

Rob Ster
Members-
Aantal items
19 -
Registratiedatum
-
Laatst bezocht
Inhoudstype
Forums
Moestuin Seizoen
Wiki
Kalender
Alles dat geplaatst werd door Rob Ster
-
Wel mijn Rouge de Bordeaux is in 1 seizoen van april tot nu ruim een meter gegroeid en dat in een slechts 12 liter pot dus het ligt er eigenlijk maar net aan. Als je van donkere vruchten houdt en hij moet niet al te groot worden is "Negronne" een aanrader. Bij mij de meest productieve in mijn collectie van 12 soorten. Wel kleine vruchtjes maar dat is eigenlijk haast altijd zo met de heel donkere vijgen. Een soort die het bij mij ook erg goed doet is de Madeleine de Deux Saisons. De vroegste in mijn collectie zowel met de breba als de hoofdoogst. Enorme vruchten van soms wel over de 100 gram die ook allemaal afrijpen. Toevallig was er vandaag weer 1 rijp, ik zal er een foto van bij voegen. Zoals je ziet druipt de nectar uit het oog, wat ik toch vrij bijzonder vindt gezien de zeer slechte verregende augustus die we achter de rug hebben. De zonnige dagen van deze week hebben hun nut toch nog gehad.... jpg images
-
@Hetty, sorry voor het late antwoord maar mijn vrouw is deze week bevallen van een wolk van een dochter dus ik had even andere dingen aan het hoofd. Ik zou opteren voor de standplaats met ochtend en middagzon, avondzon zal er niet veel meer zijn in september wanneer de vruchten afrijpen en de dagen al weer flink korter zijn. Dan ga ik er wel vanuit dat je met ochtendzon zo ongeveer vanaf 09.00/09.30 bedoelt.
-
@Simon als ik zo eens naar de hele lange internodes tussen de bladsprongen kijk lijkt mij de standplaats idd een probleem. Hij stretched nogal, wat een teken is van zoeken naar licht. Een vijg heeft minimaal 6 tot 8 uur volle zon nodig. Je zou eens een stek van het oude hout kunnen nemen, die wortelen en in een pot op een zonnige standplaats zetten. Mocht die wel vrucht gaan dragen dan ligt het voor 99% zeker weten aan de standplaats.
-
@Bertus, kalk moet ieder jaar dus zeker doen. Hoop dat het allemaal goed komt met je vijg!
-
Die vrucht ontspringt nog op je oude hout en is dus een breba.Sommige soorten dragen 2 maal vrucht, in de zomer op het oude hout (breba)en in het najaar op het nieuwe groene. Gezien de sterke snoei die je toe past draagt hij dus niet veel breba. De echte najaarsoogst ontwikkelt zich op de nieuw gevormde groene scheuten. Je zou eens kunnen proberen na elke 5de bladpaar te snoeien op die nieuwe groene scheuten. Voor sommigen zal alleen de groeitip er uit knijpen voldoende zijn, afhankelijk van de lengte.Nieuwe uitlopers die hij daarna er onder zal produceren er ook af snoeien. Zo dwing je de boom om over te gaan tot vruchtproductie. Je zou dan in vrij korte tijd de embrio-vijgjes moeten zien verschijnen in de okseltjes van de bladparen op het groene hout die je hebt laten zitten. Dit heet pinchen en wordt ook in de commerciele teelt wel toe gepast.
-
@Bertus, toen hij nog in pot stond, gaf hij toen wel normaal vruchten? Zijn er nu embrio vijgjes zichtbaar in de bladsprongen?
-
@Bertus, weet je misschien wat voor soort het is? En hoe oud is de boom/struik?
-
Snoeien kan wel maar ik zou niet weten waarom je dat nu zou doen. Je vruchten zijn al behoorlijk ver ontwikkeld vergeleken met mijn Col de Dame die net embrio-vruchtjes laat zien.(Staat dan wel buiten in pot) Hij staat bij jou ook beschut in een kas. De enige rede waarom ik zomers snoei is om te zorgen dat ze minder vruchten aanmaken die dus sneller zullen rijpen. Ik knijp dan na de 5de bladsprong de groeitip er uit om de groei te stoppen. Hiermeer verkort je de afriijptijd met enkele weken maar heb je dus wel minder vruchten. Col de Dame is 1 van de laat-afrijpenden dus daar doe ik dit standaard bij. Aangezien de jouwe in een kas staat en dus al veel verder in zijn vruchtontwikkeling is zou ik mij geen zorgen maken. Col de Dame houdt niet van regen tijdens het afrijpen(gaat zuur smaken) , maar daar heb jij in een kas natuurlijk geen last van. Tevens moet je rekenen dat van embrio naar rijpe vrucht gemiddeld zon 80 dagen duurt. Jij loopt nu dus voor een augustus oogst wat prima is. Buiten is het pas in oktober. Voeden moet juist wel met containerplanten. Containerkweek is nu eenmaal heel wat anders dan open grond. Ik weet niet wat de NPK is van de voeding die je momenteel gebruikt maar als je vruchten al redelijk onderweg zijn zoals ik op jouw foto zie moet je overstappen naar iets wat laag in stikstof en hoog in kalium is. Ook mag er wel wat AZ kalk op, vijgen verbruiken heel wat kalk. Ik zou als ik jou was wel in het voorjaar overpotten naar minimaal 20 liter.
-
De meest voorkomende redenen waarom een vijg geen vrucht draagt zijn waterstress (zowel te veel als te weinig) of te veel stikstof in de grond. Aan de leeftijd van de boom kan het niet liggen, die hoort met 10 jaar honderden vruchten te geven. Ook in een te zure grond willen ze wel eens slecht vrucht dragen. Vijgen verbruiken bijhoorlijk veel kalk, je zou eens het wortelgebied met AZ kalk kunnen opwaarderen. Dit moet eigenlijk ieder jaar met vijgenbomen. Zijn er ook geen embrio-vijgjes zichtbaar in de bladsprongen van het nieuwe hout? Mocht dat wel zo zijn maar zij dus niet verder ontwikkelen dan kan dat weer duiden op een kalium tekort. Is het misschien mogelijk om wat foto's te plaatsen?
-
Ik begrijp dus dat het een jonge boom op stam is in pot. Het lijkt mij dus niet de bedoeling dat hij te groot wordt, dit gaat ook ten koste van je vruchtontwikkeling. Je snoeit het beste in november. Als je een boompje op stam hebt, heb je op de stam waarschijnlijk een 3-a 4 tal uitlopers. Deze uitlopers snoei je tot de helft terug, het liefst op een naar buiten wijzende knop. D.w.z. je snoeit terug tot een knop die van de hoofdstam af wijst i.p.v. er naar toe. De nieuwe takken zullen dan dus van de hoofdstam af groeien. Dit zorgt dat het boompje open blijft waardoor er evenredig veel licht op valt. Dit proces herhaal je het jaar er op met de nieuw gevormde zijtakken. Zo zal je dus ook steeds meer vruchten krijgen.
-
Kalium wordt gebruikt voor vruchtzetting , met jouw slow release van K 12% en kristalon van K 36% is er echt geen behoefte aan nog een booster erbij, eerder eentje minder. Vandaar dat ik je ook adviseer die Kristalon als halfoplossing te gebruiken. Slow release meststoffen laten ook verreweg het meest los tijdens warme dagen, (de coating is temperatuur gevoelig) hier kan je dus op inspelen.
-
Dit is vrij normaal bij een jonge vijg. Een Brown Turkey geeft zowel een voorjaars- als een najaars oogst. De voorjaars oogst wordt breba-crop genoemd en ontwikkelt op het oude hout. Het probleem bij een jonge vijgenboom is dus dat het voorjaar ook het groeiseizoen is. De plant zal dus zijn energie steken in het ontwikkelen van takken en bladeren waardoor de voorjaars vijgen er vaak af vallen. Telers in Frankrijk snoeien de nieuwe uitlopers boven de voorjaars vijgen vaak weg zodat de boom zijn energie in vijg-ontwikkeling zal steken. Bij een jonge boom is dit uiteraard niet aan te raden, laat die eerst maar lekker groeien. Zitten er aardig wat breba-vijgjes aan en zou je er toch een paar willen proeven dan kan je de grootste er op laten zitten en verwijder je zelf alle kleintjes. Zo verhoog je de kans dat er toch wel wat af zullen rijpen. Op de nieuw ontwikkelde takken zal de boom zijn najaars oogst dragen, ook wel main crop genoemd. Deze zullen bij een Brown Turkey wel gewoon afrijpen. Succes!
-
Ik weet niet of je ze op een druppelinstallatie hebt staan of handmatig water geeft, anders is het vrij simpel. Geef de soorten die reeds vrucht dragen een half oplossing Kristalon en je doordragers niet. In je slow release meststof zit ook reeds 12% Kalium en je kan echt 10 x beter te weinig geven dan te veel. Mocht je dus handmatig water geven dan zou je ook kunnen proberen om 1 bak wel de volle oplosssing te geven en kijken hoe de planten zich gedragen. Beter 1 bak vermoorden dan de hele oogst. Ik zou zeker niet iedere dag gaan bij mesten met die Kristalon als je reeds een actieve meststof in je bak hebt zitten. Ik denk dat 2 x in de week ( half oplossing) wel voldoende zal zijn. Tussen de mestbeurten door ruim spoelen met alleen water om restzouten uit te spoelen.
-
Osmocote tabletten. Je hebt er verschillende qua afgifte duur. Ik zou opteren voor 8/ 9 maanden tabletten, in de winter zijn ze in rust dus is er ook geen voeding nodig. Dit werkt goed bij opgepotte planten en je hebt er geen omkijken meer naar.
-
PH verlagen met citroenzuur voor blauwe bessen
Rob Ster reageerde op Rob Ster's topic in Fruit en noten
Dank voor het mee denken. Ik was er zelf ook even ingedoken en had ook bevonden dat zowel citroenzuur als azijn niet afdoende gaan zijn omdat die de bicarbonaten niet omzetten, waardoor de kalk in je kraanwater er dus gewoon in blijft zitten. M.a.w. het werkt dus wel tijdelijk aangezien op moment van gift de ph wel zal kloppen maar je brengt hoe dan ook meer kalk in de grond wat je op de lange duur dus een verhoogde PH op gaat leveren ook al was de PH van de grond correct bij de start. Commerciele telers gebruiken idd of zwavel of zwavelzuur. Dit schijnt het calcium in de grond/water om te zetten naar gips. Dit heeft beiden zijn voor-en nadelen. Zwavel op zich werkt vrij langzaam en als je een accuut probleem hebt met de PH van je grond is dit niet echt handig. Het wordt ook meer gebruikt om grond klaar te maken voor de blauwe bessen teelt, waarna het nog een inwerkingsperiode gegeven wordt. Bij deze manier gebruiken ze gewoon kraanwater of welwater en checken ze de PH van de grond regelmatig, bij een te hoge PH gaat er dan weer nieuwe zwavel door de grond. Zwavelzuur is het meeste werk aangezien bij iedere ton of emmer kraanwater de PH dus tot 5.0 afgestemd moet worden. Het voordeel is dan weer wel dat je dus nooit meer verhoging van de PH van je grond zal krijgen als die van de start af juist was. @thinkpad, dat schijnt toch erg afhankelijk te zijn van welk ras je kweekt. Ik heb gelezen dat bijvoorbeeld de Northland vrij vergevingsgezind was qua PH-waardes, maar andere rassen weer veel minder. -
PH verlagen met citroenzuur voor blauwe bessen
Rob Ster reageerde op Rob Ster's topic in Fruit en noten
De planten staan in een mengsel van 2/3de turf wat volgens de zak een PH van 4 had en 1/3de potgrond met een PH van 5.5. Gemiddeld zal het grondmengsel dus rond de 4.5 liggen, extra turf toevoegen lijkt mij dan ook niet nodig. @ Riverdale, na 24 uur loopt de PH inderdaad weer enkele tienden op. Salpeterzuur schijnt dit niet te doen. Ik heb jouw blog ook gelezen, waarin je volgens mij zei dat de professionele kwekers hun water ook aanzuren? Het moet dan dus wel mogelijk zijn? -
Is het alleen op de oudste bladeren of ook op het jonge blad? Lijkt mij wat op een accuut magnesium tekort.
-
PH verlagen met citroenzuur voor blauwe bessen
Rob Ster reageerde op Rob Ster's topic in Fruit en noten
Kraanwater hier is 7,8. Salpeterzuur gebruik ik liever niet, zocht toch een wat biologischere oplossing, vandaar citroenzuur. -
Ik heb enkele soorten blauwe bessen staan in 40 liter bakken. Nu ben ik niet in de gelegenheid om grote hoeveelheden regenwater op te vangen. Gezien de overwegend droge periode waar wij nu mee te maken hebben speel ik met het idee om de ph-waarde van kraanwater omlaag te brengen met citroenzuur tot een waarde van 4.5. Ik ben in het bezit van een goede ph-meter. iemand hier ervaring mee? Of wellicht een andere oplossing voorhanden?
Over moestuin forum
Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.