Jump to content

simonvb

Members
 • Posts

  1,292
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Lokeren (Oost-Vlaanderen)

Recent Profile Visitors

1,307 profile views
 1. Ik zou ofwel het zand ergens anders gooien of de klei en het zand mengen. De grond verstoren, lijkt me hier niet erg aangezien er waarschijnlijk al lang stenen liggen. Daarop zou ik dan 10cm-15cm compost leggen, inwerken van compost, doe ik niet.
 2. Kan ook van te veel bemesting zijn.
 3. Indien gewenst kan je takken van de hazelaar volledig weg snoeien, zelf dikke takken. Zal direct een stuk lichter worden. Ideaal is de plaats niet aangezien de hazelaar met een deel voeding, water en licht zal gaan lopen. Anderzijds zou ik het gewoon proberen, achter een tijdje zul je wel merken wat er goed en wat minder goed gaat. Je kunt ook elk jaar compost op de aarde leggen, volgens mij zal het dan wel goed gaan. Een regenton aan de regenpijp(en), kun je ook een droge periode overbruggen. Meestal is het ook beter om niet te vaak water te geven maar dan wel veel. Hangt ook allemaal wat af wat je gaat groeien. Het lijkt me niet de bedoeling dat de meerderheid van jouw groenten uit het stukje moeten komen? Indien het enkel het stuk naast de hazelaar is, zou ik geen grondanalyse laten doen tenzij je indicaties hebt dat er vervuiling kan zijn.
 4. Volgens dit topic heb ik mijn wormenbak sinds 2014. Alles loopt nog steeds goed. Heb naast de wormenbak wel altijd ook een composthoop gehad (vroeger op de volkstuin, nu aan huis), moest ik deze niet hebben, zou mijn wormenbak te klein zijn of moet ik er meerdere hebben voor al mijn GFT. Ik leg éénmaal per week GFT afval in de bak. Ik sproei ze al lang niet meer met water ofzo, wel zit er meestal nog vochtige koffiedrab met filter bij de gft van het dagelijks bakje troost. De bak zijn drie bakken (denk van Ikea) waarin ik gaten heb geboord en de onderste is voor het percolaat (zonder gaten dus!) . Eén bak vul ik met GFT afval en wanneer deze redelijk vol begint te komen, schakel ik over naar de andere bak. Ik gebruik het percolaat en het kleine beetje wormencompost voornamelijk voor de huiskamerplanten, deze lijken daar heel gelukkig mee. Ik denk éénmaal goed op gang, je veel mag doen vooraleer het fout kan lopen. In de winter zet ik de bak in de kelder, vanaf de lente, gaat ie naar een klein tuinhuis. In de oude woning stond deze in de winter binnen onder de trap. Nog niet zo lang geleden begonnen met de vulbak te wisselen. De binnenkant:
 5. In de moestuin gebruik ik ook echte compost en denk ik dat dit veel beter werkt dan oppervlaktecompost. Mijn GFT afval gaat dus samen met extra bruin materiaal op een composthoop. Lijkt me vooral onhandig om in te zaaien want duurt wel lang eer het verteerd is. Of je moet alles voorzaaien (eco probleem van potgrond). Denk ook dat je nog meer last zult hebben van ongedierte. Mijn ouders rijden hun gras nog gewoon af, dat gebruik ik wel in een fijne laag tussen de groenten die al opgekomen zijn, voornamelijk om de bodem vochtig te houden. Tussen de bomen en struiken (vaste planten) gebruik ik wel Chop en drop en dat werkt zeer goed. Ik kan nooit genoeg compost maken om alles te voorzien van compost. Vaste planten vergen in het algemeen minder voeding maar zo krijgen ze genoeg, de stukjes takken, bladeren, onkruid,... hebben als bijkomend voordeel dat ze ook als mulch dienen tegen uitdroging, er komen veel nuttige diertjes in die ook vogels, egels, padden,... aantrekken waardoor plaagbestrijding gemakkelijker wordt.
 6. Bij Delhaize hebben ze hier biologische gember.
 7. Even topic omhoog schoppen zodat de gemberfanaten uit hun winterslaap komen. Vandaag gember geplant in een potje. Volledig bedekt met een fijn laagje potgrond. Staat nu op een vensterbank boven de chauffage.
 8. Bij mij komen nu de eerste sprietjes loof juist boven kijken. Lijkt me ideaal.
 9. Ik had in onze vorige tuin een duurzame houtbeton nestkast waarin elk jaren koolmezen kwamen broeden. Dus voor mezen geloof ik wel dat nestkasten ophangen, werkt. Was aan het kijken op de site van Natuurpunt naar de houtbeton nestkasten: https://winkel.natuurpunt.be/vogels/duurzame-nestkasten.html?p=2 Voornamelijk naar de mussenflats: hebben hier geen mussen in de tuin 😥 tenzij de heggenmus meetelt. Nochtans redelijk veel struiken en veel andere kleine vogels. roodborstje: maar lees dat deze eigenlijk even graag in de struiken nestelen en zitten er hier verschillende dus misschien totaal overbodig om een nestkast voor te kopen winterkoning: in april twee nesten van ontdekt in de struiken bestaande uit voornamelijk mos met wat takjes, mooie bol met een gaatje in: waarschijnlijk dus ook overbodig roofvogels: Er vliegt af en toe wel eens een buizerd maar die hebben geen behoefte aan een nestkast. Andere roofvogels nog niet gezien. Dus ervaringen met nestkasten die "regelmatig" gebruikt worden en door welke vogels?
 10. De schat is deze namiddag aangekomen.
 11. Zelf heb ik er geen zaden van. Wanneer ik de doos ontvang en er in zitten, kan ik er anders wel wat apart steken in een zakje met jouw naam op.
 12. Bedankt voor het aanbod, maar zoveel heb ik nog niet opgezocht over de rassen van vijgen. Mijn vriendin vindt nu al dat ik te veel planten bestel en zet in de tuin🤔. Dacht via de zadendoos te zeggen: deze vijgenstek kon ik nu toch moeilijk laten zitten. 😄
 13. Ik zet ook elk jaar komkommers buiten, meestal wel een redelijke oogst. Dit jaar was zeer afhankelijk van het ras en de planten begonnen iets later: Marketmore produceerde er veel, telegraph improved slechts een paar.
 14. Op het Youtube kanaal van Velt: de juiste boom voor elke tuin. Boek lijkt me ook nog wel interessant (misschien eens tippen aan de vriendin). Het filmpje over tomatenteelt vond ik ook nog wel goed, al is dat voor de mensen hier op het forum waarschijnlijk al parate kennis.
×
×
 • Create New...