Jump to content

  • image.png


    ZAAIEN
     

    PLANTEN
     

    PLANTAFSTAND
     

    TUSSEN RIJEN
     

    OOGSTEN
     
    februari-september - 25-45 cm 25-45 cm -
    Mizuna is een aziatisch koolgewas dat te telen is als pluksla. De Nederlandse benaming is: Japanse mosterd. Mizuna is zeer geschikt voor een salade maar kan ook gestoomd worden zoals andere bladgroenten (bv. spinazie)

    Zaaien

    Mizuna is een- of tweejarig. Het plantje kan zowel koude winters (-10) als hete zomers overleven (“it is almost indestructible”). In Japan groeit het gedurende de wintermaanden.

     

    Zaaien van mizuna kan het hele jaar door want de groente schiet niet snel door. Zaaien kan ter plekke eind lente tot de eerste helft van de herfst, of eerder in de lente onder glas in modules om ze later uit te planten. Zo kan je eind van de zomer zaaien en de plant uitplanten in de kas of koude bak om zo in de winter te kunnen oogsten.
     
    Het blad van de zaailingen kan al na 3 weken geoogst worden, volgroeide planten na acht tot tien weken. De planten kunnen na afsnijden meerdere keren opnieuw uitlopen.

    Planten

    De plantafstand voor planten die jong geoogst worden als pluksla is 10 cm. Als je ze zaait voor oogst als pluk- / snijsla is het geschikt als tussengewas. Voor grotere planten bedraagt de plantafstand 45 cm.

     

    Let op voor de wisselteelt in de volle grond: mizuna en mibuna behoren tot de brassica familie net zoals rucola.

    Mizuna

    Mizuna (Brassica rapa var. Nipposinica) heeft donkergroene, glanzende en diep ingesneden, bijna geveerde bladeren en dunne, witte, sappige stengels in een bijna 45 cm brede en 25 cm hoge rozet. Bovendien is de plant zeer decoratief en past heel erg goed in de makkelijke moestuin.

     

    Mizuna heeft een zachte mosterd en peper smaak. De jonge en zachte bladeren worden rauw gegeten, de grotere bladeren kunnen ook gekookt gebruikt worden.

    Mibuna

    Mibuna is nauw verwant met mizuna maar heeft grotere en meer afgeronde, niet ingesnede, bladeren. De smaak is licht peperachtig zoals jonge rucola maar de smaak wordt niet heftiger als de bladeren groeien zoals bij rucola wel het geval is. De teelt en eigenschappen (zoals winterhardheid) zijn hetzelfde als Mizuna.
     

    Edited by rorror



×
×
  • Create New...