volgend jaar. Vooral ook nieuwsgierigheid natuurlijk hoe alles groeit en bloeit..   Enfin, de oca (Oxalis tuberosa) staat er schattig bij, die moeten we binnenkort wel even opgrave

Sovreze

Sovreze

Overloed op komst

Na de hete dagen van voorgaande weken is het nu al enige dagen koel en regenachtig. Voor ons misschien iets minder 'zomers' (persoonlijk: liever dit dan 35 graden...) maar voor de gewassen zeker de ideale omstandigheid. De tomaten in de kas gaan langzaam, evenals de artisjokken die sowieso al weinig zon krijgen, maar de rest.... gaat als een speer.   Inmiddels kun je al een heel verschil zien, anderhalve week later, met de foto's van vorige keer.     We kunnen inmiddels elke dag uit de tuin et

Sovreze

Sovreze

Culinaire plannen

Zo, en dan komt eindelijk de vlierbes in bloesem en zijn de kruisbessen bijna klaar om te plukken. Gezien ik 2 volle (gele) kruisbes struiken heb zal er flink wat bessen af komen, en heb ik 3 bereidingen gekozen om dit jaar uit te voeren:   * Kruisbessen-jam * Kruisbessen-hangop met vlierbloesem siroop voor tussendoor en * Ingevroren kruisbessen voor het maken van smoothies in de zomer.   Zo gaan de aalbessen dit jaar ook vooral in jam, maar wil ik ze ook inmaken (evt. met alcohol) om warm te se

Sovreze

Sovreze

Hete dagen

En bruin worden op de tuin, dat is een feit. Ik ben nog nooit zo bruin geweest Een berg foto's deze keer.       Verder heb ik voor volgend jaar al een aantal ideeën en veranderingen aan indeling die ik wil realiseren. Zo moeten ook de fruitstruiken FLINK gesnoeid worden. Het zijn struiken op leeftijd en gróót, maar blokkeren veel zon op de kas. Ik moet uitzoeken en leren hoe ik de grote struiken weer tot een kleine, compacte struik kan snoeien, zonder de struik om zeep te helpen.   Tips welk

Sovreze

Sovreze

Alweer eind mei, maar weinig gedaan

Zoals de titel al zegt hebben we de afgelopen weken weinig gedaan op de tuin. Het heeft toch behoorlijk veel geregend, wat voor de plantjes zelf natuurlijk erg wenselijk was, maar ook ervoor zorgde dat de tuin een behoorlijke modderpoel is geworden. Nu weer een beetje opgedroogd, en door de regenbuien heen naar de tuin...   2 halve dagen onkruid wieden, hier en daar wat verloren gewassen bijgezaaid. Zo ook de meirapen en radijsjes uitgedund, de radijsjes bij de wortelen eruit gehaald en de toma

Sovreze

Sovreze

Kort: Vandaag 02 mei

Korte update. Ik ga proberen tussentijds wat kleine updates te plaatsen, ook om mezelf aan het één en ander te herinneren maar ook bevindingen zoals nuttige insecten 'gespot', (insecten) plagen en de strijd met onkruid.   Eerder in de afgelopen weken: - Guldenroede achterin bij de frambozen in de gaten houden, die heb ik begin april uitgestoken maar komt nog steeds her en der boven - Toch wel veel vogelvraat van de bessenknoppen, als het te gek wordt vogelgaas gebruiken - Er lopen hazen/konijnen

Sovreze

Sovreze

Het gaat hard

Nu de zon al enkele weken schijnt en er ook voldoende water uit de lucht komt, zie je de plantjes en struiken met de dag groeien. Gezien ik in de maand februari-maart het grootste werk verzet heb en een paar weken geleden eigenlijk alles voor de komende maand al gezaaid heb, breng ik nog maar 2 keer per week een bezoekje aan de tuin. Vandaag weer sinds afgelopen woensdag en jeetje wat een uitbarsting van groen en groei! Prachtig om te zien, zeker nu alle bloesem ook uit is en alles vol staat met

Sovreze

Sovreze

Alles met de kop boven de grond

Een weekje warmte en het resultaat is daar. Veel zaailingen steken de kop boven de grond, de ui en sjallotten hebben haar gekregen en de knoppen van de bessenstruiken zijn in blaadjes getransformeerd. Nu weet ik ook dat ik een perenboom heb, en geen pruim. De pruim van de buurman mag ik echter aan mijn kant plukken, zo afgesproken, prima deal       Nog even het hoekje met de frambozen opgekuisd, nu ik aan de blaadjes kan zien welke stokken leven. Zo ook een enorme klomp! guldenroede uitgest

Sovreze

Sovreze

Groet aan de eerste échte lentedag

Zoééntje die ook werkelijk in de lente is gekomen, geen wind en een vriendelijk zonnetje bracht. Later op de dag wat nattigheid maar dat hadden de planten hard nodig. De bessenstruiken en de fruitboompjes heb ik nog een extra gieter water gegeven, kunnen ze zich goed volzuigen voor de komende weken. Zaterdag rond 20 graden, wie had dat gedacht?   Afijn, vandaag al vroeg naar de tuin om zoveel mogelijk van de dag te benutten. Ik bleek niet de enige.. Het was een drukte, een feest, een kippenhok.

Sovreze

Sovreze

Als we dan toch moeten wachten...

Dan maar een koude bak in elkaar flansen. Hij is nog niet af, dus daar komen later foto's van. Vorige week heb ik wel een hele hoop takken overal en nergens vandaan gehaald en heb ik de bonen-standaard in elkaar gedraaid met tie-wraps. Nieuw dit jaar, die tie-wraps, ik ben benieuwd of dat beter gaat dan touw. Hij is in ieder geval erg stevig geworden.   Er komen sperziebonen langs te staan, waarnaast ik op het gehele bed zowel aan weerszijde als een de kopsekant van de bonen-standaard een 3 tal

Sovreze

Sovreze

Maart is vooral hard werken

Deze week vol aan de slag met deze lekkere temperaturen. Wetende dat het snel weer voorbij is en we dan waarschijnlijk weer een paar weken moeten wachten, is afgelopen maandag de man met de hamer frees gekomen en heeft het boeltje mooi afgeleverd. Groen licht voor mij om paden te slaan, tussenpaden aan te stampen en alvast een indeling te realiseren.   De indeling is als volgt, die dan weer in kleine rijtjes met tussenpaadjes toegankelijk zal zijn:   De 'mais en granen' en het kleine bladgewass

Sovreze

Sovreze

Bijna de tuin in

De laatste week van februari, de week van HET voorbereiden. Want in Maart, dan moet alle voorjaarsteelt de grond in! Zo hebben we hier wat stellingen op de vensterbank staan waar de tomaten en pepers, bonen en peulen worden voorgekiemd. Zo ook bergen (pluk)sla plantjes. Dit gaan we niet allemaal opeten, maar hebben hiervoor een ander idee...   We gaan dit jaar proberen de slakken te 'weren' door een rand van sla te planten in de verhoogde bakken, waardoor de volgevreten slak geen zin meer heeft

Sovreze

Sovreze

Seizoen 2013 - thuis en op de volkstuinen

Dit jaar hebben we meer ruimte gekregen. 2013 wordt het jaar van overvloed   Samen met een vriendin onderhouden we onze nieuwe volkstuin. We eten hier met 3 personen van, wat overblijft gaat op de 'verkoop' tafel. Eurootje hier, 20 cent daar... enthousiaste buren, dus dat komt helemaal goed. We verbouwen niet alleen in de verhoogde bakken in mijn achtertuin (waar we ook stammen met Shii-take en Enoki paddenstoelen kweken) maar nu ook op 130m2 bij de volkstuinen. Hier staat een kleine kas van

Sovreze

Sovreze

2013

2013 alweer. Weinig updates geplaatst, maar eerlijk gezegd ook weinig gebeurd in de tuin. De wortelen, pastinaak, ui, knoflook... etc zijn allemaal geoogst en gaven een leuke opbrengst. Groot deel vd wortelen (winterse) en pastinaken zijn nog ingevroren. Enkele soepen gemaakt, ook ingevroren. In de tussentijd vooral aan de moestuinbakken vertimmerd - ik ga houten randen maken i.p.v. bakstenen (irritant).   Voor 2013 wel een ander plan de campagne: Het grote teeltgoed gaat naar de volkstuin, het

Sovreze

Sovreze

Einde september, bijna einde seizoen

Een kort seizoen, al vind ik zelf. De afgelopen 2 maanden weinig updates maar wel veel geoogst. In totaal een kilootje of 3 zomer wortelen, joekels en kilos courgette. De ene helft is als soep verwerkt en door de pasta's gegaan, de andere helft in blokjes gesneden en de vriezer in gegaan.   De bieten en pastinaken doen het goed, de paksoi ben ik verloren aan rupsen. Leermoment voor volgend jaar is met stip op één: Netten! Het nut hiervan heb ik duidelijk onderschat. Tevens de herfstprei veel ee

Sovreze

Sovreze

Prei

Gisterenavond nog de prei verplant, 41 stuks Meer dan voldoende. Heb er nog een handjevol achter de hand, en nog een rijtje dat nog groot staat te worden. Binnenkort maar wat bij vriendin in de tuin zetten, heb er veel teveel, en manlief houdt niet eens van prei  

Sovreze

Sovreze

Eindelijk zomer

En hard aan het werk geweest, niet zozeer aan de moestuin maar aan de poort en de schuur. Het resultaat van hard werken, een berg oude schuttingdelen en een hele hoop hitte:     Verder aardbeien stekjes genomen en opgepot, staan te genieten van de zon net als de zaai snijbiet, woreltjes en paksoi:     De prei begint eindelijk vorm te krijgen, die ga ik morgen meer plek geven en de courgette en komkommers doen het ook goed! Die komkommer blijft het maar proberen....     Vandaag gesta

Sovreze

Sovreze

Zomertijd

Dus komende weken veel te oogsten voordat het doorschiet... De tweede zaai spinazie heb ik bijna allemaal moeten verwijderen, gezien het allemaal behoorlijk doorgeschoten was. Hetzelfde voor de rucola en koriander. Nu lijkt de snijbiet er ook behoorlijk zin in te krijgen dus... oogsten voordat het niet meer lekker is. Waar haal ik echter de tijd vandaan? Mijn webwinkel is namelijk vollop in onderhoud, dus elk vrij uur dat ik heb gaat in de winkel.     Ondanks dat heb ik afgelopen week i.i.g. d

Sovreze

Sovreze

Pergola

Afgelopen weekend was het heerlijk weer, en werd het tijd de schutting te verstevigen. Goed idee: een Pergola! Gelijk een mooie klimmer uitgezocht die er tegenaan mag groeien.       Kwam helaas veel kaliumgebrek tegen op de groenten, dus flink bijgestrooid met K en NPK.

Sovreze

Sovreze

×
×
  • Create New...