Jump to content

Waaslander

Members
 • Posts

  1,025
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Oost-vlaamderen

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Ik denk dus juist wel dat deksel verschil uitmaakt van de vloeibaarheid van de stroop achteraf . Poten die ingevuld worden en deksel onmiddellijk word op geplaatst kunnen de waterdamp niet meer weg en doordat druk verhoogt doordat deksel de damp tegenhoud verhoogd ook het kookpunt dus zal sneller niet meer dampen (koken) Pot die niet afgesloten word kan damp nog weg en druk verhoogd niet dus kookpunt word niet verhoogd daardoor nog een ganse tijd water verdampen . Volgens mij gaat dit meer uitmaken dan wat tijdens een 5 minuten van uitscheppen van de stoop nog verdampt . Met pot niet meer op vuur en al roerend uitscheppen . Maar nog nooit met andere confituur/jam te maken zo een erg groot verschil gemerkt . En vorige keer ook niet bij stroop.
 2. Bedankt voor de reactie . Een van filmpjes die ik gevonden heb per toevallig Limburgse stroop (Nederland) zijn wel meerdere te vinden . https://www.youtube.com/watch?v=1VoRDVYoY-A 1:15 toevoeging van water bij de peren en appels in kookpot 2:00 overscheppen gekookt fruit in pers 3:00 560 KG fruit geeft 65 tot 70 KG stroop 3;30 doeken voor uit sap te filteren van onzuiverheden zoals velletjes (vruchtvlees?) 5:40 pot uitwassen na koken van fruit . 6:05 sap terug in ketel 10:30 stroop is dik genoeg dus pot van vuur 11U15 stroop uitscheppen uit ketel 12:40 volle potjes staan allen opzij zonder deksel nog . Mijn eerste poging dit jaar is dat ik geen fruitpers gebruik heb . Mijn tweede poging dat vruchten werden gekookt in vruchten/fruit stoompan (sappan) in plaats te koken in sap tot ze gaar waren .En dan rest sap wel uitpersen via fruitpers . Dus grote verschil tussen filmpje en mijn 2 pogingen is dat ik potje vulde (max 2) even over schroefdraad van potjes tegen eventueel vervuiling (stroop) tijdens uitscheppen met keukenpapier en dan deksel er op . En juist de potjes die snel dicht gemaakt worden, word de stroop terug lopend Potje dat onder een hoek van 45° heeft gestaan tijdens afkoelen zonder deksel blijft de stroop aan deze ene kant vooral te blijven . En dit op kamertemperatuur . Maar ik dacht dat het hoe snel mogelijk sluiten van potten nodig was om een goede bewaring te krijgen . Dat als pot niet goed afgesloten zijn het eten niet goed bewaard. En enkele jaren geleden ook met zelfde peren stroop gemaakt en toen had ik probleem niet (zoals poging 1 van dit jaar ) https://www.bloggen.be/appeljam/archief.php?ID=1299403 Zal het op het gemak eens nalezen topic vaar link was geplaatst lijkt me gedeeltelijk verschil stroop/gelei ? volgens foto's op eerste zicht poging 2 van dit jaar zonder de fruitpers .
 3. Veel stoofperen daarom wou ik stroop van maken . Dus eerst peren sap gemaakt - 1 ste maal in grote pot met klein bodempje water ze zacht laten kopen en daarna sap afgegoten en pulp een 12 uur laten uitdruppen - Sap via een fruitstoompan bekomen en daarna nog eens uitgeperst en dit laatste nog eens laten uitdruppen . Beiden laten inkoken totdat er nog 1/8 overbleef ongeveer zonder iets toe te voegen en mij leek dat deze dik genoeg was . En dan in glazen potjes en schroefdeksel er op. En dan overschot in potje waar geen deksel werd opgeplaatst werd. Van beiden kooksel is het beetje in het potje meer dan dik genoeg en aan de rand van de kookpot hangt er dikke stroop aan in slierten aan lepel van uit te scheppen hing er ook dikke stroop . Maar in de potten met schroefdeksel is de stroop lopend . Iemand idee hoe dit zou komen ? Volgens mij moet je deksel er hoe snel mogelijk opzetten als de warme stroop er in is voor lange tijd te bewaren .
 4. Bio zaden of niet prijsverschil ? Een jaar of 2 geleden er wat info van aan het opzoeken geweest ( niet van zaden maar van groenten). Biologische groenten/zaden kweken is wat arbeidsintensiever dus wat duurder. Maar wat het zeker ook duurder maakt juist die stempel van BIO . Is een keurmerk dus er moeten controles uitgevoerd worden voor het keurmerk te mogen gebruiken . Heb de prijzen destijds ergens gevonden en was er van geschrokken van de hoogte van de grote van deze bedragen. Daarna ook reactie van een groentekweker dat hij zijn groenten kweekte volgens de voorschriften van de biologische teelt uit overtuiging . Maar zonder het label van bio omdat het label zorgde dat hij een stuk minder inkomen had doordat de meerprijs dat hij kreeg van zijn groenten belangen de kosten niet dekte van wat het label hem koste. Hoeveel zaden zaten in dit pakje enkele honderden ? Het pakje voor 10 zaden of enkele honderden zaden in te stoppen kost even veel . Maar per zaadje is verpakkingskosten wel erg groot . Maar wat ben je met enkele honderden zaden van 1 tomaten ras zeker als het van zaad vasten rassen zijn . Zelf met zaadvaste rassen wat doe je met enkele honderden zaden ?
 5. Buiten de kostprijs heb ik toch twijfels of dit mogelijk is . Een plant die ziek is lijkt mij meer ziektekiemen aanwezig te zijn dan dat er in de grond moeten zitten om verhoogde kans op ontwikkeling van ziekte te hebben .
 6. Grond laten testen op ziektes ? Op welke ziekte zou je deze dan wel willen laten testen ? Een klein 2 jaar geleden zelf bodem onderzoek laten doen maar dat was dan algemeen samenstelling met bemestingsadvies . Dan was er ook mogelijkheid om onderzoek naar zware metalen te laten doen . Dit bij vermoeden als deze vervuiling maar was per soort aan te duiden en vond het nogal prijzig . En bodemonderzoek of er vb sporen van knolvoet in de grond zitten betwijfel ik zelf of deze bestaat. Bij mij was het bodemonderzoek via de plaatselijke Velt afdeling .
 7. Even een berekening want volgens mij gaan we hier soms nogal gemakkelijk om met warmtematen en zo. 1 verwarmingsmat = 45 W dus deze 24 uur laten verwarmen is 1080 w/h of 1,08 KW/h deze 14 uur laten verwarmen 630 w/h of 0,63 KW/h Op maandbasis (30 dagen) is dit 32,4 KW/h en 18,9 KW/h Er is plaats voor 6 matten wat ik ondertussen begrepen heb dat niet echt de bedoeling/nodig is . Maar laten we verder rekenen voor het rek vol te plaatsen met potjes op warmtematen 6 matjes 24/24 een maand 194 kW/h 6 matjes 14/24 een maand 113,4 KW/h Hoe ik al schreef in mijn vorig bericht volgens mij kunnen planten sneller zonder warmtemat dus in geïsoleerde bak maar 5 nodig gemiddeld is dus 18,9 KW/h minder per maand ? Bakhuis rek 194 KW/h voor een maand Geïsoleerde bak 94,5 KW/h (5matjes) voor een maand. Vorig jaar haalde je met wat te regelen op de regelaar grondtemperatuur van 23°C in deels verwarmde ruimte . Je vergelijk u bakhuis met een onverwarmde kas ? Vraag me af als we nog eens vorstdagen krijgen , hoe warm je dan de grondtemperatuur krijgt met vol vermogen van de warmtematten ? Dus verbruik in geïsoleerde bak is minder dan de helft tegenover het rek en mogelijk dat je met de geïsoleerde bak het vermogen van de matjes nog iets moet snoeren dan op het rek vol vermogen . Wat ik eerst terug vind van prijs nu 0,775 per kWh nu gemiddeld in Nederland.https://www.easyswitch.nl/kwh-prijs/#:~:text=De gemiddelde kWh prijs is momenteel € 0%2C775,was dit nog gemiddeld € 0%2C241 per kWh. Dus rek 150,35 euro Geïsoleerde bak 73,23 euro En dit enkel voor verwarming voor dit rek vol te plaatsen met plantjes en met prijzen van vandaag en bij beiden berekeningen vermogen max voor warmtematjes. Dus loont misschien snel om een geïsoleerde bak voor opkweken van de planten te maken .
 8. Was ook mijn eerste gedacht . Maar bladeren lijken mij erg dicht bij elkaar te staan .
 9. Hoeveel plantjes wil je opkweken en hoe lang wil je verwarming/verlichting gebruiken ? Op stelling lijkt me veel planten te kunnen . En wat is de meerwaarde van de stelling voor het raam te plaatsen ? Als het voor langere tijd te gebruiken is . Oud bakhuis dus isolatie waarschijnlijk weinig of niks . Als ik verbruik op zoek van een lamp hoe jij beschrijft 46w https://www.ledwereld.nl/shop/led-armatuur/led-tl-armatuur/waterdichte-armaturen/waterdicht-armatuur-150-cm-dubbel/ Warmte mat is vermogen dus op 1W zelfde als verlichting . Maar verwarmt maar 1/2 van de oppervlakte dat lamp verlicht . Dus 2 warmtematten dus dubbel vermogen aan verwarming dan aan verlichting . En met de huidige energie prijzen is het dan niet interessanter om te kiezen voor minder te moeten verwarmen dan voor het beetje natuurlijk licht dat planten kunnen krijgen door voor het raam te staan ? Maak je een geïsoleerde bak waar alles in komt te staan . Dan heb je minder vermogen nodig om grondtemperatuur op zelfde temperatuur te houden ? En bij u opstelling is licht dat naast planten komen verloren ? Als je kiest voor weerkaatsende wanden lijkt me het licht ook rendabeler gebruikt te worden . Verwarming 24/24 uur aan of 14/24 zoals de verlichting ? Lijkt me ook afhankelijk van de omgevingstemperatuur en volume grond ? Als omgevingstemperatuur laag is en kleine volume grond zou ik denken dat grondtemperatuur te hard gaat schommelen (te diep dalen tijdens de 10u dat lampen niet branden ?) In die geïsoleerde bak hoe ik beschrijf zou omgevingstemperatuur ook hoger zijn dus lampen en verwarming gelijktijdig kunnen schakelen zonder te grote schommelingen van de grondtemperatuur ? Doordat omgevingstemperatuur iets hoger is in geïsoleerde bak kunnen de grootste planten al sneller zonder een warmte mat onder hun voeten ? Dus zou zeggen bekijk het eens - Hoeveel planten wil je opkweken over welke termijn . - Wat is verbruik aan elektriciteit over deze periode ? - Is er een mogelijkheid om minder te moeten verwarmen maar dan zonder dat beetje natuurlijk licht ? Vb donker verwarmingshok? - Wat zijn kosten die je moet doen om deze opstelling te gebruiken (extra verwarmingsmatjes?) - Wat zijn kosten voor een geïsoleerde bak en wat zou dit besparen op elektriciteit (mogelijk 10 u per dag warmtematten minder aan? Regelaar matjes op kleiner vermogen ? ) - Welke dingen kunt je besparen die je nu zou moeten doen met u stelling ? (verwarmingsmatje omdat omgevingstemperatuur hoger is dus planten deze minder lang nodig hebben ?) Waar ik zelf niks van afweet is elk soort licht de planten echt nodig hebben en mogelijk te kort aan bepaald lichtsoort .
 10. Iemand ervaring met een avocado pit te ontkiemen ? En verschil op water/in de grond? Ik heb 2 maanden geleden 2 pitten op water gezet en beiden zijn gesplitst van onder uit waaronder 1 al een 14 dagen maar anders nog niks te zien . Nu zondag een pit voor 1/3 in potgrond gestoken in kweekbakje met 1cm water in dus vochtige omgeving . Nu zie ik vandaag dat deze al gesplitst is maar van boven uit en hier is al meer te zien dan met andere pitten . Ik zie dus eigenlijk op eerste zicht 2 verschillen - water/grond - Droge/vochtige omgevingslucht Iemand hier een idee welke van de 2 En zou het vochtigheid omgevingslucht zijn waarom dan op geen enkele foto zakje over glas met pit met prikkers in?
 11. En al een nieuwe poging gedaan ? Ik heb woensdag als test een 30 potjes van een 8cm telkens 4 zaadjes proberen in te zaaien 2 rode en 2 groene krulsla . Is wel een redelijk gepruts om zaadje per zaadje te zaaien en aan te zien toch hier en daar een zaadje te veel . Potjes staan op een kweektafel waar ik een 5tal cm kan laten op staan en dan af laten in ton en als het nodig is water terug van vat naar de kweekbak pompen . Dus krijgen langs onder water . Ja 5 cm potje is natuurlijk veel te klein . Moeten uiteindelijk een 14 cm potten worden worden ,als potje doorgroei en plantjes dicht gegroeid is en plaats is op kweektafel . Maar volgens mij zien plantjes er minder van af (minder wortel beschadiging ) dan ze volledig los te maken uit de grond en nieuwe pot te geven gewoon plantjes uit pot en volledige kluit in grotere pot . Wel ook 2 potje van elke kleur 1 meerdere zaden in gezaaid voor eventueel ontbrekende planten bij te planten in potjes of anders gewoon zo uit te planten . Ander jaren eet ik meerdere keren per week sla in de zomer . Maar omdat ik iets wil doen aan mijn lijn begonnen met een koolhydraat beperkend dieet . Daardoor eet ik nu gemiddeld dagelijks wel bladgroenten . Al is de kweektafel zeker een 3m² is deze zeker niet te groot ,zelf te klein om onmiddellijk in potten te zetten waar ze tot oogst in kunnen blijven staan en dus wat extra werk. En groot aantal potjes gezaaid . https://corporate.lidl.nl/duurzaamheid/ketensamenwerkingen/oorsprong/tricolore-sla In bovenstaande filmpje spreken ze van 6tal weken van zaad tot oogst . Dit moet ook wel lukken iets kleiner beginnen oogsten eventueel van de plantjes door bladeren te plukken want op dit moment zit ik door oogstbare sla ook mede door tijdsgebrek vorige weken . Ja voor de duidelijkheid kweektafel sta in de serre.
 12. Ik zou de peterselie zo goed als volledig kaalplukken volgen mij is dit nog veel te vroeg dat deze het zou begeven als het een nieuwe plantje is van dit jaar. Wat is de oorsprong van dit plantje ? Verder kweken /onmiddellijk te consumeren ?
 13. Waaslander

  Schorseneren

  Ik heb ze gisteren gezaaid 2 rijen van 8m dus hopelijk volgende winter veel schorseneren op het menu. Oogst vervroegen is dat niet gewoon iets vroeger oogsten (als ze nog niet volgroeid zijn). Ik vind schorseneren het moeilijkste van alle groenten om een inschatting te maken over hoe de oogst gaan zijn . Dan wortelen zie je wel de koppen van de wortels zitten waardoor je een inschatting kunt maken maar dit is volgen mij hierbij moeilijker .
 14. Niet alleen het boek is de moeite waard , Een voordracht bij wonen die hij geeft bij velt is ook zeker en vast de moeite waard.
 15. De grotere soorten van plant ging tot zondag middag goed elke dag keren op vensterbank gelegen op het oosten . Zijn redelijk compacte staan in ronde potjes van 8cm . Dan van zondag middag tot gisteren middag niet kunnen keren door afwezigheid . en planten lagen bijna plat niet slap maar dat ze zo danig naar de zon (licht) gegroeid waren . Er stonden ook 16 poten van 4 liter binnen 6 soorten kleine struik tomaten en venus zou kleine plantjes moeten zijn en bij mijn broer zijn ondertussen al 5 jarige plant of meer is ook een kleine plant oogst je daar zaden van ook in lente om zeker geen kruisbestuiving te hebben krijg je telkens grote planten er uit . En als 8 ste soort in de 4 liter potten taxi een grote struiktomaat . Dit omdat ik ooit eens op een open tuindag van Velt deze was tegengekomen iemand die ze vroeg zaaide en in serre plante en daarna de op de normaal gezaaide tijdstip tomaten er rond planten werden deze groter gingen de taxi er van tussen .Om zo wat vroege tomaten te hebben en met dit doel is de taxi hier ook gezaaid . En lijkt te gaan lukken eerste en voorlopig enige vrucht nog is toch al meer dan 1cm diameter . Maar dus de venus is hoger van plant . 16 potten van 4liter is dus 8soorten telkens 2 planten . Alles dan gisteren namiddag in serre geplaatst op kweektafel . Alle planten zijn mooi aan het recht komen. Volgens mij iets trager dan in vensterbank omdat kant waar ze van weg moeten groeien ook voldoende licht is. Deze nacht min temperatuur een 8 graden geweest . Vermoed dat ik ze zaterdag middag terug ga verhuizen tot maandag 2koude nachten en dan hopelijk definitief naar de serre . Meteen ook maar eens juist geregistreerde wat we staan hebben 54 soorten waarvan telkens 1 of 2 planten . In het totaal 99 planten Zal eens foto nemen en plaatsen .dit zeg ten slotte veel meer .
×
×
 • Create New...