Jump to content

jannievdl

Members
  • Posts

    1
  • Joined

  • Last visited

Personal Information

  • LOCATION
    zuid holland
  1. hallo Jeffrey, ik ben zelf ook bezig met oesterzwammen kweken. een belangrijk ding, je moet alles heel schoon doen en stereliseren! anders mislukt het. dus koffiedik gebruiken die niet ouder is dan drie dagen en anders opkoken. in snelkookpan of gewone pan, liter water erbij( dikke brij, niet te nat, zodathet net door te roeren is) let op dat het niet aanbrand. gekookt koffiedik zo snel mogelijk af laten koelen in afgesloten gestereliseerde emmer en gebruiken je hebt ook gekookt gehakselt haverstro nodig om het wat luchtiger te maken( te koop bij tuincentrum) emmer met deksel eerst schoonmaken en inspuiten met 5 % waterstofperoxide(plantenspuit) ook de deksel. emmer dicht houden tussendoor. dan mengen met broed. de verhouding is belangrijk 60% koffie, 30 % haverstro/8 % broed 10 % calsium carbonaat-(kalk) met het mengen, met schone handen werken. je moet de emmer eerst leeg wegen, daarna met de koffiedik en stro om te weten hoeveel broed en calsium je erbij moet doen. dit alles zo schoon en snel mogelijk met schone handen door elkaar mengen en direct weer afsluiten als je even stopt. een lange stevige plastik zak van ongeveer 60 cm maken niet breed(20 cm) onderkant dichtbinden zak vullen en bovenkant dichtbinden. aan vier zijden met een scherp schoon voorwerp gaatjes of kleine sneedjes maken. zak in een donkere kleine ruimte ophangen tussen 19 en 24 graden, niet warmer. bak water eronder voor de luchtvochttigheid niet ventileren. wel af en toe licht. duurt 2 tot 3 weken voor knoppen zichtbaar worden de zak wordt wat witter en steviger, houd het goed in de gaten. daarna moet de zak op een koelere plek gehangen worden schemerig, 15 graden tot 19 g hoge luchtvochtigheid(schuur bijvoorbeeld) als de tros per dag verdubbeld kan je oogsten. de eerste is vaak kleine hoedjes . als ze horizontaal staan oogsten, als je te lang wacht worden ze taai. na de ogt herstelt hij weer na drie weken weer paddestoelen. je kunt de zak daarna opensnijden en weer vermengen met nieuw kofiedik. eet smakelijk! iest eenvoudiger omschrijven staat het op Bewuste eenvoud
×
×
  • Create New...