Jump to content

Eindelijk juni

Sign in to follow this  
kevers

135 views

Na het voorstelrondje van de vorige keer, nu tijd om een update te plaatsen. Het groeit en bloeit inmiddels steeds meer. En wat heb ik mij verheugd op juni. Nog meer bloei! Er wordt heel wat regen voorspeld voor aankomend weekend. Ik hoop van harte dat dit allemaal precies in mijn moestuin gaat vallen :)

 

Bed 1: aardbeien en knoflook

 

IMG_20200601_213818.thumb.jpg.d5efb4df0cdbd2675f0138a90f07873f.jpgDe aardbeienoogst is langzaamaan begonnen, maar ik had eerlijk gezegd al wat meer aardbeien verwacht. Wellicht moet ik ook gewoon geduldig zijn. Van de week ook gekeken of er bij de knoflook al wat te zien was en er lijken al kleine knolletjes aan te zitten. De stengels blijven echter erg dun, dus ik vrees dat het geen hele bollen met teentjes meer worden. Ik had ze wel laat gepoot.

 

Bed 2: Bloemen 🏵️

 

IMG_20200601_213751.thumb.jpg.8538f62d5f2f47c79fc2586aa0bc9a1f.jpgJaaa! Eindelijk ook het bloemenbed ingeplant. Toen ik begin mei doorhad dat het nog even ging duren voordat ik voldoende grond had voor dit bed heb ik een deel van de Dahlia's al voorgetrokken in de kas, dus gelukkig staat er al wat. Verder hele kleine zaailingen nog. Door ruimtegebrek kon ik helaas veel dingen niet verpotten in grotere potten. Gelukkig is er tot nu toe niet veel gesneuveld. Er staan nog wat bakken te wachten in de kas tot de planten iets groter zijn. Ook dat gaat er de komende dagen met de regen allemaal uit. 

 

Bed 3: Tomaten, meloenen, paprika's en kruiden

 

IMG_20200601_213727.thumb.jpg.de19286a8ef5468003ef2af4c7b56b94.jpgAfgelopen weekend heel druk geweest met het installeren van het tomatenafdak (met dank aan een geweldige schoonvader). Ziet er mooi uit en ben er heel blij mee. De zijkanten zijn nog vrij open, maar bij hele erge slagregen kan ik daar alsnog zeil spannen. De tomaten zijn stevige planten geworden, ondanks dat ze thuis vrij warm en licht stonden. Ze hebben een schepje houtas en wat brandnetels mee gekregen. Er staat:

* Ildi

* Liguria 

* Blackmoor

* Cassidy's Folly

* Green Zebra

* Glossy Rose Blue

* Kondine Red

 

In het midden staan nog twee watermeloenen (sugar baby). Die wilde ik eerst in een grote teil in de kas zetten, maar eigenlijk is daar in dat plastic ding helemaal geen ruimte voor. Ben benieuwd of dit warm genoeg voor ze is. Anders is het jammer, maar helaas. Tussendoor staan ook nog verschillende kruiden.

 

De paprika's moeten nog uitgeplant worden. De vroege varianten komen hierbij, de rest krijgt wel een plekje in de kas.

 

Bed 4 & 7: pompoen, stokbonen en maïs, en ui/sjalot, wortel/pastinaak, en courgette

 

Ik zet deze twee bedden hier even samen neer, omdat dat mijn project van de afgelopen week wat duidelijker laat zien. Ik ben helaas vergeten een overzichtsfoto te maken. 

 

IMG_20200601_213711.thumb.jpg.278ce50c1d41c3ddcb92c54218614b77.jpgIMG_20200601_213717.thumb.jpg.d3807eda00c6de9b3f50d166ee9d2c80.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik heb twee rozenbogen naast elkaar gezet, goed vastgebonden met tie wraps en daarna heb ik er kippengaas aan vastgemaakt. Het idee is dat in het ene bed twee pompoenen (mini blue hubbard en flespompoen) en in het andere bed een klimmende courgette (long green trailing) hun weg omhoog gaan vinden. Het is een experiment, niet erg als het mislukt. Wel erg leuk als het wel lukt. Heb er ook nog wat klimmende bloeiers bij gezet, dus hopelijk wordt het een prachtig gezicht.

 

Verder zijn in bed 4 nog wat maïs planten uitgezet, en staan er nog wat pompoenen die wel over de grond mogen gaan slingeren. De eerste stokslabonen hebben hun blaadjes laten zien. De stokspekbonen hebben besloten nog even ondergronds te blijven. 

 

In bed 7 staan de uien en sjalotten nog steeds rechtop, terwijl mijn buurman ze al gerooid heeft. Niets meer aan te redden bij hem. Ik heb echter van de week een uitje gecheckt en ook hier zaten larven in. Ben er dus bang voor dat het niets gaat worden, maar we zullen zien. De worteltjes en pastinaken nemen ook steeds meer vorm aan. Het is de eerste keer dat het mij gelukt is pastinaken überhaupt op te laten komen, dus daar ben ik al content mee 😄. Er tussen staan nog verschillende courgettes, te weten:

* Black beauty

* Bianca di Trieste

* Citroencourgette

* Ronde van Nice

 

Bed 5: aardappel, kapucijner, bloemkool

 

IMG_20200601_213640.thumb.jpg.08c9273b3b60dee4e64790fc3b7bbfcd.jpgIMG_20200601_213703.thumb.jpg.398db2fc8233e9a09cc70b0816cb5221.jpg

 

Het gaat goed in dit bed. De aardappelen komen langzaam in bloei en de kapucijners grijpen steeds hoger de stellage in. Ik heb de eerste bruine vruchten al zien zitten 😄 en de eerste goudsbloem laat haar kleuren zien. Het was een mix dus ik ben heel benieuwd wat eruit gaat komen.

 

Met de voorspelde regen van aankomend weekend gaat ook de bloemkool en de romanesco naar buiten.

 

Bed 6: Komkommer, tuinboon, rode biet en knolvenkel

 

IMG_20200601_213653.thumb.jpg.480040afe6f9450a720554724104418b.jpgDe eerste tuinbonen zijn geoogst en gegeten. Smaakten prima door de wok heen. Het valt gelukkig heel erg mee met de luizen. Ik heb ze in het begin consequent wekelijks afgespoten. Nu zitten er heel veel lieveheersbeestjes in, dus laat ik ze maar met rust. 

 

De komkommers zijn eind mei naar buiten gegaan en hebben wel iets te lijden gehad, maar grijpen zich inmiddels, met soms een beetje sturing, goed vast in de panelen. Ik heb staan:

* Marketmore

* Telegraph

* White wonder

* Muismeloen (oké geen komkommer, maar idee past erbij)

 

Verder erg druk bezig de boel wat op te leuken. Een blauwe regen, een kamperfoelie en een druif bij het tuinhuisje gezet. Bezig om een pergola te maken, inclusief nieuwe poort, waar ik een paar mooie clematis tegenaan wil zetten (iemand nog tips voor mooie soorten?). Met het oog op de voorspelde regen, gaat project regengoot nu even voor. Dan kan ik mijn IBC tank mooi vullen met lekker regenwater en ben ik minder afhankelijk van het falende pompsysteem.

 

Ik ben verder nog steeds aan het wachten op een lading champost om mee te mulchen, maar als dat nog lang gaat duren moet ik toch wat anders verzinnen. Als iemand nog een tip heeft, hoor ik het graag! 

 

Achtertuin

 

Ook in de achtertuin is er hard gewerkt. In de voormalig moestuin (+/- 5 M2) zijn inmiddels een vijg, twee cranberries en een blauwe (roze) bes aan de collectie fruitplanten toegevoegd. Er stonden al drie verschillende zomerframbozen (die door hun verhuizing met snoei in maart nog niets gaan doen dit jaar ben ik bang) en een braam (zelfde verhaal als de frambozen). Daarnaast staan er nog aardbeienplanten die ik over had van vorig jaar, een aardpeer en wat vergeten knoflook die dit voorjaar opeens zichzelf liet zien. De bedoeling is verder vooral heel veel kruiden bij te zaaien de komende weken. Gisteren een speciekuip voor de munt ingegraven. Deze kon je daarna tot de rand vullen met het zweet dat ik verloren ben. Slecht plan met deze temperaturen 🤣

 

Kruiden- en fruittuin in wordingDappere lupine

 

 

 

 

 

In de rest van de tuin woedt de luizenplaag  gewoon door. Ontdekt dat ook de pruimenboom van top tot teen onder zit helaas. Ik neem iedere keer wat lieveheersbeestjes uit de moestuin mee, maar ze lijken gewoon te verdwijnen. Familie Mees vermaakt zich echter goed met alle lekkernijen en de paarse lupine probeert zich er dapper doorheen te slaan. 

 

Verder lijk ik dit jaar voor het eerst een pioenroos te krijgen! Verheug me er nu al op. Er staan vijf planten, en maar eentje met een knop, maar vorig jaar had ik nog helemaal geen knoppen dus dat is vooruitgang.

 

Dat was de update voor deze keer! Benieuwd naar de vooruitgang de komende weken.

 

  • Like 4
Sign in to follow this  


2 Comments


Recommended Comments

Wat een leuke update, je hebt hard gewerkt.

Ik denk dat met al die klimmers je tuin over een maandje goed vol staat.

Die aardbeienplantjes zijn wat klein en kunnen dus niet zoveel geven, volgend jaar zullen ze flink groter zijn en een mooie oogst geven.

 

De foto's mogen van mij wel wat groter, maar dat licht aan mij, ik ben wat onhandig met het telkens openen en sluiten.

Share this comment


Link to comment

Bedankt voor je reactie Patrijs. Leuk😊

De aardbeien zijn inderdaad dit jaar pas gezet en waren niet veel meer dan wortels. Die kunnen dus nog een goede groeispurt gebruiken!

 

Goed dat je het zegt van de foto's. Ik schrijf de updates op mijn telefoon en dan zijn de kleine foto's wat meer in verhouding op je scherm. Op een computer zullen ze echter wel heel klein zijn. Ik zal er de volgende keer rekening mee houden.

Share this comment


Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...