Jump to content

simonvb

Members
 • Content Count

  1,075
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Lokeren (Oost-Vlaanderen)

Recent Profile Visitors

294 profile views
 1. @GrorkVolgens mij, kijkt niet iedereen elke dag naar alle bloemen, ik doe dat bij de pompoenen en courgetten eigenlijk nooit, kijk enkel voor te oogsten. Ik doe onbevruchte vruchten dus pas af als ze gelig/bruin verschrompeld worden want de meerderheid geeft goede vruchten zonder dat ik de bloem open heb gezien. De opbrengst is meestal gigantisch van 1 courgetteplant dus dat beetje verspilde energie neem ik wel voor lief. Plant ziet er nog goed uit. Als de oudste bladeren nog slechter worden, snij ik die ook af.
 2. Lijkt me dat de bloem al verwelkt is en het begin van een courgette erachter zit, normaal zal dit groeien want de vrucht ziet er toch fris groen uit (anders worden deze gelig/bruin en vallen ze vroegtijdig af). Toon eens een foto van de gehele plant, als dit enkel op de oudere bladeren is, zou ik me geen zorgen maken.
 3. simonvb

  Eerste jaar met serre

  Ondertussen zijn we al bijna een maandje verder. De serre doet het tegenwoordig super. De Romatomaat met de wonde in de stam staat er nog altijd en geeft net zo veel als de andere Roma struik. Smaak/opbrengst vind ik redelijk maar er zijn betere soorten waardoor deze uit het gamma zal geraken. De oogst van dit weekend: We hebben een draad in het midden moeten spannen waarnaar we de tomaten nu leiden. Overzicht van de volledige kas: Linkerkant van de serre: Rechterkant van de serre: Achteraan: De aubergines had ik meer van verwacht. Hebben er nu 2 gegeten en er hangt er nog 1 enkele aan maar die worden blijkbaar veel moeilijker bevrucht: De tomatenblijvers voor volgend jaar: Noire de Crimée: Mijn smaaktopper. Helaas geen planten in de serre gezet, ik had vorige jaren ook zeer mooie planten buiten maar dit jaar op een andere plaats gezet namelijk plat dakje thuis maar dit was geen goed idee. De twee planten staan er niet gelukkig waarschijnlijk door de warmte van het plat dak, dit komt veel te heet in de zon. Een gele peper staat er wel goed bij. Toch al enkele tomaten kunnen eten en de smaak blijft voor mij onovertroffen, ook van vriendin één van de favorieten. Dit jaar zijn ze kleiner gebleven door deze omstandigheden: Vleestomaat onbekend ras: geeft mooie, lekkere vleestomaten, grote plant. 3 grote geoogst van rond de 600 gram en 3 kleinere van rond de 350 gram. Hangen er nog verschillende groene aan. Oxyheart pink: Van smaak één van de favorieten, ook één van de meest productiefste. Gemiddelde tomaat op foto: Blush: Zeer lekker, productief, mooi (rode strepen in de gele tomaatjes). Niet groot, dubbele van een cherry maar de ideale snacktomaat om af en toe gewoon zo uit het vuistje te eten: Twijfelgevallen voor de toekomst: White cherry: lekkere cherrytomaatjes, niet veel maar ook niet weinig tomaten. Teel ik al enkele jaren in pot buiten. Twijfelgeval omdat Blush productiever is en een beetje lekkerder. Wapisicon Peach: zeer productief, iets meer waterachtige tomaat en minder uitgesproken tomatensmaak. Ik vind ze wel lekker, vriendin is er minder fan van. Tomaten barsten meestal, voelen wat donzig aan de schil. Volgend jaar zetten we ze niet maar misschien later nog wel eens al zal het dan beperkt zijn tot maximum 1 struik. Afvallers: Roma tomaat onbekend ras: beide planten zijn gesplitst aan de stam. Smaak is redelijk, vaste tomaat (weinig water), geen te hoge productie. Datterino tomaat: cherrytomaat die lekker is. Ik denk dat het ras niet zaadvast is, twee planten gezaaid uit tomaten van de supermarkt. Was een experiment omdat deze in november - december in de supermarkt nog superlekker waren. Planten hebben verschillende vormen, hangen normale cherrytomaten aan maar ook cherry's die superklein blijven. Opbrengst maar matig, van smaak zijn ze wel goed. Al een teaser voor de volgende post, de paprika's:
 4. Laat de grond onderzoeken bij een bevoegde instantie. Is er niets vervuild, kun je een camion compost laten komen. Leg karton en daarop een laag van 10 - 20 cm. Na verloop van tijd zal zich dit mengen met de tuingrond maar je kunt wel de gehele tijd al groenten kweken in de compost.
 5. simonvb

  Mulchtest

  Ik heb meer slakken waar ik mulch, zowel waar er houtsnippers liggen (enkel bij vaste planten) als waar er gras ligt. In deze periode van het jaar vormen deze niet zo'n probleem. In het voorjaar leg ik geen mulch, dat doe ik pas vanaf het warmer en droger wordt en de groenten al opgekomen zijn. Het is hier al maanden te droog en ik zit op zandgrond dus de droogte is mijn grootste probleem.
 6. simonvb

  Komkommer buiten

  Te weinig water kan ook bittere komkommers geven.
 7. simonvb

  Mulchtest

  Aan de vaste planten leg ik alle snoeiafval en voornamelijk takjes. Dit gaat super aan de fruitstruiken. Het gras komt hier tussen de planten in de serre en de boontjes. Ik vind dat gras in de moestuin het fijnste werken. De grond eronder droogt veel minder uit, dit merk ik goed aangezien ik te weinig gras heb om alles te doen. @weknowik vind dat jij in dergelijke materie altijd met veel kennis spreekt maar de reactie vind ik te negatief naar Flup toe. De wetenschap is niet heilig en praktijk en theorie verschillen soms, We werken met wat we beschikbaar hebben en dat is vaak niet het ideale. Dergelijke testen zijn voor mij dus ook nuttig naast het wetenschappelijke .
 8. Ziet er niet goed uit, lijkt me toch ook phytopthora. Als je nergens iets op de andere planten ziet (wat me zou verbazen), zou ik deze verwijderen. Heb je al vlekken op de andere planten, kun je enkel maar hopen op goed weer en dat de vruchten eerder rijpen dan dat ze de vruchten aantasten. Vaak controleren want het kan zeer vlug gaan en dan heb je misschien nog liever groene tomaten die nog kunnen narijpen in een papieren zak met een banaan.
 9. Zijn het de doorlevende, wintervaste?
 10. Rarara welke is de olifantenknoflook 😁:
 11. Hadden van mijn ouders een amaryllis gekregen in december. In januari en februari de bloei gehad, dit is een foto van de 2de bloeistengel. 09feb2020: Na de bloei steeds de stengels weggeknipt. De bol ontdaan van de wax en in een pot gezet met potgrond. In april mee verhuisd met de pepers naar de serre, daar stond ze lekker licht en in de warmte. Begin juli kwam er onverwachts al een nieuwe bloemstengel, dus maar terug mee genomen naar huis waar hij nu terug bloeit. Verschijnt waarschijnlijk ook een nieuw knolletje naast de plant. 04juli2020: Wanneer deze is uitgebloeid en de bloemstengel(s) geknipt, zou ik deze terug in de serre zetten op de volkstuin. De plant weer verpotten aangezien de wortels al terug onderaan zitten? De bol is veel gegroeid, verschiet daar wel van. Voor de eerste vorst komt ze terug naar huis.
 12. Enkele dagen niet geoogst, ze brengen toch veel op. Deze in de serre oogsten we later, waarschijnlijk dit weekend. De oogst van mijn buitenplant, dewelke iets langere pepers produceert, plant in de serre heeft wel veel meer pepers.
 13. Ondertussen weer een 6tal rijpe pepers geoogst. De planten geven echt overvloedig pepers en hebben nog steeds bloemen: diegene die buiten in pot staat, heeft er een 40tal. De plant in de serre een 60tal. Ze zijn bijna allemaal tussen de 12-16cm. Volgens mij moet je uitdunnen om ze langer te krijgen. De voorlopige langste:
 14. Ik ben hier aan het twijfelen om in mijn overvolle tuin toch nog een krentenboompje bij te proppen. Zowel ik als mijn vriendin vinden de bessen van het ras Smokey lekker, we eten ze rauw uit het vuistje. Hier op zandgrond groeien ze precies maar traag. Ik lees op het net dat ze groot worden maar mijn struik is 1,2m - 1,5m en staat er toch al 4 jaar. Voor de grootte van de struik, geeft de plant ook minder bessen dan andere bessenstruiken. Misschien ook eens op zoek gaan naar het ras Ballerina. Nog andere aanbevelingen ondertussen?
 15. Ik herken de problemen met een courgette niet, lijkt me straf dat je met de hand moet gaan bestuiven. Hebben jullie daar weinig bijen en insecten? Misschien dan een gedeelte van de tuin maken voor het wildleven, insecten. Ik zit wel op een volkstuin dus genoeg courgettebloemen in de buurt. Kan ook zijn dat de plant nog niet volwassen genoeg is en later wel nog uitbundig zal bloeien. De grootste planten waren hier in het verleden ook steeds het productiefst daarom ga ik zelf niet lopen bestuiven, de plant regelt dit zelf. Kunt er ook altijd twee zaaien of kopen. De courgettes hier worden snel dik, vorige week had ik er al te veel, nu is het beter met om de twee-drie dagen 1 courgette omdat het minder warm is. Heb maar 1 plant staan maar nog een tweede onlangs gezaaid voor later op het seizoen. Een courgette vraagt ook veel voeding. Heb je een goede laag compost aangebracht? Anders zou ik iets van voeding geven. Ik zou ze afsnijden en al eens proeven. Door te oogsten, gaat de plant meer produceren en krijg je waarschijnlijk vlug nieuwe vruchten.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...