Ga naar inhoud
Bekijk in de app

Een betere manier om deze website te gebruiken. Meer informatie.

Moestuin Forum

Een app met volledig scherm op uw startscherm met pushmeldingen en meer.

Om deze app op iOS en iPadOS te installeren
  1. Tik op Deelpictogram in Safari
  2. Blader door het menu en tik op Toevoegen aan startscherm.
  3. Tik op Toevoegen in de rechterbovenhoek.
Om deze app op Android te installeren
  1. Tik op het menu met drie puntjes (⋮) in de rechterbovenhoek van de browser.
  2. Tik op Toevoegen aan startscherm of App installeren.
  3. Bevestig door op Installeren te tikken.

Tomenco

Leden
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  1. Dorian startte met het volgen van Tomenco
  2. Zwarte framboos kan stengels maken van ca. 4 m. Het beste is kweken als bramen. Die van mij staan in de zon en dat gaat prima.
  3. Toevallig net een interessant stukje gelezen over het dieven van tomaten http://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/vruchtgewassen/tomaat/ Bijna onderaan de pagina.
  4. Tomenco reageerde op Marlein's topic in Groente
    Als je groene komkommers te lang laat hangen worden ze geel en bitter.
  5. Ik heb verschillende schoffels, maar een rolschoffel zoals hieronder vind ik het gemakkelijkst en vlugst werken. http://blogimages.seniorennet.be/fruit/782-92899a290a750f8d8b8ffe8dc32586af.JPG
  6. Zelf nog nooit gemaakt, maar kennissen die heel veel vlierbloesembubbels maken, gebruiken altijd plastiek flessen van frisdrank met bruis. Volgens hen zijn flessen van water zonder bruis zijn niet sterk genoeg, idem glazen flessen (champagneflessen moet natuurlijk wel lukken )
  7. Voor de tomaten in pot gebruik in bamboestokken waaraan in de tomaten vastbind of vastklem (dezelfde klemmetjes waar Rubo het al over had) en voor de tomaten in de serre gebruik ik touw. Tomatenspiralen heb ik ook liggen, maar dat vind ik ondingen. Denk niet dat er echt een beste methode is, alleen een persoonlijke voorkeur.
  8. Ja, inderdaad. Tijdens het seizoen maak ik altijd een heleboel vlierbloesemaftreksel of hoe het ook noemt (zonder suiker en citroenzuur) en dat vries ik in. Daarvan maak ik later de siroop. Soms met sinaasappel, limoen en citroen, soms alleen met limoen, soms zonder extra citrussap (die vind ik het lekkerst in de karnemelk) ... Je kan ook tijdens het trekken de vlierbloesems bedekken met limoen-, sinaasappel- en/of citroenschijfjes bij voorkeur onbespoten. Maar aangezien hier alleen maar onbespoten citroenen te vinden zijn, voeg ik achteraf het sap toe voor de smaak.
  9. Opletten met vlierbloesemchampagne in glazen flessen dat de flessen niet gaan springen door de druk, want voor je het weet heb je bommetjes in huis. Het veiligste zijn plastiek flessen van spa bruis. Smaken verschillen natuurlijk, maar ik vind dat vlierbloesem die in contact komt met heet water een vies smaakje krijgt. En voor de houdbaarheid is het niet nodig.
  10. Eerst de suiker oplossen heb ik ook nog gedaan, maar dan krijg je zo'n plakboel bij het zeven.
  11. De bubbels lust ik ook niet, maar de siroop .... mjam, mjam... Heb al verschillende recepten geprobeerd, maar de koude methode is volgens mij de beste: Basisrecept: - Vul een kom met mooie vlierschermen (geen verkleurde bloemen, zo weinig mogelijk steeltjes). Bedek de vlierschermen met schijfjes citroen en voeg koud water toe tot alles onder water staan. Een bord bovenop zorgt ervoor dat alles mooi onder water blijft. - Laat 1 tot 3 dagen staan. (Zelf laat ik het 1, maximum 2 dagen staan op een koele plaats) - Zeef de vloeistof door een fijn doek. - Voeg suiker en citroenzuur bij de vloeistof: neem 1 kg suiker en 1 eetlepel citroenzuur per liter vloeistof. - Vloeistof opwarmen tot de suiker gesmolten is (niet laten koken) en in flessen gieten. Naast citroenschijfjes kan je ook limoen-, appelsien-, pompelmoes-schijfjes of -sap toevoegen. Siroop met sap van 2 sinaasappels, 2 citroenen en 2 limoenen op 1 liter vlierbloesemvloeistof gaat hier goed naar binnen in de zomer. De siroop aanlengen met spa om vlierbloesemlimonade te bekomen, is ook lekker aangelengd met karnemelk, of een scheutje in witte wijn.
  12. Mijn ervaring is dat stekjes moeilijk overwinteren, met oudere planten heb ik nog nooit problemen gehad.
  13. Tomenco reageerde op Tomenco's topic in Voordeur
    Hartelijk dank voor het sympathieke welkom.
  14. Hartelijk dank voor de reactie. De Bleue de Belgique had ik gekozen omdat ik gelezen had dat de pruimen geschikt waren om te drogen en dat ze relatief lang zouden bewaren. Boom zou ook niet veel last hebben van ziekten .... Wel dus. Opal heb ik reeds, net als Wignon, Saint Cathérine, Magna Glauca en Monsieur Hatif. Ik had gedacht om de BdB te vervangen door Jefferson.
  15. Tomenco plaatste een topic in Fruit en noten
    Twee jaar geleden hebben we een 6-tal pruimenbomen aangeplant, waarvan eentje (Bleue de Belgique) vorig jaar de geest gegeven heeft. Waarschijnlijk ten gevolge van bloesemmonilia. Nu zou ik graag een nieuwe pruimenboom op dezelfde plaats planten. Volstaat het om de oude grond te verwijderen en te bespuiten tegen monilia of kan ik het beter helemaal vergeten.
  16. Heb ooit eens boomtomaat gezaaid, die vier jaar kunnen overhouden (is niet wintervast) maar nooit een vrucht gezien.

Browser pushmeldingen instellen in uw browser

Chrome (Android)
  1. Tik op het slotpictogram naast de adresbalk.
  2. Tik op Machtigingen → Meldingen.
  3. Pas uw voorkeuren aan.
Chrome (Desktop)
  1. Klik op het hangslotpictogram in de adresbalk.
  2. Selecteer Site-instellingen.
  3. Zoek Meldingen en pas uw voorkeuren aan.