Jump to content

Goldfish

Moderators
 • Content Count

  1,400
 • Joined

 • Last visited

About Goldfish

Personal Information

 • LOCATION
  Gouda

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Siberische groeit minder hard dan de gewone kiwibes, maar de mijne halen toch wel 2.5 meter tot 3 meter dus je kan de plant met geduld om hoog laten gaan. Beetje ochtend zon is genoeg. Ik kreeg vruchten op het Noord-Noord-Oosten. Zuid: het blad verbrandt en een beetje kiwibes laat bij hitte of droogte stress eerst de bladeren vallen en met een beetje pech ook jouw oogst. Ik had nog wel oogst omdat de plant voor 80% schaduw had van de parasol, dus niet compleet van de kook raakte. En andere reden om niet voor zuid te gaan is dat kiwibes (dat heb je vast gelezen) erg kwetsbaar is tijdens het uitlopen voor vorst. Issai bloeit wat later dan de andere kiwibessen dus zit je met nachtvorst de meeste jaren nog wel okay ook al zit je in het Oosten van Nld. Een plant op zuid zal eerder uitlopen dan op het westen lijkt me.
 2. Als je plannen anders te veel in de war geschopt worden, zou ik de Issai zetten op zuid-zuid-oost en daar bij extreem zonnig weer (dus juli) of extreme hitte en dan een oude parasol of een stuk schaduw gebruiken. Ik zag afgelopen zomer een duidelijk verschil tussen een deel dat werd beschermd door een parasol en het onbeschermde deel. Standplaats ook zuid-zuid-oost tegen de gevel. Dr Szymanowski is een redelijke zelfbestuiver. Ik heb hem/haar/zij gehad maar omdat ik ook goede bestuivers in de nabijheid had kan ik niet zeggen hoe succesvol de Dr. S zal zijn op zichzelf staand. De kolomikta trekt wel meer katten aan, dus dat kan je ook laten meewegen bij je keuze. Kleinere bessen dan Issai, maar wel nog verfijnder qua smaak. Meer sierwaarde. Maar goed als de kiwibes zou mogen kiezen dan kiezen ze dat kostbare plekje op het westen.
 3. Onkruid uitgetrokken uit 33m2 rozenperk van de vereniging (was de 1ste van 4 werkochtenden). Omdat dit zo beviel tevens 9m2 eigen aardbeienbed afgevoerd en de grond vervangen. Daarnaast een halfgaar stuk schutting met hulp verplaatst om te dienen als alternatieve achterwand van een nog meer vergaan schuurtje. De vrijgekomen ruimte kan ik goed gebruiken voor de opslag van kweekpotten. Tot slot een nieuwe zet gedaan in mijn wedstrijd met een mol die telkens 1 tegel van een 2 tegel breed verenigingsvoetpad ondergraaft met verzakking tot gevolg. Eerder de gang al dichtgegooid met zand en de tegel (50x50cm) teruggelegd, maar een week later was de gang hersteld. Nu de boel vol gegooid met kiezels en zand, Ik ga er nu vanuit de mol een andere route gaat zoeken. Mocht dat niet zo zijn, dan gaat er een restje gaas in, winnen zal ik !
 4. Ik zal ze op de foto zetten in huidige toestand wanneer ik weer op tuin ben. Ik heb er eentje van ruim 2 meter die bij Fruitbomen.net vandaan komt en twee exemplaren uit Belgie afkomstig dezelfde donorplant die eerder een koude winter heeft overleefd.. Die zijn 2 jaar jonger maar gaan nu ook richting de 2 meter. Maar ik zal ook kijken of ik het topic moet afsplitsen daar deze draad over citrus gaat, nu ik Feijoa heb genoemd.
 5. Ik ben niet zo bang voor een late vorst periode als het de bloesem betreft, want die is bestendig tot ongeveer -8c. Wat de limiet voor de vruchten zelf is, weet ik niet. Het probleem is vooral de bestuiving, maar aangezien hommels actief worden bij 9 graden Celcius hoop ik dat het dit jaar wel goed komt.
 6. Drie kumquats in volle grond had ik wel voorzien van houtsnippers en sneeuw, maar niet afgedekt en zien er erg slecht uit. Toch is er nog wel wat hoop. Daarin tegen hadden de kumquats en calamondin in pot, die ik in de kas had staan geen enkele schade. Ik had daar wel een kas-in-kas voorgemaakt met losse eenruiters en 1 klein kaarsje, maar ik denk dat dit niet nodig was, ondanks twee nachten van min 10 (en daarnaast min 7 en min šŸ˜Ž. Wat hielp is dat ik 400 liter water in de vorm van regentonnen en metselkuipen er naast had gezet. Water dat bevriest geeft gek genoeg warmte af. Elke dag verwijderde ik de ijslaag, zodat alles opnieuw kon gaan bevriezen. Geen citrus maar ook koudegevoelige dingen als Feijoa en Chileense guave en Kaki hebben overleefd in volle grond met alleen wat mulch. Zeker de drie Feijoa's zien er verrassend goed uit. Pakweg 20% van de bladeren zijn beschadigd, maar de struiken maken nu al nieuw blad aan.
 7. 1x 20 jarige Rode Bes XXL , 1x 20 Jarige Zwarte Bes XXL uitgegraven/ uit laten graven, daar ik die weggeef aan een goed doel bij mij in de buurt. Verder wat aardbeien cadeau gedaan en zaden. Er gaan ook 8 kruisbessen heen, maar daarvoor komt men binnenkort nog een keer terug. Mij levert het eindelijk ruimte om een Loquat te planten en veel meer tomaten te gaan telen. Nu er geen MTFDs zijn moet je een beetje her-en-der iets posten wanneer je tuindingen wilt weggeven.
 8. Hangt er (ook) vanaf of de paardenmest goed gecomposteerd is of niet. Iets wat tijd nodig heeft en vooral voldoende hitte om (on)kruid zaden te doden. Paarden verteren hun eten slechter dan bijvoorbeeld koeien met het gevolg dat veel zaden overleven. Ik heb ook wel verse paardenmest onder rode en zwarte bessen gegooid, wat de struiken zelf prima vonden, maar ik niet omdat ik veel onkruid erbij kreeg. Los van de extra stikstof heb ik bijvoorbeeld nu extra werk om brandnetel te verwijderen.
 9. Elf klimaatvluchtelingen uit Citrusiƫ die ik ruim een week lang verborg op zolder wegens zware vorst, heb ik weer teruggebracht naar de onverwarmde kas waar ze vandaan kwamen. Aldaar geconstateerd dat 11 anderen die daar achtergebleven waren, zonder schade door de periode heen gekomen zijn. Drie kumquats in volle grond die ik niet had afgedekt (spijt) hebben wel zware schade opgelopen, maar ik verwacht dat er minstens 1 wel zal overleven. Toch had een vliesdoekje net het verschil kunnen maken bij een laagste temperatuur van -10.5c, dus iets van -15c op de grond.
 10. Afknippen inderdaad tenzij je een citroen (ik denk aan Poncirus n.l.) erbij wilt telen die naar hars smaakt. De onderstam verbetert de winterhardheid flink.
 11. Geen idee. Het oogt hier allemaal uniform, waarbij je wel in bladkleur het verschil kan zien in de zomer tussen Kumquat en Calamondin. Stekels heb ik nog nooit gezien. Heb je een foto? Straks is het een andere citrus! Zitten de stekels eventueel op een onderstam (ik dacht dat jouw exemplaar op eigen wortel stond, maar je weet nooit). ?
 12. Kazakstan heb ik ook niet, maar als je graag op de Russische (inclusief buurlanden) toer wilt gaan dan heb ik voor je Kredo en Lada. Daarnaast ook Early Galia (kruising tussen Galia F1 en Haogen). Gekocht eind vorig jaar bij www.nikitovka.com die helaas niet meer mag leveren aan Europese landen. Kredo is erg vroeg (60-65 dagen na verplanten) weegt 2 tot 2.5kg. Volgens de aanbieder een aantrekkelijke, grote, ovaalvormige net-meloen. Wit zacht sappig vruchtvlees met een sterk ananasaroma en een kleine zaadruimte. Resistent tegen fusarium en meeldauw (powdery mildew). Grote opbrengst ook onder stressvolle omstandigheden zoals droogte en grote temperatuur schommelingen. Lada is een middentijdse (74-96 dagen) Russsische heirloom. Gele ovale meloen met een beetje net-tekening, 1.5 tot 3kg. Romig, knapperig en sappig met een excellente smaak. Goed transporteerbaar. Resistent tegen scheuren en tegen meeldauw. Early Galia: rijpt na 65-75 dagen, een geweldige aromatische zoete ovale meloen (2 tot 3kg) met toetsen van ananas en banaan. Wit vruchtvlees met een zweem van groen er door.
 13. Harder duimen ajb. Noors model geeft voor Gouda -15c.
 14. Als er dit jaar nog een MTFD komt of wanneer je op doortocht bent in Nld dan mag je de Kumquat ruilen voor een Calamondin Appelvrouw. Laat maar weten. Voorwaarde is wel dat de Calamondin de komende week gaan overleven. Ik heb niet zoveel zin om een petroleumbrander te ontsteken, dus ze zullen het moeten doen met wat fleecedoek in de serre.
 15. Komende week een mooie koude test voor 3 Kumquats in volle grond. Oriƫntatie op het zuiden met in de rug beschutting van een kas. Zal er 20cm haksel opgooien en voor de rest moeten ze maar hun best doen.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...