Jump to content

Waaslander

Members
 • Content Count

  910
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Oost-vlaamderen

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. "Frans" ik heb ongeveer gelijk met u planten buiten geplant enkel onder plastiek tegen nachtvorst. Ik ben er wel van overtuigd dat langer in serre grotere planten op dit moment zou geven . Maar de oogst ? De foto van "acpronk" van maandag natuurlijk mooie op nu al kleine aardappelen te zien maar wat geeft het tegen de oogst bij de verdere groei van de knollen geef dit geen klop van aan elkaar vergroeide aardappel en bij het vroeger uitplanten meer gespreide niet met elkaar vergroeide zoete aardappel. Maar dus wel een tijdelijke groeistilstand ?
 2. Bij de zoetewei nog steeds maar dan de opmerking die ik geciteerd heb en in februari stond hij bij oude kastanje ook nog als veelbelovend waar ik aardappel ook gekocht heb. Heb 100 planten staan van 4 soorten dus zal er meer dan genoeg hebben normaal . Gisteren in tuincentrum geweest en niet kunnen laten nog een plant mee te brengen nog extra ras om te testen .
 3. Heb je ervaring mee ? Heb deze staan voor het eerste jaar . Deze week rasinfo opgezocht voor collega die wat zoete aardappel plantjes wou. Kruising uit 2018 maar oogst zou tegenvallen ? -De oude kastanje is het uit hun raslijst - De zoetewei
 4. Was een vrouw die toen hier ook actief was maar er mee gestopt is iets met zwangerschap en een allergie of zo iets . Badskin was hier vroeger zeker ook lid dacht ik . Vind niet direct hoe ik een forumlid kan opzoeken of dat dit mogelijk is ? Maar met zoeken op Venus vond ik wel haar site https://badskinsgarden.be/ Daarom haar deze vraag gesteld via haar site.
 5. Af en toe word het hier wel eens aangehaald hoe maak/brand ik gaten in worteldoek . Buis/blik,.... niet altijd handig/veilig . Ik moest er dus een 100 maken voor de zoete aardappels . Voor planten die in P9 poten stonden . Dus het liefst waar een vierkant van 9 cm in kon . Na wat googelen en denken het volgende bedacht en in elkaar geknusselt. Buis waar een borstelsteel in word gemonteerd veilig tegen brandwonden . Bout was de bedoeling om via beugel een bunsenbrander op te monteren. Dus die constant de dikkere plaat opwarmt en zo een warmte reserve opbouwt waarborgt . Daar onder een vierkant uit hoekijzer 1mm dikte die het gat eigenlijk brand brand . Spijtig genoeg was gas op van bunsenbrander op en winkel waar ik deze normaal haal nog gesloten (corona). Daarom maar met onkruid brander deze opgewarmd om de 3 gaten (doek 105gr/m²) maar vermoed dat je zonder te stoppen op een rustig tempo kan blijven branden met bunsenbrander Resultaat vierkanten 10cm
 6. De beloofde foto's Van op afstand plastiek waar ze onder staan rij gaten er voor is waar nog een rij moet komen . Flap waar hout brok op ligt word overdag open gelegd s'nachts dicht De planten .
 7. Heb ze des tijds gekocht gewoon onder Venus . Als ik de tenton google krijg ik puntige vruchten maar geen planten . Als ik google op enkel Venus Krijg ik hier https://www.graines-baumaux.fr/170414-tomate-venus.htmlDus klein plantje met ronde vruchten zoals bij mijn broer mijn plant nu even gemeten juist 1 meter hoog .
 8. Ik ging er steeds van uit dat plantjes zijn gewoon van achter glas te staan in vensterbank als ik ze naar de serre plaatst is het niet nodig om deze nog te laten wennen aan de zon . Hier zijn er een deel vorige week zondag in volle grond geplaatst ander deel morgen die staan nog in P6 potten . deze avond bezig geweest in serre en het viel me op dat er al een verschil te merken is tussen de uitgeplante en niet uitgeplante . vermoed dat de vochtigheid van de grond er ook iets mee te maken heeft ,volle grond constanter . iemand ervaring met Venus tomaat ? Mijn broer heeft er 1 in de vensterbank staan vermoed bijna 5 jaar oud die hij jaarlijks drastisch snoeit staat in een 3 liter pot vermoed ik. Deze word niet groter dan een 30cm. Zaden van deze plant heb ik vroege voorjaar gezaaid samen met pepers/paprika's en deze in bato bak uitgeplant in serre deze staat bijna een meter hoog vermoed ik . Zaden van mijn broer kwamen van liefhebster die zaden oogstte en verkocht dus geen F1 vermoed ik . In zijn huis staat enkel deze soort dus kruisbestuiving lijkt me ook uitgesloten . Kom dit grote verschil enkel door de grote potmaat?
 9. Grootste planten begonnen door hun pot te groeien (P9) . Dus deze week grond klaar gemaakt en worteldoek geplaatst de plantgaten er uit gebrand en gisteren 3 rijen van 25 planten geplant en er bogen over gezet met plastiekfolie . Koudste nacht zou volgende nacht zijn met 4°c daarna gemiddeld een 8 voor komende 14 dagen . Oorspronkelijk plan was ze op 50/60 te planten maar na lezen van https://www.ccbt.be/sites/default/files/files/Teelthandleiding bataat_pdf.pdf is het 30/90 geworden. De laatste planten zijn nog maar gestoken dus die komen er binnen een paar weken aan . We zullen zien of het vroeger planten al dan niet meer opbrengt geeft. Reden ook voor ze uit te planten nu was ook omdat ik ook al had gelezen dat je wortels zoveel mogelijk moet spreiden bij het planten om geen klompen misvormde zoete aardappels te krijgen . Dus niet te lang in kleine pot te laten staan. Zal morgen eens wat foto's nemen want dit zegt natuurlijk veel meer.
 10. Ja ik weet het eigenlijk een kleine maand te vroeg maar toch al pompoenen buiten geplant . Te vroeg gezaaid ja wat doe je de week voor pasen als je normaal met zijn drieën er een weekje tussen uit trekt maar door de corona alleen thuis moet blijven . Stonden in P9 potten en begonnen er al hard door te groeien . Staan in worteldoek en voor grotere potten nu later grotere gaten nodig in worteldoek . Daarom ze zo geplant dat er bakken van stenen over kunnen geplaatst worden met plastiek ,moesten ze nog eens koude nachten voorspellen .
 11. Vandaag de laatste scheuten genomen . En beginnen spitten waar ze moeten komen . In eigen tuin maar plaats voor een 10 tal planten en bij mijn moeder ligt de oude moestuin al een 10 jaar leeg en nu dat we extra tijd hebben door corona een stuk aan het opkuisen. Laatste jaren het spontaan opgekomen gras geregeld afgereden met grasmaaier . Nu ook eerst afgereden en dan kapot gefreest oppervlakkig . En dus nu aan het spitten (in 2x). Daarna compost en fijne kippenmest op voeren en ligt frezen . Grond ligt te vast om zo de aardappel planten in te planten vermoed ook omdat het daar nogal vochtig is . Het is de bedoeling dat er 100 planten komen of anders gezegd 4x25 -Orleans -Beauregard -Molokai improverd -Vera Planten komen op worteldoek om onkruid binnen de perken te houden (zeker als we weer in ons normaal ritme zitten) . Molokai en Vera knol gekocht op 23/2 "oude kastanje" op beurs onmiddellijk horizontaal geplant . . Orleans 3 consumptie knollen ALDI (samen 500gr) verticaal geplant begin februari Beauregard 2 consumptie knollen ALDI (samen 500gr) horizontaal geplant begin februari Hebben het allen moeten doen op kamertemperatuur en zonder extra verlichting en van allen ongeveer even veel scheuten op dit moment . Dit ondanks vroeger grotere aantal en groter totaal gewicht .
 12. google eens op spantklemmen. in staalbouw word ook geregeld de verlichting op de profielen vast geklopt met deze klemmen/beugels en buizen . Je heb ook de zwaardere uitvoering die je vastdraait op het profiel http://www.oke-online.nl/contents/nl/d990_Spantklemmen.html de bovenste van links touw door gat en deze er onder een oogbout er door en dan touw er door .De kabelspanklem de meest gebruikte zeker in aantal worden de elektriciteitsbuizen in geduwd 180 graden draaien tegenover foto en lusje van touw zo op hangen of een stukje buis er in duwen (een 2cm) en daar touw door . Juist zorgen dat klemmen geschikt is voor dikte van u profiel met deze laatste soorten .
 13. Ik had ook het probleem dat de standaard raamopeners te ligt waren . Om meerdere naast een te zetten moet deze juist zelfde afgesteld worden of er komen extra krachten op constructie van het raam dat mij vrijwel onmogelijk lijk om deze perfect zelfde af te stellen . Ik zelf heb deze https://www.bol.com/nl/p/royal-well-tuinkas-raamopener-megavent/9200000021928417/?bltgh=jh0drhjgUWq2CGWLAD9AQg.1_4.14.ProductImage . Met de gleuven voor de bevestiging is het wel flexibel om aan te passen hoe het uitkomt met de kas.
 14. Dus hoe ze in Nederland meestal spreekt van een kas en hier in Vlaanderen van een serre . Een broedkast is hier voor eieren uit te broeden en hier is de lucht vochtigheid zeker van belang ik vermoed dat weinig mensen rekening houden met de luchtvochtigheid in serre . Voor de temperatuur zo constant mogelijk te houden automatische raamopeners . Klink misschien ingewikkeld maar is eigenlijk een cilinder met olie in warmt het op olie zet uit en raam word iets open geduwd koelt het af krimp olie en raam sluit . Bij warm weer de deur(en) open zetten . Voor afkoeling en verluchting . Automatische dakramen kunt je eigenlijk niet te veel hebben zeker nu . Even naar verwachte temperaturen op buienradar gekeken woensdag om 5 uur als ik vertrek voor vroege 1°c geen temperatuur om deur open te zetten en tegen 15 uur bij thuiskomst zonnig en 17°c dus zonder automatische ramen snik heet in serre . Zelf met 2 ramen nog redelijk warm met deur dicht .
 15. Weinig antwoorden ? Maar heel onduidelijke vraag en misschien ook wel verkeerde forum . Bij een broeikast versta ik om eieren uit te broeden ? Klopt dit ? De juiste temperatuur behouden ? Doen ze normaal van zelf als deze juist is ingesteld . Dus je ga toch wat duidelijker moeten zijn wil je geholpen worden .

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...