Jump to content

Charly

Moderators
  • Posts

    3,139
  • Joined

  • Last visited

About Charly

Personal Information

  • LOCATION
    VOORHOUT

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

  1. Hahahah. Zul je zien dat ze nu állemaal opkomen, Jootje. Oerwoud aan veldsla straks. [emoji106] Ik ga vandaag ook slaaien! In de kas. Heb wat van die frisbee sla. En wat van die baby romaine. Es kijken wat dat wordt. Maar leuk om ff met vingers in de aarde te roeren en er iets in te stoppen weer.
  2. Hi y’all, (Ik volg op dit moment een vlog van een dame uit het zuiden van de VS. Haar accent zit de hele tijd in mijn hoofd. Hahaha. Maar goed. Zoals je ziet kan ik dus geen post schrijven zonder af te dwalen [emoji849]) Hier weer n update over de broertjes! De afgelopen tijd weer heel wat ontdekkingen gedaan, waarvan ik jullie weer deelgenoot van maken. Dus ga dr maar es goed voor zitten weer De dikke of de dunne? Tot een maand geleden dacht ik dat onze bokjes dus heel heel dik waren. Ik schreef er zelfs nog over en liet ook foto’s zien. Maar toen keek ik een YouTube filmpje van een geitendame die haar geiten naliep op gewicht. Je moet de huidplooi achter de oksel / bij het begin van de flank kunnen pakken. Afhankelijk van hoeveel vet je daar te pakken hebt, kun je zien hoe dik je geit is. Ander check-punt is het staartje. Daar hoopt vet zich op. Voel je alleen een vettig rolletje, dan zijn ze te dik, voel je met wat duwen een botje dan zijn ze stevig / goed. Nou. Ik aan de slag. En oh jee. Al dat ‘vet’ bleek alleen maar vacht! Ik vond ze ook al zo langzaam groeien. [emoji854] Kijk. Het lijkt heel wat: Maar het was alleen maar haar: En bij het staartje voelde ik enkel een knokig gebeuren. [emoji33] Blijkbaar was het hooi van ons landje, en het gras dat ze nog konden knabbelen, niet voldoende. Dus in allerijl wat geitenmuesli en -brok gekocht. En ze flink volgepropt. Nu beginnen ze eindelijk aan te zetten en komt de groei dr weer in. En de zin om uit te breken…. (Gloeiende gloeiende [emoji6]) Varken = vriend, maar op afstand Kevin kan dus nu ook met hernieuwde energie over de varkenshekjes heen springen. Tenzij we hoge stukken betongaas of heras-hekken ervoor zetten. Hij voelde echter nooit de behoefte om bij onze reuzenknor te kruipen. Totdat hij de kolder in de kop kreeg. Dus hij hupst over t hek. Ik nog gillen: neeee! Maar ja. Geit he… Varken vond het echter bijzonder geestig. Ze sprintte op Kevin af. En die sprintte er nog harder vandoor. Dat was een enig spelletje, vond iig een van beide deelnemers… En wat doet die flapdrol, die duikt het hokje in om te schuilen. Knor erachteraan. En blokkeert met haar dikke reet de uitgang. Ik zie dat hele hok heen en weer gaan en denk: we hebben straks een bok met nog maar 3 poten [emoji15] Afijn. Kevin snoekduikt over haar heen en weet ook met een noodgang het hek weer terug over te springen. Heb em daarna nooit meer brood zien stelen [emoji6] Ja echt ja? Maar goed. Niet alleen knor moest dus onderzocht worden. Nu ze weer veel energie hebben, stuiteren ze ook de halve dag de weide door, op zoek naar nieuwe avonturen. Er wordt ook op 4 pootjes gehopst en kopje gekletterd. (Arme Kareltje [emoji43]‍[emoji94]) En als je komt aaien, worden je jas, je knopen, je haar, aan grondige inspectie onderworpen. Liefst met de tandjes. Hommels. Hahaha. Ik vind het stiekem erg geestig. Ook als ze weer es uitbreken. Maar mijn lief heeft ze liever vandaag dan morgen op de bbq inmiddels. (Wellicht ook omdat hij ze laatst alleen moest vangen, en het kakkertjes slecht pokkeweer was. Bovendien is ‘een geit vangen’, niet te doen. Ze zijn veel sneller dan jij. Je moet ze lokken. Maar daar was ie niet echt voor in de mood. [emoji2960]) Maar ff serieus. Het is dus voor ons ook echt zaak om niets in de weide achter te laten wat eventueel opgevroten kan worden. Mijn meneer was krammetjes uit hout aan het timmeren, legt ze even neer en Kevin had er alweer eentje in zijn giechel. En dat wil je dus niet. Geiten vreten alles! Wanneer het bijltje laten vallen? Ben aan het puzzelen over de eind-datum. Want uiteindelijk belanden deze heren op onze bordjes. Dat is nog steeds het plan. Ze stonden voor eind maart op de planning om richting vriezer te verhuizen. Maar ik had bedacht ze wellicht in het najaar pas te laten slachten, omdat ze echt nog wel wat te groeien hebben, en omdat hun vacht in de winter prachtig is (ik wil de huidjes ook gaan gebruiken. Als kleedjes in huis) Maar sprak vandaag de slager en die gaf aan dat als je geiten ouder dan een jaar laat slachten, je ze eerst moet laten testen op de geiten-variant van BSE. Tot 1 jaar hoeft dat niet. Dus wellicht gaan ze toch half april al. Ik zal es uit gaan zoeken hoe dat testen in zijn werk gaat ook. Maar misschien moet ik het niet al te ingewikkeld maken deze keer. Afijn. Wel goed om deze nieuwe info weer fjes mee te nemen. Ik leef, ik leer! Groetekes weer allemaal.
  3. Charly

    How to varken

    Zo. Eerst ff korte update: Mama-varken maakt het goed. Ze dartelt (of beter: stuift) weer vrolijk door de wei en schoffelt met haar snoet diepe kraters in het landje. Zoals het hoort. In januari gaat voor haar wel het doek vallen. Want ze is wel een beetje only the lonely natuurlijk. En dat is maar nix voor een knor. Maar ik heb ook weer een nieuw idee. Getriggered door dit artikel eigenlijk: https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2454571-wildernisvlees-uiterwaarden-besmet-met-dioxine Want weet je, wij hebben natuurlijk eigen 'vlees' op t landje met het idee dat we daar vreselijk gezond aan doen - want zonder hormonen en antibiotica enzo, alsmede voor het dierenwelzijn - dat is eigenlijk nummer 1 - en natuurlijk dat het echt veel veel veel lekkerder is. Want oh oh oh: varkensgehakt van eigen varken is niet te vergelijken, nee lijkt zelfs niet op, varkensgehakt van de appie ofzo. Maar is het nu eigenlijk wel zo gezond? Want als er allerlei rare levels dioxine, pesticiden of fijnstof (we zitten onder de rook van schiphol) in het vlees zitten, dan schiet dat natuurlijk ook voor geen meter op. En dus dacht ik maar es een onderzoeksbureau te benaderen. Gewoon gezocht via google. En uitgekomen op "Eurofins". En vanochtend werd ik terug gemaild door een super aardige onderzoekster. Zij werd er ook enthousiast van. Normaal wordt hen gevraagd om "het standaard rijtje" (legionella, salmonella etc en zaken als vet / vlees verhouding) te testen. Dus dit is ff iets anders en ze vond het een leuk onderzoeksidee: of een buitenvarken nou idd beter vlees oplevert. En gaat zelfs even nadenken of ze wat aan de onderzoeksprijzen kan doen. Want die zijn niet mals: - Pesticiden onderzoek kost 136 euro - Dioxinen onderzoek kost 300 euro - Fijnstof ging ze nog voor me nazoeken Dat zijn natuurlijk prijzen die commerciële partijen normaal betalen. En die ze ook nog op minimaal 3 (liever nog: 5) verschillende momenten / dieren herhalen om "toevalstreffers" te voorkomen en eea goed en wetenschappelijk verantwoord aan te pakken enzo. Nou dat gaat er sowieso niet in zitten hiero. Ik ga nog even kijken waar de onderzoekster mee terug komt. Maar denk sowieso de eerste te laten doen. Gewoon. Om het es te weten enzo. Hm. Eigenlijk zou ik dan ook meteen de geiten mee moeten nemen he. Want die eten veel meer gras... Maar goed. Dat zal wel weer extra kosten natuurlijk. Dus misschien beter alleen de geiten? Nou ja, jullie merken: de plannen zijn nog in ontwikkeling. Ik ga er nog es op kauwen (HA!) en kom er nog op terug. Zal niet heel snel gaan, want wil even goed nadenken hoe en wat. Maar ik houd jullie op de hoogte. Oh en als er zelf mensen zijn met briljante ideeën: schroom niet en laat ze me gerust weten!
  4. Helaas! Pipje het kipje bleek inderdaad toe te behoren aan mijn laatste poging haar thuis te vinden. Super jammer. Maar misschien wel maar beter. Ik weet niet hoe ze in haar eentje gegaan zou zijn tegen al mijn theemutsen hiero. Overigens eet ze bij haar echte baasje niet uit de hand. Dus daar was ik toch wel weer een beetje trots op (hoewel ze wss gewoon veel honger had. Maar toch!)
  5. Pompompom. Er is een kipje komen aanlopen hier. En het is zo’n dotje. Ik ben niet eens mega van de kipjes als in ‘hoge knuffel-factor’. Maar deze is echt te geestig. En dus heel tam (of ontzettend hongerig) Ik heb bij de directe buren gecheckt. Daar is ze niet van. Ik ga vanavond nog bij 1 andere meneer in de buurt checken. Maar als ze niet van hem is; pik ik haar mooi in. [emoji4][emoji106] Alleen ff kijken hoe ik haar in de toom introduceer. Ik heb 5 krieltjes en 4 grote theemutsen. Maar zij (de nieuwe. Ik noem haar ehhh Pip. Pipje het kipje. [emoji846]) is duidelijk de kleinste. Ik denk dat ik haar in een bench bij de rest zet. Kan ze een paar dagen wennen. Oh en zou ik haar nog ff moeten inspuiten met iets? Wellicht heeft ze beestjes? ——- En ik moet dus nog ff wel een poging doen om haar echte eigenaar te vinden. Hoe halfslachtig ook [emoji6] To be continued!
  6. Charly

    Kan dat

    Hee @Floris1990 Als je een topic aanmaakt, is het fijn als je het onderwerp wat duidelijker in de titel kunt zetten. Dan hoeven mensen niet eerst door te klikken en kunnen ze gerichter helpen. Ook om later terug te vinden veel gemakkelijker. Cheers!
  7. Als aanvulling: zag laatst een filmpje waar ze een leafblower op een van die gangen zetten. Dat ding blaast met een noodgang lucht. En dat zorgde ook voor racende ratten. Maar je moet idd wel de meeste uitgangen kunnen dichtleggen ja. Anders wordt t lastig meppen. Briljant idee van dat net trouwens! [emoji108] Succes Mel!
  8. @Lia56 Ook niet als je ververst? Ik moest nl ook ff opnieuw laden voor de foto's. Oh en dank voor je compliment
  9. Hi allemaal, De geitjes gaan goe-hoed! Ik word echt blij van ze. Ze kosten me weinig werk (of althans; het voelt niet als werk), nauwelijks geld (ja nee okay. Behalve dan de dierenarts waar ik vorige keren over schreef), en ze zijn erg aaibaar en super zacht - ook niet onbelangrijk. Tot slot houden ze ons landje dus mooi kort. Al moet ik wel zeggen dat het gras er heel rap doorheen gaat met die mannen! We hebben ons "mob"-grazing ook al heel aardig onder de knie nu en verplaatsen de hekken iedere drie weken ongeveer. Dat is idd lang niet zo vaak als ik in het begin ergens schreef ("Iedere 12 dagen") maar toch lang niet slecht. En het werkt dus echt. Wacht. Ik heb een cirkeltje foto's gemaakt, dan kan ik elke "stap" ff toelichten en kunnen jullie t met eigen [emoji102] zien. Kijk. Dit veldje hebben we ze gisteren vandaan gehaald (mooi ook hè. Dat wandelpaadje dat ze in t midden maken Het gras is inmiddels gemillimeterd, en ook al onze elzen-loten zijn gekortwiekt. Wat er nog staat is met name wat van dat rare oever-gras (heet dat zo) en St Janskruid (vinden ze echt niet lekker). Die droge dingetjes die er nu nog staan maaien we ff lomp met de bosmaaier. Dan ziet het er zo uit: En daarna zie je - bij de juiste temperaturen - dat het groen weer enthousiast probeert terug te groeien: Hieronder een foto van het stukje waar ze gisteren in gegaan zijn. Lekker vol met onkruiden nog: Wat me dus opvalt is dat distel ook moeiteloos naar binnen gaat. Brandnetel dan weer liever niet. Klimop wel. Evenals wilg (voorkeur!) en els natuurlijk. Het gaat wel in fases. Dus eerst de lekkere knabbel dingetjes, en naarmate de dagen vorderen, steeds een soort verder. Tot er alleen nog trieste droge halmpjes staan van dus mn dat St Janskruid. Homeopathisch wordt dat vaak ingezet tegen depressiviteit, las ik. En daar hebben onze geitjes blijkbaar totaal geen last van. Hahaha. Ze groeien als kool en zijn lekker vet aan het worden zelfs. Moet je die pens van Kevin es kijken joh! En die van Kareltje steekt net zo uit, alleen wilden ze niet stil staan als ik ze van boven fotografeerde, dus dat moeten jullie maar zo geloven. Hij blijft verder wel het onderknuppelke natuurlijk. Maar dat boeit em zelf verder voor geen pepernoot. Zie em es staan lachen [emoji6]
  10. Zeer ingenieus allemaal hoor. Wij hebben ook zo'n leghok gemaakt voor onze theemutsen. Maar die kakken er vooral in. Dus dan ben je toch blij dat je zoveel moeite gedaan hebt he, met uitzagen en alles netjes maken 🙄 Maar over jullie slachtkippen van afgelopen jaar: echt supervlees! De bouten gaan geweldig in mijn paella. Maar ook in de crockpot trouwens. En de filetjes had ik onlangs gevuld met wat pesto-achtige meuk en daaromheen wat gedroogde ham gewikkeld. Oh man. Dat was ook erg lekker. Dus als je volgend jaar weer zo'n projectje gaat doen: wij melden ons bij deze aan!
  11. Johhhh. Dat is het gewoon! Had er nog nooit van gehoord @janterharmsel. Wat fijn dat je even in de lucht kwam! Weer wat geleerd. Top van het linkje ook. [emoji106] Het Duits viel me nog niet helemaal mee. Maar vond op fruitpluktuin.nl een kort stukje in het Nederlands. Meest belangrijk voor mij: “De schimmel is goed te bestrijden door het toepassen van zomersnoei en door vruchtdunning. Bij juiste snoei wordt een te grote luchtvochtigheid voorkomen en zodoende ook de aantasting. Dit aangetaste fruit kun je gewoon eten. Eventueel eerst afschillen. Het is een cosmetisch probleem.” Heel veel dank. Weer een mysterie opgelost en ook nog wat geleerd. [emoji4][emoji106]
  12. Ja precies wat jij beschrijft inderdaad @AshaiRey. Het verzamelt zich in het putje van het steeltje en breidt zich dan uit over de appel. Maar ik ben toch wel heel benieuwd wat het is. Want zit het dan alleen op de schil, of ook in de appel zelf. En hoe (on)gezond is het? Ik pluk toch met regelmaat een appel van de boom waarin ik mijn tanden zet. Beetje afgeveegd aan mijn trui, maar ik ga er dan toch vanuit dat op appeltjes uet niets naars zit verder eigenlijk. Benieuwd of nog meer mensen dit herkennen.
  13. Charly

    Hoi allemaal

    Nou dat klinkt als genieten inderdaad. We lezen graag mee met jullie avonturen! Hartelijk welkom op het forum
  14. Ha moestuinmakkers! Zeg hee. Op mijn golden delicious appels (ooit verkocht als Elstar trouwens. Maar dat terzijde) zit een raar laagje. Ook zwarte puntjes. Die duiden op schurft, vond ik op het internet https://www.compo.nl/advies/ziekten-plagen/ziekten/schurft-op-appels-en-peren Golden delicious is daarvoor extra gevoelig, stond er nota bene nog bij. Maar goed. Die schurft vind ik niet zo vervelend. Aantasting is er wel. Maar de vruchten splijten niet open ofzo en alleen de wat sneuere exemplaren zijn zwaarder aangetast. Overgrote deel van de appeltjes is prima. Maar waar ik dus over achter mijn oren krab is het rare laagje over de appels. Op de foto’s kun je zien dat ik het kan wegpoetsen. Is dat ook een bijverschijnsel van schurft? Dan trek ik het wel. Want is volgens mij niet gevaarlijk verder, toch? Maar ik moet er niet aan denken dat het een soort fijnstof neerslag is ofzo. We zitten vlakbij Schiphol. Moet toch niet hebben dat ik hier biologisch zit te tuinieren en dat ik feitelijk ongezonder eet dan als ik het uit de supermarkt zou kopen! Afijn. Ik denk: ik gooi het ff in de groep. Es kijken wat jullie ervan denken.
  15. Van de week had ik kweepeerjam gemaakt met citrus (sinaasappel en citroen). Oh ja zitten ook appels in. Naar dit recept op Diana’s site: https://www.mooiemoestuin.nl/inmaken/jam-van-kweepeer-appel-en-sinaasappel/ Is een tweedaags recept en werkt als een tierelier. Nou was dit de eerste keer dat ik kweepeerjam maakte. Dus misschien werkt het altijd als een tierelier. Maar erg lekker en prachtige consistentie. Diana had er stukjes in laten zitten, ikke niet. Mooie egale jam. Prettige textuur. Meer puree dan moes. Smaakt echt naar kwee maar dan dus met net ietsje extra. Ik was in t begin nogal zenuwachtig toen ik de sinaasappelsap verwarmde (bij het ruiken van die geur, herinnerde ik me dat ik niet van verwarmde sinaasappelsap houd. Zo muffig. Als hele goedkope sinaasappelsap uit pak) Maar eea heeft toch goed uitgepakt. Wellicht volgende keer 1x citroen meer en sinaasappel minder. Oh en Diana had 600 gr suiker gebruikt. Ik 750 (in t oorspronkelijke recept stond 1kg) Volgende keer doe ik 650 denk ik. En tot slot heb ik de klokhuizen en steeltjes / kontjes wel verwijderd, maar de schilletjes lekker laten zitten [emoji4] Afijn. Leuk om te doen en ook door mijn lief erg goedgekeurd Verder ook van Diana’s site begonnen met kweepeerlikeur. https://www.mooiemoestuin.nl/inmaken/kweepeerlikeur/ Pas in januari klaar. Wel benieuwd. Ziet er zo iig wel al leuk uit!
×
×
  • Create New...