Jump to content

Goldfish

Moderators
 • Content Count

  1,334
 • Joined

 • Last visited

About Goldfish

Personal Information

 • LOCATION
  Gouda

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Goldfish

  Pawpaw

  Ik heb ze zowel op 3 meter afstand (ik moet woekeren vanwege meer plannen en planten dan vierkante meters) staan als ook exemplaren op slechts 1 meter afstand (zeg maar een duo in een gedeeld groot plantgat) Bij het laatste is dan het idee dat Paw Paws min of meer zichzelf snoeien wanneer kruisende takken elkaar te veel concurreren. Of dat waar is in de praktijk valt voor mij nog te ontdekken. Qua bestuiving zal je toch echt met de hand aan de slag moeten gaan, dus het is meer de vraag: hoe goed is je conditie door te pendelen tussen bomen? Dit even los van de opvatting die ik laatst las dat in de vrijee natuur misschien wel 40% van de bomen toch enige mate van zelfbestuivendheid zouden kunnen vertonen. Of windbestuiving kan werken is ook voer voor discussie. Ik heb foto's gezien van enorme bijna 30 jarige bomen in het Noorden van Nederland die vol hingen met vruchten en waarvan ik zeker weet dat de eigenaar niet zo gek is om die handmatig aan voortplanting te helpen.
 2. Dit jaar 90% aantasting van mijn kersen, ook die niet rijp te noemen waren. Open maken levert 4 tot 6 larven op. 100% garantie dat jij ze 10 km verder op ook hebt. Ze vlogen Nederland binnen vanuit België in 2012 als ik me niet vergis en in 2014 werden ze al in Groningen gevangen.
 3. Hoi Aseel, heb je toevallig dit jaar ook weer wat echte Olifantenknoflook te koop? Of iemand anders? Ik zelf nog wel tenen over (van 4 bollen), maar wil de productie -wegens gebleken succes- sneller opvoeren.
 4. Ik zit daar ook aan te denken, waarbij ik de vallen zelf dan wel uit China laat komen. Het plan is dan om in november de laatste generatie actieve vliegjes weg te vangen en dan in april weer vol er tegen aan te gaan. Maar eigenlijk zijn dit soort vallen wel geschikt om de aanwezigheid van de fruitvlieg aan te tonen (en ook nog wel de plaagdruk) maar niet geschikt om de populatie zwaar te onderdrukken. Om terug te komen op het hoofdonderwerp van deze discussie: nu nog een lokstof en goedgekeurde vallen om die parkieten te ......... Verder heb ik het KNMI gesmeekt om 3 vorstperiodes komende winter met telkens temperaturen onder de -10c. Dat is dan wel een probleem voor mijn Feijoa, Vijgen, tazziberry , maar hopelijk een nog groter probleem voor dit ongedierte.
 5. Ik teel iets van 25 soorten fruit. Al het zachte fruit (rode, zwarte, blauwe bes, kers, perzik, nectarine, pruim, druif etc) loopt gevaar gesloopt te worden door de Suzuki Fruitvlieg. In elk geval 30kg kersen kunnen weggooien dit jaar, maar ik zie ze nu ook op framboos en zelfs op Grootmoeders Oorbel/ Fazantenbes. Van het hardschillige fruit dat niet aangetast wordt door de fruitvlieg, worden nu de appels, peren en Nashi peren opengepikt door dit ...... parkieten. Het vervolg (schimmel, wesp, andere vogels) laat zich raden. Dus twee exoten zorgen er voor dat ik straks op mijn 300m2 alleen nog, (water)meloen, pompoen en komkommer kan telen als "fruit" of "vruchtgewas". Grrrr.
 6. Vrek als ik ben Appelvrouw koop ik ze bij www.bodyenfit.com , een Nederlandse online winkel met vaak verrassend vriendelijke prijzen. Of bij één van mijn favoriete buitenlandse webwinkels zoals www.iherb.com. Maar goed elke pillenwinkel heeft ze wel te koop, is tamelijk populair.
 7. Ik gebruik met enige regelmaat (wanneer het vooral in de aanbieding is) wel pilen met Ashwaganda en heb daar nimmer klachten aan overgehouden. Misschien ook niet verrassend omdat ik wel 20 verschillende kruiden en paddenstoel preparaten gebruikt hebt de afgelopen 5 jaar en daar nooit ziek van ben geworden. Ik krijg overigens steeds meer ontzag voor die slakken, want naast Ashwaganda slopen ze jaar op jaar ook het Eeuwigheidskruid/ Jiaogulan dat ik elk keer via ruil krijg van Appelvrouw om opnieuw te proberen. Ook de bladeren van PawPaw die anti-kanker werking kennen, worden niet ontzien. Terwijl heel veel andere fruitsoorten en onkruiden genegeerd worden.
 8. Mijn exemplaren hebben destijds bezoek gehad van slakken, die ongetwijfeld daardoor extra gezond geworden zijn. Ashwagandha heeft zeker interessante eigenschappen, maar sommige "alternatieve" websites zijn wel selectief in hun informatieverstrekking. Een betrouwbare uitgebreide bron over de werking van kruiden (en paddenstoelen) is die van het Memorial Sloan Ketting, een groot Amerikaans ziekenhuis gespecialiseerd in kanker. Ook de mogelijke werking tegen andere kwalen wordt uitgebreid toegelicht op zowel het niveau van patienten als die van medisch geschoolden. https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/ashwagandha
 9. Heb een Mojo in volle grond staan, na eerst de plant een jaar verwaarloosd te hebben in een 11 liter pot. Prima opbrengst in verhouding tot de omvang van de plant (1.20m breed en hoog), maar inderdaad voor de smaak hoef je hem niet aan te schaffen. Derhalve geen heel groot gemis mocht het in een winter toch misgaan met de kou.
 10. Jammer, maar ik kan niets anders dan de gevoelens van de gastheer123 en gastvrouw123 respecteren. Gevoel gaat altijd boven ratio bij dit soort dilemma's. De x-aantal aardbeienplantjes die ik aan het vermeerderen ben (zodat ik een keer wat andere ruilhandel heb dan andere jaren, gaat om een soort of 15) zijn het probleem niet. Ook niet dat ik komende winter/vroeg voorjaar extra veel zelf zal moeten zaaien, zoals tomaten. Maar wel omdat dit laatste komt omdat het Corona risico niet veel anders zal zijn in april/mei 2021 dan in oktober 2020 vrees ik. Corona is onder ons en dat zal nog lang zo blijven. Met uitzondering van polio zijn er geen virussen uitgeroeid in de wereld ondanks vaccinaties. Maar goed ik ga mijn koffiedik niet gebruiken om de toekomst te voorspellen, de prut komt veel meer van pas in de moestuin.
 11. Dat is een leuke verrassing! Welkom terug! Superfijn dat je (net zoals ik) het Beest achter je kan laten.
 12. Na ruim 2 jaar nog geen besje gespot helaas. wel voldoet de plant voor de rest aan het plaatje: stekels en een grillige, bochtige groeiwijze. Plant maakt een gezonde indruk, maar heeft blijkbaar nog geen zin in voortplanting. Een paar keer per jaar knaag ik op een blaadje, niet omdat het moet (want geen kiespijn) maar omdat het kan. Het klopt Mellie dat ik de chauffeur was. Ik heb toen voor jou en Appelvrouw die plant mee besteld, zodat er bezuinigd kon worden op verzendkosten.
 13. Doorgaan in de vorm van Charly. Wel ruilen en kletsen, geen culinaire hoogstandjes waar 8 personen tegelijk zich aan staan te vergapen in de keuken. Extra grote weggeeftafel zodat er 2 personen tegelijk kunnen snuffelen zonder te veel gedoe. Op papier ben ik lid van een risicogroep, maar ik wil ook doorgaan met leven. Het voelt erg vreemd aan dat ik mij wel in een bedompte en smalle AH waag wekelijks voor een boodschap, maar dat ik een van de hoogtepunten van mijn tuinseizoen zou moeten missen. Daarnaast verwacht ik dat de virusdreiging in oktober 2020 niet veel anders zou zijn dan in april 2021, tenzij er een vaccin uitgerold is in de tussentijd onder een groot deel van de bevolking. Lokale uitbraken zullen zich blijven voortdoen, zo niet erger.
 14. Act. Kolomikta is een kalme groeier als je de 1 a 2 meter per jaar afzet tegen Act. Arguta (2 tot 3) en de groene kiwi (4+). Ik heb de eerste paar bessen vandaag opgeraapt overigens. De meeste vrouwtjes verkleuren ook wat, maar veel en veel minder dan het mannetje. Het best verkrijgbare mannetje, de Poolse "Adam" is overigens vooral geselecteerd op zijn lange bloei en goede fertiliteit en wat minder op de sierwaarde. Dit in tegenstelling tot de exemplaren die als "sierkiwi" verkocht werden in het verleden. Ik ben het met Anna eens dat verkleuring elk jaar wat kan verschillen.
 15. Zal van de week gaan kijken. Tot nu toe is de boom vooral goed aan het kronkelen en groeien. Is wel een beetje off topic.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...