-
Aantal items
105 -
Registratiedatum
-
Laatst bezocht
Inhoudstype
Forums
Moestuin Seizoen
Wiki
Kalender
Alles dat geplaatst werd door methikal
-
Hoi Tijs, Hoe heb je het houten regelwerk precies vastgemaakt aan het frame?
-
Ziet er goed uit. Veel plezier ervan!
-
Duidelijk! Iedereen bedankt voor de reacties. Ik leg ze wel even wat warmer de komende dagen om te kijken wat dat doet. Mocht dat ook niet werken dan gaan ze gewoon de grond in en kijken we wel hoe dat gaat.
-
Twee weken geleden de Frieslanders in de schuur in het licht gelegd. Nu nog steeds geen teken dat ze gaan spruiten. Is dit normaal? In de schuur is het tussen de 0 en 10 graden. Moet ik ze (tijdelijk) iets warmer leggen om het spruiten te starten?
-
Inmiddels ruim een maand verder en eindelijk de hele moestuin gespit. Op het laatste stuk zat ontzettend veel wortelen van kweekgras, heermoes en nog iets... Na het spitten het hoofdpad gemaakt en de 14 percelen ingedeeld. Binnen heb ik de pepers en paprika's verspeend en tomaten gezaaid. Daarnaast nog prei en kolen gezaaid half februari. Die beginnen inmiddels goed te groeien. Nu de komende week de percelen verder voorbereiden met compost en verteerde mest (als die deze week eindelijk geleverd wordt..).
-
De reis van een beginnend tuinder
methikal reageerde op metalmini's blog bericht in De reis van een beginnend tuinder
Gaaf hoor om zoveel grond te bezitten. Geniet ervan! Tomaten verspeent men normaal gesproken als de eerste twee echte blaadjes verschijnen. Kan het niet helemaal goed zien op de foto, maar volgens mij zijn de meeste plantjes alleen nog voorzien van de twee kiemblaadjes. Ik zou nog even wachten. Daarna verspeen ik ze altijd naar 10 cm potjes en dan 1 per potje. Succes! -
€ 40,- voor 150 m2, incl. water en contributie vereniging.
-
Was er al bang voor Het zit vooral aan één kant van de moestuin. Misschien toch maar een jaartje afdekken. Haal het in ieder geval zoveel als mogelijk weg net als het kweekgras. Bedankt!
-
Ben de tuin aan het omspitten. Zit op een stuk met veel kweekgras en nog iets dat ik niet thuis kan brengen. Iemand enig idee? Wat op de foto staat is hoe het een centimeter of 5 tot 20 diep in de grond zit.
-
Dit jaar een tuin toegewezen gekregen bij een moestuinvereniging, na ruim 2 jaar op de wachtlijst te hebben gestaan. Dus een nieuwe tuin en gelukkig dit keer een tuin in de vorm van een rechthoek. De vorige tuin was bijna een driehoek wat het lastig maakte om goede percelen te maken waar je altijd overal bij kon komen. Desalniettemin twee erg leuke, maar vooral leerzame jaren gehad daar. Zoals gezegd nu dus aangesloten bij een vereniging. Dit biedt voor mij voordelen in te lenen gereedschappen, zodat je niet alles zelf hoeft aan te schaffen en te stallen, maar ook een gezamenlijke bestelling voor mest, compost, etc. Nu hard aan het werk om te tuin gereed te maken voor het volgende seizoen. Besloten om de hele tuin te spitten. Voorgaande 'bewoner' heeft er het laatste jaar niets aan kunnen doen. Gelukkig hebben de mede-tuinders vorig jaar zomer het meeste onkruid weggehaald en vervolgens afgedekt met zeil. Helaas ook hier stukken met veel kweekgras. Dus met een riek bij de hand alle spaghetti-wortelen weer zoveel mogelijk verwijderen. Hopelijk biedt het harde werk nu mij later in het seizoen soelaas. Verder in afrondende fase van het teeltplan, bestellen van zaai- en pootgoed en natuurlijk zijn de eerste dingen al binnenshuis gezaaid. Hieronder een eerste opzet van de tuinindeling en wat foto's van vorige week. Inmiddels ben ik met het spitten op tweederde van de tuin aanbeland (ver onder het zeil op de foto). Tuin is overigens 150 m2.
-
Je tuin is wat betreft afmeting bijna gelijk aan de mijne (10x15). Misschien dat onderstaande indeling ook een goede voor jou is? Zo heb je in ieder geval veertien bedden van 1,2x4,5 (bij jou mogelijk iets kleiner), één hoofdpad en alle bedden zijn nagenoeg rondom te bereiken.
-
Bedankt voor de reacties zover. Ik maar denken dat het hele duidelijke icoontjes waren... Van linksbovenin en dan met de klok mee en alle soorten hebben 2 percelen: aardappelen, wortelgewassen, bladgewassen, peulgewassen, koolgewassen, ui en als laatste de aardbeien. De aardbeien blijven dus een paar jaar staan, wat betekent dat de uien het volgende jaar naar de plek van de aardappelen doordraaien. Dat stuk over combinatieteelt en het plaatsen van bijv aardappelen op twee percelen die niet naast elkaar liggen, ga ik zeker over nadenken en uitpuzzelen. Thnx!
-
Hoi, vanaf dit jaar een nieuwe tuin, nadat ik 2 jaar geleden begonnen ben op 100 m2 en een tuin in de vorm van een driehoek. Nieuwe tuin is rechthoekig en 150 m2. Dit betekent dus een nieuw plan. Heb een eerste opzetje gemaakt en ben benieuwd naar de op- of aanmerkingen van jullie, voordat ik er verder mee ga. En dan vooral gericht op de indeling, maar ook het wisselteeltschema. Dat laatste is nog wat lastig voor me. Tuin is 10 x 15 meter. Groente bedden zijn 1.2 x 4.5 meter (5.4 m2). Aardbeien worden doordragende rassen en die blijven er dus de eerste 3 jaar staan. Rechtsonderin plan ik twee compostbakken van houten pallets. Daarboven 2 watertonnen. Waterpomp zit trouwens net buiten mijn tuin en dus niet op de tekening. Links in het plaatje en ten oosten van het hoofdpad komt een kas (nog aan te schaffen) en een schuurtje. Daaromheen wil ik nog iets met bramen en bessen plannen. Alvast bedankt voor de reacties!
-
Bedankt voor deze info, scubapat! Ook het extraatje over het klaren van de wijn. Ik kijk het een weekje aan bij iets hogere temps! En zal na start malo dan ook eens overhevelen. Thnx!
-
Wijzigingen en opmerkingen over het forum (techniek)
methikal reageerde op Jorg's topic in Forumvragen
Mooi nieuwe look. Veel beter dan de drukke achtergrond van de vorige. Top werk! Wat ik mis (of overheen kijk) is de mogelijkheid om bij bijvoorbeeld de ongelezen berichten gelijk naar de nieuwste (laatste) post te gaan in een topic dat je al eens gelezen hebt. EDIT: zie net dat dit wel bestaat in de nieuwe stijl. Hiervoor moet je op het 'rode pijltje naar rechts wijzend' klikken. Top! -
Bedankt voor de reacties. Ik heb geen turbogist toegevoegd volgens mij, maar malo-lactische gist. Ik vermoed dat ik dit voor het zeven en persen had moeten doen. Weet iemand dat? Hieronder een foto. Daarop zie je onderin het bezinksel van de wijn en daarbovenop een laagje van de gist. Het staat bij minimaal 19 graden op het aanrecht. Overdag 20-21, 's nachts minimaal 19 op dit moment. Kan zijn dat het hierdoor langer duurt. Andere vraag misschien; kan het de wijn schaden dat die malo gist onderop blijft liggen en niet tot gisting komt? Qua smaak (gist stinkt altijd zo) of houdbaarheid misschien?
-
Iemand een idee?
-
Hoi, Ik ben vorige week gestart met het maken van rode wijn volgens het 'recept' dat op de site staat van de Brabantse wijnbouwers http://www.brabantsewijnbouwers.nl/starnet/modules/sn_downloads/download.php?dwnl_id=149&cat_id=3. Nu is de alcoholische gisting achter de rug en de eerste proef beloofde veel goeds. Zoals in het werkblad is vermeld, heb ik de wijn geperst en gezeefd (dag 7 of later naar keuze). Daarna heb ik malolacticsche gist toegevoegd van Arsegan http://www.brouwmarkt.nl/wijnmaken/wijngist-turbogist/wijngist-arsegan/wijngist-malo-lactic-max-13-alcohol-zakje-van-10-gram.html. Er gebeurt nu helemaal niets meer. Na het zeven en persen heb ik de wijn overgegoten in een glazen gistingsfles en daar is nu het bezinksel naar beneden gedaald met daarboven op een laagje van de malolactic gist. Wat doe ik nu verkeerd of moet ik gewoon geduld bewaren? Gr Ronald
-
Zit alleen op de oudere bladeren. Ouderdom zou dus goed kunnen. Zou fijn zijn als dat het is.
-
Vanmorgen zag ik dat de bladeren van de komkommerplant gele plekken hebben. Ook een paar vruchtjes lijken afgestorven te zijn. Iemand enig idee wat dit kan zijn? Kan het zo 1-2-3 niet vinden op het forum. Plant doet het al de hele tijd goed, dus vraag me af waar dit vandaan komt. Enige verschil met voorgaande weken is dat ik afgelopen week niet om de dag heb kunnen bewateren, maar 1x per 3 dagen. En de week ervoor lag de plant op de grond en heb ik hem weer op moeten winden om het touw. De 'aangetaste' bladeren heb ik verwijderd.
-
De Gardeners Delight heeft wel erg veel bloemetjes. Op onderstaande foto is driekwart te zien, denk ik. De meeste bloemetjes worden tomaatjes, maar mijn vraag is of die plant dat wel gaat trekken om 100+ vruchten te laten groeien. Dus haal ik ze best wat weg of alles laten zitten?
-
Van de Trinidad weet ik het niet, maar de Habaneros zijn bij mij ook klein in vergelijking met bijv. De Jalapenos. Mijn twee Habaneros staan max 25-30 cm hoog nu. Ik vermoed dat dit goed is. Vruchten komen er wel aan namelijk. Jalapenos zijn al zeker 30-40 cm hoger.
-
Planten maken dieven en bloemen op bladstelen?!
methikal reageerde op Balto's topic in Problemen in de moestuin
Die nieuwe stengel aan het einde van een tros komt bij mij op de Gardeners Delight ook voor. Een dief midden op een bladstengel heb ik nog nooit gezien. Bijzonder! Deze plant gaat me dit jaar een enorme productie opleveren... Snel even geteld en er zitten al meer dan 100 bloempjes en vruchten aan. Dat wordt smullen.... -
En dan ook nog even achterhalen wat de verschillen zijn in jouw (?) interpretaties van bewaartijden...
-
Ik denk ook van niet. Heb het vorig jaar zelf ervaren en dat zag er toch iets anders uit. Maar ja, ben geen expert... Zijn dit de enige 'aangetaste' bladeren? En zie je ook donkere vlekken op de stammen? Zo ja, heb je daar foto's van?
Over moestuin forum
Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.