Jump to content

Joep123

Members
  • Posts

    232
  • Joined

  • Last visited

Personal Information

  • LOCATION
    Zelhem

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

  1. Nog even aan het googlen geweest in het engels (zal toch niet de enige op deze wereld zijn die een bittere afdronk heeft) https://homedistiller.org/forum/viewtopic.php?f=4&t=93 https://tunahouse.ru/en/vypechka/pochemu-samogon-gorchit-poslevkusie-kak-ubrat-gorech-samogona/ Die laatste veel info over bitterheid en ook het zurige aan het begin. Omdat er weinig alcohol in de pruimenprut zat heb ik aardig heet gestookt en er zat wel eens wat verbrande delen onderin de ketel. Daar schijnt dan een bittertje vandaan te kunnen komen......
  2. Alcohol + water smaak. Henk voegt later naar smaak nog smaakstoffen toe. Om het er nog even in te wrijven, hij heeft "nog" geen eigen mirabellen 😝 ,
  3. Klopt, jullie eau de vie is heerlijk, helemaal niet bitter. (Die van mij is overigens ook niet TE bitter , er zit een bittere na dronk aan , na een slokje komt die van onder de tong naar boven (hoe dat kan geen idee want smaakpapillen zitten toch alleen boven op de tong dus hoe ik het dan proef onder de tong is mij een raadsel)) . Het lijkt me niet mogelijk dat dit bittertje cyanide/blauwzuur is. (ik heb me een beetje ingelezen. In te pitten zitten natuurlijke gifstoffen die bij consumptie in ons lichaam omgezet worden naar cyanide (bron: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/cyanogene-glycosiden.aspx ) Cyanide heeft een kookpunt van 25,6 graden Celsius dus mocht het eventueel in het mengsel terecht komen dan komt het er met de voorloop uit. (bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Waterstofcyanide) De stoffen die het voedingscentrum noemt als veroorzakers van de cyanide hebben een kooppunt van 390 en 563 graden Celcius en die temperatuur behalen we nooit tijdens het destilleren dus deze stoffen blijven achter in de ketel. (bron: https://www.chemicalbook.com/ChemicalProductProperty_US_CB3399987.aspx en https://www.chemicalbook.com/ChemicalProductProperty_EN_CB8363552.htm ) Waar het bittertje dan wel vandaan komt blijft voor nu een raadsel.
  4. Uitkomst van de derde stook mirabellen. De 21e november bleek dat potje 2,6,7 en 8 opnieuw gestookt moesten worden. Dat heb ik gedaan. Van rechts naar links.. Potje 1 en 2 is voorloop en potje 7 de naloop. Potje 1 : kleur te donker , 45ml en 85% . Ga ik niet opdrinken, wordt schoonmaakalcohol. Ruikt wel goed. 2: kleur is te blauw, wel transparant maar toch anders dan de andere potjes. Reuk is ok. Het is 23ml van 85% en dit wordt ook schoonmaakalcohol. 3: Alles Ok. 54ml van 38% ( temperatuur even iets te hoog gehad waardoor teveel water mee kwam) 4: Alles ok. 215ml van 58% 5: alles ok. 215ml van 85% (ah , temperatuur weer goed) 6: ok , 215ml van 78% 7: troebel, 125ml van 10% , ruikt vies, muf. Afgekeurd, kan opnieuw gestookt of weggooien. Potje 3 tot en met 6 bij elkaar gedaan, dat is 700ml , daar 300ml water bij gedaan en toen had ik 1 liter eau de vie van 50% Dit samengevoegd met het vorige, dan is de uiteindelijk opbrengst 2,8 liter. Dan was er nog die blauwe ton met commerciΓ«le pruimen. Met de ervaring van de mirabellen in de achterzak ging dat er zo even achteraan. Twee keer gestookt en opbrengst is 1,7 liter met 50% alcohol. Hier nog een foto van beide flessen op hun schap in de kelder. Ga de komende tijd in de gaten houden of er niet teveel verdampt, de flessen zijn niet vol en daardoor is er een vrij groot verdamping oppervlak. De temperatuur in de kelder is 10 graden en er zit een doek over de bovenkant van de fles dus ik ga er eigenlijk van uit dat het mee gaat vallen. De smaak verschilt wel, de pruimen is lekkerder omdat die niet het bitter van de mirabellen heeft. Heel benieuwd of dat over een tijdje nog anders zal zijn. Voor een volgende keer eens testen of het uitmaakt qua bitterheid dat ik de pitten er eerder uithaal en een ton met een waterslot om te kijken of het dan minder zuur wordt. Ben heel blij met mijn eigen stook. Leuk en zeer leerzaam, krijgt zeker een vervolg! Ik doe dit niet om belasting te ontduiken dus als de belastingdienst meeleest en mij een aanslag accijnsbelasting wil sturen dan is dat geen enkel probleem, die zal ik direct betalen.
  5. 1313ml is het resultaat, daarvan 868ml goedgekeurd en de rest moet opnieuw gestookt worden. Die verhouding wordt een volgende keer beter, kwestie van ervaring. Kwestie van eerder apart zetten, niet pas van 400ml maar iedere 200ml bijvoorbeeld en zorgen dat er aan het eind niet te heet gestookt, dat voorkomt hopelijk potjes met 8%......
  6. Uitkomst na tweede stook van de mirabellen (van rechts naar links) 1: Koper meegekomen = weggooien. 2: 0,4 liter van 78% , harde rauwe smaak met een bittere nadronk (bitterkoekjessmaak komt van onder de tong vandaan). Ruikt niet verkeerd maar er is wel wat mee. De kleur klopt niet, minder schoon water kleurig dan de potjes meer naar links. Deze niet consumeren maar opnieuw stoken. 3: 0,4 liter van 76% , smaak is zachter ,nog wel iets bitter maar wel minder. Reuk is goed en kleur ook. Deze ga ik verdunnen en opdrinken. 4: 0,4 liter van 75% , zelfde uitkomst als potje 3 5 : 0,4 liter van 66% , zelfde uitkomst als potje 3 en 4 maar deze is duidelijk minder bitter. 6 : 110ml van 44% , is troebel, weer dat witte net als bij eerste destillatie. Reuk is prima maar smaakt metalig (maar dat kan ook komen omdat ik denk dat er weer koper meekomt en daar gaat het beoordelingsvermogen.) Niet consumeren in ieder geval, opnieuw stoken. 7: 230ml van 28% , ook troebel, niet geproefd , opnieuw stoken. 8: 250ml van 8% , veel minder troebel, laag alcohol percentage, opnieuw stoken. Dat wat overbleef in de ketel had 0% alcohol dus missie geslaagd. Weet iemand nog iets zinvols om daar mee te doen behalve weggooien? Potje 3+4+5 was 1,2liter van 74% , dat aangelengd met kraanwater tot 50% en heb nu mijn eerste 1,8liter eau de vie staan πŸ˜€ Moet nu nog 3 maand ademen (vandaar de doek aan de bovenkant) om eventuele methylalcohol en andere kwade geesten in de gelegenheid te stellen om te vertrekken. Hopelijk heeft dit ook nog een effect op de bitterheid, dat die wat minder wordt. Het hele proces staan we er alleen voor maar voor de kwaliteitstest zijn er altijd vrijwilligers beschikbaar πŸ˜„
  7. uitkomst na eerste stook van de 50 liter most uit eigen mirabellen ml fles % alc. totaal pure alcohol 750 12% 90 900 30% 270 1000 38% 380 1000 5% 50 1000 4% 40 1000 37% 370 750 48% 360 + 1560 start most (ml) 50000 3,12% Die 3,12% is teruggerekend vanuit de opbrengst, ik heb dit niet gemeten. 6 batches van 15 uur gemiddeld = 90 uur totaal levert 1,56 liter pure alcohol op. Het geurt flink, bijna teveel, ben benieuwd of dit in te tweede stook ook mee komt. Geur is zeker goed en ruikt naar eau de vie maar is een beetje TE. Net aan de originele eau de vie uit frankrijk geroken en die is toch echt een stuk minder krachtig. record percentage was laatste batch uit zwarte ton met 48% de witte emmer, die zo zuur was, leverde ook nog wel 38% In theorie dus straks een opbrengst van 6 liter eau de vie van 50% na tweede stook. Ik ben zeer tevreden met deze opbrengst. Hieronder foto van het resultaat uit de eerste stook eigen mirabellen, Troebel lijkt te staan voor een hoog alcoholpercentage en naarmate de vloeistof doorzichtiger is gaat ook het alcoholpercentage naar beneden. Dat laatste zal zijn omdat er meer water in zit. Waarom het troebel is ? Zou er nog iets anders meekomen, alcohol is tenslotte helder. Kijken hoe dat bij de tweede stook gaat. Er komt zo af en toe wel wat corrosie van de koperen ketel mee, hopelijk gebeurt dat niet in de tweede stook. De nieuwe alcoholmeter aan het werk.
  8. Ja is echt waar, heb echt een ander kookplaatje nodig. in de laagste stand houdt deze 1500watt de 8 a 9 liter inhoud van de ketel 15 uur lang op 97 graden en lager lukt niet. Nu dag in dag uit aan het stoken, 15 uur per dag, we maken lange dagen. Alle mirabellen uit eigen tuin zijn klaar, gisteren begonnen aan de ton met commercieel geteelde pruimen. Smaak is vlak, klein beetje zuur, helemaal niet zoet. Opbrengst na eerste keer destilleren is gelijk aan de mirabellen. Hadden we meer van verwacht..... Refractometer zou het zeker makkelijker maken, soms laat ik de ketel te lang doorwerken aan een te lage opbrengst dus een druppeltje kunnen testen zou wel handig zijn. Kookplaatje met lager wattage, prut met hogere alcoholpercentage en refractometer zijn de verbeterpunten voor de volgende keer. Zekers Henk, een heel geschikt winterklusje dit. (oh en ik ben dus nog lang niet klaar met deze sessie, pas net over de helft ) Na destilleren van jou suikerwater heb je dus een smakeloos drankje, meng je dit dan met iets anders om het smaak te geven?
  9. Net voor het eerst verder dan pagina 10 van de beginnnersgids thuis destilleren van het stookforum.nl gelezen. Hier te vinden https://stookforum.nl/wp-content/uploads/zelf-thuis-destilleren-beginnersgids.pdf Daar deze grafiek: Ik heb zelf de lichtgele lijn aangebracht. Ik begin aan het eind omdat ik het alcoholpercentage van de pruimenprut niet weet. Wat ik wel weet is dat ik net iets meer dan 20procent als resultaat heb en dat het druppelen pas op gang komt hoog in de 90 graden. Volgens dit plaatje klopt dat en daar hoort dan een start alcoholpercentage bij van 3,5% ongeveer. Dat klink allemaal heel erg logisch. Het is voor mij wel een openbaring dat er geen basis temperatuur is die gebruikt wordt, dit is geheel afhankelijk van het alcoholpercentage. Ik moet dan wel echt een ander koopplaatje hebben voordat ik aan de tweede stook kan beginnen want die moet 88graden zijn en gaat 68% alcohol opleveren. Lijk dus wel op de goede weg te zitten, het duurt alleen even. We tuffen vrolijk voort πŸ˜„
  10. Ok goeie tip, ik ga testen met Wodka. Explosiegevaar, die heb ik als ik het goed begrepen heb niet. Een alambiek is een een open systeem, er wordt geen druk op gebouwd en daardoor is er geen kans op ontploffingen. Om de alcoholpercentages bij tweede en eventueel derde of vierde ronde omhoog te krijgen moet je juist niet verdunnen en ga je > 40 procent nogmaals destilleren. Kan het zijn dat hierin ook het verschil qua prestatie zit tussen de alambiek en de water destilleerder? Als die laatste wel druk opbouwt wordt daarmee misschien een hoger rendement gerealiseerd ? (2 druppels per seconde tegen 2 druppels per bijna 5 seconden dus dan zou de water destilleerder 5x sneller werken)
  11. Mijn koopplaatje is 1500 Watt en krijg de temperatuur dus niet op juist niveau, altijd te hoog. Ik verwarm 10 liter per keer en jij 5 liter. Zou in mijn situatie een 700 Watt koopplaatje dan logisch zijn? (kan ik dat zo eenvoudig omrekenen, gewoon x2 ? ) Wel vreemd dat ik met die hogere temperatuur dan maar 1 druppel per 2,2 seconde krijg. Waar kan dat dan aan liggen? Lijkt me dat hij bij een hogere temperatuur juist meer druppels zou moeten geven want dan ontstaan er meer waterdruppels. Of het nou een alambik of water destilleerder is, dat zou niet moeten uitmaken. Temperatuur bepaalt de mate van verdamping.
  12. Ok top bedankt. In jullie tonnen zit dan wel duidelijk prut met een hoger alcoholpercentage. Gisteren en vandaag vanuit een andere ton (de zwarte hondenvoerbak) en die was dan weer helemaal niet zuur. Ook niet niet zoet, smaak laat zich lastig omschrijven.... beetje een smaak van niks.. waterig.
  13. 27 druppels per minuut dus 1druppel per 2,23 seconden. Dat levert dan een start alcoholpercentage op tussen de 20 en 23 procent. Uit 10 liter mirabellen most/prut haal ik 0,5 liter van 20a23procent, 0,5 liter van 8 a 10 procent en dan nog een naloop van 4 a 5 procent maar die kap ik altijd af omdat de dag dan wel ten einde is. Dit is dan het resultaat van een hele dag stoken dus we kunnen we concluderen dat de pruimen niet heel veel alcohol opgeleverd hebben dit seizoen. Dat wist ik al wel bij de start omdat ze niet echt zoet waren en heb getwijfeld om er suiker bij te doen maar voelt toch een beetje als valsspelen. Nu dus veel tijd en energie nodig voor een matige opbrengst. Ben nu de verschillende batches aan het samenvoegen op basis van alcohol percentage en dat moet dan een tweede keer gedestilleerd worden. Daar ben ik nog lang niet aan toe, heb nog aardig wat 10liter dagsessies te gaan πŸ˜„
  14. Alcoholmeter (type hydrometer) heb ik besteld. Voor alsnog kan ik me prima redden met degene die tot 25% gaat want sterker dan 23% heb ik nog niet kunnen destilleren. Batch 2 heeft gisteren en vandaag de gehele dag staan druppelen maar dat levert niet meer op dan die ene dag van batch 1. Er zit waarschijnlijk gewoon heel weinig alcohol in de zure mirabellen prut. Batch 3 komt uit een andere ton dus ..... goede hoop... @henkg je vraagt hoeveel druppels per seconde. Nou hij druppelt niet, er gebeurt een hele tijd niks en dan komt er een scheutje uit. Feit is dat het tergend langzaam gaat. Gisteren en vandaag bij elkaar is toch zo 20uur en ik heb een liter vocht met deels 22% maar ook deels 9% en nu loopt er nog iets en dat heeft waarschijnlijk 5%. (het patroon is duidelijk). Met dat alcohol azijn kan worden heb ik het moeilijk, ik geloof zeker dat het mogelijk is maar hoe kan het dan dat ze in het buitenland wel kunnen werken zonder waterslot. Die azijnfruitvliegjes leven voornamelijk in Noord Europa of daar waar een zeeklimaat is en in gebieden waar een landklimaat is niet? @fre3ke Van de boom waren ze goed te eten, niet zoet maar ook niet zuur. Als het aan de zuurgraad in de vrucht heeft gelegen zou dat dus behoorlijk toegenomen zijn tijdens het vergisten. Kortom, ik weet het niet πŸ˜ƒ. Ga batch 3 ook maar proeven. We zullen zien. De thermometer op de ketel meet de temperatuur van de stoom. Ik heb een zo'n digitale infrarood warmte meter en die geeft soortgelijke temperaturen buitenkant ketel dus dat is een controle. Het is zeker te warm en daardoor lukt het niet om boven de 23% uit te komen. Komt teveel water mee. Vanochtend de koopplaat gestart op stand 1 en daardoor duurde het uren voordat hij op temperatuur was maar uiteindelijk gaat hij gewoon naar de 97 graden en het levert in opbrengst niks meer op, het duurt alleen nog veel langer voordat die opbrengst er is. Kookplaatje is nog van mijn oma geweest en die leefde in de vorig eeuw, ik denk dat het tijd wordt voor een nieuw kookplaatje.
  15. vanochtend gemeten, het is 5,5 liter koelwater per uur om precies te zijn. Zou nog wel iets minder kunnen met een kraan die heel fijn in te stellen is, bij deze kraan is het of dit of helemaal geen water.
×
×
  • Create New...