Jump to content

Waaslander

Members
 • Posts

  968
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Oost-vlaamderen

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Vandaag maar de 3 zoete aardappelen geplant . Op de grond gelegd en 1/3 aangevuld met grond . Zou van elke plant zeker een 20 jonge plantjes willen dus dit duurt wel even daarom nu al geplant en bij te veel plantjes steeds meer kandidaten om deze te planten .
 2. Ik lees meestal wel de onderwerpen in problemen in de moestuin ,om er zelf iets van te leren . Maar zie hier geen probleem in voor de moestuin maar eerder in de totale samenleving onverdraagzaamheid . Steeds maar ploegen zal wel jaarlijks 1 maal zijn . Dus zeer beperkt in tijd . Ik heb zelf geen volkstuin maar zie hier en in werkelijkheid ook dat bij sommige volkstuintjes dat het meer is dan groenten/fruit kweken is . Maar ook zit gelegenheid en zo dus meer ontspanningsgelegenheid . Als die oude generatie een dag naar hun volkstuin gaan daar op de middag iets eten en dan een power nipje willen doen . Moeten ze dan ook klagen dat er per toevallig van de jongere generatie mensen zijn die er zijn met jonge kinderen die er aan het spelen zijn (ook niet geluidloos volgens mij) . En dit kan alle weekends en de schoolvakanties . Mensen die met succes al mogelijks langer tuinieren dan dat jij leef ga je niet veranderen van tuinieren door te zeggen je moet het anders doen en wel zo . Enige manier volgens mij te tonen dat het ook anders kan en met evenveel succes . En allen vast leggen in regels gaat het ook niet doen volgens mij . Dit is hier ook zo een ongeschreven regels en vooral zo hoffelijk . Hoe hier boven al enkele keren geschreven is "leef en laat leven " Hier naast een akker ,in de tijd dat ik hier woon al 2 boeren die land bewerken .Beiden hebben al gezegd dat het hem spijten dat het ging stinken omdat ze er toe kwamen om het land te bemesten . Heb tegen beiden gezegd dat het er volgens mij bij hoorde op het platte land te wonen en dat je dat niet wou je in de stad moest gaan wonen . Met wel de geur van de uitlaatgassen .
 3. Hier composthoop en nog geen wormenbak . Wel een rolcontainer aan de achterdeur waar vooral het keukenafval in beland en meestal kom het er niet al te snel van deze naar de composthoop te doen dat deze erg zwaar is en word dan pas naar compostbak gedaan als compostbak leeg is . Dan kwam ik dit tegen https://www.youtube.com/watch?v=nawQ-dVDA0U Kan het vocht niet opvangen daarom begon ik te denken . - gat voorzien in bodem met tapkraan om vocht af te tappen - Een valse bodem maken dus eigenlijk zelfde als bodem tussen 1ste en 2de bak - Dan gewoon keuken afval in container te doen . - Na tijd dat de container een groot deel gevuld is er een zo groot mogelijke emmer in plaatsen en daar keuken afval in te doen . Vermoed als de wormencompost klaar is buiten de emmer de compostwormen zich gaan verplaatsen naar emmer en dat je deze er dan uit kunt nemen en container kunt leeg maken en met inhoud emmer container terug opstarten . Iemand ervaring met deze methode of bedenkingen ? Of steeds emmer er in laten staan en vers keukenafval er steeds in ?
 4. Hier ook nog nooit de grond gewisseld uit de serre . Enkel jaarlijks de grond heel goed spoelen en dan compost toevoegen en wat houtas . . Probeer ook maar 1/2 tomaten op 1 zelfde plek te zetten en dit jaar voor het eerst een deel lupine en erwten in de serre gezet als groenbemesting . De tomaten staan hier eerst in 3litter potten met potgrond of dat echt veel uitmaakt geen idee maar voor grond te vervangen spreekt me ook maar over een 20 cm de hoogte van de potten waar ze instaan voor ze uitgeplant worden .
 5. Ik denk er aan een mussenflat te maken en op te hangen . Is al een tijd geleden dat ik er een heb gezien in de tuin (volgens mijn broer zat er vorige week 1 op de voederplaats) maar dacht dat huismus vooral nestte onder daken en dat deze tegenwoordig zo afgesloten zijn dat ze nog erg weinig nestplaats hebben . Mezen zitten hier veel en hangt 1 nestkastje op en ga er nog een 2 tal bijhangen . Geen uitzondering dat er een 5 tal rond voederplaats zitten en bij buren krijgen ze ook voeder in de winter . Het is natuurlijk ook de vraag voor welke vogels je vooral nestkastjes moet ophangen ? Die er al veel zitten en dus vermoedelijk wel nestplaats vinden om in zo een groot aantal aanwezig te zijn . Of die dat je weinig zie misschien wel omdat ze geen nestplaats vinden in de buurt en daarom daar ook weinig te zien zijn . Hier langs de wegen staan er nogal wat bomen van de gemeente waaronder ook eiken . In vele hangt er een nestkastje .
 6. Deze propagator even opgezocht en toch bedenkingen . Lampen liggen op kunststof kap van propagator dus kunststof houd een deel van licht tegen . Nog niet gesproken als buiten de propagator kouder is dan er in condensvorming die nog eens een deel licht tegen houden . Het rekken van planten heeft vooral te maken met de verhouding warmte/lichtsterkte . Ik vermoed dat je dan beter af ben met aparte propagator en lichtlampen die je op de een of ander manier kunt ophangen en bij zaai eventueel propagator onder kunt plaatsen . Ik gebruik ook een propagator om zaden te laten ontkiemen maar eens ze ontkiemt zijn vliegen ze in vensterbank waar het wel frisser is en dus minder lichtbehoefte .
 7. Leestip voor tijdens revalidatie ? Pesticidevrije tuin (velt.be) Activiteit | Velt Dendermonde Moerbeke valt nog mee . Zou gegeven worden door auteur van het boek en al enkele keren een voordracht van hem bijgewoond (waaronder serreteelt) en vind het meer dan de moeite
 8. Vorig voorjaar bodem onderzoek laten doen (via velt) en dan via gegevens in te geven via site bemesting advies gekregen met enkel compost en hout as . Natuurlijk enkel van zuiver hout maar brand niks anders . (en zou ook niet mogen onzuiver hout te stoken)
 9. Vandaag binnen gekregen en meteen geplant. Appelbes (3) Duindoorn (3) Hazelnoot onderstam (3) vond nergens anders boomhazelaar dus is de bedoeling deze op te kweken als boom Japanse kwee/ dwergkwee (3) Meidoorn (3) voor mispel op te enten Sleedoorn (3) Pruimenboom 'Mirabelle de Nancy' (1) Honingbes 'Duet' (1) 30 bollen daslook dit weekend afgehaald en vandaag geplant waren juist uitgedaan want waren al geworteld Ook nog fazantenbes 2 struiken ook dit weekend om geweest
 10. Begin 2019 eind maart dacht ik een cursus gevolgd vooral een zak vullen met stro. Met stro vanaf behandeling van stro en zak vullen en stammetje enten met pluggen met tussendoor uitleg wat en hoe en waarom . Ze kweekte zelf op kleine schaal oesterzwammen voor de verkoop . En gaven toen aan dat hun laatste zakken gevuld waren omdat de grijze oesterzwammen moeilijk/niet te kweken zijn zonder klimatisatie tijdens de zomer. Na eerste oogst is er niks meer gegroeid .Vermoed omdat stro te droog was en geen ideale temperatuur . Zak is steeds binnen blijven liggen met gedachte dit droog stro nog eens te gebruiken voor het opstarten van nieuwe kweek . Op 13/11 maar eens terug mee begonnen . Gerst gekookt 30 min en daar wat droog stro uit midden van de baal tussen fijn geknipt . Ook 1deel gerst op 1 deel koffiegruis . Een week er na gerst een 24 uur geweekt dan een uur laten koken ook enkel gerst en gerst/koffie . De voor geweekte langer gekookte zijn vochtiger en schimmel groeien ook beter op eerste zicht . Voor de bewaring van de mycelium in de koelkast voor enkele maanden ? Lijkt mij aanvoelen eigenlijk raar ? De wilde paddenstoelen van mycelium naar eigenlijke paddenstoelen gebeurd toch ook niet in de zomer maar in herfst wanneer het afkoelt en vochtiger word. Als het koffiegruis volledig doorgroeit is word hier ook wel eens de tip gegeven om een koude behandeling te geven in de koelkast om over te gaan tot ontwikkeling van de paddenstoelen . Mijn idee voor de ontwikkeling van de paddenstoelen wat er nodig is niet te warm en vocht . Mijn idee van mijn mycelium op het stro was te droog en te warm (tijdens de zomers). Nu met vocht op kamertempratuur en nieuw materiaal om te doorgroeien komt het blijkbaar op eerste zicht toch weer tot leven . Het is de bedoeling om gerst te gebruiken als broed voor emmers gevuld met koffiegruis . Ik ben zeker geen expert maar een beginner maar dit zijn mijn bedenkingen en enkel over herfst/winter padenstoelen en niet de zomerpaddenstoelen zoals de roze oesterzwammen. Sla ik ergens de bal mis laat het gerust weten.
 11. -Compost van 10 jaar geleden en nu van de intercommunale is niet te vergelijken toen zat er ook stukjes plastiek en zo in nu niks meer in te zien (dacht mengcompost ) - In Belgiƫ heb je onder meer vlaco die stellen eisen aan de compost zoals bereikte temperatuur tijdens compostering (vernietigen van onkruidzaden bij hoog genoegen temperatuur en ziektekiemen) Soort compost speelt ook een rol GFT-compost of groencompost Dan gft wie verwijderd het label van de schil van fruit om deze te scheiden en niet beiden bij de gft om deze te laten afvoeren? Even het gamma van grond bekeken dat ze aanbieden ? Kende het merk niet . Tuinaarde (niet geschikt voor in te planten ) Tuincompost Wat mag het verschil zijn voor mij kan het 2 maal zelfde zijn maar anders verpakking . En dan biologische tuinaarde ? Biologische compost ? Op site kan ik geen verschil maken uit vulling van deze 3 zakken . Dus denk je dat je veel goedkoper af ben met goede groencompost (gecontroleerd door vlaco in Belgie ) Heb je geen plastiek in de grond en geen hoop plastiek afval door de verpakking .
 12. Ik vermoed dat je nog wat geduld moet hebben Simon . Ik dacht dat hier naast (op de akker) deze vorig jaar maar eind november begin december gezaaid is . En is blijven staan voor het graan dus niet als groenbemester.
 13. Ik dacht dat een groot deel van de onkruidzaden lichtkiemers waren . Waardoor ze vele jaren in de grond konden bewaren eer ze kiemde maar als ze licht zagen dan gingen kiemen . Dat er een kweekbed leeg ligt in de tuin probeer ik te vermijden maar als er toch een leeg ligt dek ik het zeker niet af met plastiek of karton . Met de gedachte liever dat het onkruid dan kiemt. Begint het te groeien even flink harken op zonnige dag dat het kan verdrogen . Alle zaden dat op dat moment kiemen zijn uit de grond en liever dat het dan opkomt of tussen een juist uitkomende rij met groenten veel moeilijker te verwijderen . Dus ik gebruik geen afdekking van de grond als deze leeg is en zuiver maar eerder tussen de beplanting omdat het verwijderen van het onkruid dan een stuk moeilijker is .
 14. Was zeker niet slecht bedoeld dat ik u citeerde. Maar eigenlijk hoe ik beschrijf met voorbeeld van de olijfboom dat ik me afvraag dat planten te vroeg naar hun winterrustplaats te brengen of af te dekken juist slecht is voor de plant . Zeker met planten met knollen waaruit in het voorjaar nieuwe planten komen . Ik ben soms wel lui op het vlak van planten klaar te maken voor de winter . Vb https://www.moestuinforum.nl/topic/2924-afdekken-artisjokken/?tab=comments#comment-45855 Te vroeg afdekken lijkt me dat plant nog zwakke bladeren ga ontwikkelen dat bij het verwijderen van het afdekmateriaal de bladeren te zwak zijn voor recht te blijven staan zeker bij wind en zo . Ongedierte dat aangetrokken kunnen worden door de dikke laag mulchem , mogelijke schimmel ? Dus mijn idee eerst de bladeren laten vervriezen en dan bij vorstdagen de wortels afdekken . Maar hoe ik op 19 maart 2019 schreef in het topic hadden zelf de bladeren het overleeft tijdens de winter zonder enige afdekking .
 15. Hier is het duidelijk dat het herfst frambozen zijn . Er zijn er nog aan het rijpen hangen er daar geen meer aan ?
×
×
 • Create New...