Ga naar inhoud

omaTine

Members
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  1. Ik zou die foto's ook heel graag zien!
  2. omaTine reageerde op Bit's blog bericht in Bit's Heaven
    Plant ziet er nog mooi uit! Die 'Zuckertraube' is misschien een sterk soort tomaat? Ik heb nog een zakje zaadjes liggen, gekregen van dat VPRO-programma over Maarten. Niet gebruikt, want had mijn eigen zaadjes al uitgezaaid toen ik ze kreeg. Misschien moet ik ze volgend jaar toch maar proberen.
  3. omaTine reageerde op omaTine's blog bericht in omaTine's Blog
    Het balkon is op de 1ste etage en ligt op het noord-oosten. Dus vroege zon (als er zon is).
  4. omaTine plaatste een blogpost in omaTine's Blog
    Het is vandaag 11 oktober en nog steeds komen er sperziebonen van de planten op het balkon. Van de week weer een maaltje gegeten (in m'n eentje, dus heb ik niet veel boontjes nodig). Sterker nog: 1 plant geeft zelfs weer bloempjes. Natuurlijk worden dat geen boontjes meer, maar zou het kunnen zijn dat het op het balkon minder koud is dan aan de grond?
  5. Okee, bedankt!
  6. In mijn balkonpotten staan nog sperzieboontjes en boerenkool. In een paar andere potten heb ik - nadat de oude potgrond is verkruimeld, ontdaan van oude wortels en voorzien van compost en organische meststof - gisteren winterandijvie gezet (2 x 3 plantjes per pot) en knoflookteentjes (6 in 1 pot). De teentjes heb ik niet laten voorwortelen/-spruiten, maar zo in de grond gestopt. Moest dat wel ('k doe alles voor het eerst)?
  7. Dag allemaal. Vele jaren heb ik tomaten en aardbeien gekweekt in potten op het balkon. Tot voor kort had ik een heel groot balkon op het zuiden met heel veel potten, nu een klein balkon op het noord-oosten. Sinds de verhuizing staan de tomaten beneden in het kleine tuintje (i.v.m. de zon) en ben ik van 10 tomatenpotten naar 4 gegaan (met elk 3 planten). 'k Hield dus potten over. Dat werden er dit voorjaar nog veel meer, nadat de larven van de lapsnuitkever de aardbeienplanten om zeep hadden gebracht (mijn schuld: als gevolg van een verhuizing heb ik de aardbeien niet tijdig verpot) en ik het even met die aardbeien had gehad. 'k Heb toen besloten om te gaan 'moestuinieren in potten'. Niet gehinderd door enige kennis van zaken heb ik een heleboel zaailingen gekocht en in potten gestopt: andijvie, bietjes, sla, sperzieboontjes (zelf gezaaid), broccoli, spruitkool, augurk, courgette, boerenkool en misschien vergeet ik nog wat. Met wisselend succes. Van de sla en de andijvie een paar keer gegeten (steeds de buitenste blaadjes geplukt tot ze dreigden te gaan doorschieten; ik ben alleen dus is er al gauw een maaltje), idem van de boontjes (maar die vond ik wat flauw smaken, een ander ras gekocht en voorgezaaid) en de bietjes, 1 courgette geoogst (daar moet ik volgend jaar toch echt 2 planten van hebben), 1 lief klein broccoli-roosje geplukt en rauw opgegeten........en toen kwamen de rupsen. Met het blote oog nauwelijks te zien, alleen kenbaar aan de uitwerpselen en de gaten in de bladen. Gesproeid met water/zuivere zeep, maar daar kan boerenkool niet tegen. Rupsen vertrokken, maar de boerenkool rook en smaakte bij het koken naar groene zeep (dus weggegooid). De broccoli kon ik verder wel vergeten en de spruitkool eigenlijk ook. Toch laat ik die nog even laat staan, want hoewel er zowat geen blaadjes meer aanzitten, groeien er wel wat piepkleine spruitjes. Verder staan er alleen nog sperzieboontjes en boerenkool. Wat foto's erbij om het verhaaltje 'op te leuken' (vooral die van de spruitjes per heden). Groet, omaTine PS: hoop dat de foto's doorkomen
  8. Edmee, ik weck, maar niet in een weckketel. Ik gebruik daarvoor een snelkookpan. Woon in Haarlem.
  9. omaTine reageerde op Romke3's topic in Inmaken en Bewaren
    Dag RobO! Wat leuk om welkom geheten te worden.
  10. omaTine reageerde op Romke3's topic in Inmaken en Bewaren
    Mijn werkwijze voor het schoonmaken van potten bij het wecken van groente/saus/soep en het maken van jam: - als het inmaakseizoen begint, worden alle potten ('k heb alleen maar gebruikte potten) in de vaatwasser gewassen op het heetste programma; - de deksels worden apart uitgekookt met een heel klein beetje soda en direct goed gedroogd ('k neem daarvoor een oude theedoek, want gebruikte deksels vertonen roestrandjes/-plekjes); - potten en deksels worden tot gebruik apart bewaard; - de te gebruiken potten worden voor de zekerheid nog eens 'gesteriliseerd' in de oven, half uur op 110 gr.; - na het vullen van de potten gaat een stuk huishoudfolie over de opening, zowel bij jam (potten helemaal afgevuld en folie tegen jam) als bij het wecken van groente/saus/soep (potten tot 2 cm. van de bovenrand gevuld), zodat eventuele oneffenheden op het deksel geen invloed hebben (na afloop snij ik de folie, die onder het deksel uitkomt, met een scherp mesje weg); - de folie is weliswaar niet steriel, maar de loeihete jam en het weckproces maakt dat het steriel wordt. Bij het afkoelen fungeert het folie als deksel en wordt vacuum gezogen. Als het deksel dus niet inklapt, betekent dat niet dat het is mislukt. Jam is op deze manier minstens 5 jaar houdbaar, groente/saus/soep (geweckt in de snelkookpan) zeker een half jaar.