Ga naar inhoud

Arja

Moderators
  • Aantal items

    4184
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Moestuin seizoen updates die geplaatst zijn door Arja

  1. Arja

    2023
    Er wordt opnieuw gegraven in de kruidentuin. Afgelopen najaar zag ik al een hoop zand wat naar boven gewerkt was. Er zit nu ook een holletje. Ik verdenk de woel/spits/huis/veld/bosmuis. De buurkatten zitten sowieso veel in onze tuin. Ze vangen regelmatig een muis of rat. Ook zitten ze vaak bij de wadi urenlang naar een punt te staren. Misschien houden zij de aantallen een beetje in toom? Wishful thinking, veel mensen hebben hier in het buitengebied ook kippen, en op het voer komen allerlei knagers en vogels af. 
     
    Wie weet stort mijn kruidentuin een keer in, als die muizen een flink gangenstelsel maken. Ik zie het wel, voorlopig laat ik ze lekker graven. 
     
     
  2. Arja

    2023
    Uitbundig kun je het niet noemen, maar de toverhazelaar bloeit. 
     

     
    In de gewone hazelaar zie ik geen vrouwelijke bloemen. Zaad genoeg, dat dan weer wel. Het stuift als je er tegenaan tikt. Hatsjoe! 
     

     
    De rabarber heeft besloten dat het al lente is. 
     

     
    De krokussen weten het ook zeker.
     

     
    Binnen staat inmiddels de plantenflat. De pepers en paprika's zijn al plantjes aan het worden, de dwergtomaten heb ik vandaag gezaaid. Ook de oca's zitten in de grond (binnen) en de tuinbonen (buiten). 
     

  3. Arja

    2023
    Het nieuwe jaar had eerst een koude en toen een natte start. Beide zijn prima, qua neerslag hebben we nog genoeg in te halen en een goede koude periode is ook altijd welkom.
     
    Maar vandaag schijnt de zon! De toverhazelaar doet zijn best. Hij staat op een winderige plek, dat is misschien niet bevorderend. 
     

     
    Afgelopen weekend plantten we wat nieuwe fruitbomen. Ze zien er nu nog heel sprieterig uit, maar het is tof de boel uit te breiden met nashipeer, een Benoni appel, een zure kers en een amandel. 
     
    Het is januari, dus dan mag ik pepers en paprika's gaan voorzaaien. Met een paar uur middagzon en de vloerverwarming moet het kiemen wel weer lukken. 
     

     
    Volgende maand zaai ik de dwergtomaatjes, die plantjes blijven zo klein dat ze wel in huis passen tot de IJsheiligen.
     
    Buiten in de tuin lijkt het saai, maar er gebeurt heel veel, ik zag gewoon groene bieslook sprietjes verschijnen, en knoppen aan bomen en struiken. Soms levert het koude weer mooie plaatjes op.
     

     
    En af en toe hebben we bezoek van een van de buurkaters. Gezellige jongens hoor. Hun baasjes hebhen ook een moestuin, dus er gaan regelmatig plantjes, gereedschap of oogst over de heg. 
     

  4. Arja

    2022
    Aarbeien gaan lekker.
     

     
    Asperges, mega lekker, al een paar keer van gegeten. Dagelijks kevers knijpen.
     

     
    Venus tomaatjes
     

     
    De eerste tuinbonen
     

     
    De eerste bloeiende peulen en doperwten
     

     
    Nano paprika's
     

     
    Appels! Ik hoop een hoop.
     

     
     
    Slalala we waren eigenlijk geen sla-eters, maar we krijgen nu eindelijk de smaak te pakken.
     

     
    Broccoli en Soester knollen
     

     
    Andijvie
     

     
    Paksoi Amsoi Tatsoi. Komt allemaal op, gaat dat doorschieten wegens slechte timing? Koolrabi er tussen geparkeerd.
     

     
    Hutspot, witte kool, snijbiet.
     

     
    Blije bietjes
     

     
    Het knoflookbos
     

     
    Sonja's (aka slungels aka wedstrijdkomkommers) 
     

     
    Kruidentuin
     

     
    Veel bessengedoe. Nog geen netten, weet niet of ik daar aan toe ga komen / die moeite ga nemen, dus de vogels hebben nog een kans.
     

     

     

     
    De pastinaak komt ook op!
     

     
    De rest van de zaailingen, veilig tegen de gevel aan wegens de weersvoorspelling van gisteren. Natuurlijk kan ik niet iedereen kwijt in mijn tuin. Een deel is bloemen, die gaan in plukjes in het wilde bloemendeel en in het zonnebloemenbos. En wat naar vrienden. De overgebleven groenten zijn reserve. Het meeste zal daarvan hoop ik niet nodig hebben, dat breng ik dan naar de noodopvang hier om de hoek. Een aantal Oekraïeners heeft aangegeven ook te willen moestuinieren, en stekjes zijn er welkom. 
     

     
    De plantenflat kan weer in zijn doos op zolder, tot volgend voorjaar.
     
     


  5. Arja

    Februari
    Vorig jaar had ik een paar tomatenplantjes die heel klein bleven, en na een tijdje WTF wat doe ik verkeerd ontdekte ik dat het een kleine soort is. Ondanks de schamele oogst dan toch maar zaden geoogst z en vorige week -ja dat is belachelijk vroeg voor een tomaat- voorgezaaid. Ze heeft me beloofd ook dit jaar klein te blijven, dus ik kan Venus in een pot binnen houden tot na de IJsheiligen. Dat is tenminste mijn theorie, maar omdat levende dingen als planten altijd een eigen wil hebben, zal het plan wel niet waterdicht zijn. 
     

  6. Arja

    Januari
    De eerste stap is gezet, ik heb de plantenflat in elkaar gezet en op zijn plekje geparkeerd. Nu wonen er alleen nog maar een paar kamerplanten, maar ergens deze week ga ik de paprika's en pepers zaaien. 
     
    Rouwvarenmugjes hebben we ook nog steeds, grrr. Gelukkig doen de gele vangplaten hun werk. 
     

  7. Arja

    Januari
    Afgelopen jaar kwam het er niet van, maar voor seizoen 2022 wil ik weer proberen hier een blog bij te houden. Voorlopig is het nog winter. Weliswaar is het af en toe belachelijk warm, maar ik doe nog niet zo gek veel. Planning voor komend jaar ligt er globaal, ik weet wat ik wil kweken, dit is in groepen verdeeld. Nu nog bepalen waar welke groep komt. Tot nu toe deed ik maar wat, maar intussen is het wel handig om dit serieus aandacht te geven, om ziektes en andere ellende te voorkomen.
     
    Wat er nu staat:
    Aquadulce tuinbonen. Voor de winter leggen vond ik best goed gaan afgelopen jaar. Ik ga er eind februari wat late jongens naast leggen, leuk om te vergelijken. 
    Knoflook. Begin november gepoot, inmiddels zijn er sprietjes opgekomen.
    Olifantenknoflook. Gepoot in november. Nog niks te zien. 
     
    To do lijstje voor januari:
    Compost bestellen en uitrijden.
    Indeling moestuin.
    Pepers en paprika's binnen voorzaaien.
     
  8. Arja
    Ondertussen heeft de rabarber het erg moeilijk. De een leek goed te gaan, heeft nog steeds een mooi groot groen blad, maar z'n groeidinges (opgefrommeld blad) bleef klein en ging van groen naar geel. De ander leek dood te gaan, maar produceert naadt zijn verdorde blad ineens een nieuw groen sprietje. Water geven was iig een goed idee, de grond bleek veel droger dan we dachten. Wie weet trekken ze nog bij. 


  9. Arja
    Mwahaha, wat een boefjes, die spruitjes! Ik heb ze maandag gezaaid. Vandaag is het vrijdag en ze zijn al gekiemd. En dan te bedenken dat het vele maanden gaat duren voor ik hier een spruitje van kan oogsten. 

  10. Arja
    Een maand geleden zaaide ik wat dingen buiten. De spinazie, snijbiet en bosui komen (nog?) niet op. Kapucijners, peultjes en doperwten wel. Verschil moet er zijn.
     

  11. Arja
    Ziek geweest, dus niks gedaan, dus niks te melden... Tot ik in het raamkozijn van de koele kamer boven ontdek dat de broccoli opgekomen is. Extra leuk, want het zaad komt uit eigen tuin. Vorig jaar liet ik na de oogst de broccoliplanten staan, en er kwamen wat sprietjes die ik lekker heb laten bloeien en zaad produceren. 
     
    Buiten is het stil. Nouja, de vogels maken een boel kabaal, want er moet geflirt en gepaard worden, nesten gebouwd en eieren gelegd. Maar de zaden kiemen heel langzaam of gewoon nog niet, want het is nog zo koud. 
     
    Plan voor dit seizoen is wegen en tellen van de oogst. Lijkt me leuk te weten hoe veel we van alles produceren. 😀
     

  12. Arja
    Hij weet nog niet of hij met jas aan een kas wil zijn, of in z'n nakie een plantjesmeubel.  Maar hij is vanmiddag gearriveerd en meteen in gebruik genomen. Heerlijk, nu kan iedereen lekker voor het raam staan en is de rest van de woonkamer weeer vrij. Denk wel dat ik af en toe wat plantjes ga omwisselen, want de voorste rangen hebben veel meer zonlicht dan achteraan. 
     

  13. Arja
    Wat jeuken mijn handen, vooral na die warme dagen van een paar weken geleden. En wat is het dan koud als ik buiten kom, en dan heb ik eigenlijk al geen zin meer, koukleum die ik ben. Binnenkort toch maar eens wat meer spul buiten zaaien wat van kou houdt. De spinazie, snijbiet, peultjes en kapucijners zitten al in de grond. Tijd voor de uien- en wortelzaden waar ik bij de Lidl over struikelde, een restantje pootuitjes van mijn buurvrouw, en verder wat dingen voorzaaien. Zal ik de tomaten en pompoenen ook al binnen gaan zaaien? Het is pas half maart, en ze hebben huisarrest tot aan de IJsheiligen, dus ze moeten niet te groot worden. Denk dat het zo langzamerhand tijd is. Mooi, mijn nieuwe plantjesmeubel is onderweg, en daarop kan ik verschillende lagen voor het raam zetten, zonder dat alles constant in de weg staat. 
     
    Tuinkers heeft geen last van al het bovenstaande. Voor alle ongeduldigen: zaai tuinkers! Het kiemt waar je bij staat. Dit zijn foto's van dag 1, 2 en 3.
     
     

     

     

  14. Arja
    De koriander heeft zelf al besloten dat hij dit jaar op dezelfde plek terugkomt. De uitgebloeide bloemen produceerden zaad, en dat is nu lekker aan het kiemen. Sommige kiempjes hebben een hoedje op. Dan herken je ze ook makkelijker. 

  15. Arja
    Hebben andere moestuiniers meer geduld dan ik? Ik vind het al best kunnen, peultjes en doperwten in de grond. En dus maakte ik dat stuk onkruidvrij, woelde de boel een beetje om, stokken erbij zodat ik weet wat ook alweer waar staat, en hop die knikkers erin. Foto's van de afgelopen week, ik was vergeten mijn post te publishen. Bij deze alsnog.
     

     
    Ook het preiveldje is ontdaan van onkruid.
     

     
    Raapstelen gezaaid. Beviel vorig jaar goed in die bak, dus dat blijf ik zo doen.
     

     
    Snijbiet blijkt tweejarig, asjemenou, nou dan mogen ze blijven hoor. Even schoongemaakt, alle onkruiden en lelijk blad weggehaald. 
     

     
    De kruidenspiraal een beetje opgeruimd. Heee daar komt al bieslook naar de bovenwereld kijken.
     

     
    De kraamafdeling en de kleuterschool. 
     

  16. Arja
    Zo. Dat was een interessant jaar, dat 2020. Tijdens het warme voorjaar waarin we gedwongen thuis waren, hebben we heel veel in de tuin kunnen doen en een goede start kunnen maken. Een serieuze kennismaking met moestuinieren volgde. en wat was het leuk! Nu 2021 van start is gegaan en de grote sneeuwhopen zijn verdwenen, is het tijd voor een nieuwe start. Te beginnen met de planten die de koude en de vorst hebben overleefd. 
     
    De kardoenen zijn nu bijna een jaar oud, en ze staan er prachtig bij. Ik had serieus niet verwacht dat ze die bak sneeuw aankonden. Geen geknakte bladeren, geen doodgevroren ledematen. Gewoon trots en mooi lichtgroen weer onder de gesmolten sneeuw vandaan verschijnen. Stoer hoor.
     

     
    Tuinbonen (oktober gelegd, november uitgeplant) net zo. Ze komen allemaal vrijwel ongeschonden tevoorschijn. Wel maak ik me een beetje zorgen over de hoeveelheid water in dat deel van de tuin, het loopt daar niet altijd even goed weg. Dus de boel zou nog weg kunnen rotten. Misschien leg ik wat reservebonen, in een pot ofzo. Kan ik meteen zien wat het verschil is tussen vroeg en laat. 
     

     
    Knoflook (meerdere soorten, oktober gepoot) ziet er wat sneu uit, verfrommelde sprietjes, maar ik heb me laten vertellen dat dit allemaal goed komt. Ok, ik heb vertrouwen. 
     

     
    De preien worden al lekker dik. Het zijn mijn eerste ooit, hoe werkt dit? Oogsten als ik zin heb in prei, ze dik genoeg vind, voordat de boel verlept / opgegeten wordt / het te warm is? 
     

     
    Binnen groeien de paprika's voorzichtig. Binnenkort mogen ze elk in hun eigen potje, dat voorkomt ruzie. De sinaasappelboompjes in pot staan weer buiten. Een beetje vorst konden ze hebben, nouja twee van de drie dus, maar de voorspelde -15 wilde ik ze niet aandoen, dus toen mochten ze binnen logeren. 
     

     
    Ik zie inmiddels heeeeel veel onkruid... Komend weekend belooft het lekker voorjaarsweer te worden, dus dan gaan we op de knietjes een beginnetje maken met de eeuwige strijd. Heerlijk, heb er nu al zin in. 
     
    Verder tuingenot: de vogels natuurlijk. Tijdens de sneeuw- en vorstperiode hebben we extra veel gevoerd, en dat leverde veel gasten op in de snackbar. Logisch, er was natuurlijk niks meer te eten door die witte deken. Inmiddels is het minder druk in de snackbar, maar ik ben nog steeds als een kind zo blij als er tien mussen zitten, of vijf mezen, of één puttertje. Zo leuk, en ze waarderen het echt dat je je uitgebloeide bloemen laat staan. Beestje kwam steeds terug, zit vaak te snacken van de zonnehoed. 
     

  17. Arja
    Blokjes gebruiksklaar in de vriezer, dat werkt voor mij het best. Een deel gaat natuurlijk vanavond in de curry. 🎃🔪

  18. Arja
    Jeetje, oktober alweer. Time flies. We eten pompoen (veel) en boontjes (nog steeds). Af en toe nog een courgette. Snijbiet is er nog volop, maar dat deel ik vooral vaak uit. 
     
    Ik zie de eerste bloemkooltjes verschijnen, mooi gezicht! Ben benieuwd of dat gaat lukken, er kan geloof ik nog van alles mis gaan. 
     
    Paprika's die tot mijn grote verbazing rood werden. Er hangen nog wat groene, ik laat ze lekker hangen want ik lust geen groen en je weet maar nooit. 
     
    Bij de pompoenen zijn ook nog wat late vruchten verschenen, die nu al donkerder geel kleuren. Ik reken nergens op, en ik heb genoeg oranje dingen voor de hele winter.
     
    Knolselderij ziet er goed dik uit. Ik laat ze gewoon in de grond zitten tot ik ze gebruik, vaak in combinatie met pompoen, geeft een lekkere bite.
     
    Een handjevol rozenbottels maak ik schoon en parkeer ik in de tijdmachine tot ik weer ga jammen. 
     
     

  19. Arja
    Die hele hete dagen vergeten we even, maar verder genieten we van een mooie nazomer. 
     
    Kale Bas heeft één nakoming voortgebracht, en geniet nu van zijn tweede puberteit. 
     
    De insecten zijn dol op nieuwe bloemen in de pompoen. Naast de grote oranje kanjers liggen kleine en middelgrote witte en gele bolletjes. Rijp zullen ze waarschijnlijk niet worden, misschien de middelgrote gele als het lang warm blijft. 
     
    Uiteraard eten we nog steeds courgettes. En sperziebonen. Elke keer als je denkt dat het écht de aller, aller, allerlaatste zijn... is er na twee of drie dagen weer een maaltje. Heerlijk.
     
    De tomaten zijn wel op. Met de regen kwam de schimmelellende, alles werd zwart en dus gauw geruimd. De groene tomaten op de fruitschaal werden ook gewoon zwart, bah. 
     
    Tot mijn grote verbazing rijpen er een paar paprika's. Onooglijk kleine planten, ik had er niks van verwacht, maar de lang aanhoudende zomer doet ze goed.
     
    De laat gezaaide zonnebloemen doen ook hun best, en zo te zien gaan ze nog gewoon bloeien. De vroegere zijn al lang uitgebloeid en de vogels hebben gesmuld van de zaadjes. 
     
    In huis staan bakjes met zaden van groentes en bloemen. Regelmatig zit ik een uurtje zaadjes te peuteren voor mezelf, maar ook voor de reizende zadendoos en de lokale zadenbank. 
     





  20. Arja
    De pruimenjam loopt van m'n boterham. Dat krijg je, als je gewoon een beetje geleisuiker in de pan giet en gokt dat dit wel genoeg moet zijn. Ik wilde het ook niet te zoet hebben, en dat is natuurlijk wel gelukt. Twijfel nu tussen nog een keer koken met wat meer geleisuiker (dat kan toch gewoon?), of zeven potten lang bij elke boterham druppelen. 🤔
  21. Arja
    Na de hittegolf en de daaropvolgende regenbuien produceren mijn Millefleur tomaten momenteel als een gek. Grote trossen, waarvan ik een maand of twee geleden me nog niet kon voorstellen dat al die bloemen tomaatjes zouden worden. Nou doen ze dat ook niet letterlijk allemaal, maar het zijn er wel lekker veel. Sommige trossen hangen op de grond, soms leg ik ook wat stro neer, geen idee of dat helpt. Ik vind het in ieder geval ontzettend leuke tomaatjes, en ze smaken lekker fris. Er zitten al diverse porties saus in de tijdmachine. Deze ga ik zeker weten volgend jaar weer kweken.
     
    Van de vleestomaten heb ik twee soorten. De Coral Queen doet het lekker, maar letterlijk alle rode vruchten zijn gebarsten na de regenbuien. Verder niks mis mee. Groot, vlezig, lekker in saus of soep of curry of roerbak of of of... 
     
    De Gusto daarentegen vind ik een drama. Elke keer vallen de struiken weer om, knakken er takken af bij het opnieuw vastzetten aan de stokken, liggen er hele trossen op de grond omdat de ranken zo lang en zwaar zijn. Waarschijnlijk hadden ze meer gediefd moeten worden, en had ik ze aan een verticale draad omhoog laten groeien, dan was het geheel overzichtelijker geweest. Vruchten zijn groot, groter, grootst en vlezig. Best lekker, maar ik zou ook prima zonder kunnen.
     
    Tot slot heb ik nog twee Giraffes. Na het zaaien bleven het zulke onooglijke, magere, zielige plantjes, dat ik ze bijna weggegooid had. Maar ze uitplanten was net zoveel werk, en toen de beukenhaag dood bleek, werd het eigenlijk wel een leuk experiment. Van kansloze typjes zijn het nu prachtige grote groene planten met veel mooie ronde vruchten. Ze hebben minder zon dan de andere soorten, misschien zijn ze daardoor wat later. 
     




  22. Arja
    Bottels? Nee, enkelvoud, want ik oogstte er tot nu toe één. De rest is nog in de maak. Dit exemplaar was goed rijp, hij scheurde open toen ik zijn kroontje verwijderde. Ik schrok van de hoeveelheid pitjes, maar -waarschijnlijk omdat het ding zo lekker rijp is?- lieten ze zich er gemakkelijk uitscheppen. Afgespoeld en in de vriezer, opsparen tot ik er meer heb en dan jam van maken. Ik denk samen met aardbeien, of zou rabarber ook een goede combinatie zijn? 
     



  23. Arja
    Elke dag als ik uit mijn werk kom, doe ik even een rondje tuin. Dood bloemetje verwijderen, kapucijner of doperwt plukken, bloemen bewonderen, kijken welke groente binnenkort geoogst kan worden. 
     
    De kapucijners en de doperwten lopen op hun eind. Binnenkort pluk ik de struiken leeg en kunnen ze op de composthoop. Eens nadenken over wat er dan komt te staan.
     
    Vandaag viel me op dat de pompoenen bijzonder hard groeien.  Ik heb drie planten, onee vier, want m'n vader bracht er ook nog eentje mee. Daar was geen ruimte meer voor, dus die staat bij de wadi tussen het onkruid, dn daar redt hij zich prima.
     
    Dan de snijbiet. The gift that keeps on giving. De gele courgette net zo, trouwens. En wat zijn die lekker als je ze heel jong en dun oogst! 
     
    Ondertussen komen de eerste stamslabonen in bloei, en beginnen de stokslabonen lekker te klimmen. We hebben een dode beukenhaag, die wordt pas in het najaar vervangen, dus tot die tijd dient hij als klimrek voor de sperziebonen.
     
    Bas (die kale) klimt nu lamgs een stokje, maar ik vrees dat ik hem een te kort stokje gegeven heb, hij is al bovenaan. Dan maar een grotere stok ernaast zetten. Ook is hij opnieuw een relatie aangegaan met zijn buurvrouw, de broccoli. Wanneer kun je broccoli trouwens oogsten? Ik vind het er al min of meer eetbaar uitzien. Weet niet of het door kan schieten als ik af zit te wachten of het stronkje nog groter gaat worden. 
     
    Enorme aardbeien. Ze zijn niet super zoet, maar ze happen lekker weg.
     
    En dan de tomaten. De vleestomaten gaan goed, er zijn al een aantal flinke vruchten gevormd, en ze worden steeds groter. Bij de cherry's zie ik ook al een enkeling verschijnen. Ik hoop toch zo dat die trossen bloemen straks ook daadwerkelijk trossen tomaatjes worden! Tot nu toe zien de planten er goed uit, geen schimmel of ander gedoe, en ze wapperen na de buien mooi droog in de wind. 















×
×
  • Nieuwe aanmaken...