Hai, omdat ik op zoek ben naar wat meer moestuingekken zoals ik (die in de winter al plattegronden tekenen, zadenverlanglijstjes/bestellingen maken, niet kunnen wachten tot de plantjes boven de grond uit komen enz. enz.) leek het me leuk om me hier aan te melden. Dit wordt mijn derde seizoen met een moestuin in Zweden. Daarvoor had ik radijs, sla, mais en tomaten in mijn Hollandse tuintje, maar hier pak ik het wat groter aan. Mijn doel is om het hele jaar op eigen groenten te kunnen leven en dit is voor het afgelopen jaar al gelukt. Dit jaar wil ik zelfs proberen om ook het een en ander te verkopen. En mijn moestuin wordt elk jaar weer een beetje groter en uitgebreider. Het enige nadeel van mijn emigratie naar Zweden is dat het moestuin seizoen een stuk korter geworden is en dat er in de winter vrijwel niets buiten kan blijven staan. Maar dit wist ik allemaal nog niet voordat we emigreerden Hier is een fotoverzameling van mijn moestuin van vorig jaar te zien: http://www.dynamaaik.se/?p=8558 Ik ben dol op het verbouwen(eigenlijk oogsten vooral) van pompoenen en tomaten. Dit jaar heb ik zo'n 16 verschillende soorten en een flinke kas vol. Daarnaast heb ik voor het eerst aubergines en kalebas. Patisson en courgettes ben ik ook dol op en ik verbouw graag kolen voor in de winter. Dit jaar ziet de moestuin er als volgt uit... we lopen hier ietwat achter op Nederland qua groei, maar dat halen we uiteindelijk gewoon weer in omdat het hier nog maar zo'n 3uur per dag donker(nacht) is. in de kas links achterin groeit paprika, peper, komkommer, patisson, kalebas en aubergine. Daarnaast groeien kolen onder insectengaas (vitrage) en in de kas daarnaast groeien tomaten. rechts van de kas is een aardappelbed en om het aardappelbed heen aan de achter en rechterkant komen (hopelijk) aardperen (zijn nog niet boven helaas) als een soort afrastering. Dan het bed links vooraan daar groeien pompoenen, courgettes, patisson en slasoorten. Het bed daar achter (voor de kas) is verdeeld in twee en daar groeien uitjes, wortels, prei en bietjes en bleekselderij, warmoes en venkel. In de bakken vooraan staan aardbeien, daarachter kruiden, wilde sla en theekruiden en helemaal rechts achter tuinbonen. Er zijn zelfs nog wat bakken leeg. Rechts tegen het hek aan groeien doperwten, capucijners en aan de buitenkant vooraan zonnebloemen en Indische kers(eetbare bloem die op de boog mag gaan klimmen)... en helemaal rechts bij de stokken komen sperziebonen... Het is dus een hele volle boel en het heeft wel zo'n twee weken geduurd voordat ik de tuin zo heb gekregen zoals die nu is...