Jump to content

simonvb

Members
 • Content Count

  981
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Lokeren (Oost-Vlaanderen)

Recent Profile Visitors

82 profile views
 1. Als het een stukje is waar je niet op moet kijken en niet altijd moet zijn: Japanse wijnbes: stekels maar zeer lekkere bessen en produceren nog in redelijk wat schaduw. Aalbessen kunnen ook goed in de halfschaduw.
 2. Ik ben wel content van een volkstuintje te hebben, zeker in deze coronatijden. Zelf hoeft het voor mij niet allemaal strak op de tuin. Ik stoor me wel aan de vele koterijen bij ons op het complex, verschillende in een slechte staat. Al ben ik daar zelf ook schuldig aan: 5 jaar geleden toen ik begon, moest ik een gammel kot overkopen want hoorde bij het stukje grond (130m²), ik heb het nog steeds niet veranderd 🙄. We zijn zelf op zoek naar een huis met grotere tuin dus betwijfel of ik er nog wel iets aan ga doen. Ook staat het bij ons vol met regentonnen, ibc's,... Dit oogt erg lelijk maar wel noodzakelijk als je ziet dat hier de eerste 5cm al terug stuifzand is. Daarnaast ook velen die serres van plastiek in elkaar klussen, netten tegen de vogels hangen,... Dus een fraai gezicht is het hier niet. Het zijn hier allemaal moestuinen, je mag geen andere invulling geven aan de tuin. De natuur zelf heb ik liever wat wilder dan zeer strak, zo komen er bij mij (giftige) digitalis op, ik laat deze op sommige plaatsen staan want deze zijn zeer mooi en goed voor de wilde insecten. Het is inderdaad wat een tegenstelling tussen mensen die alles superstrak willen en anderen die mulchen met vanalles, bloemen ertussen,... Ook zijn er hier nog verschillende " voornamelijk ouderen" die je heel het jaar door ziet spuiten (geen idee met wat). Je moet je daar kunnen overzetten en enkel naar jouw eigen tuintje kijken. Als ik naar mijn tuintje kijk dan denk ik: Amai wat is er hier toch veel meer leven op mijn tuintje dan dat van de strakke buren. Zij zeggen waarschijnlijk: Amai wat is het hier properder dan dat van de buren waar allerlei rommel (gras, snoeisel,...) op de tuin ligt. Beiden zijn we content van onze oogst. De mensen op het complex verschillen ook veel in karakter, dus je zult altijd wel zielen vinden waarmee het klikt 😀.
 3. Bij mij was er maar zeer weinig bloesem op de 3 honingbessen. Staan er nu een 2.5 jaar, lijkt me langer te duren dan bij de andere bessenstruiken vooraleer ze in productie komen. Zal dus nog een jaar moeten wachten vooraleer ik de smaak van eigen honingbessen kan vergelijken tegenover de andere bessen.
 4. Langs onderen bewateren doe ik ook. Ik vind het gemakkelijker werken, plant neemt wat het nodig heeft en minder last van insecten die kweken op de bovenste natte laag. Zowieso gaten in de pot doen, ook als je langs boven water blijft gieten. Wortels kunnen onderaan zeiknat staan terwijl het bovenaan droog lijkt. Tomaten groeien redelijk vlug en herstellen gemakkelijk. Je zou ook opnieuw nog kunnen zaaien. Als je de plant buiten zet overdag, doe het in de schaduw en uit de wind.
 5. Volgens mij kiemen de tomaten even goed in een potje met potgrond. Ik heb dit jaar 60 tomaten gezaaid (ook voor anderen) en 12 rassen. Opkomst is 59/60. Van 5 rassen waren de zaden 4 jaar oud. Enige zaadje dat niet is opgekomen was uit een nieuw pakje zaden. Ik zeg dan ook dat het waarschijnlijk slecht zaad is. Bij mij ging in het verleden deno slechter dan in potjes met potgrond.
 6. Ik zoek ook meestal op internet maar ik vind het wel eens leuk om te kunnen bladeren in een boek en dan ook minder bekende bloemen tegen te komen en direct te kunnen zien op foto of ze me aanstaan. Op internet worden vaak dezelfde bloemen, struiken beschreven in lijstjes en moet je voor minder bekende planten op naam zoeken. Ik heb het boek al in mijn favorieten gezet. ☺️
 7. Bij een TL lamp moeten de planten bijna tegen de lamp staan. Waarschijnlijk hangen ze te hoog. Ik zet nu de tomaten overdag al buiten, in deze corona tijden zit ik toch thuis. Eerste dagen nog in de schaduw, vanaf nu al wat in de zon (nog steeds beter of onder een lamp).
 8. Hoi, Wat ik nog graag aan mijn boekencollectie over tuinen zou voegen is een goed boek/encyclopedie over bloemen met van elke beschreven bloem een foto en de bloeiperiode in onze contreien. Wat zijn jullie aanraders?
 9. Ik twijfel toch ook of ze geen licht te kort hebben (op basis van de eerste foto waar er weinig bladeren zijn en de plant redelijk gestrekt). Welke lamp gebruik je juist?
 10. simonvb

  Daslook

  Ik dacht ook aan verbranding. Staan ze de gehele dag in de zon?
 11. Enige voordeel lijkt me dat je meer plantjes hebt op een beperkte oppervlakte. Zelf zaai ik sla meestal rechtstreeks, doe dat met zoveel mogelijke andere zaken ook. Zaai ik ze voor, vliegen ze vaak vlug buiten en doe dus niet aan verspenen in andere potjes. Bij tomaten, pepers, paprika's zie ik wel voordelen van verspenen aangezien je daar de planten elke keer dieper zet en ze wortels maken aan alles dat onder de grond komt te zitten. Elke keer je verplant, kun je ze dus dieper zetten (tot aan de onderste bladeren). Hierdoor krijg je stevigere planten met een mooi wortelgestel.
 12. simonvb

  Oude blogs ?

  Iemand een idee hoe ik een volledig blog als gelezen kan krijgen? Bij subfora kun je "mark forum as read" aanklikken maar vind dit niet bij een blog.
 13. Kun je vandaag al planten afharden overdag of is het weer te koud daarvoor? Ik heb geen plaats genoeg meer onder mijn verlichting nu de tomaten opgekomen zijn. Zou ze deze zonnige dagen buiten zetten in de schaduw en rond 18u binnen halen. De groei zal misschien stoppen maar dat is niet erg, ze worden toch al te groot. Volgend jaar zaai ik de paprika's 2 weken later, vanaf midden februari pas in plaats van begin februari. De led verlichting werkt me iets te goed.
 14. Ik doe de sjalotten een maand vroeger dan de aardappelen, verdragen nog wel wat vorst.
 15. Je kunt ze in maart ook wel nog splitsen als ze nog niet te groot zijn (beste wel nov-feb), heb je er zo ook meerdere. Bij mij zijn deze in het verleden altijd aangeslagen.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...