Jump to content

simonvb

Members
 • Content Count

  1,087
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Lokeren (Oost-Vlaanderen)

Recent Profile Visitors

387 profile views
 1. Vanaf de herfst toch een leuke boom om naar te kijken. Ondanks dat er altijd zeer veel vruchten vervroegd afvallen, hangen er nog meer dan genoeg aan (+100). Vruchten zijn nu nog te wrang om te eten. De Nikita's gift wordt wel wat groter dan dat ze mij indertijd vertelden. Heb eind juni teruggesnoeid zodat hij ongeveer 3.5 m hoog en 2.5m breed blijft,. Nikita's gift 8 jaar oud:
 2. simonvb

  Moerbei

  Ondertussen enkele jaren verder, nieuwe bevindingen van jullie rassen nu bij sommigen de bomen wat ouder zijn? Ben van plan om er één aan te schaffen.
 3. Proficiat aan elke deelnemer en de winnaar. De twee planten gaven hier gigantisch veel, minstens dubbele van andere pepers. Wel vind ik ze vers niet handig in gebruik, verliest vlug strafte indien het warm gemaakt wordt in een gerecht. We doen dan wel de zaden eruit. Hopelijk is dit niet het geval bij de chili vlokken, deze zijn juist gemaakt, met zaden nog in. Indien men daar de hitte bewaard, zet ik ze nog wel terug binnen enkele jaren want heb nu te veel chili vlokken.
 4. In de kas dragen ze vroeger. Mijn schoonouders oogsten al vanaf augustus. Ik had vorige week de eerste: 3/4 emmer rijpe bessen buiten. Zaai wel al in maart samen met de tomaten, staan dan ook in de serre in potjes. Vanaf ik geen plaats meer heb in de serre worden ze in volle grond gezet.
 5. Welkom terug. Nu nog enkele foto's van de nieuwe tuin 😉
 6. simonvb

  Eerste jaar met serre

  Een korte stoefpost: de derde meloen Vielle France kunnen oogsten, ondanks de plaats die het impalmt, wil ik er volgend jaar weer in de serre:
 7. @GrorkVolgens mij, kijkt niet iedereen elke dag naar alle bloemen, ik doe dat bij de pompoenen en courgetten eigenlijk nooit, kijk enkel voor te oogsten. Ik doe onbevruchte vruchten dus pas af als ze gelig/bruin verschrompeld worden want de meerderheid geeft goede vruchten zonder dat ik de bloem open heb gezien. De opbrengst is meestal gigantisch van 1 courgetteplant dus dat beetje verspilde energie neem ik wel voor lief. Plant ziet er nog goed uit. Als de oudste bladeren nog slechter worden, snij ik die ook af.
 8. Lijkt me dat de bloem al verwelkt is en het begin van een courgette erachter zit, normaal zal dit groeien want de vrucht ziet er toch fris groen uit (anders worden deze gelig/bruin en vallen ze vroegtijdig af). Toon eens een foto van de gehele plant, als dit enkel op de oudere bladeren is, zou ik me geen zorgen maken.
 9. simonvb

  Eerste jaar met serre

  Ondertussen zijn we al bijna een maandje verder. De serre doet het tegenwoordig super. De Romatomaat met de wonde in de stam staat er nog altijd en geeft net zo veel als de andere Roma struik. Smaak/opbrengst vind ik redelijk maar er zijn betere soorten waardoor deze uit het gamma zal geraken. De oogst van dit weekend: We hebben een draad in het midden moeten spannen waarnaar we de tomaten nu leiden. Overzicht van de volledige kas: Linkerkant van de serre: Rechterkant van de serre: Achteraan: De aubergines had ik meer van verwacht. Hebben er nu 2 gegeten en er hangt er nog 1 enkele aan maar die worden blijkbaar veel moeilijker bevrucht: De tomatenblijvers voor volgend jaar: Noire de Crimée: Mijn smaaktopper. Helaas geen planten in de serre gezet, ik had vorige jaren ook zeer mooie planten buiten maar dit jaar op een andere plaats gezet namelijk plat dakje thuis maar dit was geen goed idee. De twee planten staan er niet gelukkig waarschijnlijk door de warmte van het plat dak, dit komt veel te heet in de zon. Een gele peper staat er wel goed bij. Toch al enkele tomaten kunnen eten en de smaak blijft voor mij onovertroffen, ook van vriendin één van de favorieten. Dit jaar zijn ze kleiner gebleven door deze omstandigheden: Vleestomaat onbekend ras: geeft mooie, lekkere vleestomaten, grote plant. 3 grote geoogst van rond de 600 gram en 3 kleinere van rond de 350 gram. Hangen er nog verschillende groene aan. Oxyheart pink: Van smaak één van de favorieten, ook één van de meest productiefste. Gemiddelde tomaat op foto: Blush: Zeer lekker, productief, mooi (rode strepen in de gele tomaatjes). Niet groot, dubbele van een cherry maar de ideale snacktomaat om af en toe gewoon zo uit het vuistje te eten: Twijfelgevallen voor de toekomst: White cherry: lekkere cherrytomaatjes, niet veel maar ook niet weinig tomaten. Teel ik al enkele jaren in pot buiten. Twijfelgeval omdat Blush productiever is en een beetje lekkerder. Wapisicon Peach: zeer productief, iets meer waterachtige tomaat en minder uitgesproken tomatensmaak. Ik vind ze wel lekker, vriendin is er minder fan van. Tomaten barsten meestal, voelen wat donzig aan de schil. Volgend jaar zetten we ze niet maar misschien later nog wel eens al zal het dan beperkt zijn tot maximum 1 struik. Afvallers: Roma tomaat onbekend ras: beide planten zijn gesplitst aan de stam. Smaak is redelijk, vaste tomaat (weinig water), geen te hoge productie. Datterino tomaat: cherrytomaat die lekker is. Ik denk dat het ras niet zaadvast is, twee planten gezaaid uit tomaten van de supermarkt. Was een experiment omdat deze in november - december in de supermarkt nog superlekker waren. Planten hebben verschillende vormen, hangen normale cherrytomaten aan maar ook cherry's die superklein blijven. Opbrengst maar matig, van smaak zijn ze wel goed. Al een teaser voor de volgende post, de paprika's:
 10. Laat de grond onderzoeken bij een bevoegde instantie. Is er niets vervuild, kun je een camion compost laten komen. Leg karton en daarop een laag van 10 - 20 cm. Na verloop van tijd zal zich dit mengen met de tuingrond maar je kunt wel de gehele tijd al groenten kweken in de compost.
 11. simonvb

  Mulchtest

  Ik heb meer slakken waar ik mulch, zowel waar er houtsnippers liggen (enkel bij vaste planten) als waar er gras ligt. In deze periode van het jaar vormen deze niet zo'n probleem. In het voorjaar leg ik geen mulch, dat doe ik pas vanaf het warmer en droger wordt en de groenten al opgekomen zijn. Het is hier al maanden te droog en ik zit op zandgrond dus de droogte is mijn grootste probleem.
 12. simonvb

  Komkommer buiten

  Te weinig water kan ook bittere komkommers geven.
 13. simonvb

  Mulchtest

  Aan de vaste planten leg ik alle snoeiafval en voornamelijk takjes. Dit gaat super aan de fruitstruiken. Het gras komt hier tussen de planten in de serre en de boontjes. Ik vind dat gras in de moestuin het fijnste werken. De grond eronder droogt veel minder uit, dit merk ik goed aangezien ik te weinig gras heb om alles te doen. @weknowik vind dat jij in dergelijke materie altijd met veel kennis spreekt maar de reactie vind ik te negatief naar Flup toe. De wetenschap is niet heilig en praktijk en theorie verschillen soms, We werken met wat we beschikbaar hebben en dat is vaak niet het ideale. Dergelijke testen zijn voor mij dus ook nuttig naast het wetenschappelijke .
 14. Ziet er niet goed uit, lijkt me toch ook phytopthora. Als je nergens iets op de andere planten ziet (wat me zou verbazen), zou ik deze verwijderen. Heb je al vlekken op de andere planten, kun je enkel maar hopen op goed weer en dat de vruchten eerder rijpen dan dat ze de vruchten aantasten. Vaak controleren want het kan zeer vlug gaan en dan heb je misschien nog liever groene tomaten die nog kunnen narijpen in een papieren zak met een banaan.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...