Jump to content

Waaslander

Members
 • Posts

  947
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Oost-vlaamderen

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Een 2 tal geleden een mispel struikje gekocht . Groei is niet bepaald snel nu een 80 cm vermoed ik . Heeft natuurlijk ook zijn voordelen als de struik groter is minder snoei . Mijn herinneringen van mispel is dat er vroeger 1 tussen de meidoornhaag stond op stam, bij mijn ouders en dacht dat groei ook beperkt was (was wel oud exemplaar). Dus zou er wel 1 willen op stam . Mogelijkheid om deze te kweken . -Stekken (vruchten heb ik nog niet voor zaaien). -Enten op een onderstam, van meidoorn Bij opzoekwerk kwam ik dit tegen . Iemand ervaring mee en wat zouden jullie nemen meidoorn of kwee . En hoe groot is de invloed van de onderstam op de grootte van uiteindelijke boom (zonder snoei natuurlijk)
 2. Ik heb er 2 jaar geleden gezet op waar voorheen een buxus haag had gestaan . Met de gedachte het is goed voor de grond insecten en je heb er nog iets aan . Nu een maand geleden in serre geplant met bedoeling groenbemesting . Hier vind je recepten en andere info . https://powerpeul.nl/ Ik dacht ergens gelezen te hebben dat de lupine een uitzondering was op het kruisen met andere soorten . Om maar iets te zeggen zet je pompoenen courgetten en sierfruit de vruchten zijn perfect eetbaar van pompoenen en courgetten en kruising doet niks aan de smaak . Kruis lupine zoete met niet zoete zijn de lupine ook niet eetbaar .
 3. Foto zou van mijn gele eetbare lupine kunnen zijn kwa kleur en grootte . Lupine is gevoelig voor kruisbestuiving als er een gans perceel word geoogst zal het dus allen de zelfde zijn . Voor de sierteelt misschien toch wel erg veel. Denk dat de kans erg groot is dat het eetbare lupine is .
 4. Interessante site ben al een tijdje aan het denken om dit ook eens te proberen doelbewust dan . Mijn gedachtig was bloemkool/broccoli eens te proberen volgend jaar . Video van bloemkool even bekeken en daar geven ze toch net andere betekenis aan kruisbestuiving van wat ik dacht wat het was . Ik dacht dat kruisbestuiving was dat een bloem haar eigen niet kon bestuiven . Maar er staan vele bloemen op een kool en dacht dat 2 verschillende bloemen op zelfde plant elkaar wel konden bestuiven . Hier zegt me dat een bloem van een plant niet bevrucht kan worden door een andere bloem van zelfde plant . Dus dat je minimum 2 planten moet staan hebben om tot bevruchting te komen ? Even hun video bekeken en snijbiet spreken ze ook dat men 2 planten moet staan hebben voor bevruchting . Van plant A naar plant B . En dat bloemen van een plant onderling niet bevrucht kunnen worden. Had jij 1 of meerdere planten staan en bij 1 plant heb je vruchtbare zaden?
 5. 3 bij 6 . In het begin vooral tomaten pepers en paprika in zomer en in lente opkweken van planten . En door de jaren steeds meer variatie aubergine ,meloen in winter spinazie en mizuna . Op dit moment sta serre bijna vol voor het eerst na dat zomergroenten . Spinazie Kropsla pluksla veldsla mizuna groen rood winterporselein En nog enkele bladgroenten . Stekken van kruiden van een 7 tal weken genomen . Curry tijm en rozemarijn als wortels door trays komen plant ik ze over in potten met gedachte omdat jonge wortels niet zouden vervriezen bij de minste kou omdat deze bloot zijn . Tijm en curry zijn bijna allemaal aan de groei en staan al in potjes .Rozemarijn al enkele . Winter plant ajuin niet echt bedoeld voor de ui maar meer in het voorjaar voor het groen als pijpajuin. 2 potten staan met zaaigoed erwten . 1peulerwten en 1 doperwten . Zo slim geweest van 2 zelfde potten te nemen en op deksel de naam te schrijven . en natuurlijk nu twijfel welke welke is . Dus nu 14 dagen geleden een rijtje geplant van 1 soort vermoedelijk de peulerwten deze worden 2 meter groot en de doperwten maar 1/2 meter hoog . Niet met de bedoeling voor er van te oogsten maar meer voor welke soort het is en als groenbemesting . Met deze gedachte ook dan een deel van het middenvak (eetbare) lupine geplant deze kunnen tegen enkele graden vorst en binden stikstof in de lucht . En eens ander gewas want zomerteelt is meestal toch wat eenzijdig in serre.
 6. De lichtopbrengst van de zon gaat inderdaad nu achteruit . Maar de warmte opbrengst van de zon gaat ook achteruit . De groei en fileren van planten is een verhouding tussen temperatuur en licht . Ga je kunstmatig verwarmen dan heb je kunstmatige warmte nodig . Maar in een koude kast is de warmte niet en is kunstmatige verlichting mijn inziens geen enkel nut . Daarom denk ik ook dat er weinig mensen hier ervaring hebben met lampen in serre . Groeilampen hebben er wel velen vooral voor in het voorjaar planten op te kweken binnen huis omdat temperatuur daar ook kunstmatig is .
 7. Buiten besparing van die 1 snijzijde (volgens mij de moeilijkste ) . Zou het ook besparing zijn van 1 dak ligger per dakkant . Deze zijn er af op de foto's dus is er 1 of 2 weg beschadigt heb je geen andere nodig . En dit zonder in te boeten aan stevigheid van de constructie volgens mij.
 8. Wat ik zou doen is eerst alles demonteren . En dan kijken wat je heb in goede staat (recht niet beschadigt). Hierbij denk ik vooral op de foto te zien is de nok er bij en is deze nog in goede staat ? Hier zijn de verticale latten aan de horizontale latten van de zijgevel gerevet (blind nieten) . Dus deze kunnen uitgeboord worden en dan verplaatst worden voor glas breedte 73 . Dan moeten standaard glazen van 1m65 op 73cm enkel nog in lengte afgesneden worden . Bij deze te verplaatsen naar 73 cm heb je per dak kant ook 1 lat minder nodig dus in het totaal 2 minder nodig is er 1 of 2 verloren beschadigd heb je deze ook niet meer nodig . De 2 kortere van de zijgevel die je zo over heb kan je eventueel gebruiken om de dakramen te verbreden want deze dan wel te smal zijn (en mij lijk deze korter dan die voor het dak). Voor en achtergevel kunt je gewoon op die 61,5 cm houden . De rubbers zijn normaal standaard maten die zou ik nieuw kopen en zijn volgens mij in de meeste tuincentrums wel te koop dan hier aveve (welkoop in nl dacht ik) Marktplaats 2dehands ? Zoek je op 2de hands op serreglas dan komt je heel wat advertentie van 2de hands serreglas tegen . Vermoed dat dit vooral uit afbraak serres zijn . Dus contacteer er dan ik zou zoveel glazen willen kopen maar zou vb de nok ook nodig hebben (wat mij het meest waarschijnlijke lijkt op foto's af te gaan) anders ben ik niks met enkel het glas. Enkele weken geleden ook zo om enkele glazen geweest voor serre .② Serreglas/ ruiten grote partij 1.65x0,73 - Kweekspullen | 2dehands Blijkt een Nederlandse firma met vestiging in Belgie Kiek van de Kamp B.V. – Kassensloop en onderhoud
 9. Ook op zoek geweest naar een hakselaar . Mijn eisen waren -Vlot kleiner materiaal kunnen hakselen (de langere stukken in het snoeisel ) en droge stengels en zo van bv zonnebloemen . -En dan elk jaar enkele m³ snoeihout van tronken . Omdat het snoeihoud meestal ver sta van bebouwingen een op benzine . Dus in mijn geval op zijn minst enkele honderden euro's . Op zijn tijd onderhoud al is deze nog niet echt veel gebruikt maar olie verouderd . plaats voor deze op te bergen . Uiteindelijk is het een elektrische geworden uit de reclame voor de kleinere werken onmiddellijk te hakselen. En het zwaardere werk zou ik wel 1 uur voor een dag of zo . Enkele jaar geleden zat er ook doodhout tussen van de tronken waar hakselaar problemen mee had . Mes was er blijkbaar door beschadigd, heb het gezien bij terugbrengen maar zou een nieuw mes geweest zijn . Vanaf dan laat ik iemand komen met tractor met hakselaar vliegt er door en omdat het zo snel gaat is prijs zelfde dan een ganse dag huren en verbruik en minder lastig. Je schrijft een middag of 2 per jaar gebruiken verzamel je het dan eerst op een plek en dan verhakselen ? Mogelijks zit er wel iemand in de buurt van u waarvoor het binnen een uur gedaan is , dan zou ik mij afvragen hoeveel kost het en hoeveel jaar kan ik dit betalen met de aankoopprijs van dit toestel ?
 10. Dat ze deze profielen gebruikt in professionele serre wist ik niet zeker omdat het me veel omslachtiger lijkt om glas te vervangen . Bedankt voor de info
 11. Het dakprofiel op de 2de foto heb ik toch mijn twijfels over dat dit bij professionele serre gebruikt worden of toch zeker allen zo profielen . Dat het glas vast zit doordat het geklemd zit tussen de profielen langs de beiden zeiden . Dus om een glas te vervangen moet er meer plaats gecreëerd worden door een van de profielen wat op te schuiven . Bij deze kleine serre lijkt het me nog mogelijk vanaf de zijgevel te beginnen. Als het enkele 10 tallen meters van de zijgevel is en geen glas aan de buitenkant zodat ruit er niet ingeschoven kan worden of niet kan door dakgoot . Hoe moeten ze dan een nieuwe ruit steken bij glasbreuk . Een serie dak profielen los maken en de profielen allen hun speling opschuiven totdat je genoeg plaats heb voor nieuwe ruit er in te plaatsen ? Bij mij zitten er aan elk raam langs de zijkant een profiel zonder rubber maar waar glas tussen geschoven moet worden . Maar doordat glas aan andere kant wel geklemd word door rubber kan deze ook vlot vervangen worden bij glasbreuk. Deze andere profielen om afstand bovenkant glas en onderkant dakraam te verkleinen . Enkele mm is dit bij mij ,maar lijk mij op de 2de foto ook vrij groot van afstand .
 12. Bedankt voor de info . Ik heb wel nog enkele maanden tijd voor de voorjaars drukte in de serre . Een voordeel van deze bakken lijkt me ook het gewicht waardoor gemakkelijk te plaatsen en op te bergen tijdens de winter .
 13. Deze morgen naar een velt les over snoeien van grootfruit geweest . Deze namiddag maar dringend de leiappelaars gesnoeid was nu nog bijna onmiddellijk of volgend jaar na 25 juni vooral .
 14. Nog wat verder gezocht en begin te twijfelen over de kwaliteit duurzaamheid van dit product . Wat zijn u bevindingen bedenkingen ? Je kunt bijna alles online bestellen en laten leveren tegenwoordig maar deze bodems hebben ze het er moeilijk mee . - Andere site kunnen enkel afgehaald worden ,worden niet verzonden . Nog andere site vervoerschade is de verantwoordelijkheid van koper . Als je via google afbeeldingen zoek .Zie je afbeeldingen maar wil je naar de site gaan ,foutmelding vermoedelijk omdat het niet meer in hun gamma zit. En tot op heden nog nergens gevonden in Vlaanderen waar ze deze verkopen of In Nederland dicht bij de Belgische grens . Dus allen meer dan 1 uur rijden met auto enkele rit . Wat mij ook op valt is prijsverschillen tussen de bakken van ongeveer zelfde afmetingen voor 63 op 106 cm nog geen 30 euro tot 40 euro het stuk . Vermoed dat ook kwaliteit verschil zit en niet enkel duurder voor zelfde product. Dus nog even bekijken en zijn er nog mensen met ervaring hier mee ? of iemand die adres weet waar ze deze verkopen dichter bij de deur (Oost/ West Vlaanderen Zeeland kant België)
 15. https://images.pelckmans.net/images/articles/large/99525-109482.jpg Zijn dit de glasclipsen niet ? Normaal zit er nog een profiel achter de goot zodat serre volledig stevig kan staan zonder de goten . Mij lijkt dit geen standaard opgebouwde serre op gebied van de dakgoot . - goot lijkt me zwaarder dan een standaard goot van een hobby serre . - goot ligt eerder op de serre dan er voor te hangen dan bij de standaard uitvoering . - de bouten die allen door de dakgoot zitten vermoed ik doordat deze ook meteen moet dienen als het normale constructieprofiel dat achter de goot zit Boutje op 2de foto lijkt me zelfde waar op 3de foto het dakprofiel mee is vastgemaakt dus achterliggend geen profiel ,daardoor ook allemaal de bouten door de dakgoot. Om dit dak te demonteren vermoed ik op foto af te gaan . Voor of achtergevel te verwijderen of toch zeker puntgevel . Dan zit glas nog geklemd langs boven en onder en nog een kant . Dan iemand glas vast houden en andere persoon onderste deel van klemmen naar beneden plooien zodat glas iets naar beneden kan geschoven worden uit nokprofiel en verwijdert worden. profielen die tegen nokgevel zijn bevestigd zijn er normaal ingeschoven zodat deze nog blijven zitten als boutjes los gevezen zijn zodat profiel verschoven kunnen worden . Wel best 1 beugel los vijzen zowel links als rechts van nokprofiel en deze 2 glazen verwijderen voor dat je volgende profiel verwijderd . Met maar aan 1 kant los te vijzen krijg je maar erg weinig speling doordat je enkel speling heb doordat deze beperkt word tot enkel het verschil van boutdikte en gaatje in beugel.
×
×
 • Create New...