Jump to content

simonvb

Members
 • Posts

  1,262
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Lokeren (Oost-Vlaanderen)

Recent Profile Visitors

1,076 profile views
 1. Tussen wat twijfel je? Nu is de vraag me veel te ruim om te antwoorden.
 2. Denk dat je de huidige planten best op de composthoop gooit, bij ons overwinteren ze niet, te donker, te koud. Opnieuw zaaien in maart op een vensterbank op het zuiden of op een warme plek. Daarna veel licht en niet te warm wanneer de plantjes gekiemd zijn. Vanaf mei buiten planten of in een serre, liefst onder een dak dat licht doorlaat.
 3. Blijkbaar toch geen jus meer in de knol. Heerlijke geur wel! Eigenlijk zeer content van het resultaat aangezien ik pas op 10 juli gezaaid heb, drie-vier weken later dan voorzien. Thuis hebben ze wel redelijk wat compost gehad (zandgrond). Op de volkstuin ook vier gezet, die zijn nog niet half zo zwaar. Deze hebben wat koemestkorrels gekregen. De volkstuintjes hebben maar waardeloze zandgrond.
 4. Ik geloof in mijn topsprinter venkel. Vandaag gaat ie nog verdubbelen zodat ik een kans maak šŸ˜‰.
 5. Ik zaai ze samen met de tomaten voor en heb nu de eerste 15 besjes getrokken.
 6. Mijn ervaringen dit jaar: Aardappels nog op de volkstuin gezet op zandgrond (zeezand zeggen we hier). Betere oogst dan andere jaren dankzij de vele regen. Vitabella: goede oogst van middelgrote en kleine aardappelen, lekker en goed resistent tegen de plaag. Zet ik al verschillende jaren en dit jaar beste oogst. Alouette: zeer lekkere aardappels, matige oogst van hoeveelheid, redelijk resistent tegen de plaag. Aardappels aan huis gezet (ook zand maar je merkt dat het betere grond is voor het vasthouden van vocht). Tussen de aardappels in het begin steeds grasmulch gelegd, de meerderheid van de knollen groeit in de mulch, gemakkelijk! Enkel moet ik dit volhouden tot aan de rooi anders heb ik zoals nu iets te veel aardappelen met groene lichtplekken. Connect: goede oogst van middelgrote aardappelen, te melig voor ons bij koken, redelijk resistent tegen de plaag. Ga ik niet meer zetten. Cammeo: goede oogst van grote aardappelen, zeer lekkere frietaardappel (nog niet getest als kookaardappel), goed resistent tegen de plaag. Komt al zeker terug al is het enkel voor de frieten.
 7. Hier beginnen ze nu ook goed aan te dikken, helaas ook te laat gezaaid doordat ik mijn zaden kwijt was. Zal de grootste nog wel oogsten, de rest kan dan nog wat verder groeien.
 8. Hier staan ze groter dan de voorbije jaren. Anders rond de 1,5m, nu hoger dan 2m. De regen zal hun deugd hebben gedaan. Andere jaren staan ze vaak droog (klapzand op de volkstuintjes). Hopelijk ook veel knollen. Bewaren van yakon vind ik eigenlijk gemakkelijk. Bewaar de broedknollen in licht vochtig zand in een ruimte waar het koud is maar niet vriest, ik geef 1 keer een klein beetje water tot februari-maart. Vanaf maart zie je de nieuwe scheuten verschijnen. Zelfs de eetbare knollen kon ik lang bewaren in de koudste ruimte van het huis (op de gang, los in kistje op koude stenen vloer). Zelfs wanneer ze nog licht geribbeld waren, waren ze nog lekker. Ik oogst wel pas juist voor het vriezen, dan is het binnen in de gang ook koud genoeg om ze te bewaren. In huis worden ze ook vlug geribbeld en te zacht. @Mellie Misschien te warm gelegd?
 9. 1,5 uur paprika's snijden en zaden ervan winnen. Bijna 3 liter zakje.
 10. De Boskoop glorie (waarschijnlijk) eten we af en toe een tros van sinds twee weken, ze zijn dit jaar wel iets minder zoet. De druivenlaar staat tegen een muur op het zuidoosten, vanaf 15u wel schaduw. Een gedeelte van de trossen moeten afdekken tegen de merels, gelukkig is de druivenlaar al ouder dan 20 jaar en hangt er genoeg aan.
 11. Dit weekend bij de moerbeiboom geweest (leuke babbel en veel info gehoord: voornamelijk kaki en moerbei liefhebber) en heb de rode appel Dries meegenomen. Dries is inderdaad een zaailing van hun. Deze appel zou lekker zuur/zoet zijn. Aangezien ik gezegd had dat ik ook graag Boskoop stoofappels eet, een grenadine appel mogen proeven: zure appel wel zeer speciaal om te zien: groene schil met mooi roze vruchtvlees. Mijn vriendin is minder voor de zure appels dus denk dat Dries beter aanleunt bij onze smaak. Helaas geen foto van de grenadine genomen. Klokhuis ligt hier wel op de composthoop, na 2 dagen ziet het nog steeds wat rozig:
 12. Hier ook een zeer slecht pompoenjaar van 3 mooie planten slechts 2 uchiki kuri, 1 nootpompoen en 1 grote oliepompoen ( waren er twee maar was enkele meters verder in een kerselaar gegroeid en kon zijn eigen gewicht niet houden.)
 13. Wij hebben hier ook veel last van monilla. De meeste pruimen hier waren ook aangetast. Appels, peren hebben er ook last van, wel in veel mindere mate. De pruimenbomen wil ik hier graag snoeien want is verwilderd maar het weer geeft me voorlopig de kans niet.
 14. We hebben naar onze mening in onze nieuwe tuin nog niet genoeg bloemen staan, hebben er wel al verschillende gezaaid en gestekt tussen de andere planten. Toen we begonnen: In het midden staat een gekregen Judasboom (niet zo gelukkig maar pas aangeplant in mei van iemand die het boompje niet wou in zijn tuin). Toen we de Judasboom kregen, hadden we nog niet echt plannen dus we zien wel of de boom daar blijft. Het Jacobskruiskruid laten we staan voor de vele bijen die er steeds foerageren. De gekochte planten eens uitzetten. In deze hoek groeit het gras eigenlijk zeer slecht: Karton erbij halen want spitten is me te veel werk: S'avonds kapot na de vele kruiwagens compost. De tuin ligt helemaal niet vlak en helt sterk af naar de auto. Na 2,5 weken beslist om de border nog wat uit te breiden want het creƫert veel meer gezelligheid. Onze tuintafel staat hier juist niet meer op de foto op het gras. De gebruikte planten: echinacea (zonnehoed), salvia nemorosa, pennisetum alopecuroides hameln (lampenpoetsersgras), rudbeckia Goldsturm, hydrangea paniculata Pinky Winky, Kniphofia uvaria Royal Castle (vuurpijl), Hemerocalis "Red Rum" "Stella d'oro" (daglelie) Klein projectje in de veranda: Foto van 27 juli 2021: Wil eens proberen of je bananen kunt kweken in onze veranda. Ras is de Musa acuminata Dwarf Cavendish. Paar dagen geleden gekocht en direct verplant in een veel grotere pot. Volgens internet wordt ie maar 2,5 - 3 meter. De veranda is 2m60 - 2m70 hoog. De plant groeit als kool, foto van 08 augustus 2021 Tot hiertoe heeft ie nog geen meststoffen gekregen, moet wel om de 2 dagen veel water hebben. De plant maakt zeer veel kleine bananenplanten aan, heb er een paar opgepot. De nieuwe bladeren zijn al zeer groot. Moeilijkste is om de plant de winter door te krijgen, maar voorlopig gaat ie goed.
×
×
 • Create New...