Jump to content

Goldfish

Moderators
 • Content Count

  1,356
 • Joined

 • Last visited

About Goldfish

Personal Information

 • LOCATION
  Gouda

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Olijfwilg (Elaegnus ebbingei) die Weknow al noemt kan erg goed tegen slechte luchtkwaliteit (verkeer, zoute zeewind etc) en wordt ongeveer 2 meter. Is wintergroen en goed snoeibaar. Wanneer je snoeit offer je wel de onopvallende bloei (die wel lekker zoet ruikt) en daarmee ook de kleine eetbare vruchtjes op. Mijn schoonmoeder heeft er een perfecte gesloten haag van gemaakt van 1 meter dikte (en 2 hoog, maar dat is dus te snoeien).
 2. Goldfish

  Pawpaw

  De gifstof heet annonacin en op Wikipedia staat het verhaal te lezen van de inwoners van het Caribische eiland Guadaloupe. Daar eten ze weliswaar Zuurzak/Soursop (net zoals in Suriname) maar beide soorten Asimina bevat deze stof. De vraag is alleen, wanneer is een concentratie gevaarlijk. Een beetje gif stof kan namelijk geen kwaad en kan zelfs gunstig zijn omdat b.v. kankercellen uitgeroeid worden, daar zijn ook de nodige laboratorium proeven meegedaan, die je echter niet 1 op 1 mag vertalen naar mensen. In Suriname worden door natuurgenezers zuurzakbladeren aanbevolen om thee van te zetten etc. Ik kan je geen veilige hoeveelheid Paw Paw aanbevelen, o.a. niet omdat ik een studie heb gezien waarbij 10 rassen Paw Paw werden vergeleken en er een factor tien zat tussen Mango die verreweg de minste had (dit verklaart misschien ook wel de smaak) en het ras (vergeten) met de hoogste concentratie. Bovendien kan de hoeveelheid gif ook nog eens afhankelijk zijn van andere factoren gok ik, zoals groeiomstandigheden. Mijn advies zou zijn om A. de vruchten alleen te eten wanner deze duidelijk goed rijp zijn. B. geen pitten te eten. C. de schil liever ook niet consumeren. Dus uitlepelen zoals een kiwi. Ik ga in elk geval door met het aanplanten er van. Ik zal alleen over 5 jaar wanneer ik kisten vol Paw Paws hoop te oogsten, ze niet allemaal in mijn eentje op eten.
 3. Goldfish

  Pawpaw

  De belangrijkste werkzame stof in de bast (maar ook in pitten en in mindere mate ook in de vruchten: grote verschillen trouwens van dat goedje per ras !!!) ken ik ook wel uit celculturen met kankercellen. Maar de stof mag dan wel selectief cytotoxisch zijn (celdodend) het is ook een neurotoxine (zenuwbeschadigend). Wie zijn dieet nadrukkelijk uit grote hoeveelheden PawPaw laat bestaan en daarbij (zoals ik wel gedaan heb) de schil ook opeet, loopt een verhoogde kans op Parkinson achtige ziekte verschijnselen is het vermoeden van wetenschappers.
 4. Goldfish

  Pawpaw

  Andere steen in de vijver: ik heb ergens de opvatting gelezen dat ongeveer 40% van zaaiilingen in enige mate zelfbestuivend zouden zijn. Wat Hans betreft, hij is zelf ook druk aan het kruisen geslagen en heeft binnen 1 a 2 jaar een erg interessante variant qua smaak, die mogelijk zelfbestuivend is. Vormt in elk geval vruchten zonder zijn tussenkomst. Maar goed hij heeft zoveel Paw Paws staan dat misschien toch wind niet uitgesloten kan worden.
 5. Goldfish

  Pawpaw

  @Weknow, ik kan uit eigen waarneming bevestigen dat Prima1216 en Sunflower zelfbestuivend zijn.
 6. Ik vond Dr Szy-nog-wat-ski best wel een succes. Mooie bladverkleuring. Of het een betrouwbare zelfbestuiver is kan ik niet zeggen gezien de aanwezigheid van meerdere echte mannen. Dr S. kwam net zoals Adam, Senty en Ananas bij Marek W. vandaan.
 7. Ha Fre3ke. Deze "Anna" Arguta heb ik bewust besteld, dus maak je geen zorgen! Stekken van kiwibessen is wel een dingetje, anders zou je een stukje van mijn Ananasnaya Kolomikta mogen hebben. Naast Adam staat er ook nog Sentyabraskaya. Tot een paar jaar terug had ik daarnaast 7 rassen in potten, maar die zijn in de loop der jaren door verwaarlozing om het leven gekomen. Jammer want een deel is afkomstig uit proeftuin in Litouwen en eentje heb ik persoonlijk opgehaald bij Dhr .De Kezel in Belgie.
 8. Balen. Het blad zegt veel. De enige "echte" Ananasnaya" is een kolomikta (en heb ik zelf al 5 jaar in bezit, inclusief vruchten). Echter er bestaan ook Actinidia Arguta "Ananasnaya"............. en laat ik die volgende week nu toevallig per post in huis krijgen. Zie de uitleg van Marcel Joosten van Fruitlent op zijn website.
 9. @Patrijs: 18 meter kiwibes , te leiden aan professioneel teeltmateriaal (gekocht bij kweker die 1 HA kiwibes afstoot). MITS ik toestemming krijg van de tuincommissie. De lateralen zitten dan op 2.5 meter ongeveer dus veel hoger dan 3 meter wordt het niet.
 10. Vrijdag twee grote (4.5 meter hoog en brede) weggegeven aan iemand die er 2.5 uur rijden voor over had. Samen uitgegraven maar het zwaarste liet ik aan de nieuwe eigenaar over. Zaterdag de gaten opgevuld met grond en verder nog net 5 kruiwagens snippers kunnen veiligstellen. Vandaag bezoek gehad op de tuin om wat leuke dingen uit te ruilen.
 11. Je hebt goed geluk gehad, want de bollen zijn nu bij deze verkoper uitverkocht! Maar zoals RobO aangeeft, dit kan het begin zijn van je eigen olifantsknoflook imperium!
 12. Ik heb meervoudig vruchtzetting. Of dat nog vruchten worden?! Ik betwijfel het, maar ze zullen de komende koude nachten nog wel overleven. Dus wie weet.
 13. Van de struik: gojibes, framboos, calamondin (mandarijn x kumquat) en vijgen
 14. Buiten de kas bloeien ze ook, mits redelijk op de zon. Twee van de drie raken bij mij ingebouwd door frambozen en bloeien dan minder dan de oudste en grootste die veel zon krijgt. Je zal wel handmatig moeten bestuiven, want wanneer je dat na laat (zoals ik dit jaar) heb je weinig tot geen vruchtzetting.
 15. Een wat oudere Feijoa (Ananasguave) kan zo -10c tot -12c aan. Ik kan mij voorstellen dat je die van jou deze winter nog binnenhoudt, maar ik zou die aan het einde van de winter lekker in de volle grond zetten. Ik heb er 3 al een jaar of 5 en nog nimmer problemen gehad met die slappe winters. Mocht het een keer dan toch echt koud worden, dan kan je ze inpakken met fleecedoek etc. De Ananasguave wordt notabene in Brazilie geteeld op die plaatsen waar het te koud is voor de gewone Guave.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...