Jump to content

Joep123

Members
 • Content Count

  197
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Zelhem

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Meervallen doen sinds een aantal dagen iets nieuws. Normaliter zie ik ze overdag niet, dan houden ze zich rustig op de bodem, ergens onder. Het begon op te vallen dat telkens als ik overdag langsloop er iets wegdook in één van de bakken. Misschien een kikker of iets anders maar nee, bleek toch echt een meerval te zijn. Ik was eerst bang dat ze zuurstof gebrek hadden en heb er beluchting bij in gehangen. Vanochtend voor het eerst dat er niks wegdook maar gewoon doorging. Ik vermoed dat mijn winterlaarzen minder trillingen veroorzaken of dat het komt omdat het vandaag bewolkt is en ze me minder goed waarnemen. In ieder geval, nu kon ik er gewoon bij gaan zitten. Ze blijken de hele tijd bezig te zijn om beestjes die onder het kroos zitten eraf te halen. Heel behendig zijn ze niet dus komt neer op erdoorheen zwemmen en hopen dat er wat in die grote bek valt. Filmpje gemaakt, je ziet hem aan de rechterkant langs de kant aankomen. Hier nog een hele korte Denk dat het om dit beestje gaat, beetje een waterpissebed . Daar zijn er momenteel erg veel van.
 2. Goed dat je er over begint, wordt wel weer eens tijd voor een update. Bijna twee jaar niks gepost .... Het was een erg drukke tijd, we hebben schuren gesloopt en een nieuwe gebouwd. Het hele terrein achter het huis is op de schop (graafmachine) geweest en de vissenbakken stonden in de weg. Die hebben we begin vorig jaar moeten verplaatsen. De zonnebaarzen blijken erg avontuurlijk, tegen de stroom in en via diverse overlopen verplaatsen ze zich door de bakken. Vond er drie in de plantenbakken. Dit was begin 2019 en toen ook alle vissen kunnen tellen en opmeten, alleen in zo'n drukke gehaaste periode vergeet ik dat dan te noteren ☹️. Weet de eindconclusie nog wel. Alle meervallen waren er nog en goede gezondheid alleen waren ze heel weinig gegroeid. Van de snoekbaarzen misten er een aantal en de rest was weinig tot niet gegroeid. Lijken het leven in gevangenschap niet te waarderen. De zonnebaarzen waren er allemaal nog, wel gegroeid (die nemen ook heel enthousiast wormen en maden in ontvangst). Lijken zich prima te vermaken. Dit is de nieuwe locatie, op een plek met schaduw van bomen en bakken afgetimmerd met azobe planken en zand ertussen als isolatie (winter nog niet echt probleem gehad maar het wordt de afgelopen twee jaar in de zomer zo heet dat de temperatuur in de bakken oploopt tot 25 graden en dat is te warm voor inheemse vissen) Later in 2019 is één van de grotere meervallen dood gegaan en later een snoekbaars. Zou te maken kunnen hebben met de temperatuur die te hoog opliep afgelopen zomer. Bij de meervallen vrees ik ook territoriaal gedrag, dat is waarom ik ze had opgesplitst in twee bakken. Dit schijn je te kunnen voorkomen door veel meer vissen in een bak te houden. Er is inmiddels een natuurlijke vijver: In een normaal seizoen staat er water in maar niet in de zomer ben ik bang. Afgelopen winter stond hij droog omdat we hier nog steeds veels te weinig regen hadden en pas in de afgelopen regenperiode is er water in gekomen. Het is meer een paddenpoel dan een vijver waar meervallen in zouden kunnen. Omdat het toch wel de bedoeling is dat er vis in de pan komt is er een nieuw plan om warm weer vissen (Tilapia, Omega baars, Afrikaanse meerval) te kweken in de kas, in een aquaponics achtige situatie. Er is een nieuwe kas en die is alvast om een bak heen gebouwd. Verder nog niks mee gedaan. Beetje onderzoek gedaan en het blijkt nog niet zo heel eenvoudig om die temperatuur constant op de gewenste temperatuur te houden tegen lage kosten en met weinig arbeid. Weinig nieuws toch veel te melden blijkt 😃 Er is nog steeds te weinig tijd om dit project goed van de grond te krijgen maar we komen er wel, stapje voor stapje..... De zonnebaarzen consumeren sinds een week sporadisch een worm en de kleine meervallen hebben flink huisgehouden in een bakje me wormen dus het begint weer.
 3. Dat was een super gezellig dag en het weer hielp zeker ook mee. Special thx to Jim en Peter voor het overnemen van de BBQ (die ik start maar verder eigenlijk niet aan toekom) Iedereen bedankt voor de gezelligheid en het afnemen van mijn overschot aan span en binddraad! Ook iedereen bedankt die heeft geholpen met opruimen, denk dat het dit keer in een record tempo is gegaan.
 4. Joep123

  Fruitkooi

  maaswijdte 12 a 13mm aanhouden om alle vogels buiten te houden. Het gaas van VidaXL is erg dun gegalvaniseerd en gaat bij gebruik buiten vaak binnen een jaar roesten. (Zelf getest) Als je echt lang van je kooi wilt genieten moet je kippengaas nemen dat volbad verzinkt is na weven. Dan is je gaas na tien jaar ook nog mooi. Dat is alleen wel prijzig. Een goede tussenvorm is https://www.giga-gaas.nl/kippengaas/100cm-hoog/kippengaas-rol-50m-100cm-13mm-07mm 50 meter rol, net iets duurder dan VidaXL maar zwaarder verzinkt. (afhankelijk van omstandigheden eerste roest na 3-5 jaar, ook zelf getest)
 5. Ik heb begin van de week de mosselen verplaatst naar de bak van de grote meervallen, bleek geen goed plan want die zijn sterk genoeg om het kratje waar de mosselen in zitten te verplaatsten waardoor de mosselen steeds op een hoop in een hoek liggen. Er is nog één mossel dood gegaan van de week. Nu hangen ze in de bak bij de snoekbaars, idee is dat daar misschien meer voedsel in het water zweeft. Moet toch wat proberen. Fosfaat staat niet op mijn meetstripje helaas. Lees dat teveel fosfaat zorgt voor overmatige plantengroei en dat heb ik niet, misschien te weinig fosfaat? Vissen uitgebreid bestudeerd gisteravond en die doen het nog steeds prima. Mossel sterfte blijft een raadsel.
 6. Temperatuur is erg constant omdat de bakken half ingegraven zijn en geen direct zonlicht krijgen. Voedsel zou het probleem kunnen zijn misschien. Ze eten zweefalgen maar zijn niet de enige die dat eten en er is nu minder. Algengroei is er erg veel lente als het warmer wordt maar stuk minder in de zomer, dat was vorig jaar ook zo. Nitraat en nitriet is in de bakken geen probleem meer is te zien op het stripje maar kun je ook te weinig nitraat/nitriet hebben? Maw kan het zijn dat er te weinig voeding is voor zweefalgen?
 7. Net de temperatuur gemeten en die is nu 17 graden.
 8. Er gaat ongeveer wekelijks een mossel dood. Vorig jaar deden die het prima maar deze zomer dus niet. Van de oorspronkelijke 20 is nu nog de helft over. Wel verontrustend want "Zwanenmosselen worden soms gebruikt als "early warning"-systeem voor verontreiniging; verhoogde sterftecijfers en veranderingen in gedrag kunnen wijzen op waterverontreiniging." Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Zwanenmossel Enige verschil met vorig jaar is dat er meer vissen zijn. Stripje bied ook geen uitkomst, ik zie geen problemen:
 9. Goed gevonden Henk. Deze is uit zomer 2017, kan ik zien aan de gemaaide paden door ons perzikenpark, daar zijn we toen pas mee begonnen. Leuk om te zien dit. Overal zijn luchtfoto's en google heeft de oudste
 10. En ja hoor, ze zitten in de bak met waterplanten. Ik heb daar zeker twee zonnebaarzen gezien. Lijken zich goed te vermaken dus laat het maar zo en al die tijd hebben ze zich gered zonder bijvoeren. Ik voer ze vanaf nu ook pieren bij want ik zie niet veel kruipbeestjes meer in de bak. De andere zonnebaarzen en ook de snoekbaarzen zijn inmiddels begonnen aan de pieren, schijnbaar hadden ze de voorgaande periode toch genoeg aan wat de bakken zelf voortbrachten. De guppy's hebben het niet overleefd, schijnen in nederland in de zomer buiten te kunnen maar ik vermoed dat daarbij geen rekening is gehouden met een koude periode zoals we begin Juni hadden. Watertemperatuur was en is nu rond de 18 graden maar zakte in die periode tot 13 graden. Ik vermoed dat dat het probleem was maar kan ook best iets anders geweest zijn. Gingen niet allemaal gelijktijdig dood maar wel in een tijdsbestek van een aantal dagen. Verder geen nieuws, wel wat foto's van de huidige opstelling. Rechts : Plantenbak - twee kleinste meervallen bak - bakje van de guppy's - plantenbak met illigale zonnebaars. Links : Zonnebaars - Snoekbaars - twee grootste meervallen bak.
 11. Een maand geleden heb ik twee blauwe tonnen gevuld met oud brood. Beide afgevuld met water en eentje ben ik steeds blijven vullen als er water verdampt was, de andere verder niks mee gedaan. De reden was een oud broodoverschot en direct ook een experiment om te kijken wat er gebeurt. Ik had verwacht dat de broodbrij allerlei organismes zou aantrekken die de brij consumeren en dat alles langzaam zou verdwijnen na vergisting en verdamping etc. Nu na een maand en toch ook aardig warm weer blijkt er niet heel veel te gebeuren. Af en toe een belletje of blubje hier en daar, en vooral de ton waar ik geen water meer toevoeg is behoorlijk ingeklonken maar dat komt door verdamping van het water. Gisteren viel me ineens op dat er meerder groene vliegen (zover ik weet zijn dat vleesvliegen) op de brij en beide tonnen zaten. Toen ik wat beter keek bleken er ook eitjes gelegd te zijn en ik zag maden lopen, zelfs al bijna volgroeide maden. Vorige jaar deze maden gekweekt (experiment met de groene tonnen iets terug in dit topic) en toen had ik alleen resultaat met rauw vlees. Behandeld vlees, brood, kaas etc heb ik ze ook gegeven maar dat werd niet gegeten. Nu blijken (volgens mij) dezelfde maden te leven op een gistende broodbrij. Als ik hierop google blijkt dat de het aantrekken van maden niet erg populair is want het gaat alleen maar over het weg krijgen van maden in groene containers. Alleen zijn dat volgens mij dan "gewone" vliegen die hun eitjes op composterende resten leggen (poep of groenafval). Iemand hier kennis van of ervaring mee? Omdat de blauwe tonnen niet geschikt zijn om maden te oogsten heb ik er een paar scheppen uit gehaald en in een emmer gedaan die weer in een ton met zand gaat zodat ik ze wel kan oogsten. De rest flink doorgeroerd zodat de maden onder water terecht kwamen en waarschijnlijk verdrinken, dit om een vliegenplaag te voorkomen. Maden kunnen oogsten uit brood vind ik wel interessant. Het grote nadeel van het kweken op rauw vlees is dat het toch wel stinkt en vies werk is. Brood spuit je met een harde waterstraal zo schoon. Ik vraag me dus af of het mogelijk is om maden te kweken op brood en zal proberen ze te oogsten. Vraag me ook af of dit nu de groene vleesvlieg of een andere groene vlieg? (gewone zwarte vliegen lijken geen interesse te hebben in de tonnen) Hieronder wat foto's (maden in de rode cirkels) De ton die steeds bijgevuld wordt met water De ton die niet bijgevuld wordt Dit in de emmer gedaan Eens kijken of ze eruit kruipen om in het zand te gaan verpoppen
 12. Afgelopen tijd aardig wat gebeurd in de bakken. De zonnebaars houdt zich niet aan de regels, heb er één in de bak van snoekbaars en twee in de bak van meervallen aangetroffen. Die heb ik weer teruggezet maar ben er nog wel een aantal kwijt. Die zitten vermoedelijk nog een bak verder terug tussen de waterplanten, die vind ik dus niet zo snel terug. Ik heb het ze niet zien doen maar ik vermoed dat ze tegen de stroom in de overloop van de vorige bak inzwemmen en dan heel hard gas geven om door de 90graden bocht het luchtledige in te vliegen. Enige andere mogelijkheid is via de bovenkant van de bakken met een grote boog maar dan is kans veel groter dat ze naast de bakken terecht komen dan in de vorige bak. Er zijn nog steeds veel slakjes en andere glij en kruipbeestjes in de bak van de zonnebaars en ik vermoed dat ze daar voldoende aan hebben want het door mij aangeleverde voer wordt niet aangeraakt (pieren, maden, kip, varken, zalm = niet interessant) Snoekbaars is een leuke vis, zitten het liefst zo'n tien centimeter boven de bodem en zijn veel in beweging. Ik had verwacht dat ze snoek/barracuda stijl zouden aanhouden en stiller in het water zouden staan, wachtend op prooi. In dood voer hebben ze helemaal geen interesse en heb één keer gezien dat er een mestpier naar binnen werd geslurpt die naar de bodem zakte en toevallig voor de neus van de vis langs kwam. Verder lijken ze geen interesse in mestpieren te hebben maar uiteindelijk verdwijnen ze toch wel van de bodem. Ook in deze bak leven nog van allerlei kleine beestjes dus best mogelijk dat ze gewoon geen honger hebben. Gisteren bij 5 guppy's gekocht, 3 vrouwtjes en 2 mannetjes en in een aparte bak gedaan met veel planten voor het nageslacht om zich schuil te houden. Eens kijken wat de snoekbaars van levend voer vindt. en dan nog de meervallen die er vorig jaar ook al waren. Goed de winter door gekomen en met de huidige temperaturen zijn ze heel actief (als het donker is tenminste, overdag houden ze zich schuil maar willen wel eens tevoorschijn komen als er gevoerd wordt). Het viel gewoon op hoeveel er gegeten werd na de winter, alles ging schoon op mits het vlees, vis of pieren zijn. Vlees en vis moet rauw zijn, zodra het behandeld is met iets of gekookt/gebraden dan hoeven ze het niet meer. Hoef het ook niet meer in kleine stukjes te knippen voor ze, dat regelen ze zelf wel met een boel geweld. Wat wel opviel is dat er twee grote zijn en twee kleintjes, die twee grote hebben racebaan gemaakt (onder blok houd door, over stuk regenpijp, door de planten en weer terug) en patrouilleren. De twee kleinere houden zich schuil en worden af en toe door de grotere uit hun schuilplaats gebeukt. Van dat soort pesterigheid kan niks goed komen dus de twee kleinere heb ik verhuisd naar een andere bak. De bak die ik bedacht had voor voorntjes maar die zijn er nooit gekomen dus er was toch ruimte vrij. Later dit seizoen wil ik nog kijken of ik er achter kan komen welke mannetjes en vrouwtjes zijn. Volgens wikipedia zijn ze op 2 a 3 jarige leeftijd geslachtsrijp bij een gewicht van 1 a 2 kg dus hopelijk gaan ze volgend seizoen eens een poging wagen. Er is ook nog een bak met planten lek geraakt. Bovenkant van een IBC tank dus het deel met deksel en ontluchting, had ik allemaal goed waterdicht gemaakt maar na een jaar is dat blijkbaar dan toch niet voldoende. Ga ik dus niet meer doen dat in twee delen en heb een nieuwe IBC gekocht. Moet de boel nog herstellen, komt nooit uit dit soort dingen.
 13. Ja zand ligt al op de bodem van de bakken dus daar kunnen ze een nest in maken. Heb wat reepjes vis aan een touwtje in de bakken gehangen om te kijken of ze ook dode vis willen eten maar voor alsnog doen ze dat niet. Meervallen zijn helemaal wakker nu en aan het bij eten , daar zitten al weer heel wat mestpieren en visreepjes in.
 14. Gisteren in de bakken die vorig jaar bewoond werden door kreeften 7x zonnebaars en 6x snoekbaars gedaan. Zonnebaars omdat ik gelezen heb dat die zich erg rap voortplant en de snoekbaars als consumptievis. De snoekbaars zou zich dan kunnen voeden met het nageslacht van de zonnebaarsjes. Dat is althans voor nu de theorie. Karper toch maar niet gedaan omdat we liever een smaakvoller vis willen en de voorn nog niet omdat die niet leverbaar was. De meervallen zijn grotendeels uit hun winterrust en eten dagelijks mestpieren, lijken onverzadigbaar. De bodem van hun bak is bedekt met een pak draadalg, vermoed dat dat komt omdat ze de bodem steeds een beetje omwoelen en daarmee voedingsstoffen in het water brengen waar de algen dan weer van smullen. Had vorig jaar de indruk dat ze die algen ook wel aten dus laat het even zo om te zien of ze het door hun zelf gecreëerde probleem ook weer gaan oplossen. Dit is de nieuwe snoekbaars en dit de nieuwe zonnebaars (erg drukke visjes, niet goed op de foto te krijgen)
 15. @ Goldfish/Vincent. Net op tijd, vanochtend een rolletje meegenomen. Heeft ook weer klem gezeten maar meer dan die rol van Claudy. 80cm 7,5/10cm maas maar wel 25 meter op de rol, minder kan niet want dan moeten we gaan knippen en krijg je hem niet meer goed opgerold, wordt een puinhoop. Hij weegt 9 kilo. Is dat wat? Jorieke neemt contact met je op over de ruilvoorwaarden. @ Claudia. Suiker en koffie kan ik zelf niet produceren en hebben daarom meer waarde voor mij dan geld. Dat maakt de ruil interessant voor mij. Geld kan ik zelf ook wel genereren en daarbij komt ook nog dat geld pas waarde heeft als je het weer ergens tegen kunt ruilen, gevolg is dus dat ik met dat geld naar iemand toe moet om het te ruilen tegen koffie en suiker, dat brengt de waarde van dat geld toch behoorlijk omlaag

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...