Ga naar inhoud

Claire68

Members
  • Aantal items

    16
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door Claire68

  1. Dank, voor deze mooie reportage!
  2. Dankjewel voor jouw reacties, @Patrijs! Er zijn inderdaad veel foto's en berichten van jou van/over tuinbonen. Ik zal tot twee weken wachten, dat is het nog niet, ik ben ongeduldig! 😉 De zaadzakjes zijn gekocht op 6 april en er staat op: bruikbaar tot eind 2025.
  3. De 21 bonen van de Eleonora die ongekiemd zijn heb ik vrijdag van de aarde gehaald (ivm dreigend schimmelen), goed gespoeld en in vochtig schoon zand gedaan, ik graaf ze nu elke ochtend allemaal op en stop ze weer terug.
  4. Hoe gaat/ging het bij jou met het kiemen van deze soorten? Doet de Eleonora het bij jou ook zo traag?
  5. Ja, ik kijk elke dag.
  6. Ik heb de twee soorten van de Bolster gekocht en op die zakjes staat maar heel sumiere informatie, dus ik was blij met extra info!
  7. Ik heb op 6 april 's avonds tuinbonen in de week gelegd, 33 bonen Ratio en 36 bonen Eleonora. De volgende dag in bakjes met aarde om te kiemen, natte doek eroverheen. Een week later waren de Ratio bijna allemaal gekiemd en heb ik ze in een bak op de tuin gedaan (14 april). Maar de Eleonora, daarvan zijn er maar 15 gekiemd en 21 stuks doen tot nog toe helemaal niets.... Ik word daar ongeduldig van. Maar ze zullen de tijd wel nodig hebben?
  8. @Patrijs: dankjewel!! 😀
  9. Kan ik nu nog beginnen met tuinbonen? Ik heb een moestuinstrook gekregen en daar moet wat in. Het is in Leeuwarden.
  10. Mooi hoor! De wonderen der natuur, zullen we maar zeggen...
  11. Nou... als ik vandaag in de Praxis sta en ik heb zo'n rol in mijn handen (als de voorraad niet net al weg is, "lage voorraad" zegt de site momenteel over de Praxis waar ik heen ga fietsen) dan kan het best zijn dat ik het toch niet zie zitten met dat spul hoor. En dat ik dan doorfiets naar de Intratuin voor vijverfolie. Dat zou kunnen. Goh Kibas, bruin/grijs water van een golfplaat-met-bitumen dak, tsja.... Het water komt dan natuurlijk wel van een heel dak. Van een stukje van 16X18 cm zo hier en daar is het denk ik toch anders. Maar ik neem dit mee in mijn overwegingen! En de bierviltjes. Ze gaan natuurlijk niet jaren mee, hooguit een paar maanden, en dan zijn de spruitkolen zo groot dat de koolvlieg bij de tweede vlucht (vanaf juni) niet zoveel kwaad meer kan. Bij de derde vlucht zijn het vooral de spruitjes zelf die schade kunnen ondervinden, daar worden dan de eitjes in gelegd, als ze te los zijn, niet gesloten zijn. Bierviltjes zijn gemaakt om water op te nemen zodanig dat ze zo plat blijven dat het glas nog wel blijft staan. Ik heb nog nooit totaal verweekte bierviltjes of bierviltjes met bobbels gezien in de kroeg. Ik vind de bierviltjes nog steeds wel een aansprekend idee. Maar er heeft nog niemand gepost met ervaring daarmee, en daarom twijfel ik eraan. De ervaring die ik las op internet, van een heel oude boer, daarbij werd er nog teer op gesmeerd.
  12. Ik had maandag per ongeluk bietenplantjes gekocht. Die wilde ik helemaal niet, dacht dat het iets anders was, heb me vergist. Dus toen zat ik met twee van die bakjes waar vier persblokjes in zitten. Ik heb ze per persblokje in de grond gezet, en later via studie begrepen dat er dus meerdere zaden in een persblokje zijn gegaan, vanwege dat de zaden van bieten dus in zo'n kluitje zitten. Nou, afwachten maar, het lijkt me wel wat om het kleinste bietje van elk groepje eerst te oogsten en de grootste het langste te laten staan, maar kunnen die planten wel tegen al dat gegraaf rond hun wortels? Ik zal het gaan meemaken.
  13. Dankjulliewel Jeroen78 en RobO voor de reacties! En wat leuk, die foto's, Jeroen! Wel jammer dat er nog niemand reageert op het idee van de bierviltjes. Dat is de goedkoopste oplossing (5 cent per viltje) en voor mij de sympathiekse qua milieulast en esthetiek. Wel met het biermerk naar de grond toe natuurlijk. Maar in hoeverre zal het werken? De vijverfolie ziet er goed uit in jouw tuin, Jeroen, en wat zijn jouw plantjes daar goed beschermd! Heel leuk om je zien. Met een leuk doorkijkje op de tuin van de buurvrouw inderdaad. Ik denk dat het waar is wat RobO zegt van die geur, dat dat werkt. Ik zal vandaag in de winkel even goed ruiken aan die rol. Hij moet wel geuren! Ik geloof niet dat de plantjes last zullen hebben door het lekken van slechte stoffen. Die aardoliemassa die gebruikt is voor de productie is helemaal vast geworden, daar lekt niets meer uit volgens mij. Er zijn genoeg planten die in scheuren van asfalt groeien altijd. Ik heb gegoogled over bitumen en plantjes en dan kom ik op links over groene daken (dak bedekt met plantjes) waarin alleen maar gezegd wordt dat bitumen daar minder geschikt voor is omdat het niet wortelbestendig is. En tja, dat plastic in mijn tuin: zowel het aanschaffen als het esthetisch zicht, dat spreekt me toch minder aan. Voordeel van het bitumen is dat het jaren mee kan gaan, de opgekrulde sterretjes kun je dichtstrijken met een strijkbout als er weer dunnere stengeltjes gesteund moeten worden het volgende jaar. Volgens de link van Mergenmetz. Waar ik nog over twijfel is dat het bitumen erg heet kan worden en die warmte vasthouden, als van de zomer de zon flink schijnt.
  14. Vanochtend heb ik berichten geplaatst in het topic "koolkragen maken", en ik wil graag meer reacties, daar vraag ik dan maar om in dit subforum "tuinvragen". Ik heb gelezen op die pagina van mergenmetz over koolkragen maken van asfaltpapier. Dat zou goed zijn in verband met de bitumengeur, die waarschijnlijk afschrikwekkend of verwarrend werkt op de koolvlieg. Maar dat spul heet tegenwoordig dakleer en dat is tegenwoordig geen papier meer, en kun je alleen in grote dure rollen kopen, zo krijg ik de indruk. Ik heb hooguit 28 spruitjeszaailingen om uit te planten en ik heb dus alleen maar een stukje asfaltpapier nodig. Als iemand een in Leeuwarden een stukje asfaltpapier voor me heeft: graag, maar ik zocht dus een alternatief. En nu vond ik online onderstaand product, bij de Praxis: een rol van 18cm x 10 meter. Weegt wel 4,5 kg! Met de "keuzekorting" van koninginnedag nu verkrijgbaar voor 10,49 euro. Is dit een aanrader, denken jullie? Of is dat overdreven? Een ander idee, ook vandaag gevonden op het net, is om bierviltjes te gebruiken. Een vriend heeft wel een rol liggen daarvan. Alleen in het internetverhaal werden die bierviltjes wel besmeerd met asfaltteer. Dat ga ik dan niet doen. Ik heb wel gezocht op zulk spul om te smeren, maar dan kan ik toch beter direct bovenstaande rol kopen lijkt me. Zouden bierviltjes goed kunnen werken? Welk van de twee zal ik morgen gaan gebruiken, wat adviseren jullie mij?
  15. Dankjewel Patrijs! Ik heb op marktplaats gezocht, maar niet in de buurt gevonden. Ik zit nog te puzzelen waar ik de koolkragen anders van zal maken... Ik las zonet over bierviltjes. Ik ken wel iemand die een pak bierviltjes heeft. Zijn niet zo groot... maar mijn spruitjeszaailingen zijn ook nog niet zo groot. Misschien is een bierviltje dan groot genoeg om de koolvlieg te ontmoedigen? De larven kunnen maar 3 cm kruipen lees ik net.... Toevoeging: ik overweeg nu morgen onderstaand product aan te schaffen bij de Praxis. 18cm x 10 meter. Een aanrader, denken jullie?
  16. Waar zou ik een stuk asfaltpapier kunnen kopen om koolkragen van te maken? Zijn er bouwmarkten die dit per meter verkopen? Of is er iemand in Leeuwarden die een stuk voor me heeft?
×
×
  • Nieuwe aanmaken...