Ga naar inhoud

Remi van Beekum

Members
  • Aantal items

    9
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Persoonlijke informatie

  • Woonplaats / Regio
    Winsum
  1. Sommige planten in de moestuin en veel sierplanten hebben iets nodig om in te klimmen. Ik gebruik vaak bamboe om een trellisscherm van te maken omdat het een mooie natuurlijke uitstraling heeft, stevig is en makkelijk te bewerken is. Hier een handleiding voor een trellisscherm voor een clematis. Maar als je er andere planten in wilt laten groeien is het eenvoudig aan te passen door de afmetingen of de fijnmazigheid aan te passen. Hopelijk hebben jullie er wat aan! Zo maak je een trellisscherm van bamboe voor een clematis of andere klimmer Suggesties/ aanvullingen/ ervaringen zijn van harte welkom!
  2. Bij mij werkt het prima. Ik heb gewoon van wat oude planken een huisje gemaakt en daar meerdere vullingen in gedaan voor verschillende insecten. Je ziet ze vaak niet omdat ze er soms ook alleen in schuilen bij regen en er dan weer vandoor gaan. Meestal ben ik met regen ook niet buiten en ga ik dus niet koekeloeren of er insecten in het hotel zitten Hier een uitleg hoe ik een insectenhotel heb gemaakt. Maar die moet je niet te serieus nemen, want het kan makkelijk groter of kleiner en afhankelijk van je wensen kun je er andere vulling in doen!
  3. Ik heb van mijn gazon in een paar jaar tijd geleidelijk een bloemenweide gemaakt. Zonder bij te zaaien, dus alleen planten die het hier zelf fijn vinden. Dat werkt best aardig. Ook in een mini-tuin. Met name in de periode april-mei-juni staat het echt vol bloemen hier. Dan wordt het echt te lang en maai ik het één keer. De tweede ronde (zomer en nazomer) werkt nog minder goed. Dan zijn er wel bloemen, maar echt minder dan in de lente. Vlak voor de winter maai ik een tweede keer. Dus minder werk, mooiere tuin. Win-Win! Hier hoe ik het aanpakte. Tips zijn meer dan welkom! Met name over hoe ik in de tweede fase meer bloemen kan krijgen.
  4. Zelf hou ik niet van een strak gazon. Ik ben geen golfer, doe mij maar ee bloemenweide. Maar ik heb twee jaar geleden wel getest met organische mest van Ecostyle. Dat werkt als een tierelier. Het gras zag er in korte tijd veel gezonder uit en groeide ook veel harder waardoor andere planten (klaver, paardenbloem enz) in de verdrukking komen. Hier mijn verslag inclusief foto's van de verschillen in groeisnelheid.
  5. Leuk om al die tips te lezen. Sommigen heb ik ook al geprobeerd (soms met succes, soms niet ) anderen nog niet. Ga ik zeker doen! Zelf hanteer ik een combinatie van 3 methodes om katten uit de tuin te houden. Leistenen, bamboe tonkinstokken en bodembedekkers. De leisteen kan ook bescherming bieden aan slakken, dus dat is een nadeel. Maar verder werkt het vrij aardig. En zodra de bodem weer goed begroeid is, is er geen probleem meer (in feite is er slechts kort een probleem met katten, namelijk bij net omgewoelde/gehakte losse grond). Ik heb ook met azijn en koffie gewerkt, maar dat is in mijn ervaring niet handig en werkt ook niet echt. En van de koffie kunnen sommige planten dood gaan. Hier mijn ervaringen.
  6. Leuk om te lezen en vooral te zien! Ik ben me ook in permacultuur aan het verdiepen middels aan aantal boeken en een cursus. Maar heb nu eigenlijk een veel te kleine tuin (rijtjeshuis). Ik hoop op termijn te verhuizen naar een kleiner huis op een grotere kavel zodat ik ook aan de slag kan met een voedselbos!
  7. Van een imker begreep ik dat water inderdaad een uitdaging is voor bijen. Ze kunnen namelijk niet van open water drinken. Dus als het warm wordt en er verder weinig vocht is, kunnen ze het moeilijk krijgen. Het helpt om de waterkant bij vijvers en dergelijke schuin te maken en aan de rand sponsachtige gewassen/grond/begroeiing te maken die het water wat opzuigt. De bij kan dan aan de waterkant drinken zonder te verzuipen. En als je ze gelokt hebt moeten ze natuurlijk ook eten en slapen/schuilen. Zorg dat er het hele seizoen dingen in je tuin bloeien (veel tuinen hebben veel bloei in april/mei, maar weinig in andere periodes). En maak een insectenhotel. Hier een stappenplan voor een insectenhotel
  8. In 2016 had ik een echte slakkenplaag. Dat gaat me niet weer gebeuren. Daarom heb ik een heel scala aan maatregelen genomen. Een combinatie van het opruimen van schuilplekken, het ontoegankelijk maken van plekken in de moestuin, het lokken van kikkers en vogels, het rapen onder een natte krant (werkt goed!) en ook af en toe wat korrels. Het lijkt vooralsnog goed te werken. Met name die natte krant! Hier al mijn tips tegen slakken op een rij: tips tegen slakken
  9. Als je perse korrels tegen slakken wilt gebruiken moet je nooit korrels op basis van methaldehyde of methiocarb kopen. Dat is giftige rommel die ook gevaarlijk is voor egels, vogels en huisdieren. Korrels op basis van ijzerfosfaat kunnen wel. Al moet je die ook met mate gebruiken. Als een kat of hond er veel eet kan ook dit schadelijk zijn, dus goed verspreiden en op plekken strooien waar wel slakken maar geen katten komen. Maar er zijn ook veel dingen die je tegen slakken kunt doen zonder korrels. Hier heb ik een overzicht met een hoop tips om een slakkenplaag te voorkomen.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...