Ga naar inhoud

FreyaS

Members
  • Aantal items

    21
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door FreyaS

  1. Hoi iedereen, Heb dit jaar voor het eerst dahlia's, om te gebruiken als snijbloem voor bij ons thuis af en toe een mooi vaasje te kunnen zetten. Vind het alleszins heel leuke bloemen, merk alleen dat ze wel bomvol beestjes zitten die je eerst niet ziet in de bloemen. Hoe krijgen jullie die er uit? Had er eerst mee geschud masr blijkbaar zaten er toch nog veel in en veel verschillende (kevertjes, oorwurm,...). Stoort me nu niet zo veel maar als er een oplossing is hoor ik het graag!
  2. Hoi iedereen, Ik vrees dat we het onszelf wat moeilijk gemaakt hebben door bij de aankoop van onze nieuwe appelboom onvoldoende te kijken naar de vorm die hij al heeft. Heb wat foto's genomen, maar komt op volgende neer: hij splitst in een V waarbij de linkse tak goede bladvorming lijkt te hebben maar kleiner is ennlijktvte eindigen in een vrucht?punt (ben een leek dus kan mis zijn). De rechtse tak is langer en dikker maar heeft in zijn eerste helft geen bladvorming, en eindigt op opnieuw een splitsing. Nu staat hij nu nog in een pot, en vraag me af of het uberhaubt al een goed idee is om hem nu al te snoeien. Maar heb schrik dat als we het te laat doen, dat het boompje er tevveel onder zou leiden. Nu denk ik dat het, induen jullie aanraden van wel te snoeien, het het interessantste zou zijn van de rechtertak weg te halen. De kaalheid van de helft van de tak maakt me wat ongerust. Dan zou ik de linkertak een mini stukje kunnen toppen zodat er zijtakken gevormd worden? Vind het echter riskant omdat ik dan meer dan de helft van het boompje weg snij... Wat raden jullie aan?
  3. FreyaS

    Stomme tuin

    Begrijp je volledig, het ka echt ontmoedigend zijn als je last hebt van ongedierte! Wij ziten sinds dit jaar met een rattenplaag en de mormels hebben al mijn tomaten aangevreten! Na maanden werk, en net voor je ervan kan genieten is dat zoooo triest! Maar goed ik probeer me dan te focussen op de dingen die ik wel kan oogsten, maar is niet altijd gemakkelijk! Toch leuk dat je nog zoveel andere dingen kan oogsten, hou de moed er in!
  4. Hoi iedereen, Ik heb 2 druielaars, dit jaar in grote kuipen overgezet en volledig terug gesnoeid tot 20 cm stam. Deze waren gigantisch gegroeid en leken het fantastisch te doen, dacht ze wel net terug bij te snoeien, maar nu gebeurd er dit. Wat denken jullie? Een tekort aan iets, last van het wisselvallige klimaat, of een ziekte? 1 heeft er meer last van dan dd andere. Staan enkele meters uit elkaar in kuipen van 60 liter. Bedankt!
  5. Bedankt iedereen voor al jullie reacties! Ik denk dat ik het qua perzik en abrikoos voorlopig zo ga laten, mijn tuin is sowieso beperkt in plaats, zou dus andere boompjes die ik ook wel wil moeten laten voor het planten van perzik en/of abrikoos, waarbij de kans dan toch wel vrij groot is dat het moeilijk zal gaan... Voor de nashi ben ik nog de ervaringen op het forum aan het lezen voor een 2e boompje als bestuiver. Kan ook zijn dat ik daar toe kom en met hele andere boompjes buiten ga ... tja zou niet de 1e keer zijn Wel goed om te horen dat het gekend is als een goede kwekerij, we zijn er namelijk toevallig op uitgekomen maar nog nooit geweest. Ik zag ook dat ze granaatappelboompjes zouden hebben, met 'lekkere' vruchten, maar lijkt me toch eerder vreemd dat deze er in ons klimaat in zouden slagen om volwaardige vruchten te produceren? Wacht nog vol spanning tot wanneer het in ons klimaat warm genoeg is dat we succesvol passievruchten kunnen kweken, hoewel ik al gehoord heb dat ook hierin sommige mensen wel slagen!
  6. Bedankt! 2 van mijn 3 nieuwe stengels hebben nu knopen en zien er vrij goed uit, maar de 3e stengel ziet er maar ziekelijk uit. Van beneden uit zijn de bladeren geel beginnen verkleuren. Heb bijgemest met meststof voor kleinfruit, maar lijkt niet geholpen te hebben. Zal er straks een fotootje van nemen en posten. Deze framboos staat wel in de kippenren, waar een paar andere frambozen (tegelijk geplant) het niet overleefd hebben. Kan dat door een teveel aan iets komen dat in de kippenmest zit? In dat geval zou ik hem terug kunnen uitgraven om te verhuizen naar een kipvrije zone...
  7. Bedankt allemaal voor alle tips! @HerbalX Super, ben heel nieuwsgierig naar je ervaring met deze perzik! @marcelru sommige van de soorten die op mijn lijstje staan zijn wel ook bij andere kwekers vindbaar, maar er zijn er enkele bijv. de chojuro nashi peer, die al lang op mijn verlanglijstje staat, die ik enkel daar, in België, en op voorraad heb gevonden, samen met de vlier 'Black Lace', die ik wel in Nederland vond, maar niet in België, moerbeien zijn de Chinso en Gerardi Dwarf etc... Ze hebben nog heel wat meer waarin ik wel geïnteresseerd ben, zal denk ik een interessante zondag worden! Gaat over kwekerij 'De Zoetewei'. Zal zeker ook posten wat ik uiteindelijk aangeschaft heb, zal mezelf een limiet moeten opleggen vrees ik!
  8. Hoi iedereen, Wij gaan dit weekend naar een boomkwekerij die slechts enkele koopzondagen voor particulieren houdt, waardoor het in ons geval nu is of wachten tot eind volgend jaar. Reden dat we hier naartoe willen gaan is dat deze variëteiten zou op stock hebben die ik voor de rest in België niet kan vinden. Nu vraag ik me echter af of we deze boompjes meteen na aankoop moeten planten, of dat we deze voorlopig in grote kuipen kunnen houden? Er is namelijk nog wat werk aan de grond op de plaats waar ik ze zou willen zetten. Het zou gaan over een nashi, een vlier, en 2 moerbeien. En dan twijfel ik nog over een abrikoos en een perzikboom. Had namelijk op een youtubefilmpje van iemand met een foodforest gezien dat hij de 'Avalon Pride' zeer succesvol kon oogsten terwijl deze buiten stond. Maar als ik hier op het forum kijk, lijken perziken toch niet zo succesvol te zijn qua oogst als ze niet in een serre staan? Had ook graag een Hongaarse abrikoos gezet, maar dat zou nog moeilijker zijn hebben ze mij verteld? Alvast bedankt voor jullie advies en tips!
  9. Hoi iedereen, In mijn kippenren staan sinds vorig jaar een fallgold framboos en een boysenberry. Nu zaten er op de herfstframboos op het stukje tak van vorig jaar wel enkele frambozen, maar de 3 nieuwe stengels, die er nochtans gezond uitzien, hebben nog geen knopen of bloemen. Nu heb ik proberen op te zoeken of dit normaal is, maar vond enkel info over de oogstperiode, en niet over wanneer de eerste bloempjes er zouden moeten zijn. De boysenberry staat wel al vol kleine vruchtjes. Weten jullie of deze gwn nog moeten komen? Bedankt!
  10. Zo'n prachtige resultaten allemaal! Ik had voor de fun nog wat zaadjes geplant van een dwergmeloen die gewoon buiten kan. En was zo blij met mijn 6 meloentjes! Helaas zijn ze op 2 dagen tijd, en net toen ze bijna hun grootte hadden, alle 6 gepikt! Vermoedelijk door de hele zwerm kraaien die in de nabijgelegen boom zaten...
  11. Goeienamiddag Allen, Om even een schets te geven van de situatie, wij hebben 10 jaar geleden een bouwgrond gekocht in de 'druivenstreek' in België, waar toen een immense serre op stond met druivelaars van de daar zeer gekende leopold III-druiven. Nu moest die serre afgebroken worden, omdat we er anders ons huis niet op konden zetten, maar we hebben op dat moment stekjes genomen, en deze geschonken aan allerhande familie, en ook 2 stekjes zelf gepland, en bij mijn schoonmoeder gehouden. Nu zijn deze jaren zwaar verwaarloosd geweest omdat we zelf altijd met de zelfbouw van ons huis bezig waren, en mijn schoonmoeder er niet naar om keek (wat uiteraard ook niet haar verantwoordelijkheid was), maar elk jaar zagen we wel dat er toch nog leven in zat. Nu heb ik ze dit jaar, nu we eeeeindelijk aan onze tuin starten, herplant van de vrij kleine potten waar ze in stonden, naar zeer grote 60 cm diameter potten, en bijna volledig tegen de grond gesnoeid, om eigenlijk nieuw te kunnen starten. Nu hebben ze zich beiden enorm goed herpakt, ik heb op aanraden van mijn schoonbroer aan 1 plant 2 gesteltakken gelaten, en aan de andere 3, en deze zijn al zeker elk meer dan een meter lang. Maar nu is mijn vraag hoe ga ik verder? Ze zijn nog niet opgebonden, maar de bedoeling is ook niet dat ze in deze potten blijven steken, maar dat ik ze in de volle grond uitplant, tegen een omheining waar ze de hele dag in de zon staan. De vraag is nu, moet ik dit jaar nog iets van snoeien doen, of laat ik het zo verder groeien? Indien ik al iets moet snoeien, maakt het dan dit jaar al uit of ik ze daarvoor eerst al in de volle grond heb uitgeplant, of kan dit wachten tot volgend jaar? Mijn bedoeling zou zijn van de ene plant lager tegen de grond links en rechts te leiden, en de 2 e plant op 2 niveaus links en rechts te leiden, daarom dat ik hier 3 takken heb behouden, een linkse, rechtse en een centrale tak, die ik dan zou toppen boven knoppen die dan weer links en rechts zouden kunnen geleid worden. Maar is dat iets dat pas volgend jaar moet gebeuren, en wanneer dan? Het waren natuurlijk wel kasdruiven, maar ik hoop dat, doordat het klimaat hier toch telkens warmer en warmer wordt, ze het buiten de kas ook wel goed zullen doen. De druivelaars van mijn ouders (die ze gewoon wild laten groeien en die mij dus niet kunnen adviseren over de juiste snoei) doen het ook elk jaar beter buitenshuis... Bedankt, Ik zal ook zien dat ik er vanavond wat foto's van kan bij zetten!
  12. Door enkele zaken te oogsten heb ik weer wat plaats vrij om bij te zaaien, nu vroeg ik me af wat jullie nu nog zo allemaal zaaien? Ik dacht aan wat snelle sla zoals rucola, of pluksla. Zijn er nog zaken die nu nog kunnen gezaaid worden? De palmkool die ik gezaaid had heeft het laten afweten, waarna ik op die plaats wat goudsbloemen heb uitgeplant. Maar nu er weer plaats vrij is zou ik het nog eens kunnen proberen, maar dat is misschien al te laat? Hebben jullie nog ideeën? Bedankt!
  13. Hoi Iedereen, Is maar een simpele, maar ik kan nu elke week wel een karaf 'ijsthee' maken met kruiden die ik uit onze tuin heb geoogst. Zeker de munt-citroenverbena, was een grote hit! Heb al maar wat stekjes bijgenomen om een 2e pot munt en verbena op te starten Recept is heel simpel, je laat water tot het kookpunt komen, haalt het dan van het vuur en laat het ietsjes afkoelen. Dan voeg je naar wens je verbena en muntblaadjes toe gedurende 10 minuten (ik raad aan om meer verbena dan munt toe te voegen zodat de muntsmaak niet overheerst). Dan kan je het al zeven, of voor een sterkere smaak zet je het dan, met de blaadjes er nog in, in de frigo gedurende enkele uren zodat het nog een sterkere smaak wordt. Daarna in karaf met veel ijs, en naar smaak wat suikersiroop doorroeren. Groetjes, Freya
      • 5
      • Like
  14. Super bedankt iedereen voor jullie reacties, heb zo al heel wat ideeën opgedaan! Aan de foto's van @Kevins Moestuin te zien zijn de blauwe bessen struiken toch ook wel niet zo dicht begroeid dat ze geen zonlicht doorlaten. Hierdoor zal er wel sowieso nog genoeg zonlicht binnen komen in de buurman zijn serre. In verband met de Pink lemonade, moet zeggen dat ik dit al een hele interessante vond, ik hou er altijd wel van om rassen te planten die er wat specialer uit zien, maar zou je deze eventueel lager kunnen houden door te snoeien? Bedankt!
  15. Hoi iedereen, In bijlage kunnen jullie een heel snelle schets van de situatie terug vinden. De bruine rechthoek is onze tuin, waarbij de buurman zijn serre een goede halve meter op onze grond staat, en hij zijn draadafsluiting een goede 30 cm ook op onze grond geïnstalleerd heeft. Nu heeft hij voor de afsluiting wel toestemming gevraagd toen hij al halverwege was, want hij had zich 'vergist', en de serre stond er al voor we onze grond gekocht hadden, dus gaan we hem uiteraard niet vragen om de achterwand af te breken. Maar, om het meeste te maken uit onze tuin ben ik wel niet van plan om nog eens van zijn serre/draadafsluiting afstand te houden met mijn beplanting, boompjes etc. Hiervoor zal ik met de perceelgrens uiteraard wel rekening houden. Nu wou ik over de hele grens van onze tuin werken met geleide fruitstruiken, heb al advies gevraagd ivm frambozen, buiten voor de serre. Het is immers wel niet mijn bedoeling om te veel de zon te blokkeren voor mijn achterbuurman zijn serre. Hierdoor had ik gedacht van lagere blauwe bessen voor de serre te zetten, eventueel in ingegraven potten, gezien deze wel zuurdere grond nodig hebben. Wat denken jullie hiervan? Is dat onnodig denken jullie, de serre is zelf heel hoog, is zo'n oude druivenserre ik denk dat de nok met gemak 3m hoog is, en de zijwanden 1,2-1,5 Welke rassen van lagere blauwe bessen zouden jullie adviseren? Zou graag een goede opbrengst hebben, maar moet ook niet extreem veel zijn, smaak is belangrijker. Pink lemonade leek mij wel leuk, maar ik weet niet of de smaak hiervan wel zo goed is, en of dit een lager blijvend ras ? de wand is zo'n 6 m breed, denk dus wel dat ik er wat planten voor kan zetten... Groetjes, en bedankt voor het advies!
  16. Bedankt voor jullie advies, ga denk ik wel wat kleine aanpassingen doen (black jewel vervangen door sugana two timer). Had ook nog wat vragen over blauwe bessen, maar neem aan dat ik hier beter een apart topic voor aanmaak
  17. Hoi iedereen, Ik ben volop bezig met de planning op te maken voor onze (eindelijk bereikbare) achtertuin. Nu zou ik zoveel mogelijk uit onze tuin van 11 op 17 willen halen, beginnende met langs de linkerzijde, en de helft van de achterzijde van de tuin frambozen te leiden. Nu had ik het volgende lijstje opgemaakt qua rassen (bedoeling is de herfstframbozen zo te snoeien dat ze 2 maal oogst geven): - Malling Promise - Schonemann - Golden Everest - Tulameen - Meeker - Black Jewel - Heritage - Autumn Bliss - Himbo Top - Sugana Lubera Primeberry Bedoeling is van over een langere periode te kunnen oogsten, met af en toe grotere hoeveelheden die in één keer te oogsten zijn, zodat ik wat kan inmaken. Qua smaak liefst zo zoet mogelijk, bewaarbaarheid maakt minder uit, maar liefst wel goed of heel goed productief. Wat vinden jullie ervaren frambozenkwekers van dit lijstje? Ik vond het zeer moeilijk om keuzes te maken, zeker omdat niet altijd alle kenmerken werden vermeld... Ook vroeg ik me af, uit pure nieuwsgierigheid of jullie een idee hebben van de gemiddelde opbrengst die een 18tal lopende meters geleide frambozen zouden moeten opbrengen (per dag of totale opbrengst...)? Bedankt alvast!
  18. Persoonlijk vind ik het zelf ook enorm leuk om zo'n prijzen te berekenen. Het lijkt me ook wel mogelijk om fun te combineren met 'winst'. Voorlopig is de plaats die wij hebben om te planten nog heel beperkt en voornamelijk in potten, maar eens we toegang tot onze achtertuin hebben (19 m x 10 m), heb ik mijn lijstje van te planten vaste planten (en al de rest uiteraard) al klaar staan. Deze zouden toch wel snel terug verdiend moeten zijn (binnen enkele jaren is voor mij snel), als ik kijk naar oogst + prijs in de winkel. Momenteel koop ik bijvoorbeeld nooit frambozen en braambessen, hoewel ik ze doodgraag eet, omdat ik het te duur vind (ook al begrijp ik waarom dit duur is, het past niet echt binnen ons budget). Vandaar dat ik ga investeren in enkele frambozen en andere bessen struiken, die ik dan over de jaren ga vermeerderen, die gaan hun aankoopprijs en eerste kosten dik terug verdienen denk ik! Om van de positieve gevolgen voor mijn gezondheid nog te zwijgen Nu tegelijkertijd heb ik dit jaar redelijk wat zaken gepland die ons absoluut niets gaan opbrengen, maar gewoon voor de fun zijn, pink popcorn bijvoorbeeld, dus is het toch een combinatie van hobby die je toch wel geld kost, en hobby die je ook wel iets opbrengt
×
×
  • Nieuwe aanmaken...