Jump to content

Waaslander

Members
 • Posts

  1,012
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Oost-vlaamderen

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Waaslander

  Schorseneren

  Ik heb ze gisteren gezaaid 2 rijen van 8m dus hopelijk volgende winter veel schorseneren op het menu. Oogst vervroegen is dat niet gewoon iets vroeger oogsten (als ze nog niet volgroeid zijn). Ik vind schorseneren het moeilijkste van alle groenten om een inschatting te maken over hoe de oogst gaan zijn . Dan wortelen zie je wel de koppen van de wortels zitten waardoor je een inschatting kunt maken maar dit is volgen mij hierbij moeilijker .
 2. Niet alleen het boek is de moeite waard , Een voordracht bij wonen die hij geeft bij velt is ook zeker en vast de moeite waard.
 3. De grotere soorten van plant ging tot zondag middag goed elke dag keren op vensterbank gelegen op het oosten . Zijn redelijk compacte staan in ronde potjes van 8cm . Dan van zondag middag tot gisteren middag niet kunnen keren door afwezigheid . en planten lagen bijna plat niet slap maar dat ze zo danig naar de zon (licht) gegroeid waren . Er stonden ook 16 poten van 4 liter binnen 6 soorten kleine struik tomaten en venus zou kleine plantjes moeten zijn en bij mijn broer zijn ondertussen al 5 jarige plant of meer is ook een kleine plant oogst je daar zaden van ook in lente om zeker geen kruisbestuiving te hebben krijg je telkens grote planten er uit . En als 8 ste soort in de 4 liter potten taxi een grote struiktomaat . Dit omdat ik ooit eens op een open tuindag van Velt deze was tegengekomen iemand die ze vroeg zaaide en in serre plante en daarna de op de normaal gezaaide tijdstip tomaten er rond planten werden deze groter gingen de taxi er van tussen .Om zo wat vroege tomaten te hebben en met dit doel is de taxi hier ook gezaaid . En lijkt te gaan lukken eerste en voorlopig enige vrucht nog is toch al meer dan 1cm diameter . Maar dus de venus is hoger van plant . 16 potten van 4liter is dus 8soorten telkens 2 planten . Alles dan gisteren namiddag in serre geplaatst op kweektafel . Alle planten zijn mooi aan het recht komen. Volgens mij iets trager dan in vensterbank omdat kant waar ze van weg moeten groeien ook voldoende licht is. Deze nacht min temperatuur een 8 graden geweest . Vermoed dat ik ze zaterdag middag terug ga verhuizen tot maandag 2koude nachten en dan hopelijk definitief naar de serre . Meteen ook maar eens juist geregistreerde wat we staan hebben 54 soorten waarvan telkens 1 of 2 planten . In het totaal 99 planten Zal eens foto nemen en plaatsen .dit zeg ten slotte veel meer .
 4. https://vilt.be/nl/nieuws/agrotopia-krijgt-koninklijk-bezoek Volgens deze link enkel goed te kweken met hydrocultuur . Vermoed dat bij vollegrond de planten te ver uit elkaar moeten staan om zijn voedingstoffen te vinden in de grond waardoor de plantjes meer gaan openliggen dan op kleinere afstanden op hydrocultuur . Waar de benodigde voedingstoffen in het water worden gedaan ?
 5. Waarom zou je bloemen verwijderen dat plant meer energie steek in zijn ontwikkeling en oogst van eerste rijpe tomaatjes verlaat Hier ook kleine struiktomaten gezaaid erg vroeg juist om al voor de oogst van de latere gezaaide grotere planten van de tomaten al af en toe een snoeptomaatje te hebben van eigen oogst . Ik zou eerder zeggen na het weekend in grotere pot en in serre na het weekend min temperatuur voor volgende 14 dagen min een 8┬░c Wat was u doel om deze zo vroeg te zaaien ?
 6. Volgens weerapp zou zondag morgen het koudste zijn en morgen overdag gans de dag bewolk zodat serre minder kan opwarmen overdag en dus al met lagere temperatuur aan de nacht beginnen . Moesten de temperatuur nog geweest zijn van vorige week vrijdag dit weekend zouden de planten natuurlijk heel vlot langs de kassa gepasseerd zijn dit weekend . Ik gok een 5 tal jaar geleden in zelfde winkel nog mensen vroeg in het voorjaar horen vragen achter tomatenplanten . En gehoord dat men toen zijden nog te vroeg kan nog te koude periode aanbreken voor de tomaten . Maar volgens mij moeten ze mee , hebben zij niet vroeg in het jaar planten zullen de klanten deze wel gaan halen met de concurrentie en de rest van de benodigdheden meteen er bij . Maar krijg je daardoor ook niet dat ze overal worden aangeboden en dat de mensen denken ze worden overal aangeboden en het is zonnig weer . Dus het kan zonder er erg in te hebben dat het nog (te) koud kan worden .
 7. Vandaag in tuincentrum geweest en daar verkochten ze al planten . Ik dacht nog wie koopt nu tomatenplanten met dit weer sneeuw, ze zullen er wel de eerste dagen mee blijven zitten . Aan de kassa voor mij hadden ze een 4 tal tomatenplanten mee . Vraag me af welk percentage van de nu verkochten planten gaan het overleven tot dat ze vruchten gaan dragen?
 8. Maandag een loodgieter langs geweest . Houtstoof is besteld die gekoppeld word aan CV . Nieuwste generatie 20 kw waarvan 13 naar buffervat voor CV. Stook enkel met kaphout van tronken lijkt me nog altijd meer ecologische dan pellets te stokken en er moeten geen bomen sneuvelen om te stoken . En buffervat zodat er ook verwarmt kan worden als stoof niet meer brand . En warm water van stoof kan niet rechtstreeks gebruikt worden omdat dit te heet is voor de vloerverwarming die overal ligt . Meteen maar prijs laten maken van zonneboiler om zo ook buffervat op te warmen en voorziening van tapwater als zonnepanelen er toch liggen als prijs meevalt. Mazout ketel blijf de eerste jaren nog parallel op verwarmingssysteem staan om een inschatting te kunnen maken hoeveel we deze nog nodig zullen hebben . En kosten wat te spreiden. Lijkt me toch een mooi begin om voetafdruk te verkleinen . Maar de wet blijkbaar niet . Je mag geen aanpassingen meer doen aan een verwarming op mazout . Dus een zonneboiler tussen plaatsen om zo het verbruik van de mazout ketel te verminderen mag niet . Dus met beperkt budget of recente ketel dat het eigenlijk zot is om deze al weg te doen mag je geen aanpassingen doen om u systeem ecologischer te maken . Er is wel een uitzondering als er geen gas ligt voor de deur en je kunt er niet op aansluiten mag het wel . En de gasleiding ligt tot 2 huizen van mij dus een 50 m daarom mag ik deze plannen wel uitvoeren lag de gasleiding 50 meter verder dus niet . Hoe absurd kan de wetgeving zijn ?
 9. Ik dacht dat het juist aan de late kant was voor aardappelen eind mei Bonen begint het kweekseizoen pas. Prei En dan alle planten die pas na de ijsheilige (half mei ) buiten mogen . Meeste kolen kunnen dan ook nog .
 10. @Swa Had het zelf ook moeten opzoeken hoe ik het moest noemen . Omdat hierdoor het buitenste laagje word verwijderd zouden de zaden iets groter zijn bij deze die deze behandeling niet hebben ondergaan . Daarom mijn vraag dat dit niet de oorzaak was.
 11. Op de foto lijkt me de licht stekte niet echt groot (nogal duister) . Kan natuurlijk aan de foto liggen ,maar als ik verder kijkt lijkt me de wand en het dak uit mat materiaal te bestaan . Op welke windrichting ligt de zijgevel ? Een serre witten dat ongeveer zelfde effect heeft dan u matte platen doet men nu ook nog niet en verwijdert deze in de loop van het najaar . Dus buiten mogelijks nog aan de koude kant vermoed ik en mogelijks gebrek aan sterk licht . Ook al foto gezien waar men de serre maar witte van op ongeveer een meter hoogte . Lente zon staat nog lager en minder intens dus kan geen kwaad voor planten ga de zon hoger staan en ook intenser schijnen komt deze op het gewitte deel.
 12. Moet inderdaad de bedoeling zijn om meer met het tuinieren bezig te zijn en niet met de boekhouding er rond . Maar anderzijds met een uitgebreid aantal soorten is het moeilijk om veel te zeggen over de soorten zonder iets bij te houden van gegevens . Wat ik ook in lijst ga zetten ,denk ik hoe hoog is de plant geworden zonder te toppen . Misschien wel handig voor volgende jaren plantschema te maken .
 13. Aantal trossen had ik zelf nog niet aan gedacht . Lijkt me vooral belangrijk bij de kleinere soorten . En bij de trostomaten maar wat heeft voorkeur -Plant 1 heeft tros van 30 tomaatjes de ene beginnen al te kleuren en de laatste moeten bloemen nog openkomen -Plant 2 heeft 2 trossen met samen 30 tomaten die veel dichter bij elkaar zitten in het ontwikkelingsproces dus dat je een tros gelijk kunt oogsten . % bevruchting lijkt me ook interessant. Brixmeting heb ik voorlopig nog niet ga deze dus dit jaar nog achterwege laten . Schommel deze ook niet in de loop van het seizoen iets ? Aantal uren zon dat de plant heeft gehad en zo ? Ik dacht er ook aan voor oogst (aantal/gewicht) op te splitsen per maand . Vorige week nog met iemand over tomaten rassen gehad . En hij gaf aan een bepaalde soort niet interessant te vinden door beperkte houdbaarheid na oogst . Maar vermoed dat dit enkel weer te geven is in slecht goed zeer goed en niet echt met een cijfer. Wat ik me nog afvraag is in hoever kunt je gegevens vergelijken over de jaren heen andere behandelingsdatum andere omstandigheden . Het ene voorjaar is het andere niet dus mindere/betere groeiomstandigheden bij opkweek ? Planten die al naar buiten kunnen maar weer niet toelaat dus iets langer in hun opkweekpotjes moeten blijven (daardoor lichtte groeistilstand) ? Zo dit jaar 8 soorten mini struiktomaten gezaaid op 5/1 ja weet het veel te vroeg normaal (daarom hier ook niks van geschreven) . Opgekweekt zonder kunstmatig licht en extra verwarming gewoon in vensterbank Z en O maar wel telkens allen samen in zelfde vensterbank. en van deze 8 rassen zijn er 4 die gisteren en vandaag eerste geel laten zien van de bloemen . Zaai je deze vandaag denk dat eerste bloei wel sneller gaat zijn dan 2,5 maanden . Maar tussen eerste 4 rassen die beginnen bloeien geen verschil. Bedoeling van deze test is om voor de oogst van de op het normale tijdstip van zaaien tomaten toch al wat tomaten te hebben om te eten uit het vuistje . Geïnspireerd door een tuin die ik enkele jaren geleden heb bezocht en daar kweekte me taxi erg vroeg op stonden in grote potten tussen de andere rassen en gingen uit serre als ander planten groot werden maar hadden dan wel al een flinke oogst gegeven .
 14. Vleestomaten was inderdaad de bedoeling om gewicht en aantal te noteren . Maar over aperitief tomaten ben ik nog aan het twijfelen . Ik dacht eerder een stift voorzien in serre . Ga je even langs serre om te tikken of te kijken of ze water nodig hebben of zo zet je wel streepje dat er een geoogst is . Die dat mee uit serre gaan worden wel gewogen en dienen later voor gemiddeld gewicht . Langs de oprit komen kleine struiktomaten hier ook bij een te nemen enkel aantal registreren bij grotere hoeveelheden te oogsten wel gewicht voor gemiddeld gewicht . Is inderdaad enkel voor eigen gebruik en wat uit te delen . Inderdaad smaak is belangrijkste maar tijdstip lijkt me ook belangrijk . Heel lekkere tomaat maar enkel oogst er van in augustus kan toch ook niet bedoeling zijn . Je kunt heel veel registreren maar tot welk punt is het nuttig ?
 15. Heb dit jaar een 50 rassen tomaten staan om deze te vergelijken en zo voor de volgende jaren een kleinere selectie te kunnen maken . En vermoedelijk nieuwe soorten voor mij toe te voegen . Nu dacht ik om een exel lijst te maken om mee de selectie te kunnen maken . Wat sta er voorlopig al in de lijst . _- zaaidatum - aantal omklemde (allen 3gezaaid) - Verspeend aantal en datum - Eerste bloei - uitgeplant - eerste rijp - laatste rijp Smaakbeoordeling komt er ook nog in . Maar oogst opbrengst ? Ben ik nog niet uit . Allen tellen lijkt me nogal omslachtig even in serre en enkele tomaatjes rechtstreeks in de mond om deze ook te tellen steeds . En enkel deze die uit serre komen te tellen ? Maar kan dit dan geen vertekend beeld geven omdat een goede van smaak dicht bij ingang toch kans heeft net wat meer niet getelde exemplaren te hebben ? En vleestomaten aantal en of ook gewicht ? Opmerkingen vb gezondheid plant ? Wat zouden jullie er inzetten ?
×
×
 • Create New...