Jump to content

Romke3

Members
 • Posts

  86
 • Joined

 • Last visited

1 Follower

Personal Information

 • LOCATION
  friesland
 1. Elke dag bloemkool hoeft nou ook weer niet, dus deze jongens verdwijnen in de bloemkoolsoep De aardbeien daarentegen vallen dit jaar een beetje tegen, ze zijn niet zo zoet als anders, en er hebben wel meer aan gezeten. Zal wel door de droogte komen.
 2. Waarschijnlijk rijst het Grandbrood snel omdat je 15 gram gist toevoegt in plaats van een kwart theelepel. Lange rijstijden zijn nodig als je weinig gist gebruikt of als je op een relatief koele plaats laat rijzen. Gistcellen zijn net bacterieen ze hebben warmte en voedsel nodig om zich te vermenigvuldigen, het koolzuur dat ze daarbij produceren zorgt voor de bubbels.( net als in wijn en bier) Ik weet niet waar je de indruk weghaalt dat je bij no knead bread uren moet wachten, Als je voor het slapengaan het deeg zet te rijzen kun je `s ochtends meteen bakken. Ik gebruik vaak de stenen rond de kachel die nog uren nawarmen om deeg te laten rijzen. Als mijn oven groot genoeg zou zijn kan ik er zoveel bakken als ik wil, en ook de vorm is slechts aan de beperking van je fantasie gebonden. Ik gebruik soms de tajine, soms een springvorm, soms bak ik zo op de platte plaat , soms gebruik ik een rechthoekig bakblik. Als je maar zorgt dat het deeg ongeveer 3/4 van de baktijd bedekt is met bijvoorbeeld alufolie. HOE JE ZE OOK BAKT LANGZAAM , SNEL, BOL OF PLAT, ROND OF VIERKANT, BRUIN OF WIT, VERGEET NOOIT HET BELANGRIJKSTE INGREDIENT.... LIEFDE!
 3. 500 gram meel, 360 ml lauwwarm water, 1/4 theelepel gist, 1/2 theelepel zout.(eventueel 1 eetlepel kruidenmix) eerst droge ingredienten goed mengen, daarna het water toevoegen. Goed omroeren tot er geen droog meel meer is te zien, 4 tot 12 uur laten rijzen op kamertemperatuur of iets warmer. Op een bebloemd aanrecht omvouwen als een envelop en in een ingevet bakblik plaatsen, (ik gebruik vaak een springvorm, maar een tajine kan ook) bovenkant bestuiven met bloem en afdekken met alufolie. Nog 1 a 2 uur laten narijzen, daarna in 45 minuten afbakken op 230 graden ( na 30 min. de folie verwijderen) Altijd succes
 4. Romke3

  dubbele roos

  Ik zag vandaag dat een van onze rozen een wel erg vreemde bloem heeft gevormd. namelijk een dubbele. Ik heb dit nog niet eerder gezien en er daarom maar meteen een foto van gemaakt! En ook nog een paar andere rozen.
 5. ik zou ze er gewoon afknippen, als de planten al zo groot zijn kunnen ze dat best hebben, en als het een of andere besmetting is dan ben je gelijk het meeste kwijt In mijn tomaten vond ik wat luis in het onderste blad, gewoon afgeknipt!
 6. Wij zijn al een tijdje aan het inmaken in potten met twist-off deksels en dat gaat meestal behoorlijk goed. Je moet wel heel precies werken, en sommige groenten gaan beter dan anderen, maar het kost na het inmaken verder geen energie en ruimte in de vriezer. Vandaag bijv.heb ik het bloemkooloverschot in verwerkt tot bloemkoolsoep . En behalve wat bietjes en stoofperen zijn de meeste potjes van vorig jaar wel op. Maar wij zijn dan ook geen jam mensen
 7. Ik ben sinds kort ook weer aan het broodbakken geslagen na het lezen van een artikel over no knead bread http://www.nytimes.com/2006/11/08/dining/081mrex.html vroeger jarenlang zelf zuurdesembrood gebakken, maar dat is in het slop geraakt. Na een paar probeersels begin ik het al weer aardig onder de knie te krijgen, het is erg gemakkelijk en snel, en bovendien erg lekker. Dus je zult mij niet snel weer zien kneden . Ik heb nu even geen tijd om de foto``s te uploaden , maar die houden jullie tegoed
 8. bloemkoolsoep,koolrabi, pluksla, rijst en vis
 9. klopt ik heb toevallig net vandaag gelezen dat je bij het inmaken van knoflook in olie kans loopt op botulisme, (waar de eenden ook van doodgaan in een warme zomer) ik zou het niet doen. Ik vind de teentjes die je koopt bij de olijven enzo altijd wel erg lekker, maar ik weet niet hoe ze die behandelen.
 10. lekkere dressing met honing maak ik met 3 delen honing, 1 deel grove mosterd, 2 delen balsamico of 1 deel walnootolie, 3 delen honing 1 deel balsamico. Deze dressing is prima een tijd te bewaren in de koelkast. Ik gebruik altijd bloemenhoning van De Traaij
 11. Ik heb dit jaar prachtige rode koolrabi, en wat ik het lekkerst vind is heel simpel : schillen, klontje boter, snufje zout, heel heel weinig water en op een middelmatig vuurtje langzaam gaarstoven. eventueel een klein beetje nootmuskaat voor het opdienen. heerlijk! Ik heb ook geprobeerd de blaadjes en stengeltjes te eten, bleeh , ik vond het 3x nx
 12. Vanmorgen vroeg maar even naar Grunn naar de IKEA om een hele voorraad LILL vitrage op te halen zodat ik vmijn hele tuin kan overtunnelen Niet dus, maar ik ben wel enthousiast over het resultaat, dat overtreft mijn verwachtingen ruimschoots. De vliesdoektunnels die ik had gemaakt zijn toch niet zo windvast, het doek scheurt gemakkelijk en de twee meter breedte van het vliesdoek wat ik had is net te smal voor twee rijen koolplanten. Ze drukken nu het doek alle kanten op. Ik ga de tunnels ook wat korter maken zodat ze in m`n eentje kan verplaatsen, dan ben ik wat flexibeler , en kan ik er wat gemakkelijker bij om te wieden enzo. Ik ben benieuwd of het veel verschil maakt in waterdoorlaatbaarheid. Ik denk het wel want vlgs mij loopt het meeste water van het vliesdoek af. Ik denk ook dat een vliesdoektunnel iets meer de warmte vasthoud, dus dat scheelt wel in het vroege voorjaar. Vandaag weer prachtige bloemkolen geoogst en ook prachtige rode koolrabi, nu het wat geregend heeft gaat het wel erg snel opeens, en dan heb je gauw weer veel gelijktijdig klaar.
 13. Het is mij nooit gelukt om tomaten zo buiten te kweken. Ik had prachtige planten met grote trossen tomaten die dan vervolgens helemaal bruin en rot worden. Phytophtora dus. Sinds ik een kas heb gaat het prima! Ik hoop voor jullie en onszelf natuurlijk ook op een prachtige zomer!
 14. prachtige foto`s van je calendula`s! En wat kun jij mooi tekenen zeg!Ik vind het prachtig hoe je creatief met je ruimte omgaat. @ rommert volgens mij kun je nog prima goudsbloem zaaien, maar ik zou het wel snel doen. Het zijn planten die vroeger veel werden gebruikt om mieren te weren.
 15. Hoi Monique, jullie tuin ziet er prachtig uit, en zo te zien hbben jullie de zaakjes prima voor elkaar!
×
×
 • Create New...