Ga naar inhoud

MnrProeven

Members
  • Aantal items

    31
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

1 Volger

Persoonlijke informatie

  • Woonplaats / Regio
    Rhoon
  • Beroep
    Technisch Consultant
  1. Dit jaar zelf ook nemathoden gekweekt en ik moet zeggen dat het bij ons in ieder geval heeft gewerkt. We hebben vorig jaar vrijwel onze gehele moestuin verloren aan slakken. De enige oogst was knoflook, maar zelfs de uien werden opgegeten. Echt duizenden naaktslakken vorig jaar. Dat ging ons niet meer gebeuren dus op meer fronten actief geweest met biologische oorlogsvoering, dus misschien is het wel combinatie geweest. De gebruikte aanvals en verdedigings technieken: Biervallen Knoflook thee Nemathoden We zagen in het begin van dit ook weer flinke aantallen maar met een combinatie van alles hierboven zien we nog zelden een slak.
  2. Wij zijn van plan een bijenkast te plaatsen. We hebben al contact met een imker, maar gaan eerst een imker cursus volgen Gaat ons niet om de honing maar om de bij zelf en het zou onze perenhaag ook geen kwaad doen.
  3. Ook erg lekker is een Hartige taart van witte en groene asperges 500 g groene asperges 1000 g witte asperges 500 g aardappelen zout en peper paar vellen filodeeg (1 pak van 225 g) 100 g boter (gesmolten) 100 g pittige kaas (old Amsterdam o.i.d.) 3 vrije uitloop eieren (als je dat kunt en wilt betalen) 3 dl slagroom vers geraspte nootmuskaat 125 g spekblokjes De aardappelen schillen en in stukken snijden en in een pan met ruim water doen. De asperges schillen / schoonmaken*. Het schoonmaken gaat het makkelijkst als je de asperge op een snijplank legt en er met een dunschiller langs gaat. De onderkant (het hout) breek of snij je af. Van de witte asperges haal je een extra stuk van de onderkant af en deze stukken doe je bij de aardappels in de pan. Deze pan zet je op hoog vuur. In een andere pan met kokend water blancheer je de asperges. Bak de spekblokjes uit tot ze lichtbruin zijn. Doe ze daarna uit de pan op een keuken papiertje om het ergste vet eraf te krijgen. Als de aardappels gaar zijn dan maak je er puree van. De stukken asperge die meegekookt zijn snijd je heel fijn en doe je door de aardappel puree. Meng de kaas door de aardappel puree. Klop dan de eieren met de room door elkaar en voeg dit toe aan de aardappel/asperge/kaas puree. De spekblokjes mogen er nu ook doorheen. Al met al word het een lekker soppige massa. Breng op smaak met zout en peper en flink wat vers geraspte nootmuskaat (goed proeven, is erg flauw van zichzelf). Verwarm de oven vast voor op 200 graden of 180 hete-lucht. In een ovenschaal leg je bakpapier en die bekleed je dan weer met het filodeeg (ongeveer 5 lagen). Het hoeft helemaal niet netjes te worden, mag er best een beetje “rustiek” uitzien. Laat het filodeeg net beetje over de randen heen hangen. Het filodeeg besmeer je dan met gesmolten boter. Giet het puree mengsel over het filodeeg en verdeel het gelijkmatig. Vouw de randen filodeeg omhoog zodat je een opstaand randje krijgt. Leg nu de asperges in de puree, beetje om en om voor het gezicht. Druk ze een beetje in de puree zodat ze wel een beetje vastliggen. Besmeer de asperges met de rest van de gesmolten boter. Bak de taart in ongeveer 20 minuten gaar of totdat de bovenkant lekker bruin is. Laat de taart 10 minuten staan voordat je hem serveert.
  4. MnrProeven

    3e Seizoen

    Als dat kon en mocht had ik allang kippen, bijen, varkens etc gehad
  5. MnrProeven

    3e Seizoen

    Hallo allemaal, Vorig jaar niets van me laten horen, want wat was dat een dramatisch seizoen. Echt letterlijk alles werd opgegeten door de slakken, maar dan ook alles. Zelfs de uien vielen ten prooi. Geen idee waar zoveel slakken vandaan kwamen, maar leuk was anders. Het enige wat we geoogst hebben is wat soja en een paar pompoenen en flink wat knoflook. Daar bleven ze wel vanaf Dus dit jaar zijn we met frisse moed weer begonnen en als eerste hebben we een enorm aantal slakken biervallen geplaats. Mijn moestuin buren ook. Het is ongelovelijk hoeveel slakken we in het begin vingen per nacht.. echt hondereden. Ook hebben we zelf nematoden "gekweekt" en gebruiken we knoflook extract om de planten te besproeien. Ik durf nu wel haast te zeggen dat het zijn vruchten afwerpt, de nieuwe plantje slaan allemaal aan omdat ze niet hoeven te vechten voor hun leven. Dus het begin van het nieuwe seizoen 2017: Doperwten op de voorgrond Wederom een stellage voor de pompoenen, dat ging erg goed het eerste jaar De tunnel voor de Soja bonen staat al klaar zodat de grond een beetje kan opwarmen en de stokken voor de bonen staan ook al klaar om te gaan
  6. Ik heb het niet gedaan.. er is altijd water zat. Als er bij jouw in de sloot altijd water staat lijkt het mij overbodig..
  7. Dat komt goed uit. Ik heb vorige week mijn dompelpomp vervangen voor deze beregeningspomp http://www.waterpompshop.nl/beregeningspomp-gp-4500-inox In deze set zit ook een extra vuilwater filter waardoor je ook gewone sproeiers kan aansluiten en dan niet dichtslippen door allerlei troep uit de sloot. Je kan deze ook nog uitbreiden met allerlei extra zaken. Moet je maar even op die site kijken. Ik heb deze zwaardere gekocht omdat mijn tuin 40 meter verder ;ligt maar als je pal naast de sloot zit kan je ook de licheter variant nemen.
  8. de laatste weken van alles.. ben super trots op mijn eerste seizoen moestuin. Ik heb gegeten uit eigen tuin lollo rossa en bianco sla eikenblad sla ijsberg sla radijsjes bieten tuinbonen brocolli worteltjes uien courgettes en er zit nog meer aan te komen paar foto's:
  9. Een lekker zomerse risotto.. niet te zwaar Vegetarische risotto met verse spinazie Ingredienten: 150 gr risottorijst, 750 ml bouillon (vers of uit een potje maakt niet zoveel uit); Knoflook en uitje (sjalotje) naar smaak; Eventueel witte wijn; Ong. 300 gram verse (wilde) spinazie; Pijnboompitten; Geraspte kaas (welke je lekker vindt, grana pardano of Parmezaan gaat wel het best, krijg je niet van die lelijke draden); Klontje (room)boter; 2 eieren + scheutje melk. Bereidingswijze: Kook het water voor de bouillon en voeg de bouillonpoeder of blokje toe of verwarm de verse bouillon, hou de bouillon tijdens het maken van de risotto warm; Verwarm de oven voor op 80 graden. Kluts de eitjes met een scheutje melk en zout en peper naar smaak, bak hiervan een omelet maar laat deze niet helemaal gaar worden (dus nog vochtig). Leg de omelet in een vuurvast bakje of schaaltje en dek af met alufolie en zet in de oven. (dan heb je je handen vrij voor de risotto). Zet je dinerborden ook in de oven om voor te verwarmen. Bak (in dezelfde koekenpan) de pijnboompitjes tot ze mooi goudbruin zijn, zet apart. Neem een (braad)pan met een goede dikke bodem en verhit hierin een scheutje olijfolie. Fruit het uitje tot dit begint te kleuren en voeg de knoflook toe. Blus het geheel af met een scheut witte wijn (wil of mag je niet drinken doe je dat met bouillon); Voeg in een keer de rijst toe; “Bak” de rijst aan totdat deze begint te glanzen; Voeg dan de eerste volle soeplepel met bouillon toe en zorg dat je rijst constant zachtjes blijft koken; Voeg de volgende soeplepel bouillon toe als het vocht bijna verdampt is (niet droog laten koken); Herhaal dit tot je risotto gaar is en lekker smeuïg. (Gaar controleer je door te proeven, er mogen geen harde stukjes inzitten en door een korrel tussen je nagels kapot te drukken, hier mogen geen helderwitte stukjes meer inzitten); Als je risotto gaar is en goed warm voeg je de spinazie toe, afhankelijk van je pan draai je het vuur uit of lager; Goed doorroeren; Klontje (room)boter en geraspte kaas toevoegen; Snijd je omelet in reepjes. Schep een royale lepel risotto op het warme bord, de omeletreepjes bovenop en wat pijnboompitjes. Eventueel nog wat extra geraspte kaas en klaar. Als je nog wat verse kruiden hebt, bijvoorbeeld platte peterselie, basilicum of bieslook snipper je die en doe je die er ook overheen, staat zo mooi
  10. Mijn dille was de sjaak, daar kwam ik te laat achter. Helemaal tot op de grond afgekloven
  11. MnrProeven

    17 mei 2015

    Heerlijk weer vandaag hier. Ben een paar uur bezig geweest met slangen leggen om water bij mijn tuin te krijgen. Liep me inmiddels de tandjes met de gieter naar de stap bij de gracht en weer terug. Had al een dompelpompje op de kop getikt.. en nu dus een slangen leggen. Het is uiteindelijk allemaal gelukt, maar zit onder de schrammen omdat ik alles weg heb gewerkt onder de buxus haag en een deel ingegraven. En het stukje grond begint nu echt op een moestuin te lijken, al zeg ik het zelf. Niet slecht voor een amateurtje Het staat er nu best mooi bij allemaal. water voor de aubergine. Het 'watersyteem' voor de bleeksederij.. die gaan best hard nu.
  12. Ik heb nu geen vast plan omdat het allemaal ineens heel snel ging. Ben begonnen met de makkelijke dingen. Heb nu staan: Komkommer Pompoen Courgette 4 soorten sla Broccoli Gele bonen kruiden(platte en krul peterselie, paar soorten tijm, laurier, basilicum, dille) Rucola Radijs Kroten wortel bleeksederij zonnebloem O.I.K. mais pastinaak uien afrikaantjes Er zjn niet echt tuinen.. het is een grote tuin en we gebruiken ieder een deel daarvan. Voorheen waren er 7 mensen die er gebruik van maakte. nu nog maar 3 dus ruimte zat. Gereedschap gaat in een grote gemeenschappelijk schuur waar ook gereedschap staat dat we kunnen delen. enne.. mijn buurmanis wel netjes, maar ik niet zo
  13. Laat ik beginnen met hoe de moestuin en omgeving eruit ziet. Mag mezelf best gelukkig prijzen met deze prachtige lokatie en dat op 1 minuut lopen. Dit is het kasteel van Rhoon waar de moestuin voor ligt. De perenhaag begint al uit te lopen. [img-rotate=90]https://www.moestuinforum.nl/imgupload/uploads/2015051015074822741431671605.jpg[/img-rotate] Jong leven in de kasteel gracht. Tuinen. Klein kasje met wat sla en bonen (van mijn moestuin buurman die zo ontzettend netjes werkt) Mijn beginnende moestuin.
  14. mijn allereerste zelf gekweekte radijs en lekker dat ie was
  15. ik had dat ook bij de broccoli, toen een net erover en ze groeien toch weer verder ondanks een paar flink aangevreten bladeren
×
×
  • Nieuwe aanmaken...