Jump to content

flat4ever

Members
 • Posts

  8
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Lisse
 1. Erg balen van je kas, wat je in ieder geval altijd moet doen is een raam op een kiertje (10cm ofzo) zetten tijdens storm. Bij voorkeur aan de luwe zijde, het glas/plastic wordt er namelijk uit gezogen en niet geblazen. Afgaande op de foto's lijkt er ook geen windverband in de kas te zitten aan de kopse kant?
 2. Nog even een update: Vorige week verse mayonaise gemaakt en hierin een flinke schep knoflooktenen gemaakt voor bij een BBQ. Dit ging er zeer goed in bij iedereen. Niemand horen klagen over de scherpe smaak, ook kon ik geen bittere bijsmaken herkennen. Wat mij betreft is dit een zeer geslaagde manier om de knoflook te bewaren.
 3. Potjes springen inderdaad niet. Voor het vullen zijn ze uiteraard met heet sodawater gewassen. Alhoewel ze daarna weer zijn afgekoeld. Maar door eerst de teentjes erin te gooien warmen de potjes redelijk voor en krijgen ze niet een schok van 120 graden, dat zou funest zijn. Vorig jaar heb ik wel iets anders gedaan, sowieso toen droge knoflook gebruikt (nu verse). Toen knoflook gefrituurd totdat ze redelijk bruin zijn en vervolgens de tenen in de oven op 90 graden gedroogd. Hiermee vond ik ze niet erg bitter geworden, maar deze gebruiken we op een of andere manier weinig. De olie die gebruikt was daarentegen vloog erdoor heen. Die was echt heerlijk, een geen spoortje bitterheid gemerkt. Wat me ook is opgevallen is dat de verse knoflook (1 dag uit de grond) een stuk eenvoudiger pelt dan dan de oude knoflook. Daarnaast bevat deze meer vocht waardoor het frituren wat langer duurde. Tevens is verse knoflook iets milder van smaak. Volgende week staat de eerste BBQ op de planning en ik zal dan knoflooksaus maken hiermee. Resultaten volgen dus. Het idee is overigens gebaseerd op onderstaande link waarop ik doorgeborduurd heb. http://bijzonderspaans.nl/3114/sal-de-ajo-gedroogde-knoflook/
 4. Zo rond de 110 a 120 graden gaan de tenen en olie in de potjes. Ik weet niet precies hoelang ik ze frituur maar zo rond de 5 minuutjes zal het wel zijn. Echt bruin en bitter worden ze niet. Ter vergelijking om knoflook te poffen gaan ze bij mij op 180 graden in de oven voor +-20 minuten, ingepakt met alufolie en een scheutje olie erover. Volgens mij worden ze met name bitter door een blootstelling aan zuurstof. -EDIT- De belangrijkste reden voor deze hogere temperatuur is overigens het bestrijden van botulisme. Maar dit kan uiteraard ook met een lagere temperatuur, bijvoorbeeld 110 graden. Voor mijn gevoel duurt het "frituren" dan alleen erg lang.
 5. Nog wat plaatjes bij bovenstaande praatjes. Knoflook, olie en potjes. De snijplank is uiteindelijk niet gebruikt. Gepelde tenen. Frituren. En de potjes met knoflook en olie, daarnaast ook nog een ruime liter knoflookolie.
 6. Laatst 1,4 kilo knoflook verwerkt met 2 liter olijfolie tot "knoflookolie". Werkwijze: Olijfolie verhitten tot +-140 graden en de gepelde tenen knoflook frituren tot ze drijven en een beetje gaan kleuren. Vervolgens de tenen in een potje en afvullen met de olie. Deksel erop en het potje op zijn kop, hierdoor trekt deze vacuum en blijft lange tijd goed. Door het frituren krijgt de knoflook een heerlijke zachte smaak en wordt bovendien botulisme bestreden. Een absolute aanrader wat mij betreft. Voor die 1,4 kilo tenen heb ik in een ander pannetje de knoflook warm gehouden met olie op +-110 graden, hierdoor is de knoflook super zacht geworden. Een paar teentjes mengen met mosterd, mayonaise en citroensap geeft een zalige knoflookdip.
 7. Goedeavond iedereen, Het bleek dat ik mijzelf hier nooit heb aangemeld en dus blijkbaar ook geen berichten heb geplaatst. Dit terwijl ik al ruim twee jaar geniet van de berichten over iedereens moestuin, olijke varkens, wandelende eenden en compostbakken in allerlei vormen. Maar bij deze wil ik mijzelf dan graag even kort voorstellen: Mijn naam is Arjan alweer 31 jaar jong en woon in Lisse. Momenteel druk bezig met de laatste weken van mijn afstuderen voor de studie werktuigbouwkunde aan de Haagse Hogeschool. Hierdoor helaas weinig tijd voor het moestuintje, maar dit komt binnenkort weer goed. Voor deze studie ben ik overigens 6 jaar bollenboer geweest en 2,5 jaar in de bloembollen en vaste planten export gewerkt. En dan de tuin: Bij ons huis hebben we een tuin van 60 mtr lang en 7 mtr breed. De eerste 27,5 meter wordt leeftuin, vervolgens hebben we een schuur van 50m² gebouwd en hierachter en naast ligt nog ongeveer 150m² moestuin. Op de moestuin staat een perenboom van +-60 jaar oud en hebben we onlangs twee appelbomen bijgeplant. Verdere info zal de komende dagen wel volgen, ook foto's zullen uiteraard langs komen. Groetjes Arjan
 8. Nu kijk ik al een jaar of twee dagelijks op dit forum en kom ik er zowaar achter dat ik me nooit heb aangemeld... Of althans ik kan of mijn forumnaam niet meer vinden, of ik heb me daadwerkelijk niet aangemeld. Bij deze dan! Ik zal me binnenkort nog wel even voorstellen.
×
×
 • Create New...