

kevers
Members-
Aantal items
41 -
Registratiedatum
-
Laatst bezocht
Inhoudstype
Forums
Moestuin Seizoen
Wiki
Kalender
Alles dat geplaatst werd door kevers
-
Goedendag, Ik ben alles aan het uitwerken voor de aannemer en heb nog een vraag; Je ziet ook veel kassen die aan de onderkant zijn dichtgemaakt (vaak gemetseld). Weten jullie met welke reden dat is, en is dat aan te raden? En waarom zou je geen gehamerd glas doen over de gehele zuidzijde. Dus behalve het dak ook de zijwand. Of levert dat dan te weinig licht op?
-
Goede, Veldjes graag! Ga ik zeker doen. Ik zat nog te denken om aan de zuidkant een overstek/pergola achtig idee toe te voegen, die ik kan laten begroeien. Dat creëert ook weer extra schaduw in de zomer. Maar er zal vast een reden zijn dat je eigenlijk geen kassen ziet met zoiets? Iemand input?
-
Bedankt nog voor alle aanvullingen. Ik neem ze allemaal mee!
-
Paar vragen als dat mag: * Op welke plek in de kas zou je die schappen maken? En hoe groot/breed is groot genoeg? * Hoe laat je die druppels lang terug de kas inlopen? Gewoon via de deur? Ik heb op mijn moestuincomplex ook gewerkt met een ibc ton. Ik had hem op hoogte staan, maar moest toch meestal met de gieter aan de slag omdat er via de slang nauwelijks iets uitkwam.
-
Ja, toch wel? Ik had dat in eerste instantie ook bedacht, maar dat werd als een gek idee gezien omdat je dan veel 'plantruimte' verliest. Iemand hieronder geeft aan de grootte van jouw kas een goed formaat te vinden. Welke afmetingen heeft jouw kas (of kan ik dat ergens terugvinden?)
-
Goede tips, ook van het dak. Dankjewel! Zou je een enkele of een dubbele deur nemen? Omdat vanwege vergunningstechnische redenen de kas vlakbij huis komt, en in de zichtlijn vanuit de woonkamer de tuin in. Esthetisch gezien vind ik hout dan mooier. Ons hele huis is houtbouw :). goede tips van het looppad en de watervoorziening. De grondwaterpomp ligt ernaast, dus ik zal zeker zorgen voor een aansluiting in de kas.
-
Aankomend jaar gaat een bekende aannemer een kas voor mij bouwen van hout. Ik kan hem in principe helemaal zelf ontwerpen, budget is niet echt een issue. Ik ben benieuwd wat jij een waardevolle toevoeging vindt, wat echt niet mag ontbreken of wat je juist niet zou doen. Maximale grootte is zo'n 25m2.
-
Goedendag allemaal, Aantal jaar geleden hier veel gelezen en af en toe geschreven bij de aanvang van mijn volkstuintje, ik zal me even opnieuw voorstellen! Begin 30, onlangs moeder geworden en bezig met (moes)tuinieren sinds ik op kamers ontdekte hoe leuk ik het vond met planten en de aarde bezig te zijn. De afgelopen jaren onder andere een tuinontwerp-, permacultuur- en voedselbos(ontwerp)cursus gevolgd. Bezig met een opleiding in de kruiden(genees)kunde en ook spiritueel steeds meer verbinding met de aarde als Moeder gevonden. Super leuk, en vol enthousiasme om te beginnen, ben ik de afgelopen twee jaar tijdens de bouw van ons huis bezig geweest met een ontwerp voor de tuin. Onderdeel daarvan is een moestuin die zo'n 500 m2 beslaat. Helaas gooiden forse fysieke problemen én een bizar eisenpakket van de gemeente nogal wat roet in het eten van de uitvoering van dat ontwerp, maar langzaam gloort er weer wat groens aan de horizon. Met behulp van vrienden en familie een jaar geleden al een mooie gemengde haag aangeplant met veelal inheemse én wat uitheemse soorten, en pionierbomen. Een hovenier heeft nu zo'n 50+ bomen als eerste kruinlaag gezet, en een fruithaag aangeplant. Van het voorjaar wordt de tuinkas van zo'n 20 m2 gebouwd. De eerste groentenzaadjes zijn weer besteld bij Vreeken, net als een aantal moestuinbakken op hoogte. Bukken en echt met mijn handen in de aarde zit er komend jaar nog niet in fysiek gezien, maar hopelijk lukt het me zo heel kleinschalig wat te rommelen en hopelijk te oogsten. En wie weet is de gemeente ons dan langzaam vergeten en krijgen we wat meer vrijheid in onze eigen tuin. Ieder jaar hoop ik een nieuw plekje aan te kunnen leggen en nieuwe bomen te planten. Hartelijke groet!
-
Hi, Bedankt voor je toevoeging Patrijs. Dat topic ken ik inderdaad (dat is de enige toch?), maar de opties daar komen grotendeels overeen met de opties die ik al geprobeerd heb :). Had gehoopt dat hier wellicht nog nieuwe ideeën geopperd zouden worden.
-
Hi, Misschien is er al een topic met goede voorbeelden, maar ik kon hem niet vinden. Zo wel, excuses! Ik ben op zoek naar een slimme en voornamelijk overzichtelijke manier om mijn zaden te bewaren en te sorteren. Ik ben daarom heel benieuwd hoe iedereen hier zijn zaden bewaard. Ik had eerst een bak met laatjes, maar die werd al snel te klein. Daarna ging ik over op een klapper, maar de zakjes met zaad zijn vaak zo dik dat het door het grote aantal klappers allang niet meer overzichtelijk is. Foto's en toelichting zouden erg gewaardeerd worden! Alvast bedankt.
-
Wauw @eduro! Wat een mooie opzet / tekening. Ik word er al helemaal enthousiast van, dus daar kan ik zeker wat mee. Ik houd inderdaad wel van dat speelse, in plaats van de rijtjes achter elkaar. Mag ik vragen in welk programma je deze tekening hebt gemaakt? Wateropslag wordt inderdaad ook meegenomen in het geheel. Sowieso gaan we via ons huis het regenwater opvangen en hergebruiken. We gaan daarnaast een grondwaterpomp plaatsen voor de tuin en ik zal het water van de kassen gaan opvangen in tanks.
-
Bedankt voor jullie reacties @Jorieke123 en @tuinLB, en de gegeven suggesties. In principe komt er een hek om het hele stuk van 1500 m2. De kippen kunnen in principe dus in het hele stuk lopen, maar ik had al bedacht dat dat niet handig was met de moestuin etc. waarschijnlijk. Dat ze fruit dat op de grond liggen eten, vind ik niet zo erg. Waarschijnlijk produceert de boomgaard uiteindelijk toch meer fruit dan wij met zijn tweeën op krijgen. We laten het bouwen Ik wilde inderdaad beginnen met de boomgaard. Ik las ergens dat november de beste maand zou zijn voor het aanplanten van fruitbomen, dus daar zou ik dan naartoe werken. De kas is met name bedoeld voor het opkweken, tomaten, pepers, aubergines, paprika's, meloenen. En in de koudere maanden voor wat spinazie, sla etc. Voor ziekten en schimmels is het wellicht beter om twee kassen te hebben, zodat ik het met elkaar kan afwisselen.
-
Goedenmiddag, Ik heb het bericht iets ingekort. De vraag: op het stuk van 1500 m2, hoe kan ik dan het beste de fruitbomen voor de boomgaard positioneren? En heeft iemand tips hoe je een boomgaard het beste opbouwt? Daarnaast ben ik altijd benieuwd naar tips en trucs hoe andere mensen het stuk zouden indelen. Het oorspronkelijke bericht: Over twee jaar (ja, het duurt nog even) gaan man en ik verhuizen naar een stuk grond van 4300 m2. Wij gaan komend jaar aan de slag met het ontwerp en daarna moet het huis natuurlijk nog gebouwd worden. Van de tuin die overblijft is 1500m2 voor mijn moestuin en boomgaard. Even heel zwart-wit getekend (het grijze rechthoek wordt ons 'huis'): Het kavel is niet helemaal rechttoe, rechtaan en is hier en daar wat smaller en verderop weer wat breder, maar dat moet voor de beeldvorming niet zoveel uitmaken. Mijn plannen zijn als volgt: Moestuin: minimaal 200 m2 moestuin. Ik tuinier nu in bakken op 100m2, en dat bevalt heel goed, maar ik kan mij voorstellen dat ik splitsing maak van een deel vollegrondsteelt (bijv. pompoenenveldje) en deels in bakken. Pluktuin: +/- 50 m2 Kas: 20m2? Geen idee nog wat handig / werkbaar is. Een grote kas, twee kleinere kassen? Wat wel belangrijk is, is dat de kassen voor de zwarte lijn moeten komen te staan. Zij vallen dus buiten de hierboven genoemde 1500m2, maar dat heeft alleen maar met vergunningen te maken. Kippenhok: 50-100m2 (even afhankelijk of ik ze los in de tuin wil hebben, of dat ze in hun ren moeten blijven. Ik wil wel de kippen veel ruimte geven). Fruitveldje: 100m2 bestaande uit frambozen, bramen, druiven, bessenstruiken Boomgaard: dit is het punt waar ik nog helemaal geen verstand en geen kennis van heb. Wat we in de boomgaard zouden willen hebben: Stuk of twee appelbomen Perenboom Kersenboom Walnoot Andere noten zoals hazelaar, amandel, pijnboom Stuk of twee vijgen Stuk of twee pruimen Perzik, granaatappel, nectarine? En dan wil je natuurlijk ook ruimte voor een lekker zitje o.i.d. Omdat de voorbereidingen voor de moestuin en boomgaard natuurlijk al wel gewoon kunnen starten (grond voorbewerken, onkruid verwerken, gras inzaaien, bomen planten etc.), zonder dat de bouw afgerond is, ben ik alvast aan het bedenken hoe ik dit gedeelte het beste kan inrichten. Bovenstaande wil ik niet in een keer per se realiseren, kan mij voorstellen dat ik e.e.a. met de jaren aanpak / oppak of uitbreid, maar ik wil de fruitbomen wel op tijd aanplanten en daar goed over nagedacht hebben. Zijn er hier mensen die het leuk vinden om hier hun ideeën over te geven? Ik worstel zelf met name wat de juiste plaatsing van de boomgaard is ten opzichte van de moestuin en de rest van de tuin. En moet de boomgaard per se een strak, losstaand element zijn of is afwisseling ook leuk voor het beeld. etc. etc. Ben benieuwd! Als er nog vragen of onduidelijkheden zijn, dan hoor ik dat natuurlijk graag. Liefs, Anne
-
Bestaande border ophogen: alles eruit halen of laag erbovenop?
kevers reageerde op kevers's topic in Tuinvragen
Bedankt voor jullie reacties. Eruit halen is dus gewoon de beste optie. @weknow: jij zegt in de winter. Mag ik vragen waarom je zou wachten tot december en bijvoorbeeld niet in oktober al aan de slag gaat? Ik heb altijd begrepen dat herfst de betere periode voor dit soort dingen is omdat de plant al wel in ruststand gaat, maar de grond nog wel warm is. Alvast bedankt voor je uitleg -
Bestaande border ophogen: alles eruit halen of laag erbovenop?
kevers plaatste een topic in Tuinvragen
Hi medemoestuinierders, Nu het werk in de moestuin langzaam wat af neemt (voor mij dan in ieder geval) richt ik mijn aandacht weer op de achtertuin. Daar heb ik een bloemenborder waar ik graag een rand langs wil plaatsen (zo'n +/- 15 - 20 centimeter). Dat betekent dat ik de planten in die border ook moet ophogen. Tuinaarde is zo besteld, maar ik vroeg mij af wat nou de beste aanpak is met de al bestaande planten in die border (hij staat vrij vol geplant). Er staat onder andere: Kattenkruid Vlinderstruik Persicaria Pioenroos Echinea Rudbeckia Lupine Daglelie Toscaanse Jasmijn Akebia En nog wat ander spul. Zouden jullie alles eruit halen, grond erop gooien en alles opnieuw planten? En dan dit najaar of van het voorjaar? Of zouden jullie alles snoeien en de grond daar bovenop gooien waar mogelijk natuurlijk? En dan dit najaar of van het voorjaar? Ik weet even niet wat nu de beste aanpak is en hoop op wat zinnige adviezen Alvast bedankt! -
Alouette heb ik staan. Het is inderdaad geen blubber, dus ik gok dan geen aardappelziekte. Ik oogst wat ik die dag wil opeten, dus een snelle verwerking inderdaad. Ik dacht zelf na een rondje Google dat ik wellicht eerder had moeten oogsten. Waar Patrijs naar linkt kan het ook nog wel eens zijn. Ik ga in ieder geval alle aardappelen met aangetast blad oogsten en de rest in de gaten houden!
-
Aanvulling, de aardappelen van de aangetaste planten vertonen wel rotting. Waar heb ik dan wel mee te maken?
-
Bedankt voor je snelle reactie! De onderkant is niet pluizig. Wel dorrig, hard en droog. Ik zal rustig door oogsten en de komende week de aantasting goed in de gaten houden!
-
Zouden mensen met meer ervaring met deze ziekte kunnen beoordelen of het inderdaad op mijn aardappelen zit of dat de plant gewoon aan het afsterven is? Het is een vroeg ras en ik heb al een aantal keer geoogst. Dit is de eerste keer aardappelen voor mij, dus ik heb nog geen idee. Het zit nog niet in alle planten, dus mocht het zo zijn dan rooi ik vandaag zo veel mogelijk.
-
Wat ontzettend knap gedaan hoor!
-
Bedankt voor je reactie Patrijs. Leuk😊 De aardbeien zijn inderdaad dit jaar pas gezet en waren niet veel meer dan wortels. Die kunnen dus nog een goede groeispurt gebruiken! Goed dat je het zegt van de foto's. Ik schrijf de updates op mijn telefoon en dan zijn de kleine foto's wat meer in verhouding op je scherm. Op een computer zullen ze echter wel heel klein zijn. Ik zal er de volgende keer rekening mee houden.
-
Bedankt nog voor de aanvullende reactie Ciska! Vogels genoeg in de achtertuin. Familie Mees brengt meermaals per dag een bezoekje om te snacken. Zo kwam ik er achter dat mijn pruimenboom ook vol luis zat 😥. Ze bewegen zich nu ook langzaam van de lupines naar de cosmea's en de echinea's. Besloten om het zijn gang maar te laten gaan. Ik wil inderdaad niets kapotmaken door te spuiten oid. In m'n moestuin zie ik heel veel van onze gestippelde vrienden, dus regelmatig neem nu ik een voorraadje mee die ik dan in de achtertuin uitzet. Het lijkt echter net zo weinig zoden aan de dijk te zetten als de door mij uitgezette larven. Ze verdwijnen allemaal en ik zie ze eigenlijk nooit terug als ik in de tuin aan het werk ben. Kan dat ook nog een reden hebben? Het is dit jaar gewoon blijkbaar echt heel erg. Lang over nagedacht wat de oorzaak kon zijn, maar waarschijnlijk te weinig voeding in de bodem. Ik heb dit jaar helemaal geen compost aangebracht in de siertuin.
-
Na het voorstelrondje van de vorige keer, nu tijd om een update te plaatsen. Het groeit en bloeit inmiddels steeds meer. En wat heb ik mij verheugd op juni. Nog meer bloei! Er wordt heel wat regen voorspeld voor aankomend weekend. Ik hoop van harte dat dit allemaal precies in mijn moestuin gaat vallen Bed 1: aardbeien en knoflook De aardbeienoogst is langzaamaan begonnen, maar ik had eerlijk gezegd al wat meer aardbeien verwacht. Wellicht moet ik ook gewoon geduldig zijn. Van de week ook gekeken of er bij de knoflook al wat te zien was en er lijken al kleine knolletjes aan te zitten. De stengels blijven echter erg dun, dus ik vrees dat het geen hele bollen met teentjes meer worden. Ik had ze wel laat gepoot. Bed 2: Bloemen 🏵️ Jaaa! Eindelijk ook het bloemenbed ingeplant. Toen ik begin mei doorhad dat het nog even ging duren voordat ik voldoende grond had voor dit bed heb ik een deel van de Dahlia's al voorgetrokken in de kas, dus gelukkig staat er al wat. Verder hele kleine zaailingen nog. Door ruimtegebrek kon ik helaas veel dingen niet verpotten in grotere potten. Gelukkig is er tot nu toe niet veel gesneuveld. Er staan nog wat bakken te wachten in de kas tot de planten iets groter zijn. Ook dat gaat er de komende dagen met de regen allemaal uit. Bed 3: Tomaten, meloenen, paprika's en kruiden Afgelopen weekend heel druk geweest met het installeren van het tomatenafdak (met dank aan een geweldige schoonvader). Ziet er mooi uit en ben er heel blij mee. De zijkanten zijn nog vrij open, maar bij hele erge slagregen kan ik daar alsnog zeil spannen. De tomaten zijn stevige planten geworden, ondanks dat ze thuis vrij warm en licht stonden. Ze hebben een schepje houtas en wat brandnetels mee gekregen. Er staat: * Ildi * Liguria * Blackmoor * Cassidy's Folly * Green Zebra * Glossy Rose Blue * Kondine Red In het midden staan nog twee watermeloenen (sugar baby). Die wilde ik eerst in een grote teil in de kas zetten, maar eigenlijk is daar in dat plastic ding helemaal geen ruimte voor. Ben benieuwd of dit warm genoeg voor ze is. Anders is het jammer, maar helaas. Tussendoor staan ook nog verschillende kruiden. De paprika's moeten nog uitgeplant worden. De vroege varianten komen hierbij, de rest krijgt wel een plekje in de kas. Bed 4 & 7: pompoen, stokbonen en maïs, en ui/sjalot, wortel/pastinaak, en courgette Ik zet deze twee bedden hier even samen neer, omdat dat mijn project van de afgelopen week wat duidelijker laat zien. Ik ben helaas vergeten een overzichtsfoto te maken. Ik heb twee rozenbogen naast elkaar gezet, goed vastgebonden met tie wraps en daarna heb ik er kippengaas aan vastgemaakt. Het idee is dat in het ene bed twee pompoenen (mini blue hubbard en flespompoen) en in het andere bed een klimmende courgette (long green trailing) hun weg omhoog gaan vinden. Het is een experiment, niet erg als het mislukt. Wel erg leuk als het wel lukt. Heb er ook nog wat klimmende bloeiers bij gezet, dus hopelijk wordt het een prachtig gezicht. Verder zijn in bed 4 nog wat maïs planten uitgezet, en staan er nog wat pompoenen die wel over de grond mogen gaan slingeren. De eerste stokslabonen hebben hun blaadjes laten zien. De stokspekbonen hebben besloten nog even ondergronds te blijven. In bed 7 staan de uien en sjalotten nog steeds rechtop, terwijl mijn buurman ze al gerooid heeft. Niets meer aan te redden bij hem. Ik heb echter van de week een uitje gecheckt en ook hier zaten larven in. Ben er dus bang voor dat het niets gaat worden, maar we zullen zien. De worteltjes en pastinaken nemen ook steeds meer vorm aan. Het is de eerste keer dat het mij gelukt is pastinaken überhaupt op te laten komen, dus daar ben ik al content mee 😄. Er tussen staan nog verschillende courgettes, te weten: * Black beauty * Bianca di Trieste * Citroencourgette * Ronde van Nice Bed 5: aardappel, kapucijner, bloemkool Het gaat goed in dit bed. De aardappelen komen langzaam in bloei en de kapucijners grijpen steeds hoger de stellage in. Ik heb de eerste bruine vruchten al zien zitten 😄 en de eerste goudsbloem laat haar kleuren zien. Het was een mix dus ik ben heel benieuwd wat eruit gaat komen. Met de voorspelde regen van aankomend weekend gaat ook de bloemkool en de romanesco naar buiten. Bed 6: Komkommer, tuinboon, rode biet en knolvenkel De eerste tuinbonen zijn geoogst en gegeten. Smaakten prima door de wok heen. Het valt gelukkig heel erg mee met de luizen. Ik heb ze in het begin consequent wekelijks afgespoten. Nu zitten er heel veel lieveheersbeestjes in, dus laat ik ze maar met rust. De komkommers zijn eind mei naar buiten gegaan en hebben wel iets te lijden gehad, maar grijpen zich inmiddels, met soms een beetje sturing, goed vast in de panelen. Ik heb staan: * Marketmore * Telegraph * White wonder * Muismeloen (oké geen komkommer, maar idee past erbij) Verder erg druk bezig de boel wat op te leuken. Een blauwe regen, een kamperfoelie en een druif bij het tuinhuisje gezet. Bezig om een pergola te maken, inclusief nieuwe poort, waar ik een paar mooie clematis tegenaan wil zetten (iemand nog tips voor mooie soorten?). Met het oog op de voorspelde regen, gaat project regengoot nu even voor. Dan kan ik mijn IBC tank mooi vullen met lekker regenwater en ben ik minder afhankelijk van het falende pompsysteem. Ik ben verder nog steeds aan het wachten op een lading champost om mee te mulchen, maar als dat nog lang gaat duren moet ik toch wat anders verzinnen. Als iemand nog een tip heeft, hoor ik het graag! Achtertuin Ook in de achtertuin is er hard gewerkt. In de voormalig moestuin (+/- 5 M2) zijn inmiddels een vijg, twee cranberries en een blauwe (roze) bes aan de collectie fruitplanten toegevoegd. Er stonden al drie verschillende zomerframbozen (die door hun verhuizing met snoei in maart nog niets gaan doen dit jaar ben ik bang) en een braam (zelfde verhaal als de frambozen). Daarnaast staan er nog aardbeienplanten die ik over had van vorig jaar, een aardpeer en wat vergeten knoflook die dit voorjaar opeens zichzelf liet zien. De bedoeling is verder vooral heel veel kruiden bij te zaaien de komende weken. Gisteren een speciekuip voor de munt ingegraven. Deze kon je daarna tot de rand vullen met het zweet dat ik verloren ben. Slecht plan met deze temperaturen 🤣 In de rest van de tuin woedt de luizenplaag gewoon door. Ontdekt dat ook de pruimenboom van top tot teen onder zit helaas. Ik neem iedere keer wat lieveheersbeestjes uit de moestuin mee, maar ze lijken gewoon te verdwijnen. Familie Mees vermaakt zich echter goed met alle lekkernijen en de paarse lupine probeert zich er dapper doorheen te slaan. Verder lijk ik dit jaar voor het eerst een pioenroos te krijgen! Verheug me er nu al op. Er staan vijf planten, en maar eentje met een knop, maar vorig jaar had ik nog helemaal geen knoppen dus dat is vooruitgang. Dat was de update voor deze keer! Benieuwd naar de vooruitgang de komende weken.
-
Bedankt voor alle reacties. Niets doen was ook mijn eerste reactie, naast extracten van diverse planten, gebruik ik niets onnatuurlijks in de tuin. Het doet alleen elke keer een beetje pijn als ik ernaar kijk. Lupines zijn een van mijn favoriete bloemen en ik heb al een paar jaar veel werk gestoken in het creëren van een bloemenzee op die plek. Ik ben bang dat wanneer de lupines dadelijk 'op' zijn inderdaad de pioenen en andere bloemen aan de beurt zijn. Aan de andere kant is de balans inderdaad goed verstoord en hopelijk wordt deze zo weer hersteld. Kan ik nog iets doen om natuurlijke vijanden aan te trekken?
-
In mijn achtertuin woedt een luizenplaag. En dan bedoel ik niet een paar luizen op een paar plantjes, maar mijn lupines worden echt van top tot teen bedekt met bladluizen. De bloemen komen er niet eens doorheen. Ik heb de plaag weken in toom weten te houden met plantextract, maar daar was ik dagelijks wel druk mee. Vervolgens een fortuin uitgegeven aan lieveheersbeestjeslarven, in de hoop dat dat een permanentere oplossing zou zijn. Dat is nu bijna twee weken geleden. Toen ben ik ook gestopt met sprayen omdat ik de larven niet wilde schaden. Sindsdien is het dus echt ontploft en ik ben bang dat andere planten er straks ook aangaan. Geen lieveheersbeestje te bekennen overigens. Moet ik nog langer wachten? Geduld uitoefenen? Of is de kans groot dat experiment lieveheersbeestje mislukt is en ik drastischere maatregelen moet nemen? Foto's ter illustratie.
Over moestuin forum
Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.