Jump to content

simonvb

Members
 • Posts

  1,232
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Lokeren (Oost-Vlaanderen)

Recent Profile Visitors

884 profile views

simonvb's Achievements

 1. Ja, lijken me de typische symptomen van phyto op de tomaten zelf.
 2. Zoek eens op phytophthora
 3. Hier enkel wat bladeren met lichte aantasting verwijderd de afgelopen week, het was hier wel mooi weer dus geen verdere verspreiding gehad. Stond hier dus ook stil. Vrees enkel dat het zich nu snel terug zal herpakken met het zeer grillige, slechte weer.
 4. Twee jaren geleden er één geplant bij mijn ouders, hangt nu vol, ben benieuwd!
 5. Hier ook nog meer slecht nieuws: lichte aantasting van phyto in verschillende planten in de serre. Serre zal dus toch iets te vochtig gekomen zijn met al die bewolkte, vochtige dagen. De druk op ons volkstuincomplex is ook zeer hoog. De buurman zijn aardappelen die vlak naast mijn serre staan zien er zo uit na de phyto: De buitentomaten van het tuintje daarnaast zijn al niet veel beter. Hebben nu voor de derde keer oogst van de tomaten dus hoop dat het weer wat mooi blijft zodat het niet veel verspreid. De smaak is zeer lekker,maar toch minder dan vorig jaar (of is dat maar een gedacht).
 6. Komkommers. Ik zaai ze binnen voor en plant ze daarna buiten. Ik zaai wel meerdere planten omdat ze buiten soms vlug uitvallen met ziekten. Ergens aan een draad zodat ze kunnen klimmen. Per plant krijg ik momenteel 3 komkommers per week, we hebben er dus te veel. Pompoenen nemen veel ruimte in maar met genoeg voeding produceren ze zot veel. Ik heb in april de laatste stuks gegeten van oogst vorig jaar. De Bewaarbaarheid maakt het de moeite waard om ze te zetten. Kolen vind ik vaak ook minder productief. Blauwe koolrabi, spitskool nemen niet zoveel plaats in en lijken me daar aangewezen. Radijzen en spinazie in voor en najaar. Vlugge teelt waardoor je ze veel kan zaaien.
 7. Twee tomatenplanten die buiten staan (niet overdekt) hebben phyto. Planten weg gedaan maar vrees voor de rest.
 8. Hier blijft de deur van de serre altijd dicht. De reden is wel dat de serre voorlopig nog op de volkstuin staat en er al enkele keren is ingebroken op het complex. We hebben een hangslotje hangen aan de deur. Voorlopig zijn wij gespaard gebleven maar 2 jaar geleden zijn er zelfs bij iemand al zijn tomaten en paprika's gestolen, andere keren was het meer werkgerief (freesmachine). We hebben wel automatische raamopeners waar we super content van zijn, hebben één raam aan elke kant van de serre waardoor er wel wat luchtverplaatsing is en nooit een probleem van bestuiving ondanks dat we maar 1 tot 2 keer per week gaan naar de volkstuin. Niet goedkoop maar wij kunnen niet zonder. S'morgens blijft het wel lang vochtig op de glazen ramen maar vorig jaar geen last gehad van ziekten. Zolang het blad niet tegen het glas komt, verwacht ik geen problemen. Ook dit jaar staat het er goed bij terwijl phyto al duidelijk in verschillende naburige tuintjes zit.
 9. Ondertussen zijn we al begin juli, in het oude wei gedeelte is er behalve een halve dag distels trekken nog niet veel gedaan maar ik hou er stiekem wel van: De kippen lijken het hier super te vinden en leggen trouw hun eieren: Alles is dit jaar zeer groen, genoeg regen zekers? De moestuin begint op iets te trekken. De verste stukken van de bedden zijn niet meer uitgegraven maar van karton met 20cm compost op (1 remork compost gekregen van een vriend). De komkommers doen het daar voorlopig super op. Ook de zoete aardappelen heb ik daar nog op uitgeplant. Voor dit jaar hebben we ook nog ons volkstuintje (dewelke nu wat lijdt onder de verwaarlozing). Bedoeling is om de oppervlakte aan moestuin thuis nog te verdubbelen. De perenbomen (volgens mij Conference en Doyenne de Comice) lijken hun beste tijd gehad te hebben, het zullen laagstam perelaars zijn op leeftijd. Ze zullen het nog sowieso een aantal jaren moeten uithouden want nieuwe aanplant moet nog gekozen worden en dan duurt het nog enkele jaren vooraleer we daarvan genot zullen hebben. De laagstam appelbomen staan er dan nog beter bij, alleen staat alles hier ook veel te dicht op elkaar: Een gedeelte van de wei dat we met doek bedekt laten liggen zodat het gras afsterft. Links de buitentomaten dewelke kleine planten blijven (heb ze nochtans tomatenvoeding gegeven), niet de moeite waard om op foto te zetten. Gelukkig staan ze in de serre op de volkstuin 4 keer zo hoog en mooi. In de pompoenen begint nu wel de groei te komen: De straat is helaas nog niet aangesloten op riolering (al wordt dit normaal dit jaar in orde gebracht), al ons afvalwater loopt in de beek achteraan ons perceel. Heb zoveel als mogelijk biologisch afbreekbare zepen gekocht maar dat van de buren mondt er ook in uit. Wel leuk om te zien dat de kikkers er toch nog zijn:
 10. We hebben een poosje geleden een bod gedaan op een huis dat aanvaard is. Een droom van een tuin: het tuinperceel is 25m breed en 80 meter lang. Mijn huidig huisje met tuintje (60m²) is ondertussen verkocht. Met pijn in het hart heb ik afscheid moeten nemen van de gekoesterde planten in mijn tuintje. Gelukkig is er in de nieuwe tuin veel meer plaats voor nieuwe experimenten. Mijn vriendin houdt ook van tuinieren maar onze visie van de tuin is wel een beetje anders. Ik opteer voor een wildere tuin met veel biodiversiteit, veel soorten fruitbomen en fruitstruiken, doe aan chop & drop en zou zeer veel planten zetten. Mijn vriendin houdt eerder van een georganiseerde tuin, een uitzicht over de achterliggende velden en vaste bloemenperken zonder onkruid. Beloofd nog een moeilijke combi worden😳, kunt moeilijk fruitbomen zetten zonder uitzicht te verliezen. We zitten terug op zandgrond maar in tegenstelling tot de volkstuin blijft deze veel beter water vasthouden (of komt dit doordat de grondwaterstand hoog is?) Er staan 2 walnootbomen van 20 jaar oud. Ze produceren volop noten. Ik hoop alleen dat ze niet veel meer groeien, het is mooi zo en ze zijn groot genoeg om als parasol te gebruiken. Verder staan er ook 8 kerselaars op elkaar geprankt, waarschijnlijk zullen we daar een aantal bomen van moeten uitdoen zodat de rest wat ruimte krijgt. 2 verwilderde pruimenbomen, 2 perelaars en 2 verwilderde laagstam appelen en wat aalbessen maken de fruittuin momenteel compleet. Foto van de moestuin toen we ons bod uitbrachten: Na een weekje er wonen in mei: De moestuin ligt rechts achter de coniferenhaag: Hier is ie: De toekomstige kippen krijgen de andere kant: Ik ben voor niet spitten maar aangezien ik dit jaar nog wou beginnen: spitten en onkruid met zoveel mogelijk wortels verwijderen. Dit lukt helaas niet voor de heermoes waarvan de wortels al overal klaar zitten. De kippen zijn er vroeger dan gedacht, we wonen er nog maar 10 dagen. Mijn ouders en broer die op bezoek kwamen hadden ze namelijk al mee als verrassing. Volgens mij hebben ze genoeg te scharrelen. We houden beide niet van coniferen en deze haag scheidt onze tuin te veel, na 3 weken nemen we al een ingrijpende beslissing: Schoonvader woont wel een uur verder maar een hakselaar konden we nu wel gebruiken. We houden er een leuk resultaat aan over om te gaan mulchen: De bramen tussen de fruitbomen uitgegraven, daarna karton en een 20cm haksel van voornamelijk coniferen: De éne gebuur is een landbouwer, helaas van de ouderwetse stempel:
 11. Verschillende tomaten (Noire de Crimée, oxyheart pink,...) die buiten staan, hebben hier ook neusrot. Te veel en te onregelmatige regen. Dezelfde soorten in de serre hebben er geen last van. Enkel nog maar Blush kunnen oogsten uit de serre, al beginnen nu de meeste rassen te verkleuren, hoop dus volgend weekend op redelijk wat tomaten.
 12. De bodem van een artisjok vind ik juist het lekkerste deel
 13. Ik heb hier ook al phyto gezien in de aardappelen op de volkstuinen. Ik zet speciaal resistentere rassen: vitabella en alouette, voorlopig nog geen last. Coloradokevers zijn er ook weer maar minder of de voorbije warme jaren.
 14. Ik heb de gewone knoflook gedeeltelijk geoogst. Klein (zoals gewoonlijk hier in de zandgrond) maar lekker: @MellieDe olifantenknoflook heb ik nog niet geoogst. Deze groeit het sterkste op het einde, zijn hier nu ook dikke preistelen. Vind de bollen olifantenknoflook ook veel minder lekker (bitter) indien ze al geoogst worden als het loof nog volledig groen ziet .
 15. Hier zijn de zaden vandaag gezaaid. Dacht ze eerst buiten te zaaien maar door de regen in potjes binnen gezaaid.
×
×
 • Create New...