Jump to content

simonvb

Members
 • Posts

  1,342
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Lokeren (Oost-Vlaanderen)

Recent Profile Visitors

2,206 profile views
 1. Bij mij was de plant in de serre wel mooier en gaf ook meer komkommers. Ik heb deze wel niet gekweekt voor de langste komkommer in tegenstelling tot mijn exemplaar buiten. Ik denk dat de resultaten dit jaar redelijk gelijklopend zijn door het prachtige weer tot en met augustus. Met meer regen of/en koudere zomer, zouden veel meer buiten planten aantastingen hebben. Dit jaar merk ik bijvoorbeeld ook veel minder verschil tussen de tomaten buiten en binnen. In de serre waren ze vroeger rijp maar buiten gingen de planten ook goed.
 2. Bij mij is de buitenteelt Sonja op de kop 36cm geworden. De plant heb ik in totaal maar 3 komkommers laten produceren, was eigenlijk de bedoeling dat het er maar 1 ging zijn maar door een beetje luiheid en een reisje pas te laat ontdekt dat er al 2 "grotere" kleintjes aan waren, deze afgedaan toen ze tussen de 15-20 cm en al goed voor te eten waren. Had in totaal 3 planten gezet. Had nog een plant buiten staan maar deze al vroeg moeten ruimen wegens te veel aantasting van schimmel (bizar want niet veel regen gehad), een twee kleinere komkommers van kunnen eten. De komkommer in de serre mocht ik daardoor van mijn vriendin niet meer gebruiken voor de wedstrijd omdat we dan te weinig komkommers zouden hebben. Deze heeft het beste gegeven en was vanaf het begin ook de mooiste plant, de komkommers daar altijd afgedaan rond de 20 cm dus niet de moeite gedaan om te meten. Ik ga het ras Sonja niet opnieuw zetten. De buitenteelt van het ras Marketmore lukt hier veel beter, meer komkommers en de planten zien er veel beter, gezonder uit. Mijn inzending in de zomer: Niet veel meer gegroeid maar eindresultaat:
 3. 1 van de twee buitenplanten staat er al vlug zeer slecht bij. 1 plant in de serre, deze lijkt voorlopig de gelukkigste. De onderste bladeren afgetrokken maar vrees ervoor aangezien de aantasting zeer vlug gaat
 4. Bij Vlaco is het normaal dat de compost "stinkt", de compost is nog zeer warm en wordt snel en in grote hoeveelheden gemaakt. De stank duurt niet zo lang wanneer je de compost verspreidt. Doordat de compost heet wordt bevat deze wel minder leven dan eigen gemaakte compost maar deze komen wel wanneer de compost is afgekoeld. Ik heb deze compost ook al regelmatig gebruikt in de moestuin, werkt goed. Gewoon gebruiken in de moestuin en op het grasveld
 5. Het enige ambtante vind ik dat een broedse kip verhinderd dat de andere kippen eieren kunnen leggen in hun nest. Wij hebben drie kippen en drie nesten maar ze gebruiken altijd allemaal hetzelfde nest. Als een kip broeds is, zit die op dat ene nest, keert er altijd naar terug na verzetten en leggen de andere kippen buiten in de ruime ren met o.a. tingels. Als ze terug broeds af is, leggen ze daarna allemaal buiten en moet ik ze weer een dag opsluiten waarna ze terug binnen beginnen te leggen allemaal terug in hetzelfde nest (kan een ander nest zijn van de drie nesten dan van voor de broedse kip).
 6. Bij mij staat de hoogste plant ook nog maar een 60 cm hoog maar heb wel al een vruchtbeginsel. Plant had een stuk of vijf bloemen waarvan 1 vrouwelijk maar vind het veel te vroeg om daar al conclusies aan te hangen. Staat buiten naast de serre tegen een klimconstructie.
 7. De eerste blaadjes, de kiembladeren worden altijd geel en vallen af, hun functie is gedaan. Van de courgette kan ik de kleur van de normale bladeren niet goed zien op de foto, bij de pompoen lijken ze goed. Zijn beide grote planten die ruimte vergen, veel zon en veel voeding. Courgette 1m² ook veel water. Pompoen kunnen nog veel meer innemen, afhankelijk van het ras en omstandigheden. Krijgt van beiden wel veel oogst ter compensatie 😀
 8. Is normaal. Bij een snoeicursus van Velt heeft de lesgever dit ook vermeld. Achter vele jaren op dezelfde plek groeien frambozen niet meer goed op die plek, dus een nieuw stukje tuin zoeken. Met jaarlijkse aanbreng van compost kon je de levensduur wel wat verlengen. De plant verhuisd van nature ook zeer veel (volgens sommigen woekeren).
 9. Hoe groot is de pot? Zelf zet ik maar 1 plant in een pot van 40liter, zo groot is misschien niet nodig wel gemakkelijk ( minder vlug droog) en de wortels zitten altijd over de gehele pot. Ik vrees dat jouw tomaten phytophthora zullen krijgen want de planten raken elkaar en de verluchting zal te weinig zijn. Daarnaast lijkt het me zeer moeilijk om alle planten in de pot water te geven of je moet een automatisch systeem hebben. Een tomaat plant je volgens mij best alleen, de oogst zal waarschijnlijk evenveel zijn en mooiere tomaten maar vooral je hebt minder zorgen.
 10. Extra oppassen lijkt me niet nodig, zelf nog niet gemerkt dat de vruchten zich anders gaan gedragen dan de planten zelf. Ze hebben overdag een 18° nodig en s'nachts een temperatuur van rond de 10°. Bij mij staan ze sinds dit weekend ook buiten.
 11. In mijn vroegere tuin gebeurde dat door bijen en hommels, ik deed zelf niets. Aangezien je bij de meeste rassen een mannetje en vrouwtje nodig hebt, denk ik dat enkel met een penseel zal werken, tikken lijkt me dan onvoldoende.
 12. simonvb

  2-5-2022

  Asperge purple Passion vind ik iets lekkerder dan de twee andere groene die ik heb. Kleur is paars en wat groen. Produceren ook goed.
 13. Hier zijn de aardappelen ook zwart geworden van de koude. Volgens de app was het nochtans minimaal 5°C. Ik redeneerde altijd 4 graden eraf aan de grond maar is hier op een open tuin blijkbaar te weinig. Gelukkig staan de vruchtgewassen nog binnen of in de serre.
 14. @Lia56 Dit lijkt me niet een eetbare variant? Hier komen de bessen van de Physalis peruviana ook elk jaar spontaan terug op, echter is dit te laat waardoor ze maximaal maar een paar rijpe vruchten geven. Bij mij zijn de planten altijd al gestorven bij vorst, ik laat ze op hun bed staan tot in maart van het seizoen nadien maar ze hebben het nog nooit overleefd. Hier moeten ze vorstvrij staan om te overwinteren.
 15. Ik zaai ze veel vroeger, samen met de tomaten. Ze hebben een lang seizoen nodig om in oktober rijpe vruchten te geven. Ik vrees indien je nu pas zaait, je veel geluk gaat moeten hebben met mooi weer. Je kunt gewoon zaden nemen uit physalis uit de winkel, kiemt normaal vlot onder dezelfde omstandigheden zoals paprika's, tomaten,...
×
×
 • Create New...