Jump to content

BertM

Members
  • Content Count

    7
  • Joined

  • Last visited

Personal Information

  • LOCATION
    Enschede
  • Hobbies
    Charcuterie- Bijen

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

  1. Een tijd(je) geleden via dit forum een achterham gekocht en deze verwerkt tot een hammetje. Project van een jaar, maar dat was het wel waard. Hieronder de link naar het recept en de werkwijze: http://www.charcuterie-worst.nl/forum/index.php/topic,469.0.html
  2. BertM

    bijen houden

    Met het mooie weer worden de bijen ook weer aktief. Er komt zelfs al stuifmeel binnen. Helaas is de winter nog niet voorbij, dus vanaf nu opletten. Ondertussen de oude raampjes in de ontsapper omgesmolten
  3. BertM

    bijen houden

    In de winter houden bijen geen winterslaap, maar zitten ze "op een tros" in de kast met in het midden de koningin en houden ze elkaar warm. Ze zitten vlak bij het voer, en zullen in de winter zich dus verplaatsen in de kast om bij het voer (honing) te blijven. Bijen vliegen niet als de temperatuur onder de 10 graden, is het weer goed en er schijnt een zonnetje op de kast zal je in de winter toch de bijen zien vliegen op een zogenaamde reinigingsvlucht (even poepen dus) Heeft de buurvrouw toevallig de was buiten hangen dan zal deze zeker geen fan van je gevleugelde vriendinnen zijn. De "winterbijen" leven langer dan een "zomerbij": ze leven van oktober tot maart, terwijl de "zomerbij" maar ongeveer 5 weken leeft. De koningin kan wel 2 tot 3 jaar oud worden. In de winter kan de imker weinig doen en moet de bijen met rust laten. Doe je dit niet en de bijen raken "van het voer af" zullen ze sterven van de honger. Vorige winter heb ik samen met een aantal van mijn mede cursisten een oudere imker die als een van de weinigen nog weet hoe men oude korven maakt zo gek gekregen om ons dat te leren. Helaas hebben we die in maart vorig jaar moeten staken door de corona, maar heb hem toch af kunnen maken.
  4. Hoi Natalie, Nee hoor, goed gelukt. Heb hem samen met de leden van mijn bbq aangesneden tijdens een cursus messenslijpen en ze waren allemaal positief.
  5. als dat zo was heb je geluk, deze is zeldzaam
  6. BertM

    bijen houden

    In 2019 ben ik gestart met de basiscursus imkeren, dit was altijd al iets wat me interesseerde sinds mijn jeugd. In een basis cursus leer je de grond beginselen van het bijenhouden en in de loop van dat jaar mijn eerste "aflegger" gekregen, waarbij het voor het "eggie" dus begon. Op mijn moestuin kan ik helaas geen bijen houden, aangezien in het naburige complex ook al een bijenstal is, en 2 bijen stallen bij elkaar is lastig, daar krijgen imkers onderling ruzie over. Nu had ik het geluk dat er in de naburige wijk in Enschede er door de buurt samen met de gemeente een bijenstal was neergezet, en toen ik er imkers bezig zag erop afgestapt en gevraagd of er nog plaats in de bijenstal was, en dit antwoord was positief, dus kan ik er 2 volken houden. We zijn een anderhalf jaar verder, heb dus een vol jaar mogen werken "in de bijen". In dit jaar van alles meegemaakt: volken "moerloos" waardoor de dames je tot het eind van de straat brachten.. honing slingeren.. bijenwas smelten thuis en dan de volgende dag door een wolk bijen die natuurlijk op de geur van de honing afkwamen moest lopen... Ik werk met het ras Carnica, een ras welke van oorsprong uit Sloveniƫ/Oostenrijk komt en bekent staan als vriendelijk. Verder wordt er in Nederland met Buckfast bijen en met de zwarte bij gewerkt, een Bij welke van oorsprong uit noord europa komt en dus ook hier in Nederland. De laatste is wat lastig om mee te imkeren, dat is de reden dat in de jaren 60 veel mensen zijn overgestapt op carnica en buckfast. Nu zag ik dat Charly hier een aantal jaren geleden ook een post heeft gestart over de cursus en daar staat ook veel info in. We staan nu aan het begin van het bijenjaar dus kan hier een jaar imkeren mooi in beeld brengen. Helaas ben ik er gisteren achter gekomen dat 1 bijenvolk is overleden, deze had wat problemen gehad in het najaar maar is erg klein de winter ingegaan. Gisteren zaten er nog maar 100 dode bijen in de kast, en die zijn dus door de kou gestorven, er zat nog voldoende voer in. Bijen zitten in de winter op de "tros" rond de koningin en houden elkaar warm, de temperatuur in de tros is zelfs in de winter rond de 37 graden. Wordt de tros te klein, kunnen ze elkaar niet warm houden en sterven dus door de kou. Helaas is er overal onverklaarbare sterfte in bijen kolonies, ook bij ervaren imkers. Ook de zogenaamde "Verdwijnziekte" komt voor: de bijen verlaten de kast zonder aanwijsbare reden en verdwijnen dus. Ook de varoa mijt, die sinds 20 jaar vanuit Azie in het land is aangekomen is een probleem waar de imker mee om moet gaan. Nu komt ook de Aziatische Hoornaar vanuit het zuiden ook richting nederland, deze hoornaar eet bijen en kan dus in een dag een kolonie in een dag uitmoorden. op youtube staat een filmpje gemaakt bij de opening van de bijenstal en appelhof, gerealiseerd door de buurt:
  7. Hallo Allemaal! Ik zal me even voorstellen: 55 jaar en lees al enkele jaren mee. Sinds 3 jaar een moestuin en leer nog elke dag hoe het niet moet verder druk met charcuterie, heb hier een forum en een FB groep over. Ook druk met fermenteren met van alles: groente, azijn, vlees, kaas etc. 2 jaar geleden de basis cursus bijen gevolgd, en sinds die tijd ook imker. Jorieke vroeg of ik hier een topic voor wou maken op dit leuke forum, en dat doe ik met plezier. Bert

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...